مصوبه جنجالی آزاد سازی صادرات شیرخشک حذف کامل لبنیات از سفره مردم را رقم میزند!
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، امید گیلانپور، معاون توسعه صنایع تبدیلی و کسب و کارهای کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی در نامهای به رئیس سازمان توسعه تجارت ایران وزارت صنعت، معدن و تجارت و رئیس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران، آزادسازی صادرات شیرخشک را ابلاغ کرد. برابر بند 2 مصوبه فوق، حسب اعلام این وزارت، صادرات آن بخش از شیرخشکی که شیرخام آن با قیمت تضمینی خریداری شده، مشمول تخفیف...
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، امید گیلانپور، معاون توسعه صنایع تبدیلی و کسب و کارهای کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی در نامهای به رئیس سازمان توسعه تجارت ایران وزارت صنعت، معدن و تجارت و رئیس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران، آزادسازی صادرات شیرخشک را ابلاغ کرد.
برابر بند 2 مصوبه فوق، حسب اعلام این وزارت، صادرات آن بخش از شیرخشکی که شیرخام آن با قیمت تضمینی خریداری شده، مشمول تخفیف در مابهالتفاوت صادراتی خواهد بود. در نتیجه صادرات شیرخشک با دو مابهالتفاوت متفاوت قابل انجام میباشد. بر این اساس جهت برخورداری صادرکنندگان از این امتیاز، این معاونت؛ حجم و صادرکنندگان ذینفع را به طور مرتب به آن سازمان محترم اعلام خواهد نمود. فهرست اولین گروه از صادرکنندگانی که شیرخام را با قیمت تضمینی خریداری کردهاند، آماده ثبت در سامانههای مرتبط میباشد که به محض اعلام آن سازمان در خصوص آن اقدامات اساسی صورت میگیرد. در حالی صادرات شیرخشک با توجیه اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات اساسی کشاورزی عنوان شده که کارشناسان صنعت لبنیات به شدت مخالف این مصوبه هستند و آن را گامی در جهت برداشتن و حذف کامل لبنیات از سفره مردم و توزیع رانت بین عده انگشت شماری عنوان میکنند. رادار اقتصاد در این موضوع با مدیر عامل اتحادیه فرآوردههای لبنی گفتگو کرده است.
علی احسان ظفری مدیر عامل اتحادیه فرآوردههای لبنی در گفتگو با رادار اقتصاد با انتقاد ازمصوبه آزاد سازی شیر خشک و بی توجهی به تامین نیاز محصولات لبنیات داخل با قیمتهای مناسب گفت: مصوبه آزاد سازی صادرات شیر خشک تداوم تلاشهای دولت قبلی برای تصویب این موضوع است که متاسفانه کلید انجام آن در وزارت جهاد و کشاورزی زده شد.
وی در این باره خاطر نشان کرد: قطع یقین تصویب این موضوع توسط وزارت جهاد کشاورزی فقط جای تاسف باقی میگذارد چرا که ملت ایران نادیده گرفته شده و منافع هفت یا هشت نفر در نظر گرفته شده است. امیدوار بودیم با تغییر دولت و تغییر وزیر جهاد کشاورزی معاونتها خط و مشی تعریف شده برای صادرات شیر خشک که در دولت قبلی کلید خورده بود حذف شود. اما با اعلام این طرح به نظر میرسد عوامل دولت قبلی دراین دولت حضور دارند یا بر مجموعه جدید تاثیر گذارند.
ظفری درباره تبعات صادرات شیر خشک بر مصرف لبنیات مردم گفت: اجرای چنین طرحی نتیجهای جز کوچک شدن سفره مردم به دنبال ندارد و چیزی جز حذف کامل لبنیات از سفره مردم را رقم نمیزند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا شیر مازادی برای صادرات داریم گفت: مسولین و مصوبین این طرح هیچ توجیهی برای این کار ندارند، به این علت که ما شیر خامی مازادی برای صادرات نداریم. قیمت شیر خام به دلیل اینکه جذب بالایی دارد روزانه درحال بالا رفتن است، لذا نیازی به صادرات شیر خشک نداریم.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: مسوولین وزارت جهاد کشاورزی باید پاسخگوی مردم باشند، مردمی که قادر به تامین اساسیترین نیازهای معیشتی خود نیستند، به چه دلیلی و آیا رواست که لبنیات آنها را صادر کنیم؟
وی در خصوص موضوع ارز آوری با صادرات شیر خشک گفت: مسوولین امربرای توجیه این طرح منفی خود مکرر بر روی موضوع ارز آوری تاکید میکنند ارز آوری به چه قیمتی؟ به قیمت گرفتن لبنیات مردم، چرا عادت کرده ایم لقمه را دور سرمان بچرخانیم؟ چرا غذای مردم باید صادر شود؟ آیا در حال حاضر ارز آوری واجب است یا کوچکتر کردن سفره مردم؟ موضوعی که به شدت به مردم و به وجهه نظام آسیب میزند؛ لذا امیدوار هستیم هر چه زودتر جلوی اجرای این موضوع گرفته شود.
علی احسان ظفری در ادامه خاطر نشان کرد: اینکه آقایان از عوارض گرفتن صحبت میکنند به غیر از بیان حرفهای دهان پر کن هیچ خاصیت دیگری برای کشور به دنبال ندارد. اینکه گفته شده به دو روش عوارض میگیرند باید مشخص شود کدام روش ها؟ کدام گروه عوارض میگیرند؟ آیا به غیر از این است که فقط به دنبال صادرات شیر خشک آن هم بدون عوارض هستند؟
ظفری در خصوص افزایش نرخ شیر در هفتههای آینده بعد از اجرای صادرات شیر خشک گفت: شک نداشته باشید از زمانی که شیر خشک صادر شود قیمت لبنیات صد درصد بالاتر میرود. ارز آوری که روی آن تاکید میشود آیا با گران کردن نیازهای مردم یک کار عقلانی است؟ مثل اینکه کفش پایمان را برای پولدار شدن بفروشیم! هیچ انسان عاقلی کفشش را برای پولدار شدن نمیفروشد، بلکه پول در میآورد تا برای تامین سلامت پای خود کفش مناسب خریداری کند.
وی دراین باره تصریح کرد: طراحان و اجرا کنندگان این طرح با فروش غذای مردم به دنبال ارز آوری هستند. هر چند بعضی مواقع هم با توجیه حمایت از دامدار چنین موضوعاتی را بیان میکنند. در حالی که شیر خام دامدار امروز بالاتر از هر قیمت مصوبی خریداری میشود گفته اید 6400 در حالی که اکنون 6800 خریداری میشود پس مشکل خرید به صرفه شیر خام از دامدار را نداریم. یا اینکه شیر زیادی یا دپوی شیر و ارزان بودن محصول بودن لبنیات نیز در کشور وجود ندارد، بلکه مساله در حال حاضر توزیع رانت بین عده انگشت شماری است. رانتی که متاسفانه نهادها و دستگاههای دولتی برای هفت، هشت نفر ایجاد میکنند. بی شک تبعات این موضوع خود را کمتر از بیست روزنشان میدهد، لذا مردم باید منتظر افزایش قیمتهای پی در پی لبنیات باشند.
ظفری درباره اینکه وزیر جهاد کشاورزی از این طرح به خوبی آگاه است گفت: اگر وزیر جهاد کشاورزی بعدها بگوید درجریان این موضوع نبودم، بنده با صراحت این مساله را رد میکنم چرا که بنده در ملاقاتی که با وی داشتم شخصا دراین موضوع صحبت کردم؛ لذا امیدوارم وزیر مانع انجام این موضوع شود چرا که هم به مردم، کشاورز و دامپرور ضربه میزند.
وی در پایان دلایل به صرفه بودن واردات شیرخشک از از ایران را برای خریداران خارجی توضیح داد و گفت: عرضه شیر خشک برای خریداران خارجی به صرفه است، چون از ارز 4200 تومانی استفاده میکنیم و قیمت نهاده و شیرخام را با ارز 4200 که در اختیار دامدار قرار داده ایم برای آنها جذابیت دارد. در صورتی که عوارضی هم در نظر گرفته نشده باشد، قطعا جذابیت به شدت بالا میرود، اما در نهایت جیب مردم به خاطر جیب هشت نفر خالی میشود.
منبع: رادار اقتصاد