چهارشنبه 7 آذر 1403

مرگ "هومینو" انقراض جمعیت جنوبی "یوزپلنگ ایرانی" بود

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
مرگ "هومینو" انقراض جمعیت جنوبی "یوزپلنگ ایرانی" بود

کارشناس تنوع زیستی اداره کل محیط زیست یزد گفت: هومینو آخرین یوز از جمعیت جنوبی ایران مرکزی بود و مرگ او به معنای انقراض جمعیت جنوبی یوزپلنگ ایرانی بود.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، روز گذشته هومینو، آخرین یوزپلنگ ایرانی استان یزد به دلیل کهولت سن و در 13 سالگی تلف شد و مرگ او پایانی بر حیات یوز در دشت‌های ایرانی مرکزی بود.

در رابطه با این موضوع، مهدی زارع خورمیزی؛ کارشناس تنوع زیستی اداره کل محیط زیست یزد به تسنیم گفت: علت مرگ هومینو پیری و کهولت سن بود؛ هومینو 13 سال سن داشت و در ماه‌های اخیر نیز بارها از او عکس‌برداری شده بود. ما درخواست داده بودیم که هومینو را برای نگهداری به فنس منتقل کنند تا شاید بیشتر عمر کند اما این اتفاق نیفتاد. اگر هومینو به داخل فنس منتقل می‌شد به این دلیل که در اسارت به یوزها غذا می‌دهیم، ممکن بود چند سال بیشتر عمر کند.

‌یوزپلنگ 12 ساله در بافق تلف شد

وی ادامه داد: هومینو آخرین یوز از جمعیت جنوبی ایران مرکزی بود و در سال‌های اخیر به دنبال جفت بود کویرهای استان یزد را جست و جو می‌کرد اما به این دلیل که از سال 1389 یوز ماده‌ای در استان دیده نشده بود، در این عمر موفق نبود. حفظ ژن هومینو برای حفظ تنوع ژنتیکی جمعیت یوزپلنگ ایرانی اهمیت زیادی داشت اما متأسفانه این اتفاق نیفتاد و این بارکد ژنی از بین رفت.

این کارشناس بیان کرد: این یوز باعث شده بود تا مناطق حفاظت شده در استان بهتر حفاظت شود و بیشتر بتوان جلوی معادن، تخریب و... ایستاد. این موضوع باید برای سمنان و زیستگاه‌های شمالی ما عبرت شود تا هرچه زودتر زیستگاه را برای جلوگیری از انقراض اندک یوزهای باقی مانده امن کنند. در سال‌ها نه چندان دور، یزد قلب تپنده زیستگاه‌های یوز بود چرا که بیابان‌های یزد دور از دسترس ترین مناطقی بودند که یوز می‌توانست در آن زیست کند و انسان کمتر به آنها نزدیک می‌شد.

زارع خورمیزی تأکید کرد: در همان سال 1389 که آخرین ماده به همراه 3 توله در یزد رصد شد، باید برنامه‌های حفاظتی در همان سال‌ها اجرا می‌شد اما این اتفاق نیفتاد و دیر شد. شاید ترس مدیران سابق استان و فرار از حاشیه باعث شد این اتفاق رقم نخورد. ما 4 سال پیش 4 یوز در استان داشتیم و در آن زمان طرح دادیم تا یوز ماده‌ای به استان منتقل شود اما این کار را نکردند.

وی افزود: بارها هشدار داده بودیم که تا دیر نشده این کار را انجام دهند و باید قبل از مرگ هومینو یوز ماده بیاوریم و مرکز تکثیر بزنیم اما این اتفاق نیفتاد و جمعیت جنوب از بین رفت و خیلی بیشتر به انقراض اصلی نزدیک شدیم.

متخصص اکولوژی خاطرنشان کرد: در حال حاضر قرار است که هومینو تاکسیدرمی شود، ژن‌ها و اسپرم او نیز به تهران منتقل شده و امیدواریم که بتوان از اسپرم هومینو برای باردار کردن یوزهای ماده در آینده استفاده کرد چرا که این کار برای حفظ تنوع ژنی یوزها اهمیت بسیار زیادی دارد.