ماجراهای «لیلا امامی» و همسرش «امیرعباس هویدا» / نماد «زن روشنفکر» در دوره پهلوی!
باشگاه خبرنگاران جوان نوشت: 18 تیر سال 1397 شمسی «لیلا امامی» در پاریس درگذشت؛ اما پیش از آن در ایران کارهای جالبی کرد.
زن روشنفکر و نوگرا لقبی بود که از دوره پهلوی برای «لیلا امامی» باقیماند و البته برخی مورخان هنوز هم چنین نظری دارند! این لیلاخانم کی بود؟ نوه دختری «وثوقالدوله» بود که در سال 1298 شمسی قرارداد 1919 را رشوه گرفت و با بریتانیا بست و البته در ایران اعتراض شد و، چون مغایر قانون اساسی بود و ایران را تحتالحمایه بریتانیا میکرد اصلا اجرا نشد و وثوقالدوله هم رسوا شد و رفت اروپا؛ یعنی دررفت. البته این جناب وثوقالدوله از رجال قاجاری و از ملاکان بزرگ ایران هم بود و البته پولدار بود. لیلا امامی هم که نوه او بود و در اروپا بزرگ شده بود وضعش توپ بود و بعد که به ایران آمد خواهرش شد همسر «حسنعلی منصور» که نخستوزیر شد و ترور شد و خودش شد رفیقه «امیرعباس هویدا» که بعدها او هم نخستوزیر شد.
با این شرایط معلوم است این لیلاخانم با دربار پهلوی روابط خوبی داشت و میان زنان و دختران دربار و همچنین همسران رجال سیاسی دوره پهلوی به نماد زن مدرن و نوگرا تبدیل شده بود و هر کسی او را میدید میگفت: «عه، این چقدر خارجیه»؛ احتمالا به این دلیل که در آمریکا درس هنر خوانده بود و درباره همه مسائل نظر میداد و همیشه کتاب دستش بود و در مراوداتش اصلا مقید به اخلاق هم نبود چه برسد به مسائل دیگر و با هویدا هم بود و همهجا بود و در یک دورهای نیز به سبک اروپاییها هویدا را در سفرهای خارجی همراهی میکرد.
القصه اینکه لیلاخانم چندسالی با هویدا بود بدون اینکه همسرش باشد و در سال 1345 با هویدا ازدواج کرد و 5 سال بعد طلاق گرفت و برگشت پاریس.
افه روشنفکری!
ماجرای لیلای بیمار چه بود؟ یکی از کارهای جالب لیلاخانم این بود که «افه» روشنفکری داشت و اصلا کل سبک زندگیاش همین بود! بههمینخاطر هم در مهمانیهای رسمی آداب و ادب را رعایت نمیکرد و مایه دلخوری دیگران و بیاحترامی به جمع میشد؛ بیشتر یک گوشه مینشست و «ترجیح میداد که گیلاسی [مشروب] در دست و سیگاری بر لب، کتابی به فرانسه یا انگلیسی در دست داشته باشد و خود را مقید به آداب و تشریفات نمیدانست و اولینمشکل از همینجا آغاز شد، چرا که گاه در میهمانیهایی در دربار، هویدا با عذرهایی شبیه به اینکه لیلا بیمار بود، موضوع را فیصله میداد».
ماجرای رانندگی لیلاخانم
کارهای جالب دیگری که لیلای بیمار انجام میداد بیشتر به این مربوط بود که کلا زیاد هشیار نبود! چرا؟ چون مدام مشروب الکلی میخورد و به این کار مشهور بود. حتی سفارت آمریکا در تهران در سال 1346 درباره وی گزارش داده است: «او از نسل جدید زنان یکسره آزاد و غربگرای ایرانی است... گاه در عین حال سخت عصبی و کمحوصله جلوه میکند. آداب و مناسک رسمی را برنمیتابد و از مهمانیها و مراسم رسمی که اغلب هم در آن اتفاقی نمیافتد، بیزار است. خانم هویدا سیگار وینستون میکشد و مشروب مورد علاقهاش ویسکی است».
یکی دیگر از کارهای جالب لیلای بیمار این بود که او بود که زد و پای هویدا را ناقص کرد تا همه عمر عصا در دست اینطرف و آنطرف برود. لیلای بیمار با هویدا و با خواهرش و شوهر خواهرش که حسنعلی منصور بود رفته بودند کاخ تابستانی فاطمه پهلوی که موقع بازگشت لیلای بیمار که زیادی مست بوده، راننده هم بوده و بنا به گزارش ساواک: «در موقع تصادف اتومبیل آقای نخستوزیر، خواهر خانم آقای منصور که رفیقه آقای هویدا، وزیر دارایی نیز میباشد، با حالت غیرعادی پشت فرمان اتومبیل قرار داشته و منجر به تصادف ماشین و مصدوم شدن سرنشینان اتومبیل گردیده». خلاصه اینکه این لیلای بیمار زیاد میرفته تو در و دیوار!
چگونه گل میکاشت و میفروخت؟
لیلای بیمار مثل جناب هویدا کارهای جالب زیاد دارد و گزارشهای ساواک هم درباره وی مفصل است که به دلایل اخلاقی از آنها صرفنظر میکنیم. ولی آنچه نمیتوان صرفنظر کرد اینکه لیلای بیمار به گلکاری علاقه داشته و یک گلخانه هم با بودجه نخستوزیری در کرج راه انداخته به اسم «سامان گل» که «به طور کلی تأسیسات ساختمان و وسایل مربوط به آن، بدون گمرک و به عنوان نخستوزیر وارد شده و از نظر فنی و... نیز کلیه پرسنل فنی نخستوزیری، بخصوص آقای... تکنسین برق، در هفته دو الی سه روز در گلخانه خانم مزبور، انجام وظیفه مینماید. قسمت عمده فعالیتهای گلخانه با نیروی انسانی و بودجه نخستوزیری اداره و هدایت میشود.» و کار جالب لیلای بیمار اینکه: «خانم امامی هر سبد گل را از 400 الی 1500 تومان به نخستوزیری میفروشد و در ایام نوروز و کریسمس، متجاوز از 350000 تومان پول گل به ایشان پرداخت میشود. ضمنا یک اتومبیل بنز 280 با دو راننده نخستوزیر، در اختیار ایشان قرار دارد...» گزارش تکمیلتر ساواک درباره این موضوع چنین است: «بهدستور آقای هویدا کلیه مایحتاج منزل و همچین وسایل فنی و غیرفنی گلخانه سامان خانم امامی واقع در کرج که جدیدترین گلخانه پیشساخته و مجهز به مدرنترین دستگاهها است از طریق نخستوزیری از داخل و خارج تهیه و وجه آن از بودجه محرمانه آقای نخستوزیر پرداخت میشود و آقای نخستوزیر علاوه بر تأمین گل موردنیاز نخستوزیری، خرید آن را به دوستان و آشنایان خود نیز توصیه کرده است و خانم امامی از این راه سود زیادی میبرد».
این بود داستان لیلای بیمار که اگر بیمار نبود و زیاد مست هم نبود چه کارهای دیگری که نمیکرد!
امروز در تاریخ مناسبتهای دیگری هم هست
روز 18 تیر مصادف با 9 ژوئیه میلادی و 28 ذیقعده هجری قمری در تقویم تاریخ، مناسبتهای دیگری هم دارد.
وفات «ابوالقاسم طبرانی» محدث مشهور مسلمان در سال 360 قمری درگذشت «اسعد دمشقی» پزشک معروف سوری در سال 652 قمری رحلت فقیه شیعه «آقا ضیاءالدین عراقی» استاد بزرگ حوزه علمیه نجف در سال 1361 قمری روز استقلال کامل آرژانتین از استعمار اسپانیا در سال 1816 میلادی شکست «کودتای نظامی نوژه» که با هدف براندازی نظام انقلابی ایران طراحی شده بود در سال 1359 شمسی
2323
کد خبر 1533641