مقام حضرت فاطمه معصومه (س) مانند مقام حضرت فاطمه زهرا (س) است
حجت الاسلام موسویان گفت: امام رضا (ع) فرمودند کسی که با شناخت حق حضرت معصومه (س)، او را زیارت کند بهشت برای اوست و این نشان میدهد حضرت فاطمه معصومه (س) مقامی مثل مقام حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها دارند.
حجت الاسلام والمسلمین سید جلال موسویان، کارشناس مذهبی درمورد عظمت جایگاه حضرت معصومه سلام الله علیه ها بیان کرد: حضرت معصومه سلام الله علیه ها به خاطر محدثه و عالمه بودنشان صاحب مقام و منصبی هستند که ایشان را از دیگر فرزندان و امامزادههایی که در ایران و خارج از ایران داریم جدا میکند و انتصاب حضرت معصومه سلام الله علیه ها به آقا حضرت موسی بن جعفر علیه السلام به این دلیل بوده است که وقتی حضرت (ع) در زندان بودند پاسخگویی سوالات و مسائل توسط حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیه ها صورت میگرفته است. از اینرو، در سلسله اسناد خطبه فدکیه، حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیه ها بوده اند و ایشان نقل کرده اند.
این کارشناس مذهبی درمورد زندگی حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیه ها گفت: حضرت معصومه سلام الله علیه ها خواهر تنی امام رضا (ع) هستند و اگرچه وجود انور امام رضا علیه السلام هم برادران و هم خواهران زیادی داشتند، اما وجود مبارک حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیه ها به جهت دو ویژگی محدثه و عالمه بودن باعث شد که وقتی ایشان برای اثبات وجود حضرت امام رضا علیه السلام و ولایت حضرت (ع) با اغلب خواهران و برادران خود به سمت مرو، خراسان و مشهد فعلی حرکت کردند به روایت قطعی، ایشان توسط دشمنان خود و امام هشتم علیهم السلام مسموم شدند و در آن جا تقاضا کردند که به قم برده شوند و فرمودند در این شهر، شیعیان پدرم آقا حضرت امام موسی کاظم علیه السلام هستند و وقتی حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها را وارد شهر قم کردند ایشان به مدت 17 روز در آن جا زندگی کردند و بعد از این مدت به شهادت رسیدند.
حجت الاسلام والمسلمین موسویان تصریح کرد: آقایی در شهر مقدس قم بود که وقتی ایشان خدمت آقا امام رضا علیه السلام رسید حضرت (ع) به ایشان فرمودند: «یا سَعدُ عِندَکُم لَنا قَبر، قُلتُ: جُعلِتُ فِداکَ قَبرُ فاطِمَهَ بِنتِ مُوسی علیه السلام؟ قالَ: نَعَم، مَن زارَها عارِفا بِحَقِها فَلَهُ الجَنَهُ.»
«سعد از حضرت علی بن موسی الرضا علیهم السلام نقل می کند که امام رضا علیه السلام فرمود: ای سعد! ما پیش شما (مردم قم) قبری داریم، گفتم: فدای شما شوم، منظور شما قبر فاطمه معصومه دختر امام هفتم علیهماالسلام است؟ فرمود: بله، کسی که با شناخت حق او، او را زیارت کند بهشت برای اوست.» از اینرو، زیارتنامهای که در حرم حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیه ها قرائت میکنیم از وجود انور حضرت امام رضا علیه السلام است و فرمودند: «فَاِذا أَتَیتَ القَبرَ فَقُم عِندَ رَأسِها مُستَقبِلَ القِبلَهِ، وَکَبِر أَربَعا وَثَلاثینَ تَکبیرَهً، وَسَبِح ثَلاثا وَثَلاثَینَ تَسبیحَهً، وَ احمَدِالله َ ثَلاثا وَثَلاثینَ تَحمیدَهً.» «وقتی برای زیارت آمدی در بالاسرش رو به قبله بایست، 34 بار الله اکبر، 33 بار سبحان الله و 33 بار الحمدلله بگو.» که این نشان میدهد حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیه ها مقامی مثل مقام حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیه ها دارند.
این کارشناس مذهبی درمورد جایگاه حضرت معصومه (س) مطرح کرد: امام رضا علیه السلام در این زیارتنامه چند نکته دارند که اول، وجود حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها صاحب مقام عصمت هستند و علتش پذیرفتن ولایت آقا حضرت موسی بن جعفر علیه السلام و آقا امام رضا علیه السلام و آقا امام جواد علیه السلام است. به همین دلیل، در زیارتنامه حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیه ها این مطلب را میخوانیم:
«السَلامُ عَلَیکِ یَا بِنتَ وَلِیِ اللهِ، السَلامُ عَلَیکِ یَا أُختَ وَلِیِ اللهِ، السَلامُ عَلَیکِ یَا عَمَهَ وَلِیِ اللهِ» «سلام بر توای دختر، ولی خدا، سلام بر توای خواهر، ولی خدا، سلام بر توای عمه، ولی خدا».
حجت الاسلام والمسلمین موسویان گفت: جایگاه دختر و زن از زمان خاتم الانبیاء صل الله علیه و آله والسلم شکل و وسعت گرفت و معنا پیدا کرد. بنابراین، حضرت محمد (ص) احادیث عجیب و غریبی دارند که میفرمایند: خداوند متعال در خانهای که دختر باشد بهشت را واجب کرده و روزی را فراوان میکند و نعمتهایی به آن خانواده میدهد. به همین دلیل، فضائل حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها بسیار زیاد است و یکی از ویژگیهای خاص ایشان اطاعت از پدر است؛ پدری که امام معصوم علیهمالسلام و برادرشان نیز، امام معصوم علیهمالسلام بوده اند. از اینرو، اگر دختری در چنین شرایطی با انتصاب پدر که صاحب فضیلت هستند مطیع پدر بزرگوار خود باشند حقیقت توحید و هدایت را دریافت میکند.
او ادامه داد: ما در کلمات اهل بیت علیهم السلام داریم که میفرمایند: کسانی که تحت اطاعت و فرمان ما به درستی حرکت کنند آنها صاحبان فضیلت هستند و دختران امروزی نیز، همین طور هستند. اگر الگو و اسوه شان پدرشان باشد که در این میان، هم پدر ظاهری داریم که موظف به اطاعت از ایشان هستیم و کتاب مقدس قرآن کریم میفرمایند که شما موظف هستید از پدر و مادرتان اطاعت کنید و هم پدر معنوی داریم و حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها حضرت موسی بن جعفر علیه السلام را هم پدر ظاهری و هم پدر معنوی خود میدانستند. بنابراین، الگوپذیری و پذیرش از امام معصوم علیهم السلام و اطاعت از ایشان حضرت معصومه سلام الله علیها را به چنین جایگاه فاخر و والایی رساند.
حجت الاسلام والمسلمین موسویان بیان کرد: یکی از مهمترین فضائل حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها این است که زیارت ایشان معادل با زیارت اهل بیت علیهم السلام است و روایت داریم که آقا امام صادق علیهالسلام فرمودند: «اِنَ لِلهِ حَرَما وَ هُوَ مَکَهُ، وَ لِرَسُولِهِ حَرَما وَ هُوَ المَدینَهُ، وَ لاَِمیرِ المُؤمِنینَ حَرَما وَ هُوَ الکُوفَهُ، وَ لَنا حَرَما وَ هُوَ قُم، وَ سَتُدفَنُ فیها امرَأه مِن وُلدی تُسَمی فاطِمهُ، مَن زارَها وَ جَبَت لَهُ الجَنَهُ (قَالَ علیه السلامذلِکَ وَ لَم تُحمَل بِمُوسی أُمَهُ)» «خدا دارای حرمی است که آن مکه است، و پیامبرش هم حرمی دارد که مدینه است، و امیرالمؤمنین هم حرمی دارد که کوفه است، و ما هم دارای حرمی هستیم که قم است، و بزودی بانویی از فرزند من آن جا دفن می شود که نامش فاطمه است، هرکسی او را زیارت کند بهشت بر او واجب می شود. (راوی گفت: امام صادق علیه السلامهنگامی این جمله را فرمود که هنوز مادر امام موسی بن جعفر به او حامله نشده بود)».
این کارشناس مذهبی گفت: وقتی لفظ زیارت درمورد حضرت آدم (ع)، حضرت نوح (ع)، حضرت ابراهیم (ع) و حضرت موسی (ع) به کار میرود لفظ غائب است، اما به حضرت پیامبر اکرم (ص) که میرسد، میگوییم: السلام علیک یا رسول الله. السلام علیک یا امیرالمومنین. بنابراین، درمورد زیارتنامه حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیه ها و فضیلت آن و جایگاه شهر قم باید به این موضوع توجه کنیم که در خصوص هیچ امامزادهای این همه فضیلت وجود ندارد. این در حالی است که شأن و فضیلت حضرت معصومه سلام الله علیها بسیار بالاست و جهت این همه عظمت حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیه ها هجرت برای امام علیهالسلام بوده است. در آیه 20 سوره مبارکه توبه آمده است: «الَذینَ آمَنوا وَهاجَروا وَجاهَدوا فی سَبیلِ اللَهِ بِأَموالِهِم وَأَنفُسِهِم أَعظَمُ دَرَجَهً عِندَ اللَهِ وَأُولئِکَ هُمُ الفائِزونَ» «آنها که ایمان آوردند، و هجرت کردند، و با اموال و جانهایشان در راه خدا جهاد نمودند، مقامشان نزد خدا برتر است؛ و آنها پیروز و رستگارند!»
حجت الاسلام والمسلمین موسویان تصریح کرد: حضرت فاطمه سلام الله علیه ها برای اثبات ولایت حضرت موسی بن جعفر (ع)، حضرت امام جواد (ع) و حضرت امام رضا (ع) این هجرت و حرکت را آغاز کردند و سرانجام این حرکت در شهر مقدس قم بود. بنابراین، ما شعری برای حضرت زینب (س) میخوانیم که کربلا در کربلا میماند اگر زینب نبود. اگر حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها هم، نبودند خبری از ولایت امام رضا علیه السلام نیز، نبود و هجرت حضرت معصومه سلام الله علیها باعث این حقیقت شد.
این کارشناس مذهبی افزود: مرحوم آیت الله العظمی مرعشی از پدرشان نقل کردند که ایشان از امام زمان (عج) خواسته بودند تا محل قبر حضرت فاطمه زهرا (س) را ببینند و امام زمان (عج) به ایشان فرموده بودند که به شهر قم بروید. آن قبر که در مدینه گشت گم / پیدا شده در مدینه قم. بنابراین، شأن حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیه ها شأنی از شئون حضرت زهرا سلام الله علیه ها است و در زیارت ایشان هم میخوانیم که شما صاحب شأنی از شئون هستید. زیرا تمام علما و بزرگان ما از محضر ایشان فیض برده اند و نه تنها حضرت زهرا سلام الله علیها مظهر تُعِزُ مَن تَشَاءُ وَتُذِلُ مَن تَشَاءُ هستند بلکه حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیه ها هم، صاحب این صفت هستند. بنابراین، اگر کسی دنبال عزت دنیا و آخرت میگردد باید به حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیه ها پناه بیاورد.
باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری قرآن و عترت