معاون دبیرکل سازمان ملل: برجام بهترین راه تضمین صلح است
تهران - ایرنا - «رزماری دیکارلو» معاون سیاسی و امور صلح دبیرکل سازمان ملل متحد با ابراز نگرانی از سرنوشت مبهم برجام به دلیل سنگاندازیهای آمریکا، این توافق تاریخی را بهترین راه تضمین صلح، ثبات و امنیت منطقه ای و بین المللی دانست.
به گزارش روز چهارشنبه تارنمای رسمی سازمان ملل متحد، رزماری دیکارلو در خصوص نشست شب گذشته شورای امنتیت برای بررسی قطعنامه 2231 اعلام کرد: به رغم چالش های کنونی، برجام به عنوان یک توافق تاریخی بهترین راه تضمین صلح و استمرار ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای ایران است. پایبندی کامل به آن و همچنین اجرای کامل قطعنامه 2231، برای ثبات و امنیت منطقه ضروری است.
دیکارلو اظهار کرد: توافق هسته ایران در سال 2015 که شورای امنیت با صدور قطعنامه 2231 آن را به تصویب رساند، برای تثبیت هندسه و نظم جهانی در زمینه منع اشاعه سلاح های هسته ای و ثبات و امنیت منطقه ای و بین المللی حیاتی قلمداد می شود.
وی با اشاره به خروج آمریکا از برجام در سال 2018 به عنوان ضربه ای بر پیکر برجام و تصمیم دونالد ترامپ بر بازگشت تحریم ها و عدم تمدید معافیت ها برای تجارت نفت با جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: آینده مبهم برجام مایه تاسف است.
این مقام سازمان ملل در عین حال، بدون اشاره به بی عملی طرف های اروپایی برجام به تعهدات خود در قبال این توافق، از اقدام ایران مبنی بر کاهش تعهدات برجامی در اعتراض به خروج آمریکا از این توافق جهانی ابراز تاسف کرد.
این ادعای دیکارلو در حالی است که ایران همواره به صراحت اعلام کرده است کاهش تعهدات این کشور بر اساس بندهای پیشبینی شده در برجام صورت گرفته و اگر دیگر طرفهای توافق به تعهدات خود پایبند باشند جمهوری اسلامی هم به تعهدات کامل خود در برجام باز میگردد.
وی از ایران خواست تا مفاد برجام را به طور کامل اجرا کند و به نگرانی های دیگر کشورها در مورد اقدامات مغایر با محدودیت های مندرج در ضمیمه B قطعنامه 2231 پاسخ دهد.
دیکارلو در عین حال که حمایت خود از برجام را اعلام کرد، برخی ادعاهای مطرح شده مبنی بر دخالت ایران در حمله سال گذشته به تاسیسات نفتی آرامکو عربستان را نیز تکرار کرد؛ ادعاهایی که ایران قویا آن را مردود اعلام کرده است.
در ادامه گزارش تارنمای رسمی سازمان ملل متحد آمده است: «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا با اذعان به اینکه طی 13 سال به اشکال مختلف محدودیت های تسلیحاتی را به ایران تحمیل کرده است؛ از اعضای شورای امنیت خواست از تمدید تحریم تسلیحاتی علیه ایران حمایت کنند.
شب گذشته، شورای امنیت سازمان ملل بار دیگر صحنه مقابله جامعه بین المللی با خواسته ها و یکجانبه گرایی های واشنگتن بود. تکاپوی دولت ترامپ در این نشست برای جلوگیری از لغو تحریم های تسلیحاتی ایران عملا با ناکامی مواجه شد.
تارنمای رسمی سازمان ملل متحد به نقل از «محمد جواد ظریف» وزیر امورخارجه ایران در نشست آنلاین شورای امنیت سازمان ملل متحد نوشت: چنانچه باردیگر شورا تعلل ورزد، به منزله یک نسل عقبگرد در چندجانبه گرایی و حاکمیت قانون خواهد بود.
ظریف تاکید کرد: ایالات متحده با برخی از اعمال خود به دبیرخانه فشار آورد تا خوانش گمراه کننده از قطعنامه 2231 را اتخاذ کند، دبیرخانه را وادار به ارتکاب ادعای خود ساخته و اسناد جعلی برای تهیه گزارش کاملا غیر حرفهای کرد
وزیر امور خارجه ادامه داد: ایران با عملکرد مبتنی بر حسن نیت از اعمال این اقدام جبرانی خودداری نموده تا طرفهای باقیمانده برجام قادر باشند به وعدههای خود عمل کنند. به مدت یک سال تمام اجرای کامل برجام را ادامه دادیم.
ظریف در عین حال تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران با کلام و کردار، تمایل و ترجیح خود به تعامل سازنده با جهان را نشان داده است ولی برای تامین امنیت، ثبات یا سعادت خود به دیگران وابسته نیست. ما آموخته ایم که فقط به خود متکی باشیم به همین دلیل است که بیش از 40 سال از فشارهای آمریکا نتوانسته است ایرانیان را به زانو درآورده و یا بر دستگاه محاسباتی ملت ما تاثیر بگذارد.
گزارش «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد که توسط «رزماری دیکارلو» معاون سیاسی وی در سرآغاز نشست شورا امنیت قرائت شد؛ گوترش در آن تاکید کرد: ضروری است که طرح برجام برای همه شرکتکنندگان آن ادامه یابد و موضوعاتی که مستقیما مربوط به برنامه نیستند، بدون هیچ گونه پیش داوری در حفظ توافق و دستاوردهای آن دنبال شود.
از 14 عضو شورای امنیت، هیچ یک کلامی در مذمت برجام نگفت و حتی گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد که جانبدارانه و متمرکز بر پیوست ب قطعنامه بود هم برجام را بزرگترین دستاورد دیپلماسی بینالمللی توصیف کرد که همه باید برای حفظ آن تلاش کنند
وی در این گزارش اظهار کرد: برنامه جامع اقدام مشترک که در 14 ژوئیه 2015 به جمع بندی رسید، نتیجه 12 سال گفتوگو و دیپلماسی شدید بود. این طرح متعاقبا در قطعنامه 2231 (2015) توسط شورای امنیت تایید شد که از همه کشورهای عضو، سازمانهای منطقهای و بینالمللی میخواهد برای اجرای آن حمایت کنند.
دبیرکل سازمان ملل متحد افزود: از آن زمان، جامعه بینالمللی حمایت جدی خود را از این طرح ابراز کرده است. این برنامه اثبات اثربخشی چندجانبهگرایی و موفقیت در منع گسترش سلاحهای اتمی و همچنان بهترین راه برای اطمینان از ماهیت صلح آمیز برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران و تامین منافع اقتصادی ملموس برای مردم ایران است
گوترش به اقدامات منفی آمریکا علیه برجام هم اشاره کرد و گفت: از ماه مه 2018، آمریکا همه تحریمهای ملی خود را که به موجب برجام لغو یا تعلیق شده بودند، بازگرداند.
وی تاکید کرد: این اقدامات، بر خلاف اهداف پیشبینی شده در برنامه و قطعنامه 2231 (2015) ادامه دارد و همچنین ممکن است مانع از توانایی جمهوری اسلامی ایران در اجرای برخی از مفاد برنامه و قطعنامه شود.
دبیرکل سازمان ملل متحد اضافه کرد: در صورت برداشته شدن تحریمها و منتفع شدن ایران از مزایایی که در برجام در نظر گرفته شده است، این کشور آماده اجرای تعهدات خود است. من یادآور میشوم که جمهوری اسلامی ایران تاکید کرده است میخواهد در این برنامه بماند.
برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بین ایران و اعضای دائم شورای امنیت، اتحادیه اروپا و آلمان درتیرماه 1394با قطعنامه اجماعی شورای امنیت سازمان ملل به شماره 2231 به امضا رسید و موجب شد تا تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه مردم ایران لغو یا تعلیق شوند و 6 قطعنامه پیشین شورای امنیت که از جهات مختلف، ایران را در تنگنای سخت تحریم قرار داده بود هم برداشته شدند.
به موجب سازوکار تعریف شده در این قطعنامه، دبیرکل سازمان ملل متحد موظف شد هر 6 ماه گزارشی از نحوه اجرای این قطعنامه به شورای امنیت ارائه دهد و بر این اساس، در نشست شب گذشته شورای امنیت، این گزارش به طور رسمی در شورا قرائت شد و سایر اعضا نیز درباره آن تبادل نظر کردند.
در این نشست که محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی هم مشارکت داشت، اعضای شورای امنیت به جز آمریکا به طور کامل از برجام حمایت کردند.
آنها همچنین یکجانبهگرایی آمریکا در اعمال تحریم علیه ایران و خروج از برجام را مورد انتقاد قرار دادند و تاکید کردند تمدید ممنوعیت تسلیحاتی ایران بر اساس آنچه که آمریکا ارائه داده است، خلاف برجام و نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت است.
.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*