یک‌شنبه 30 دی 1403

«مخبر» و ظرفیت‌های قابل احیای معاون اولی / چرا جهانگیری ناکارآمد بود؟

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
«مخبر» و ظرفیت‌های قابل احیای معاون اولی / چرا جهانگیری ناکارآمد بود؟

گروه سیاسی خبرگزاری فارس - معاون اول رئیس جمهور به عنوان دومین شخص اجرایی کشور، در دولت جمهوری اسلامی ایران وزن سنگینی دارد. وزنی که میزان آن به شخصیت خود فرد در وهله اول و نوع ارتباط وی با رئیس جمهور در وهله دوم بستگی دارد.

ناکارآمدی معاون اول، میوه دوچالش جهانگیری

در 8سال دولت تدبیر و امید، اسحاق جهانگیری که ماهیتی اصلاح‌طلب کارگزارانی داشت، معاون اول روحانی بود. معاونتی که دستخوش حرف و حدیث‌ها و فعل و انفعالات زیادی شد که از سویی به ماهیت غیر اعتدالی وی که با چارچوب فکری روحانی فاصله داشت و تنها محصول سهم‌دهی های او بود، مربوط بود وازسویی دیگر نیز ناشی از طرز فکر و مشی سیاسی - مدیریتی شخص جهانگیری بود.

اینکه روحانی میدان بیشتری به واعظی برای عرض اندام در دولت می داد و عملا قدرت سیاسی واعظی رئیس دفتر رئیس جمهور بیش از جهانگیری بود، امری بدیهی بود، اما جهانگیری نیز به سبب جایگاه معاون اولی خود و اختیاراتی که بر اساس قانون به او سپرده شده بود، می توانست عمل کند.

جهانگیری رئیس قرارگاه اقتصاد مقاومتی کشور به عنوان محوری‌ترین سیاست نظام برای عبور از بحران فعلی اقتصادی می‌توانست کنشی از خود نشان دهد تا وزن خود را به عنوان خادم مردم و نظام، در کلیت نظام جمهوری اسلامی افزایش دهد. حال اینکه شاهد بودیم آنگونه که باید، به هدایت و حمایت از این سیاست نپرداخت و ترجیح داد در زمین بازی اقتصاددانانی بازی کند، که در 8سال گذشته با سیاست‌های خود اقتصاد کشور را به این روز رساندند.

حال آنکه اگر او نقش خود را که در آن اختیار تام هم داشت می فهمید، وزنی بسیار بالا برایش قابل تصور بود.

رهبر انقلاب در دیدار نوروزی سال95 جمعی از مسئولان قوای سه گانه، با اشاره به این جایگاه می‌فرمایند: «اداره کشور که مسئولیت آن بر عهده دولت و شخص رئیس جمهور محترم است، کار بسیار سختی است و با توجه به اشتغالات فراوان و گسترده رئیس جمهور محترم، معاون اول رئیس جمهور که دارای جایگاه ممتازی است می تواند نقش ویژه ای برای فرماندهی قرارگاه اقتصاد مقاومتی ایفاء کند».

* مخبر و نقشی که می تواند ایفا کند

از همان روزهای اول پس از پیروزی رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری، اسم محمد مخبر رئیس ستاد اجرایی فرمان امام (ره) به عنوان قوی ترین گزینه معاون اولی مطرح بود و در نهایت هم پس از تحویل دولت توسط رئیس جمهور جدید، او به عنوان معاون اول انتخاب شد.

اکنون مخبر دومین مقام اجرایی کشور است و همان اختیاراتی که جهانگیری قدر آن را برای خدمتگزاری ندانست، در اختیار دارد که شاید مهم‌ترین آن همین قرارگاه اقتصاد مقاومتی کشور باشد.

آنچه به نظر می‌رسد سیدابراهیم رئیسی رئیس جمهور نیز همراهی خوبی با وی دارد و اخیرا نیز در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت صراحتا «همه وزارتخانه‌ها و دستگاه‌ها را موظف کرد در خنثی‌سازی تحریم‌ها و تنظیم بازار کالاهای اساسی همکاری کنند و مقرر شد معاون اول رئیس جمهور، مسئولیت هماهنگی فعالیت‌های دولت برای خنثی‌سازی تحریم‌ها را برعهده گیرد».

به نظر می‌رسد او نیز این موقعیت را متوجه شده و حضورهای میدانی وی در اماکن اقتصادی و عموما بازار برای آگاهی از واقعیات کف بازار ورای گزارش‌های روتوش شده توسط مدیران، این تحرک را نشان می‌دهد.

پنجشنبه (6آبان‌ماه) آخرین باری بود که مخبر به بازار رفت و این بار با حضور در امین‌حضور بازار لوازم خانگی تهران، وضعیت بازار لوازم خانگی را از کسبه جویا شد.

لوازم خانگی یکی از بهترین تولیدات کشور است و در چند دهه اخیر، کارخانه‌های ریشه دار و قوی‌ای در این حوزه در کشور ایجاد شدند که متاسفانه با سیاست‌های اشتباه و واردات محور دولت گذشته، بخشی از آنها به تعطیلی یا نیمه‌تعطیلی کشیده شدند و حکم اخیر رهبر انقلاب مبنی بر ممنوعیت واردات لوازم خانگی کره‌ای کمکی به این صنعت بود که البته نیازمند نظارت و ساماندهی توسط دولت است.

مخبر پیش از این نیز در یکی از میادین میوه وتره‌بار بصورت سرزده حضور یافته بود تا وضعیت جاری عرضه و فروش اقلام اساسی را پیگیری کند که البته پس از آن نیز در کارخانه لبنیات پگاه حضور یافت تا وضعیت عرضه لبنیان و قیمت تمام شده آن را جویا شود.

قرارگاه اقتصاد مقاومتی اساسا از این رو نام «قرارگاه» به خود گرفت چون اکنون کشور در حال یک جنگ تمام عیار اقتصادی است و هر عنوانی غیر از این شاید پیام وظیفه محول بر دوش معاون اول رئیس جمهور را نشان نمی‌داد و فرمانده این قرارگاه برای پیروزی در این نبرد، راهی جز حضور در میدان جنگ ندارد.

به موازات این بازدیدهای سرزده مخبر به صورت مداوم جلساتی برای تنظیم بازار برگزار می‌کند و وزرا و معاونین اقتصادی آخرین برنامه‌ها و اقدامات خود را در زمینه بهبود فضای اقتصادی کشور با وی درمیان می گذارند.

در 8 سال دولت روحانی هم آنچه باعث عدم اجرای واقعی اقتصاد مقاومتی شد، این بود که اساسا از شخص رئیس جمهور گرفته تا فرمانده قرارگاه اقتصاد مقاومتی اساسا متوجه نبودند که در یک جنگ اقتصادی هستیم و به فراخور این وضعیت واکنش نشان دهیم و نمی توان از پشت میز و با اتکا به گزارش‌های دست کاری شده مسئولین پایین دست، کشور را از جنگ اقتصادی سالم خارج کرد.

محمد مخبر هم از حمایت شخص رئیس جمهور بهره مند است و هم تاکنون نشان داده که ظرفیت روحی فرماندهی اقتصاد کشور را دارد و می تواند با راهبری عناصر اقتصادی کشور، به بهبود فضای تولید کسب و کار و معیشت مردم و شاخص‌های اقتصادی کمک شایانی کند.

انتهای پیام /

*س_ شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید _س* این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید حسن روحانی اسحاق جهانگیری اقتصاد مقاومتی محمد مخبر جمهوری اسلامی ایران رئیس‌جمهور دولت تدبیر و امید محمود واعظی این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
«مخبر» و ظرفیت‌های قابل احیای معاون اولی / چرا جهانگیری ناکارآمد بود؟ 2
«مخبر» و ظرفیت‌های قابل احیای معاون اولی / چرا جهانگیری ناکارآمد بود؟ 3
«مخبر» و ظرفیت‌های قابل احیای معاون اولی / چرا جهانگیری ناکارآمد بود؟ 4
«مخبر» و ظرفیت‌های قابل احیای معاون اولی / چرا جهانگیری ناکارآمد بود؟ 5