شنبه 29 دی 1403

متقی: تلفات اسرائیلی ها در عملیات اخیر از 4 جنگ قبلی بیشتر است / پیامدهای حمله زمینی به غزه

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
متقی: تلفات اسرائیلی ها در عملیات اخیر از 4 جنگ قبلی بیشتر است / پیامدهای حمله زمینی به غزه

جمعی از اساتید علوم سیاسی دانشگاه تهران منازغات اخیر در فلسطین اشغالی را بررسی کردند.

- اخبار سیاسی -

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری تسنیم، جمعی از اساتید علوم سیاسی دانشگاه تهران در نشستی که از سوی گروه مطالعات منطقه ای دانشکده حقوق و علوم سیاسی این دانشگاه و انجمن ایرانی مطالعات منطقه ای برگزار شد منازغات اخیر در فلسطین اشغالی را بررسی کردند.

ابراهیم متقی، رئیس دانشکده حقوق و علوم‌سیاسی دانشگاه تهران در این نشست با اشاره به اینکه مقاومت در فضای خاورمیانه رابطه مستقیم با مفهوم هویت دارد، اظهار داشت: عبور از جامعه صنعتی به جامعه شبکه‌ای زمینه ایجاد هویت را فراهم می کند و یک جامعه زمانی احساس هویت می‌کند که قدرت داشته باشد به عنوان مثال امروز ایران از نظر قدرت با عربستان قابل مقایسه نیست اما ایران مزیت نسبی را در قدرت شبکه‌ای ایجاد کرده که قدرت منطقه‌ای و موشکی آن باعث قدرت شده است.

وی با اشاره به اینکه همه گروهها در فلسطین ذیل هویت مبارزه می‌کنند، یادآور شد: از اسلام گرا تا مارکسیست که اعتقادات مذهبی هم ندارند در این گروهها دیده می شود لذا آنچه در فضای فلسطینی است یک امر هویتی است و این هویت از شش نسل مبارزه حاصل شده و این هویت با ایجاد قدرت، بازتولید می‌شود.

این استاد دانشگاه به اشاره به عملیات طوفان الاقصی و رویکرد گروههای فلسطینی تاکید کرد: تلفاتی که اسرائیلی‌ها در عملیات اخیر دادند بیشتر از تلفات آنها در چهار جنگ گذشته است. تفکر جریان راستگرا معتقد به قتل عام فلسطینیان و از بین بردن نوار غزه است. امروز نتانیاهو دوباره به دنبال قتل عام گسترده است و اینجاست که در بین فلسطینی‌ها مفهوم قدرت شکل می‌گیرد لذا هر چقدر بکشد جواب خواهد گرفت چون فلسطینی‌ها قدرت جنگ ترکیبی را دارند.

رئیس دانشکده حقوق و علوم‌سیاسی دانشگاه تهران گفت: فرهنگ اعمال خشونت در فردی مانند نتانیاهو جمع شده است اما ابزار خشونت در هیچ کشوری جواب نمی‌دهد. هویت و تکنولوژی نظامی وقتی در انضمام یکدیگر ایجاد شود معادله قدرت را تصاعدی بالا می‌برد. اسرائیل حملات را بی پاسخ نمی گذارد اما مقاومت از بین نخواهد رفت زیرا به امری اجتماعی در فلسطین تبدیل شده و فلسطینی ها حاضرند برای آن هزینه های بالایی دهند تا موقعیت خود را تثبیت کنند.

وی درباره اینکه آیا ایران و آمریکا نیز درگیر جنگ خواهد شد یا نه گفت: ثابت شده اگر ایران در صحنه نظامی وارد شود، موفق می شود اما محیط داخلی آمریکا علاقه ای به جنگ ندارد. طبق بررسی ها تفکر آمریکایی از سال 2009 تمایلی به درگیر شدن با ایران ندارد و تلاش می کند با مهار و تحریم کردن ایران این موضوع را پیش ببرد البته در ایران هم همواره افرادی با گرایشات غربی وجود دارند که دوست ندارند ایران وارد جنگ شود.

هزینه روانی این شکست برای اسرائیلی ها بسیار زیاد است

سید هادی برهانی، عضو هیئت علمی گروه غرب آسیا و آفریقای شمالی دانشگاه تهران نیز با اشاره به اینکه یک سال نیاز است که بر روی این عملیات کار شود گفت: این در حالی بود که اسرائیلی‌ها مدعی بودند اشراف اطلاعاتی کامل بر غزه را داشتند. این عملیات در تاریخ اسرائیل سابقه نداشته و از سال 1948 هیچ گاه جنگ‌ها به داخل اسرائیل کشیده نشده بود. تلفات اسرائیلی‌ها نیز در تمام درگیری‌ها از سال 1948 تاکنون حدود 25 هزار نفر بود اما در این عملیات چیزی حدود هزار اسرائیلی کشته شدند که رقم قابل توجهی است.

برهانی هزینه روانی این شکست را برای اسرائیلی ها بسیار زیاد ارزیابی کرد و افزود: تا پیش از این جمعیت اسرائیل همواره احساس امنیت می‌کرد اما چنین عملیاتی هزینه های روانی را برای این کشور بالا برد.

عملیات طوفان سازش اسرائیل و عربستان را به فنا برد

موسوی، عضو هیئت علمی گروه مطالعات منطقه‌ای دانشگاه تهران نیز با اشاره به اینکه عملیات اخیر مقاومت علیه اسرائیل بیشتر از یک شکست بحث بازدارندگی است، گفت: اسرائیل از خودش تصویری ساخته بود که بسیار قدرتمند است اما چنین شکستی روی بازدارندگی آن تاثیر می‌گذارد. وی با اشاره به پیامدها و هزینه حمله زمینی به غزه برای اسرائیل گفت: در شرایط فعلی رسانه های غربی و آمریکایی به دنبال همراهی افکار عمومی با اسرائیل هستند اما ادامه دار شدن جنگ در قالب حمله زمینی افکار عمومی را از همراهی با آن دور می کند. این استاد دانشگاه افزود: مسئله بعدی این است که حمله زمینی احتمال کشته شدن اسرای جنگی و گسترده شدن تلفات را در جبهه مقاومت و اسرائیلی‌ها بیشتر کند. البته این مسئله موضوع صلح اسرائیل و عربستان را هم پیچیده‌تر می‌کند. وی افزود: اگر اسرائیل حمله زمینی گسترده را انجام دهد احتمال اینکه حزب الله لبنان وارد جنگ شود و جنگ طولانی شود زیاد است. در این صورت کرانه باختری نیز که هنوز وارد جنگ نشده به میدان می اید و اسرائیل از سه جبهه مورد حمله قرار می گیرد. البته اسرائیل اساسا دنبال جنگ کوتاه است و می داند جنگ طولانی به ضرر اوست.

موسوی با اشاره به موضع گیری های آمریکا گفت: در شرایطی که چند ماه به انتخابات مانده حضور در یک جنگ دیگر برای آمریکایی ها ضرر است و آنها دنبال آرامش هستند. مضاف بر اینکه جنگ طولانی احتمال بالا رفتن قیمت نفت و افزایش قیمت بنزین در آمریکا را هم خواهد داشت که آمریکا تمایلی به آن دم انتخابات ندارد. بایدن مهمترین دستاورد خود در خاورمیانه را عادی سازی رابطه عربستان و اسراییل می دانست که با این جنگ دست نیافتنی شد.

وی با اشاره به پیامدهای این جنگ برای روسیه نیز گفت: جنگ اخیر به نفعش است زیرا از فشار افکار عمومی به او در جنگ اوکراین کم می کند. تمرکز امریکایی ها را نیز به سمت خاورمیانه می برد و دیگر اینکه باعث بالا رفتن قیمت نفت که به سود روسیه است، می شود.

عملیات اخیر اتحاد ضمنی درباره فلسطین بین کشورهای اسلامی ایجاد کرد

سید حمزه صفوی، عضو هیئت علمی گروه مطالعات منطقه‌ای دانشگاه تهران نیز در این نشست با اشاره به اینکه تحولات سال‌های گذشته در موضوع فلسطین به سمتی رفته که طرف فلسطینی در آرام ترین زمان هیچ امیدی به نهاد‌های بین المللی ندارد، گفت: تمامی واکنش‌ها در جنگ اخیر تمدنی بوده است و رسانه‌های غربی سعی کردند روایت احساسی و عاطفی از مسئله منتشر کنند. مقامات اسرائیلی گفتند که خاورمیانه بعد از این حمله تغییر پیدا خواهد کرد و من این تحلیل را قبول دارم. این استاد دانشگاه تصریح کرد: منافع اسرائیل در این زمینه از تکنیکال به منافع استراتژیک سوق پیدا می کند. قرار بود با عربستان سعودی صلح کند، اما در 24 ساعت تمامی این موارد تغییر پیدا کرد. صفوی گفت: در این سال ها بدترین مواجه تمدن بشر را در مسئله فلسطین دیدیم. حتی یاسر عرفات نیز در اواخر عمرش معتقد بود که مسئله فلسطین با مذاکره حل نخواهد شد. بستن آب و غذا به غزه یک جرم بین المللی است، اما هیچ نهاد بین‌المللی در این باره بعد از موضع اسرائیل واکنشی نشان نداد. وی با اشاره به اینکه این عملیات موضوع مقاومت و فلسطین را دوباره در خاورمیانه و کشورهای اسلامی پررنگ کرد، دامه داد: در حال حاضر یک اتحاد ضمنی در منطقه خاورمیانه و جهان اسلام درباره آرمان فلسطین شکل گرفته است و اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیج فارس الان به جایگاه خودش برگشته است. این استاد دانشگاه با اشاره به واکنش ها از سوی برخی چهره های ایرانی و اپوزسیون خاطرنشان کرد: بیانیه‌ای که رضا پهلوی در حمایت از اسرائیل انجام داد را حتی پدرش هم انجام نداده بود و بی سابقه بود. پس از این عملیات دنیا به سمت هویت و قدرت منطقه‌ای می‌رود و قدرت منطقه خاورمیانه با هویت ضد اسرائیلی شکل می‌گیرد.