معاون اول بهبودی اوضاع اقتصادی را به آخر سال حواله داد / 20 میلیارد دلار برای کاهش افت فشار نیاز داریم
ایسنا نوشت: معاون اول رئیس جمهور گفت: نرخ تورم از فروردین امسال تا امروز به صورت مستمر و پیوسته رو به کاهش است.
محمد مخبر در نخستین همایش ملی آموزش مدیران و کارشناسان حقوقی دستگاههای اجرایی گفت: از وقتی که کار را در دولت شروع کردیم با مشکلات متعدد روبرو بودیم. در دوران کرونا روزی 750 نفر تلفات داشتیم و هیچ کشوری هم به ما دارو نمیداد در بازار آزاد نیز هر واحد دارویی کرونا تا 70 میلیون تومان فروخته میشد. در فروش نفت نیز 300 تا 400 هزار بشکه میتوانستیم بفروشیم که بخشی از پول آن همان پولی است که در کشور کره بود. علاوه بر همه اینها در ذخایر گندم و کالاهای اساسی نیز مشکل داشتیم.
وی ادامه داد: در شش ماهه اول سال 1400، 8 میلیارد دلار ارز ترجیحی هزینه شده بود و تقریباً هیچ ارزی برای دولت ما باقی نمانده بود و دولت رئیسی گرفتار تورم 60 درصدی بود. در جنگ اقتصادی با غرب دست دولت از نظر لجستیکی و بودجهای تقریباً خالی بود. طرف غربی هم از این وضعیت به خوبی اطلاع داشت و این مسئله کار را در موضوع مذاکرات پیچیده میکرد با این حال دولت طی سه ماه فروش نفت را به بشکهای یک میلیون در روز افزایش داد و ذخایر غذایی از جمله گندم را در روی آب خریداری کرد و تورم را از بالای 59 درصد به 40 درصد کاهش داد و در اسفند 1400 آمارها و شاخصهای اقتصادی نسبت به ابتدای کار دولت را بهبود بخشید.
مخبر افزود: در سال 1401 نیز مشکلات همچنان ادامه داشت. در ابتدای این سال مبتلا به جنگ اوکراین شدیم که بهتر است نام آن را جنگ تورمها بگذاریم. از آن بدتر با کمبود فراوانی کالاهای اساسی روبرو شدیم چون برخی کشورها از جمله هند ذخایر کالاهای اساسیاش را 30 درصد افزایش دادند و بقیه کشورهای دنیا نیز به طرز تعجب آوری این کار را انجام دادند.
وی ادامه داد: اگر در اسفند 1400 ما هم ذخایر کالاهای اساسی مان را بهبود نمیدادیم در فروردین 1401 مشکلاتمان بسیار بیشتر میشد.
معاون اول رئیس جمهور افزود: در خرداد 1401 با تورم 12.6 درصدی روبرو شدیم باز دست به کار شدیم و نرخ تورم را 2 درصد کاهش دادیم.
مخبر با اشاره به حوادث پاییز 1401 گفت: 50 هزار نفر در اغتشاشات سال گذشته با تامین هزینه اغتشاش کشور را دچار مشکلات متعددی کردند. 400 میلیون دلار هم هزینه شد تا از طریق سلبریتیها برای مدیریت اغتشاشات در ایران هزینه شود. این مبلغ افزون بر 350 میلیون دلاری بود که صرف تجهیزات و سختافزار مدیریت اغتشاشات شده بود.
مخبر خاطرنشان کرد: در همان زمان پیش بینی ارز 70 هزار تومان و تورمهای چند 10 درصدی از سوی کارشناسان مطرح میشد اما دولت با تدابیری که مورد نقد منتقدان قرار داشت، تورم را مهار کرد. دولت تورم را در پایان سال 1401 به 46 درصد کاهش داد آن هم با آن شرایط سیاسی و اقتصادی نابسامان سال 1401.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به نامگذاری سال 1402 از سوی مقام معظم رهبری گفت: ایشان هم صورت مسئله را مطرح کرد هم دو راهبرد داد و هم یک راه حل ارائه داد که راه حلش برای حل مشکلات اقتصادی، مردمی کردن اقتصاد بود. شاخص ارزیابی دولت در این حوزه نرخ تورمی است که در اسفند 1402 به دست خواهد آمد. کاملا مشخص است که چقدر از اقتصاد در اختیار دولت است و در پایان سال نشان خواهیم داد که چطور اقتصاد را اداره کردهایم.
وی تاکید کرد: روی مهار تورم متمرکز شدهایم که ناشی از ناترازی در بودجه، انرژی و بانکهاست. تصورمان این بود که تا پایان سال نرخ رشد نقدینگی به 25 درصد برسد اما این اتفاق اکنون افتاده است که اتفاق بسیار بزرگی است. نرخ تورم از فروردین تا امروز به صورت مستمر و پیوسته رو به کاهش است.
مخبر گفت: به 20 میلیارد دلار برای کاهش افت فشار نیاز داریم. در صورت تامین آن درآمد چند صد میلیارد دلاری برای کشور ایجاد میکنیم. 75 طرح به ارزش 38 میلیارد و 600 میلیون دلار در بخش نفت و گاز در دست اجرا داریم. در حوزه معادن به خصوص رگههای معادن مس و کاتود ظرفیت ایجاد درآمد 10 میلیارد دلاری داریم که ظرفیت آنرا ایجاد کردهایم. 380 هزار تن ظرفیت فعلی تولید کاتود از معادن مس وجود دارد که درصدد افزایش آن به 3 میلیون تن هستیم.
مخبر ادامه داد: تا امروز 40 هواپیما وارد کشور کردهایم اما همچنان نیازمند هواپیماهای جدید هستیم. دیپلماسی رئیس جمهور موجب دوستی اکثر کشورها با ایران به جز آمریکا و رژیم صهیونیستی شده است.
وی با اشاره به برنامههای دولت در بخش آب گفت: با وجود خشک و نیمه خشک بودن کشورمان اما پروژههای بزرگی در حوزه آب در دست داریم که 5 پروژه آن در 5 استان بزرگ در دست اجراست. در حوزه مسکن نیز که به 4 میلیون واحد نیاز داریم برنامههای خوبی در دست داریم هرچند که انتقادات کم نیست.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه در حوزه تامین معیشت جامعه با مشکلاتی روبرو هستیم، گفت: از طریق افزایش 25 درصدی یارانهها و اصلاح نظام توزیع در فروشگاههای عرضه کالا در تلاشیم بخشی از مشکلات معیشتی مردم را حل کنیم.
بیشتر بخوانید:
216217
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1801796