مرکز آمار از کاهش نرخ تورم خبر داد / قطع برق تاسیسات صنعتی ترکیه با توقف صادرات گاز ایران / آخرین وضعیت تخلف 60 میلیون دلاری یک شرکت لبنی / عبور خودروهای برقی از دیزلی در اروپا / 200 میلیون بشکه نفت گم شد
این پیمانه تیترهایی همچون بورس مثبت شروع شد، بازپرداخت تسهیلات ارزی به صورت ریالی ممکن نیست، همکاری فاکسکان با اندونزی برای ساخت خودروی برقی، برلین سالانه 400 هزار کارگر از خارج جذب میکند و پیش بینی قیمت طلا برای هفته جاری را در بر دارد.
تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون بورس مثبت شروع شد، بازپرداخت تسهیلات ارزی به صورت ریالی ممکن نیست، همکاری فاکسکان با اندونزی برای ساخت خودروی برقی، برلین سالانه 400 هزار کارگر از خارج جذب میکند و پیش بینی قیمت طلا برای هفته جاری را در بر دارد.
بورس مثبت شروع شد
در حالی که هفته گذشته، نماگر کل بورس با افت حدود 55 هزار واحدی روبرو شد و در نهایت بازدهی منفی 4.11 درصد را به ثبت رساند؛ حال در معاملات اولین روز کاری بهمن ماه، شاخص کل بورس با افزایش 6647 واحدی همراه شده است.
مرکز آمار از کاهش نرخ تورم خبر داد
مرکز آمار ایران اعلام کرد نرخ تورم سالانه دی ماه 1400 برای خانوارهای کشور به 42,4 درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، 1.0 واحد درصد کاهش نشان میدهد.
منظور از نرخ تورم نقطهای، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه مشابه سال قبل است. نرخ تورم نقطهای در دی ماه 1400 به عدد 35,9 درصد رسیده است؛ یعنی خانوارهای کشور، میانگین 35.9 درصد بیشتر از دی 1399 برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کرده اند. نرخ تورم نقطهای دی ماه 1400 در مقایسه با ماه قبل 0,7 واحد درصد افزایش یافته است. نرخ تورم نقطهای گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنی ها و دخانیات» با افزایش 1,1 واحد درصدی به 42.6 درصد و گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» با افزایش 0.6 واحد درصدی به 32.4 درصد رسیده است، در حالی که نرخ تورم نقطهای برای خانوارهای شهری 35,8 درصد بوده و نسبت به ماه قبل 0,8 واحد درصد افزایش داشته است. همچنین این نرخ برای خانوارهای روستایی 36,5 درصد بوده که نسبت به ماه قبل 0,3 واحد درصد افزایش داشته است. منظور از نرخ تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه قبل میباشد. نرخ تورم ماهانه دی 1400 به 2,4 درصد رسیده که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل، 0.7 واحد درصد افزایش داشته است. تورم ماهانه برای گروههای عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» و «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» به ترتیب 1.7 درصد و 2.7 درصد بوده است.
این در حالی است که نرخ تورم ماهانه برای خانوارهای شهری 2,5 درصد میباشد که نسبت به ماه قبل 0.9 واحد درصد افزایش داشته است. همچنین این نرخ برای خانوارهای روستایی 1.9 درصد بوده که نسبت به ماه قبل 0.1 واحد درصد افزایش داشته است. منظور از نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن میباشد. نرخ تورم سالانه دی ماه 1400 برای خانوارهای کشور به 42,4 درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، 1,0 واحد درصد کاهش نشان میدهد. همچنین نرخ تورم سالانه برای خانوارهای شهری و روستایی به ترتیب 41,8 درصد و 45.8 درصد است که برای خانوارهای شهری 0,9 واحد درصد کاهش و برای خانوارهای روستایی 1.2 واحد درصد کاهش داشته است.
قطع برق تاسیسات صنعتی ترکیه با توقف صادرات گاز ایران
رویترز: وزارت انرژی ترکیه اعلام کرد پس از قطع جریان گاز ایران به ترکیه به مدت 10 روز به دلیل نقص فنی، قطعی برق محدود و از پیش تعیین شده را برای تاسیسات بزرگ صنعتی و نیروگاههای برق اعمال خواهد کرد. این وزارتخانه در بیانیهای اعلام کرد، اقدامات احتیاطی انجام شده است تا اطمینان حاصل شود که سایر مصرفکنندگان تحت تأثیر قطع جریان گاز قرار نخواهند گرفت. به گزارش فارس، روز گذشته مقامات ترکیه اعلام کردند، ایران به دلیل مشکلات فنی، ده روز صادرات گاز به ترکیه را متوقف میکند. این موضوع سبب شد تا نیروگاههای ترکیهای مجبور شوند، مصرف گاز خود را تا 40 درصد کاهش دهند. دولت ترکیه همچنین به شرکتهای توزیع گاز در این کشور اعلام کرده که باید تامین گاز مشتریان بزرگ گاز در این کشور را 40 درصد کاهش دهند. البته گفته میشود مدارس و بیمارستانها از اجرای این قانون مستثنی شده اند.
ترکیه برای تامین گاز خود تقریبا کامل به واردات از ایران، روسیه و آذربایجان متکی است و آمارهای رسمی نشان میدهد در ده ماه نخست سال 2021 ترکیه 16 درصد گاز مورد نیاز خود را از ایران دریافت کرده است. قیمت حاملهای انرژی در ترکیه بهشدت افزایش یافته که دلیل آن بالا رفتن قیمت گاز در بازار جهانی و کاهش 44 درصدی ارزش پول ملی ترکیه بوده است. سازمان تنظیم مقررات بازار انرژی ترکیه با اشاره به افزایش قیمت انرژی در جهان، اعلام کرد، قیمت برق برای مصرفکنندگان تجاری پرمصرف 125 درصد و حدود 50 درصد برای خانوارهای با مصرف کمتر در سال 2022 افزایش یافته است. شرکت بوتاس، توزیع کننده ملی گاز در ترکیه نیز اعلام کرد، قیمت گاز طبیعی برای مصارف خانگی 25 درصد و برای مصارف صنعتی 50 درصد افزایش یافته است. قیمت گاز نیز برای ژنراتورهای تولید برق 15 درصد افزایش یافته است.
پیش بینی قیمت طلا برای هفته جاری
در نظرسنجی هفته جاری کیتکونیوز از تحلیلگران وال استریت، 18 نفر شرکت کردند، از میان آنها 16 تن معادل 89 درصد به افزایش قیمت طلا و دو تن معادل 11 درصد به کاهش قیمت طلا در هفته جاری رای دادند. در رای گیری هفته جاری هیچ کس نظر خنثی نداشت. در این بین، 1134 تن در نظرسنجی آنلاین کیتکونیوز از سرمایه گذاران خُرد شرکت کردند که از میان آنها 801 تن معادل 71 درصد به افزایش قیمت طلا و 197 تن معادل 17 درصد به کاهش قیمت طلا رای دادند، در حالی که 136 تن معادل 12 درصد نظری نداشتند.
نه تنها سرمایه گذاران به افزایش قیمت طلا در هفته جاری به میزان قابل توجهی خوش بین شده اند، بلکه شمار مشارکت آنها در جدیدترین نظرسنجی کیتکونیوز به بالاترین حد از اواسط نوامبر رسید. این دورنمای خوش بینانه در حالی مطرح شد که قیمت طلا معاملات هفته گذشته را بالای سطح 1830 دلار به پایان برد. بهای هر اونس طلا در معاملات روز جمعه بازار آمریکا 10 دلار و 80 سنت معادل 0.6 درصد کاهش یافت و در 1831 دلار و 80 سنت بسته شد اما برای کل هفته 0.8 درصد رشد نشان داد که دومین رشد هفتگی متوالی این فلز ارزشمند بود. هرچند طلا از اوج قیمتی که ابتدای هفته داشت، فاصله گرفت، بسیاری از تحلیلگران انتظار دارند قیمت طلا در کوتاه مدت حمایت شود. اوله هانسن، مدیر استراتژی کالای ساکسو بانک گفت: هر چند احتمال دارد که طلا پیرامون سطح 1830 دلار تحکیم شود، انتظار قیمت های بالاتر را دارد. وی گفت: با توجه به رفتار بازارهای سهام و تاب آوری طلا در برابر افزایش بازده واقعی، تصور می کنم این فلز ارزشمند، می تواند سطح 1850 دلار را شکسته و رکورد بالای سال 2021 را به چالش بکشد.
آخرین وضعیت تخلف 60 میلیون دلاری یک شرکت لبنی
ماهها تعلل در رسیدگی به پرونده تخلف ارزی یک شرکت بزرگ لبنی و و وعدههای پی در پی گمرک برای اعلام حکم نهایی، دوباره با یک وعده دیگر وارد هفتمین ماه شد. پس از وعده دو هفته گذشته سرپرست معاونت فنی گمرک مبنی بر اعلام حکم یک شرکت لبنی متخلف و عملی نشدن این وعده، فرود عسگری در روزهای گذشته دوباره وعده داد که روز شنبه دوم بهمن ماه حکم نهایی درباره سرنوشت 60 میلیون دلار ارز دولتی اختصاص یافته به یک شرکت لبنی برای واردات کره حیوانی صادر میشود.
بر اساس این گزارش معاون فنی سابق گمرک ایران 20 تیر ماه در نامهای به دبیر کارگروه تنظیم بازار، از بیش بودن ارزش کالای وارداتی کره حیوانی یک شرکت بزرگ لبنی خبر داده بود، اما رسیدگی به این تخلف با گذشت بیش از شش ماه از آن تاریخ، هنوز به سرانجام نرسیده است.
بازپرداخت تسهیلات ارزی به صورت ریالی ممکن نیست
رییس صندوق توسعه ملی تاکید کرد: بازپرداخت تسهیلات ارزی به صورت ریالی و ارز ترجیحی غیرممکن است. مهدی غضنفری امروز در نشست خبری افزود: صندوق توسعه ملی در کشور صندوق ثروت ملی و صیانتی است. وی بیان داشت: البته در 10 سال گذشته صندوق سرمایهگذاری نکرده، بلکه پرداخت تسهیلات را بر عهده داشته و سرمایهگذاری مغفول مانده است. غضنفری خطاب به دریافتکنندگان تسهیلات ارزی نیز گفت: بازپرداخت تسهیلات به صورت ریالی و با ارز ترجیحی غیرممکن است. رییس صندوق توسعه ملی ادامه داد: مشکلات تحریمی در تامین ارز و تجهیزات موجب شد تا وامگیرندگان بارها درخواست استمهال بازپرداخت تسهیلات را داشته باشند که بررسی میشود. وی اظهار داشت: استمهال اغلب در بخش مشارکت است که افراد اقدام به خرید تجهیزات میکنند.
عبور خودروهای برقی از دیزلی در اروپا
اروپاییها در آخرین ماه سال 2021 تعداد بیشتری خودروی برقی نسبت به گازوئیلی خریدند و این اولین باری است که برقیها از گازوئیلیها سبقت میگیرند. دادههای منتشر شده توسط ماتیاس اشمیت از تحلیلگران مستقر در شهر برلین در نیویورکتایمز نشان میدهد که 20درصد از خودروهای نوی فروخته شده در اروپا و بریتانیا با باتری تامین نیرو میشوند، در حالی که فروش خودروهای گازوئیلی کمتر از 19درصد بوده است. در سال 2021 تسلا پرفروشترین برند خودروهای برقی و فولکس واگن مقام دوم را کسب کرده است. تسلا برای بازار اروپا از کارخانه چین خود واردات داشته اما در حال ساخت کارخانه خودروسازی در برلین آلمان است. در سال 2015، نیمی از خودروهای نوی فروخته شده در اتحادیه اروپا گازوئیلی بودند. اما حالا محبوبیت خودروهای برقی باتریدار در اروپا، ایالات متحده و چین رو به افزایش است.برخلاف این حقیقت که خودروهای برقی در حال رشد هستند، بازار خودرو رو به بحران است. در اتحادیه اروپا، انجمن سازندگان اتومبیل اروپایی گزارش داده که فروش خودروهای نو در ماه نوامبر سال 2021 بیش از 20درصد کاهش داشته که در گزارش آژانس فرانسپرس انعکاس یافته است. این انجمن نوشته است: این افت فروش در بازار اروپا به دلیل کمبود ریزتراشههای نیمههادی بوده که تاثیر منفی روی تولید در صنعت خودرو در سال گذشته داشته و شدت آن در نیمه دوم بیشتر بود. محبوبیت خودروهای برقی در ایالات متحده هم رو به افزایش است. فرماندار ایالاتهای مختلف در این کشور میلیاردها دلار اختصاص دادهاند تا زیرساختهای لازم برای گسترش خودروهای برقی ایجاد شود. در لایحه زیرساختی در ایالات متحده که هر دو حزب از آن پشتیبانی میکنند 5/ 7میلیارد دلار به توسعه شبکه ملی جایگاههای شارژ خودروهای برقی اختصاص یافته است. میلیاردها دلار معافیت مالیاتی و مشوق خرید خودروهای برقی به افزایش مجبوبیت این خودروها منجر شده است.
همکاری فاکسکان با اندونزی برای ساخت خودروی برقی
شرکت فاکسکان تایوان اعلام کرد با وزارت سرمایه گذاری و چندین شرکت اندونزی برای پشتیبانی از ساخت خودروهای برقی در این کشور آسیای جنوب شرقی پیمان همکاری بسته است. به گزارش ایسنا، فاکسکان که تولیدکننده قراردادی بزرگ آیفون اپل است، در سال های اخیر فعالیت هایش را به حوزه خودروهای برقی گسترش داده و با استارتاپ آمریکایی فیسکر و گروه انرژی PTT PCL تایلند قراردادهایی را اعلام کرده است. فاکسکان اعلام کرد، تفاهم نامه ای برای سرمایه گذاری در حوزه خودروهای برقی از جمله تولید باطری با وزارت سرمایه گذاری اندونزی و همچنین شرکت باطری اندونزی، شرکت انرژی "پی تی ایندیکا" (PT Indika) و فروشنده اسکوتر برقی تایوانی "گوگورو" (Gogoro) امضا کرده است.
طبق اعلام فاکسکان، این همکاری که هدف آن ساخت یک اکوسیستم انرژی جدید در اندونزی است همچنین شامل ساخت صنایع پشتیبانی کننده خودروی برقی نظیر سیستم های ذخیره سازی انرژی، ایستگاه های مبادله باطری و بازیافت است. تحت این پیمان همکاری، یک پلتفرم ام آی اچ باز که خدمات سخت افزاری و نرم افزاری فراهم می کند، در دسترس شرکت ها در اندونزی قرار می گیرد. بر اساس گزارش رویترز، لی یو یونگ، رییس هیات مدیره فاکسکان اعلام کرده که فاکسکان قصد دارد قطعات یا خدمات برای 10 درصد از خودروهای برقی جهان تا سال 2025 یا تا 2027 فراهم کند و وعده داد با دانش مونتاژ خود به عنوان بزرگترین تولیدکننده قراردادی محصولات الکترونیکی در جهان، هزینه های تولید و موارد دیگر را برای خودروسازی پایین می آورد.
200 میلیون بشکه نفت گم شد
بین محاسبات آژانس بینالمللی انرژی (IEA) از ذخایر نفت جهان و آنچه در عرضه جهانی مشاهده کرده است، 200 میلیون بشکه نفت اختلاف وجود دارد.
بلومبرگ در گزارشی نوشت: آژانس بینالمللی انرژی بر مبنای مفروضات عرضه و تقاضای مشخص، محاسبه کرده بود که ذخایر جهانی نفت طی سال میلادی گذشته باید به میزان 400 میلیون بشکه کاهش پیدا کرده باشد؛ اما در عوض ذخایر به میزان 600 میلیون بشکه کاهش یافته است. آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد، نگاهی به گذشته، دشوار بودن تحلیل و پیش بینی عرضه و تقاضا به شکل قابل اطمینان در دو سال اخیر را نشان می دهد. درس های فرا گرفته شده کار در سال 2022 را بهبود می بخشد و به ما اجازه می دهد بازار را درک کنیم. یک دلیل مفروضات اشتباه درباره تقاضا، مشخصا "کمبود" بوده است؛ اما این تنها دلیل نبوده است. آژانس بینالمللی انرژی ذخایر جهانی نفت را از طریق ماهواه دنبال می کند که اطلاعات مربوط به نفت در خطوط لوله و نفت در مخازن زیرزمینی را حذف می کند. یک دلیل دیگر این اختلاف آن است که آژانس بینالمللی انرژی به سازمان توسعه و همکاری اقتصادی متمرکز شده و عرضه این سازمان را دنبال می کند. همزمان کشورهای زیادی خارج از این سازمان وجود دارند که ذخایر نفت خود را افزایش می دهند و شاید قابل توجه ترین آنها چین باشد.
تحلیلگران محدود شدن عرضه جهانی به همراه تقاضای قوی را عامل اصلی صعود اخیر قیمت های نفت عنوان کرده اند. برای اولین بار نیست که آژانس بینالمللی انرژی قوی بودن تقاضا برای نفت را کمتر از حد واقعی آن ارزیابی می کند. یک نمونه اخیر سال گذشته در زمان انتشار گزارش "نقشه راه برای صفر خالص" روی داد که در آن آژانس بینالمللی انرژی خواستار توقف فوری اکتشافات جدید نفت و گاز شده بود اما چند ماه بعد این سازمان خواستار سرمایه گذاری بیشتر در نفت و گاز شد. آژانس بینالمللی انرژی اوایل ماه میلادی جاری اذعان کرد درباره تقاضا برای نفت مفروضات اشتباهی داشته است. بر اساس گزارش اویل پرایس، فاتح بیرول، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اظهار کرد عوامل تقاضا قویتر از تصور بسیاری از ناظران بازار ظاهر شدند که عمدتا به دلیل انتظارات برای تاثیر ملایمتر اُمیکرون بود.
برلین سالانه 400 هزار کارگر از خارج جذب می کند
رویترز: دولت ائتلافی جدید آلمان در نظر دارد تا سالانه 400 هزار کارگر واجد شرایط را از خارج جذب کند تا هم با عدم توازن جمعیتی و هم با کمبود نیروی کار در بخشهای کلیدی که بهبود از شرایط همه گیری را به خطر میاندازد، مقابله کند. کریستین دور، رهبر پارلمانی حزب دموکرات آزاد (FDP)، گفت: «کمبود کارگران ماهر آنقدر جدی شده است که اقتصاد ما را به شدت کند میکند.» وی افزود: «ما تنها با یک سیاست مهاجرتی مدرن میتوانیم مشکل نیروی کار سالخورده را کنترل کنیم... ما باید هرچه سریعتر باید به هدف جذب 400 هزار کارگر ماهر از خارج برسیم.»
اولاف شولتز، صدراعظم سوسیال دموکرات آلمان، رهبر پارلمانی حزب دموکرات آزاد و سبزها در توافقی ائتلافی بر سر اقداماتی نظیر یک سیستم امتیاز دهی برای متخصصان کشورهای خارج از اتحادیه اروپا و افزایش حداقل دستمزد ملی به 12 یورو (13.60 دلار) به ازای هر ساعت کار با هدف جذاب کردن کار در آلمان، توافق کردند. مؤسسه اقتصادی آلمان تخمین میزند، نیروی کار این کشور در سال جاری میلادی، بیش از 300 هزار نفر کاهش یابد، چون شمار کارگران مسن بازنشسته از افراد جوانتر که وارد بازار کار میشوند، بیشتر است. انتظار میرود، این شکاف در سال 2029 به 650 هزار تن برسد و کمبود تعداد افراد در سن کار به 5 میلیون تن برسد. پس از چندین دهه نرخ پایین زاد و ولد و مهاجرت نابرابر در آلمان، کاهش نیروی کار نیز یک بمب ساعتی جمعیتی برای سیستم بازنشستگی عمومی این کشور است.