پنج‌شنبه 8 آذر 1403

مجلس نباید در حق بازنشستگان تامین اجتماعی اجحاف کند / همسان‌سازی دستمزد‌ها عامل تورم نیست

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
مجلس نباید در حق بازنشستگان تامین اجتماعی اجحاف کند / همسان‌سازی دستمزد‌ها عامل تورم نیست

گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، علی رغم چشم انتظاری گروه‌های بزرگی از مردم که مستمری بگیران و حقوق بگیران تامین اجتماعی هستند برای افزایش حقوق و دستمزدشان براساس طرح همسان سازی باز هم این گروه بزرگ و شریف نسبت به نرخ تورم و عدم همسان سازی درست به نسبت کشوری و لشکری معترض هستند. در این بین برخی از کارشناسان اقتصادی و نمایندگان مجلس به جای واکاوی اصل چرایی افزایش حقوق بازنشستگان که ناشی...

گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، علی رغم چشم انتظاری گروه‌های بزرگی از مردم که مستمری بگیران و حقوق بگیران تامین اجتماعی هستند برای افزایش حقوق و دستمزدشان براساس طرح همسان سازی باز هم این گروه بزرگ و شریف نسبت به نرخ تورم و عدم همسان سازی درست به نسبت کشوری و لشکری معترض هستند. در این بین برخی از کارشناسان اقتصادی و نمایندگان مجلس به جای واکاوی اصل چرایی افزایش حقوق بازنشستگان که ناشی از کاهش ارزش پول ملی و از دست رفتن قدرت خرید مردم و تورم بالاست، همسان سازی را یک عامل مهم در افزایش تورم عنوان می‌کنند. متاسفانه همواره طبقات ضعیف سنگ زیرین آسیاب بوده و، چون صدایشان به جایی نمی‌رسد فشار‌ها علیه آن‌ها اعمال می‌شود. دانشجو بر حسب عدالتخواهی و البته اصل بی طرفی این موضوع را پوشش داده تا مانع اجحاف در حق کارگران و مستمری بگیران تامین اجتماعی شود. حمید حاج اسماعیلی؛ فعال و کارشناس بازار کار و کارگری در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو به جزییات این موضوع پرداخته و این مساله که آیا همسان سازی موجب افزایش تورم شده را تحلیل کرده که در ادمه می‌خوانید. حمید حاج اسماعیلی در انتقاد به گفته‌های برخی از کارشناسان و نمایندگان مجلس درباره اثرات تورمی همسان سازی حقوق مستمری بگیران گفت: بحث اصلی تورمی است که بنا به سیاست‌های غلط دولت زندگی را بر مردم بسیار سخت کرده و بر حقوق بگیران تامین اجتماعی به مراتب سخت تر. شاید اگر تورمی اتفاق نمی‌افتاد و مردم قدرت خرید داشتند کسی به سمت افزایش حقوق و دستمزد و همسان سازی نمی‌رفت، اما تورم شدت یافته در اقتصاد ایران و عقب افتادگی دستمزد از نرخ واقعی تورم موضوعی نیست که به سادگی از کنار آن عبور کرد چرا که با تامین حداقل نیاز‌های افراد خانوار در ارتباط است.

وی در این باره خاطر نشان شد: بحث همسان سازی حقوق و دستمزد‌ها در هشت سال گذشته با این دیدگاه و رویکرد در مجلس مصوب شد که حقوق و دستمزد‌ها رفته رفته به پای نرخ تورم برسد در حالی که هیچ گاه دستمزد‌ها به اندازه نرخ تورم رشد پیدا نکرده است. کاهش ارزش پول ملی که ناشی از افزایش تورم در کشور است دستمزد‌ها را از قیمتی که برای آن تعیین شده بسیار عقب انداخته و خانوار‌ها را در تامین اقلام مورد نیازشان به شدت به سختی افکنده است. حاج اسماعیلی در این باره خاطر نشان کرد: در واقع فلسفه اصلی همسان سازی؛ افزایش مستمری‌ها تا رسیدن به نرخ واقعی تورم است. اینجای کار انتظار می‌رود نمایندگان مجلس که منتخب مردم ایران هستند به جای چالش بر سر همسان سازی دستمزد‌ها موضوع را ریشه یابی کنند که چرا این اتفاق افتاد؟ آیا سازمان تامین اجتماعی مسئول افزایش تورم است یا دولت؟ چه کسی برای افزایش تورم و فشاری که به مردم وارد می‌شود باید پاسخگو باشد؟ آیا دولت مسئول کنترل تورم و ارزش پول ملی کشور نیست؟ آیا دولت نباید سیاست‌های پولی مالی و اقتصادی کشور را به گونه‌ای هدایت، برنامه ریزی و رهبری کند که پول ملی آسیب نبیند و ارزش آن پایین نیاید؟

بیشتر بخوانید:

پرداخت دستمزد «ویلموتس» از جیب کارگران! / خط فقر در تهران کمتر از 9 میلیون تومان نیست / 300 هزار میلیارد بدهی دولت به تامین اجتماعی

کارشناس بازار کار و کارگری درباره تورم نهادینه شده در اقتصاد ایران گفت: از پنج دهه پیش تا کنون تورم اقتصاد ایران را فلج کرده و سال به سال نیز افزایش می‌یابد. در پنج دهه گذشته همواره تورم ما دو رقمی بوده که متاسفانه از نرخ‌های 21 تا 25 اینک به بیش از 40 درصد افزایش یافته است. در صورتی که هر سال 25 در صد ارزش پول ملی ایران کاهش یافته و تورم افزایش یافته چگونه می‌توان انتظار داشت دستمزد‌ها ومستمری‌ها همان حداقل‌های سابق باشد؟ ضمن اینکه همیشه سال بعد به دلیل افزایش تورمی که در کشور اتفاق افتاده نتوانسته‌ایم افزایش مستمری را به میزان تورم به صورت منطقی اعمال کنیم، یعنی روز به روز با کاهش ارزش پول ملی، قدرت خرید مستمری بگیران کاهش پیدا کرده، چون دستمزد مستمری آن‌ها ارزش واقعی خود را از دست داده است. حاج اسماعیلی افزود: آیا دولتی که خود عامل افزایش تورم بوده نباید اعتبارات لازم را برای این کار مهیا کند؟ سازمان تامین اجتماعی یک نهاد بیمه‌ای است که بر اساس محاسباتی که انجام می‌دهد مستمری افراد را بر اساس نرخ ارزش پول ملی تعیین می‌کند. وقتی ارزش پول ملی کاهش می‌یابد آیا سازمان تامین اجتماعی مسئول این موضوع است یا دولت؟

وی اضافه کرد: دولت این کار را به خواست خود در صندوق‌های بازنشستگی کشوری و لشکری انجام داده است یعنی از ردیف بودجه خود دستمزد‌ها و مستمری‌ها را افزایش داده است، اما توجه کنید در خصوص تامین اجتماعی انحراف جدی صورت گرفته که حتما باید اصلاح شود به این مضمون که دولت به جای جبران تورم و اعطای اعتبار لازم به سازمان تامین اجتماعی برای افزایش مستمری‌ها در قالب تناسب سازی و همسان سازی بخشی از بدهی سازمان تامین اجتماعی را به سازمان پرداخت کرده و از سازمان خواسته تا مبالغی از بدهی را خرج همسان سازی و تناسب سازی کند. اصل موضوع یک خطای بزرگ است چرا که بخشی از دیون دولت به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت شده لذا به هیچ وجه خط اعتباری برای جبران تورم و همسان سازی در سازمان تامین اجتماعی در نظر گرفته نشده است.

بیشتر بخوانید:

ریشه اعتراضات کارگران صنایع نفت و پتروشیمی در چیست؟ / برخی پیمانکاران رانت دولتی دارند / ضرورت تاسیس تشکل‌های کارگری

کارشناس بازار کار افزود: از سوی دیگر متاسفانه مدیران اجرایی در سازمان تامین اجتماعی هم که منصوبین دولت هستند جرات اعتراض و واکنش لازم به این موضوع را ندارند تا دارایی‌های سازمان تامین اجتماعی و حقوق صاحبان تامین اجتماعی حفظ شود. بی تردید این دسته از مدیران هم به سازمان تامین اجتماعی و هم به بازنشستگان و هم به کارگران خیانت کردند و بار مالی به سازمان تامین اجتماعی تحمیل شد. حاج اسماعیلی در این باره خاطر نشان کرد: در واقع ما سرمایه‌های تامین اجتماعی را هزینه کاری می‌کنیم که دولت مسئول آن بوده است. این موضوع باید شکافته شود تا برای همه مشخص شود نمایندگان مجلسی که معترض مسئله هستند خود بخشی از این پروسه این موضوع هستند. آن‌ها خود بخشی از مدیرانی هستند که در کاهش ارزش پول ملی در کشور سهم دارند و باید پاسخگو باشد. نمایندگان مجلس به جای عذرخواهی از کارگران و بازنشستگان، امروز مدعی شدند که افزایش مستمری‌ها باعث افزایش تورم در کشور شده است در حالی که هرگونه افزایش نقدی بدون رعایت انضباط مالی در کشور ایجاد تورم می‌کند، متاسفانه تصمیم گیران ما به اصل توجه نمی‌کنند و به فرعیات می‌پردازند. قطعا همسان سازی مستمری‌های سازمان تامین اجتماعی هیچگاه باعث تورم نشده، چرا که ما سال‌های سال است در اقیانوسی از نقدینگی تورم زا بدون برنامه ریزی وسیاست گذاری درست برای رونق تولید دست و پا می‌زنیم، بنابراین بهتر است همه کسانی که همسان سازی را مورد حمله خود قرار داده اند به این موضوع مهم دقت کنند که باید به دنبال ریشه‌های تورم در اقتصاد باشند تا مشکل تورم به صورت ریشه‌ای حل شود. بدون شک از نمایندگان ملت انتظار می‌رود که در حق بازنشستگان تامین اجتماعی اجحاف نکنند.

مجلس نباید در حق بازنشستگان تامین اجتماعی اجحاف کند / همسان‌سازی دستمزد‌ها عامل تورم نیست 2
مجلس نباید در حق بازنشستگان تامین اجتماعی اجحاف کند / همسان‌سازی دستمزد‌ها عامل تورم نیست 3