جمعه 7 اردیبهشت 1403

متقی: در تفکر آمریکایی‌ها عدالت مبتنی بر قدرت است

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
متقی: در تفکر آمریکایی‌ها عدالت مبتنی بر قدرت است

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ نشست راهبرد دولت انقلابی در مواجهه با دولت تروریست آمریکا به همت سازمان بسیج دانشجویی با حضور منوچهر متکی، وزیر سابق امور خارجه و ابراهیم متقی، استاد دانشگاه تهران برگزار شد. متن صحبت‌های ابراهیم متقی، استاد دانشگاه تهران به شرح زیر است: ما یک تجربه هشت ساله در سیاست خارجه را سپری کردیم و دولت جدید باید این تجربه را مورد بازخوانی قرار...

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ نشست راهبرد دولت انقلابی در مواجهه با دولت تروریست آمریکا به همت سازمان بسیج دانشجویی با حضور منوچهر متکی، وزیر سابق امور خارجه و ابراهیم متقی، استاد دانشگاه تهران برگزار شد.

متن صحبت‌های ابراهیم متقی، استاد دانشگاه تهران به شرح زیر است: 

ما یک تجربه هشت ساله در سیاست خارجه را سپری کردیم و دولت جدید باید این تجربه را مورد بازخوانی قرار دهد و برخی موارد را درس بگیرد و نسبت به خیلی چیز‌ها پرهیز داشته باشد. درس ال 92 شرایط به نحوری رقم خورد که جامعه فکر می‌کرد، مشکلات از طریق مذاکره حل خواهد شد. در محافل مختلف مطرح می‌شد که ایران می‌خواهد قدرت جهان غرب را کاهش دهد و هرگاه چنین اراده‌ای داشته باشد با چالش‌های جدی‌تری روبه‌رو شده است.

آقای روحانی بر طبق تجربه‌هایی که از غرب داشت و در مسئولیت‌های مختلف بودند و نامه‌های ایشان به رهبری، مبنی بر این بود که می‌خواستند شرایط را نرمال نشان دهند. ذهنیت آقای روحانی و دولت ایشان مبتنی بر این بود که ما تا زمانی که با وضعیت جهان غرب در چالش باشیم، با محدودیت‌های اقتصادی و امنیتی مواجه می‌شویم و فشار‌ها ناشی از آمریکاست و حل آنان نیز به دست آمریکاست و ما این شرایط را تأیید می‌کنیم.

در حال حاضر جنگ همه علیه همه وجود دارد و مربوط به ساختار بین‌الملل است. فکر می‌کردند ایالات متحده به عنوان یک قدرت، نقش یک قاضی عادل را دارد. در تفکر آمریکایی‌ها همه چیز ناشی از قدرت است. در تفکر آمریکایی‌ها عدالت مبتنی بر قدرت است. وضعیت به گونه‌ای است که باید با انجام کاری، اعتماد قاضی را به دست بیاوریم. آمریکا سدتوسعه جهانی، عدالت، حقوق بشر و در نهایت سد راه خداست.

این ذهنیت در دولتی‌ها وجود داشت که آمریکا نقش قاضی را دارد و باید به آنان اعتماد داشته باشند. دولت به قدرت‌سازی توجه نداشت و تفکر حضرت آقا نیز همین قدرت‌سازی است و آنچه که باعث تغییر معادله جهان می‌شود، قدرت است و کسی که قدرت نداشته است، افول کرده است و هر کشوری که دنباله‌وری دیگران را بکند، دچار فروپاشی می‌شود. همیشه دوگانه قدرت و مصالحه به وجود آمده است که اشتباه است.

اگر قدرت در مذاکره وجود نداشته باشد، دولت درمورد چه چیزی با تو صحبت می‌کند؟ اگر قدرت نباشد، دیپلماسی خنده تبدیل به دیپلماسی گریه می‌شود و اینگونه شد. تا زمانی که قدرت داشته باشیم، روی خندان به ما نشان می‌دهند. ولی زمانی که قدرت خود را از دست دادیم، مانند قدرت هسته‌ای، دیگر هر کاری با ما می‌کنند. اگر بخواهیم به سمت تولید قدرت برویم، به ما ترورویست می‌گویند. ما می‌توانیم به بازدارندگی برسیم، ولی دولت بدان توجه نداشت.

در سند امنیت ملی بایدن در سال 2021 و اسناد امینتی آنان، اینکه ایران به قدرت بازدارندگی رسیده است، وجود دارد. بازدارندگی باید دارای اعتبار باشد. پس دولت جدید باید نکاتی را رعایت کند و نسبت به قدرت و موجودیت خود وقوف داشته باشد و بداند اگر خودمان خود را باور نداشته باشیم، دیگران نیز ما را باور ندارند. وقتی تفکر وزارت خارجه این باشد که فقط شش ساعت می‌توانیم مذاکره کنیم، دیگر دشمن هر سواستفاده‌ای می‌کند. تفکرات بایدن و اوباما این بود که هزینه‌های کمتری برای سود معقول بدهند. با این صحبت‌های آقای ظریف باعث می‌شود که طرف مقابل بفهمد از جنگ ترسیده‌ایم و احساس ذلت به ما دادند. دولتی‌ها دوست داشتند هرچه زودتر برجام را ببندند و به کیفیت آن فکر نکردند و توافق مبتنی بر برنامه خاصی نبود. اشتباهی که دولت داشت این بود که فکر می‌کردند اگر دولت آمریکا و قدرت عوض شود، خیلی از مسائل حل خواهد شد و دیدیم که اینگونه نشد.