مشوقهای ازدواج و مجردهای سن بالا
پسران و دخترانی که در تجرد قطعی هستند، اعتقاد دارند بیشتر برنامه و سیاستهای کشور، از مجلس گرفته تا دولت همواره متوجه جوانان بوده و متاسفانه هیچ مشوقی افراد مجرد با سن بالا تدارک دیده نشده است.
دختران و پسران مجرد بالای 35 سال معتقدند که تسهیلات اشتغال و ازدواج با هدف ایجاد انگیزه برای زوجهای سن پایین تدارک دیده شده و هیچ مشوقی برای مجردهای قطعی با سن بالا وجود ندارد.
به گزارش ایرنا، کاهش تمایل جوانان به ازدواج همواره موضوعی بوده که مورد توجه مسؤولان و سیاست گذاران کشور قرار داشته اما از زمانی که ماجرای تسهیلات به ازدواج پسران و دختران بالای 18 سال در مجلس مطرح شد واکنشهای فراوانی به همراه داشت که بخش عمده آن متوجه افراد مجرد با سن بالا بود.
پسران و دخترانی که در تجرد قطعی هستند، اعتقاد دارند بیشتر برنامه و سیاستهای کشور، از مجلس گرفته تا دولت همواره متوجه جوانان بوده و متاسفانه هیچ مشوقی افراد مجرد با سن بالا تدارک دیده نشده است.
آمارها نیز بیانگر آن است که افراد مجرد با سن بالا همواره جمعیت قابل توجهی از کشور را به خود اختصاص داده که تشکیل خانواده از سوی آنها میتواند گره گشای هرم جمعیتی کشور باشد؛ به عنوان مثال طبق آمارهای رسمی و براساس سرشماری سال 95، نزدیک به 6 هزار و 200 دختر در قزوین شناخته شده که اگر همین جمعیت را مربوط به پسران بدانیم نزدیک به 13 هزار جوان مجرد قطعی بالای 39 سال سن خواهیم داشت.
چندی پیش علی اکبر معصوم، کارشناس جمعیت شناسی در مصاحبه خبری گفته بود که 220 هزار نفر بالای 50 سال در کشور هنوز ازدواج نکرده و مجرد قطعی محسوب میشوند؛ در همین رابطه امیر محمود حریرچی، جامعه شناس و استاد دانشگاه نیز اذعان داشته بود که پژوهشها بیانگر آن است که حدود هشت و نیم میلیون پسر و هشت و نیم میلیون دختر دهه شصتی، 2 و نیم میلیون پسر و 2 میلیون و 100 هزار دختر در کشور هنوز مجرد هستند که در بازههای سنی 30 تا 39 سال قرار دارند.
این آمارها نشان داده که متاسفانه هیچ مشوقی برای ازدواج مجردهای قطعی وجود نداشته و این افراد همواره انگیزهای برای ازدواج ندارند.
محمد امین، 38 ساله ساکن قزوین که تاکنون ازدواج نکرده، به خبرنگار ایرنا گفت: متاسفانه برای افراد با سن بالا که هنوز مجرد هستند سازوکاری تعبیه نشده که این افراد به سمت ازدواج ترغیب شوند و تمام طرحهای تشویقی نیز شامل حال کسانی است که زیر 25 سال سن دارند؛ به نظرم این موضوع باید به مورد توجه ویژه مسوولان ذیربط قرار گیرد.
وی افزود: متاسفانه سیاست گذاری کشور برای ترویج ازدواج از مسیر اصلی خود منحرف شده ودر این زمینه بیشتر به دنبال ازدواج کسانی هستند که در گروه سنی پایین دارند و شاید حتی تمایل چندانی هم به ازدواج نشان نمیدهند، اما افراد مجرد با سن بالا به دلیل کسب تجربه و پختگی لازم بیشتر به دنبال تشکیل خانواده بوده و ازدواجهای آنان حتی می تواند ماندگار و با دوام تر نیز باشد.
مونا کیماسی، 44 ساله و مجرد ساکن تاکستان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: متاسفانه یکی از مشکلات و چالشهای موجود در کشور ما آن است که برای امر ازدواج باید پسرها پیشقدم شوند و دختران هم باید منتظر بمانند تا کسی درب منزل آنان را بزند؛ من بعد از فارغ التحصیلی از دانشگاه به علت پیدا نکردن شغل مناسب در خانه مانده و تاکنون نیز مجرد بودهام.
حس مسؤولیت و تعهد برای ایجاد زندگی مشترک در جوانان کم رنگ شده است
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری قزوین در این رابطه به خبرنگار ایرنا گفت: ازدواج جوانان یکی از برنامههای اصلی دولت محسوب میشود که در این مسیر از ایدههای روشنفکران و فعالان اجتماعی استان استفاده میشود.
مریم بیدخام افزود: تجرد قطعی معلول یکسری از کمبودها در حوزه اجتماعی و اقتصادی محسوب میشود که باعث شده فرد برای تشکیل خانواده با موانع متعددی روبرو شود، به همین منظور برگزاری کلاسهای پیش از ازدواج و همچنین دوره های مهارت زندگی میتواند افق روشنی پیش روی جوانان قرار دهد.
وی اظهار داشت: یکی از مشکلاتی قشر جوان ما، به خصوص مجردهای قطعی که با آن روبرو هستند، نبودن حس مسؤولیت برای تشکیل خانواده است و در این خصوص باید حس تعهد برای تشکیل خانواده را در بین آنها تقویت کرد.
بیدخام با بیان اینکه خوشبختانه در زمان شیوع ویروس کرونا آمار ازدواج را در کشور و این استان افزایش یافته، تصریح کرد: پژوهشهای دانشگاه علوم پزشکی قزوین نشان میدهد که آسان گرفتن مراسم ازدواج و همچنین سبک شدن هزینه مراسم عروسی به رشد ازدواج کمک کرده که این مهم فرصتی است تا نسبت به ترویج ازدواج در بین مجرهای قطعی کمک کرد.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری قزوین تاکید کرد: جامعه ایران در حال گذار از زندگی سنتی به سمت مدرنیته است و برخی تحولات اجتماعی و فرهنگی باعث شده تا جوانان از مساله ازدواج غافل بمانند و یا در مواردی آگاهانه از تعهد و مسؤولیت شانه خالی کنند.
تسهیلات متفاوت برای ازدواج متناسب با سن زوجها
معاون جوانان اداره کل ورزش و جوانان استان قزوین نیز در این باره اظهار داشت: شیوع ویروس کرونا باعث شد تا میزان درصد ازدواج این استان در سال 99 رشد پیدا کند که این مساله نشان میدهد سادهتر برگزار شدن مراسم ازدواج به دلیل محدودیتهای بهداشتی، مساله اقتصادی ازدواج را سبک و به تسهیل امر ازدواج نیز کمک کرده است.
علی لطفی در پاسخ به این سوال که چرا تسهیلات بانکی برای افراد زیر 35 سال 100 میلیون تومان است اما با توجه به افزایش سن مبلغ آن کمتر میشود، گفت: اگر زوجها در سن پایین ازدواج کرده باشند 100 میلیون تومان دریافت میکنند، اما اگر افراد در سن بالاتر و معمولی ازدواج کنند این مبلغ 70 میلیون تومان خواهد شد؛ دلیل این کار هم ایجاد مشوق و جلوگیری از بالاتر رفتن سن ازدواج در بین جوانان است.
وی اضافه کرد: واقعیت این است که سن ازدواج بالا رفته و این تفاوت در پرداخت تسهیلات با هدف ترویجی و در سطح کلان کشور سیاست گذاری شده، استان قزوین نیز در تعیین پرداخت تسهیلات برای گروههای سنی مختلف هم هیچ دخل و تصرفی ندارد.
لطفی در خصوص کمکهای اقتصادی به جوانان در شرف ازدواج تصریح کرد: در حوزه کمکهای اقتصادی یک قسمت به ایجاد مراکز مشاوره پیش از ازدواج مرتبط میشود و دیگری تسهیلاتی است که به منظور ایجاد اشتغالزایی جوانان، و نه صرفا ازدواج در دستور کار قرار دارد.
این مسؤول تصریح کرد: برای حمایتهای اقتصادی تفاهم نامهای با صندوق کارآفرینی امید و بانک رسالت منعقد شده تا تسهیلات 2 درصدی بین 15 تا 100 میلیون تومان به جوانان 17 تا 35 سال اعطا شود؛ البته ناگفته نماند که اداره کل ورزش و جوانان نیز در حوزه اعطای تسهیلات ازدواج وظیفه نظارت را برعهده دارد.
معاون جوانان اداره کل ورزش و جوانان استان قزوین خاطرنشان کرد: برخی اقدامات دیگر با هدف مشوق به صورت غیرمستقیم اجرایی شده که به عنوان مثال ایجاد مراکز خیریه مردم نهاد به نام بنیاد ملی ازدواج و یا آبشار عاطفهها در این رابطه ازدواج جوانان را راهبری میکنند.
لطفی یادآور شد: افراد زیادی روزانه و ماهانه به این مراکز خیریه مراجعه میکنند و سازمان جوانان نیز با حمایت های مالی از این سازمان های مردم نهاد کارها را تسری میبخشد.
نیم نگاه: به نظر میرسد متولیان سیاست گذاری در حوزه ازدواج باید به منظور تشویق مجردهای قطعی از امتیازاتی استفاده کنند که برای این گروه سنی قابل توجه باشد، به عنوان مثال اعطای مسکن و همچنین تسهیل در استخدام مشاغل یکی از موضوعاتی است که میتواند این افراد را به ازدواج و تشکیل خانواده سوق دهد.
لینک کوتاه: asriran.com/003L8f