مخالفت معاون سازمان محیط زیست با احداث سد "مارون 2"
معاون محیط زیست دریایی سازمان محیط زیست گفت: سد مارون 2 کشاورزی و نخلستانهای استان خوزستان را تهدید میکند و میتواند تالاب شادگان را نابود کند.
به گزارش خبرنگار محیط زیست باشگاه خبرنگاران پویا؛ احمدرضا لاهیجانزاده، معاون محیطزیست دریایی و تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست کشور در نشست معرفی طرح بسط و توسعه مدیریت محیط زیست و معیشتهای پایدار در دریاچه ارومیه و تالابهای بختگان و شادگان، از فعالسازی مجدد پروژه احداث سد مارون 2 انتقاد کرد و گفت: احداث این سد بهطور قطع تأثیر منفی بر کشاورزی، محیط زیست و تالاب شادگان خوزستان دارد و باید جلوی آن گرفته شود.
سد مارون 2 در استان کهگیلویه و بویراحمد, گنجایش ذخیره 177 میلیون متر مکعب آب دارد. این سد که روی سرچشمه اصلی رودخانه مارون جایگذاری شده است, قرار است به منظور انتقال آب از حوضه مارون به حوضه زهره (چرام و دهدشت) احداث شود. به گفته دبیر شورای حفاظت منابع آب شهرستان بهبهان در حال حاضر مطالعات مربوط به احداث این سد پایان یافته است اما مراحل احداث آن هنوز اجرایی نشده است.
احداث سد مارون 2 در بالادست سد مارون 1 همواره با مخالفها و موافقتهای بسیاری از سوی کارشناسان, اساتید دانشگاه, نمایندگان مجلس و مردم استانهای خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد همراه بوده است.
پیش از این نمایندگان استان خوزستان در مجلس شورای اسلامی, فرماندار شادگان, مدیر عامل سازمان آب خوزستان و تعدادی از اساتید دانشگاه و کارشناسان حوضه آب و محیط زیست مخالفت خود را با این پروژه اعلام کردهاند.
مخالفان معتقدند که احداث سد مارون 2 در بالادست سد مارون 1، اثرات بسیار نامطلوب و بدی را خواهد داشت و باعث کاهش بیش از پیش ورود آب به رودخانه مارون بهبهان میشود. بنابراین احداث هرگونه سد در بالادست سد مارون 1 و برداشت آب از رودخانه مارون، صدمات چشمگیری را به شهرهای پاییندست مذکور و به ویژه تالاب بینالمللی شادگان وارد میکند.
جایگذاری اشتباه این سد یکی دیگر از ایراداتی است که مخالفان به سد مارون 2 وارد میکنند. سد مذکور روی شاخه اصلی رودخانه مارون که پرآب و هم شیرین است احداث خواهد شد، از طرفی در پایین دست سد مذکور، رودخانه شور با آب سولفاته، با درصد بسیار بالا از مواد گچی وجود دارد که میتواند کیفیت آب رودخانه را به خصوص در فصول خشک، دچار مشکل کند.
در مقابل موافقان ساخت سد مارون 2 که عمدتا از مردم و مسئولان استان کهگیلویه و بویراحمد هستند, احداث این سد را باعث رونق کشاورزی و صنعت و ارتقاء سطح معیشت مردم در این استان میدانند و معتقدند سهم استان کهگیلویه و بویر احمد از حقابه رود مارون همواره نادیده گرفته شده است و احداث سد مارون 2 توازن را در تخصیص حقابه این رودخانه برقرار میکند.
بر اساس گفتههای حجتالاسلام سید محمد موحد, نماینده مردم شهرستان های کهگیلویه، بهمئی، لنده و چرام در مجلس شورای اسلامی, با احداث این سد 30 هزار هکتار از زمین های کشاورزی شهرستانهای کهگیلویه، چرام و لنده "آبی می شود" (زیر کشت میرود) و تولید حداقل 20 مگاوات برق در سال ازطریق سد مارون 2, نقش مهمی در توسعه استان کهگیلویه و بویراحمد خواهد داشت.
خوزستان | احداث "سد مارون 2" پیامدهای نامطلوبی برای منطقه داشته است رئیس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس: حقآبه کهگیلویه از سد "مارون" افزایش یابد