مدعی بودند مشارکت 60 درصدی اعلام خواهد شد!
احمد زیدآبادی نوشت: نتایج انتخابات اگر با جزئیات کامل و تفکیک صندوق به صندوق، در اختیار عموم قرار گیرد، بهترین منبع برای تحلیل و شناختِ گرایش و رفتار مردم هر محل و ناحیه به شمار میرود و از این جهت میتواند بسیاری از پیشداوریهای کنشگران حوزههای مختلف درباره روند تحول فکری و سیاسی جامعه و علایق و اولویتهای توده مردم در هر گوشه از کشور را، اصلاح یا ابطال یا تأیید کند. احمد زیدآبادی،...
احمد زیدآبادی، روزنامه نگار و فعال سیاسی اصلاح طلب نوشت:
شناخت جامعه نخستین اولویت هرگونه سیاستورزی و سیاستگذاری است. این شناخت عمدتاً از طریق نظرسنجیها و پیمایشهای اجتماعی معتبر و علمی و پیوسته به دست میآید. در کشور ما نظرسنجی و پیمایش علمی قابل اتکاء یا انجام نمیشود و یا اگر هم انجام شود، بهصورت منظم و پیوسته نیست و مهمتر آنکه، نتایجش در اختیار عموم قرار نمیگیرد و پس از استفادههای محدود در حوزه دولتی، به بایگانی سپرده میشود.
انتخابات مجلس، اما به هر صورت و کیفیتی که برگزار شود، مجموعه عظیمی از آمار و ارقام و دادهها از نحوه کنش انتخاباتی مردم سراسر کشور در اختیار اهل فن میگذارد و بهعبارتی، زوایای پنهان و اعماق ناپیدای جامعه را عیان میکند.
در واقع، نتایج انتخابات اگر با جزئیات کامل و تفکیک صندوق به صندوق، در اختیار عموم قرار گیرد، بهترین منبع برای تحلیل و شناختِ گرایش و رفتار مردم هر محل و ناحیه به شمار میرود و از این جهت میتواند بسیاری از پیشداوریهای کنشگران حوزههای مختلف درباره روند تحول فکری و سیاسی جامعه و علایق و اولویتهای توده مردم در هر گوشه از کشور را، اصلاح یا ابطال یا تأیید کند.
انتخابات مجلس در ایران از باب «عیب میجمله بگفتی هنرش نیز بگوی» امکان تقلب و رأیسازی بسیار محدودی دارد. دلیل اصلیاش هم این است که در هر حوزهای بهخصوص حوزههای کوچک و تکنماینده، افراد مختلفی با انگیزههای گوناگون وارد صحنه رقابت با یکدیگر میشوند و حتی اگر تمام چهرههای شاخص آنها هم از صافی شورای نگهبان عبور نکنند، افراد باقیمانده برای تک تک آراءشان میجنگند و اجازه جابجایی یک رأی را هم نمیدهند. به هر حال، حضور فعال در انتخابات تا آخرین لحظه آن، مخارج و هزینههای مادی و مالی معمولاً معتنابهی در بر دارد و بنابراین کاندیداها تا متقاعد نشوند که بازی را باختهاند، از معرکه پا پس نمیکشند.
در انتخابات اخیر، بسیاری از افراد با ضرس قاطع مدعی بودند که هر میزان آرایی که به صندوقها ریخته شود، نهایتاً مشارکت 60 درصدی اعلام خواهد شد. در واقع این تلقی ناشی از ناآشنایی با سازوکار انتخابات مجلس در ایران است که با همه محدودیتهایش اجازه رأیسازی خارج از روال را به نفع و زیان کاندیداها نمیدهد.
از این جهت، باید منتظر اعلام نتایج نهایی و تفکیکشده انتخابات اخیر نشست تا روشن شود که در اعماق جامعه چه میگذرد. به نظرم با تدقیق و مطالعه در آمار و ارقام بهدستآمده، نتایج جالبتوجهی به دست خواهد آمد..
برای نمونه، بسیاری گمان میکردند که محمدرضا باهنر بهعنوان یک چهره شناختهشده اصولگرا در شهر کرمان بیچون و چرا پیروز خواهد شد. او، اما نتوانست بیش از حدود 20 هزار رأی از کرمانیهای حاضرشده در پای صندوقهای رأی بگیرد. چرا؟ پاسخ این چرا هنگامی جذابتر میشود که بدانیم او از رقیبی شکست خورد که پیش از این، پنج دوره از سیرجان وارد مجلس شده بود، اما چون این بار حضورش در آن حوزه، محدودیت قانونی داشت، از کرمان کاندیدا شد. در واقع باید مشخص کرد که یک فرد با چه مکانیسمی قادر است پنج دوره پی در پی در یک شهرستان بر رقبای خود پیروز شود و بعد در مرکز استان، با غلبه بر افرادی، چون باهنر و پورابراهیمی، نماینده اول کرمان شود؟
یا اینکه چرا مردم ما در مناطق محرومتر کشور نسبت به حوزههای توسعهیافتهتر، حضور پررنگتری در انتخابات دارند؟ در ظاهر امر، مردم محروم باید نسبت به دیگر اقشار جامعه از وضع موجود ناراضیتر باشند و به همین علت، قهرشان از صندوقهای رأی غلیظتر باشد. اما معادله معکوس است! گویی نرخ مشارکت در انتخابات مجلس با سطح توسعه، نسبتی وارونه پیدا کرده است. چه توضیحی برای این مسئله وجود دارد و بهخصوص تبعات کلان آن برای جامعه و خودِ این مناطق چیست؟
چرا افرادی مانند محمدباقر نوبخت و علی مطهری در رشت و تهران، امکان کشاندن حامیان بالقوه خود به پای صندوق رأی را ندارند، اما شخصی مانند مسعود پزشکیان در تبریز این امکان را پیدا میکند؟
یا اینکه چرا آرایش آراء اصولگرایان در تهران تا این اندازه غیرمنتظره است؟ چه افراد یا محافلی رأی اصولگرایان را سازمان میدهند و پایگاه اجتماعی آنها در کدام نقاط تهران است که در روزهای معمول به چشم نمیآید؟ و صدها مورد دیگر از این قبیل پرسشها!
منبع: هم میهن
هم اکنون دیگران می خوانند-
هادی چوپان تاریخ ساز شد | تصویر تاجگذاری در کنار آرنولد + فیلم لحظه فیگور گرفتن هادی چوپان
-
فال قهوه امروز یکشنبه 13 اسفند 1402 | قهوه ات رو بخور بعد فال بگیر
-
یارانه بگیران در اسفندماه دوبار یارانه نقدی می گیرند + جزئیات و زمان پرداخت
-
1403 چند روز تعطیل داریم + همراه با روزها و مناسبت های تقویم 1403
-
با این کد و شماره میزان کالابرگ الکترونیکی و سبد کالا را استعلام کنید
-
سه واریزی مهم که باید تا پایان سال منتظرشان باشیم
-
در بانک سپرده گذاری کنیم؟ یا سکه و دلار بخریم؟ چه کسانی سود کردند؟