مناظره دانشجویی | بزرگخو: بعضی دانشجویان دچار آرمانگرایی غیر واقعبینانه میشوند / محمدپور: عدالتخواهان به انتخابات و مشارکت امیدوار هستند
گروه سیاسی خبرگزاری فارس: فعالیت های انتخاباتی امسال در شرایطی به پیش می رود که به مرور تحرک دانشجویان در خصوص انتخابات نیز در دانشگاه های سراسر کشور افزایش می یابد. خبرگزاری فارس در نشستی میزبان حمید محمدپور دبیر اسبق جنبش عدالتخواه دانشجویی و علی بزرگخو دبیر کل اسبق دفتر تحکیم وحدت بوده است که درباره حضور و فعالیت دانشجویان در عرصه انتخابات به مناظره پرداختند. متن کامل این مناظره را در زیر مشاهده بفرمایید:
فارس: هر دو بزرگوار خوش آمدید؛ به عنوان سوال اول قصد داریم آسیب شناسی از وضعیت فعلی جنبش دانشجویی داشته باشیم و نقاط ضعف و قوت جنبش فعلی دانشجویی را بررسی کنیم که برای شروع بنا به توافق دو طرف، از آقای محمد پور شروع میکنیم.
محمدپور: در مورد آسیب شناسی جنبش دانشجویی به نظر بنده بررسی دو موضوع اهمیت زیادی دارد چون حس کلی ما این است که این دو گزاره در جهت مشارکت اهمیت دارد. یکی از آسیبهای جدی که بر جنبش دانشجویی حاکم است این است که جنبش دانشجویی خلع سلاح شده است، جنبش دانشجویی که مصداق حریت، آزادگی، عدم محاسبهگریهای سیاسی و اقتصادی بود الان در این ورطه افتاده است.
زمانی جنبش دانشجویی در انتخابات و مسائل سیاسی و اجتماعی ورود میکرد بدون اینکه محاسبه کند آینده سیاسی و شغلی اعضایش چه میشود، یکی از عامل های اصلی این رخوت نزدیک شدن جریانهای دانشجویی به کانونهای قدرت و ثروت است.
جریان دانشجویی دچار ناامیدی از تغییر شده است و دلایل مختلفی دارد. یکی از وضعیتهایی که از آن صحبت میشود این است که فعالان جنبش دانشجویی میگویند ما دچار «نا نمایندگی» شدهایم و از خود در کاندیداهای انتخابات نمیبینیم، باید بررسی کنیم که این دو موضوع چگونه قابل حل است و کسی که وارد تشکلی میشود آیا افقش نزدیک شدن به کانونهای قدرت و ثروت است یا حل مشکلات واقعی مردم. نا نمایندگی یعنی اینکه جریان دانشجویی و مردم حسشان این است که در کاندیداهایی که تایید صلاحیت شدند کسی که میتواند حرف آنها را بزند و مطالبات آنها را پیگیری کند وجود ندارد.
بعضی دانشجویان دچار آرمان گرایی غیر واقعبینانه میشوند
بزرگخو: ناظر به فضای فعلی جنبش دانشجویی و اتفاقاتی که امروزه در جنبش دانشجویی تحلیلی دارم و نسبت به فضای فعلی انتخابات نیز تحلیل دیگری عرض خواهم کرد. اگر بخواهیم نقش جنبش دانشجویی در انتخابات را بررسی کنیم باید فضای فعلی جامعه را بررسی کنیم. ما دههای را پشت سر گذاشتیم که تورم زیادی را بر مردم تحمیل کرد و احتمالاً تا چند وقت دیگر آثار آن را شاهد باشیم و ناظر به این شرایط الان باید صحبت کنیم.
بنده معتقدم جنبش دانشجویی نماد مشارکت و مردم سالاری دینی است جنبش دانشجویی نماد افرادی است که در کف دانشگاه حرفهایی برای گفتن دارند. حضور و فعالیت جنبش دانشجویی در مسائل مختلف نمادی از مشارکت است.
غرق شدن در آرمان گرایی غیر واقع بینانه باعث می شود دانشجویان در فضای آکواریومی رشد کنند و وقتی با مسائل واقعی روبرو میشوند فهمشان از گذشته شکست میخورد
آسیب جنبش دانشجویی در مشارکت را در دو سطح میبینم. اولین سطح آن آرمانگرایی غیر واقع بینانه است، غرق شدن در آرمان گرایی غیر واقع بینانه باعث می شود دانشجویان در فضای آکواریومی رشد کنند و وقتی با مسائل واقعی روبرو میشوند فهمشان از گذشته شکست میخورد، یعنی آن فضای آکواریومی وارد فضای حقیقی میشود و به آن پاسخ داده نمیشود و منجر به ناامیدی میشود.
آسیب دوم ایجاد زنجیره متوازن بین بخشهایی از جنبش دانشجویی و بخشهایی از سیاسیون است و این کار با مدل چانه زنی از بالا و فشار از پایین اتفاق میافتد یعنی جنبش دانشجویی میخواهد کاری کند که فعالان سیاسی به آن امتیازی دهد.
رهبر انقلاب برای بحث آرمانگرایی غیر واقع بینانه پیشنهادی میدهند و آن این است که دانشجویان باید با مسائل مماس شوند. مماس شدن یعنی اینکه اون مسئله را با گوشت و پوست و خونتان درک کنید و خودتان را جای مسئول و فردی که قرار است این مشکل را حل کند، ما در جنبش دانشجویی معمولا بیرون از گود نشینیم و نظر میدهیم.
محمدپور: در موضوعاتی که تا به الان اشاره شده ادوار و فعالین سابق جنبش دانشجویی تاثیر زیادی در این مسئله دارند که فرهنگ حاکم بر اتحادیه را ادوار آنها شکل میدهند و در نسبت ادوار با فعالین اتحادیههای فعلی باید تأملی صورت بگیرد که چه اتفاقی افتاده است که فعالین دانشجویی دچار محاسبهگریهای افراطی شده اند.
در نسبت ادوار با فعالین اتحادیههای فعلی باید تأملی صورت بگیرد که چه اتفاقی افتاده است که فعالین دانشجویی دچار محاسبهگریهای افراطی شده اند
رهبر انقلاب در سال 94 فرمودند که انتظار از دانشجویان مطالبهگری و عدالت خواهی است. اتفاقا دوران دانشجویی دورانی نیست که فارغ از همه این محاسبهگریها و وابستگیها دنبال آرمانگرایی باشید. به نظرم اتفاقی که الان افتاده این است که آن کسانی که تگ آرمانگرایی غیر واقع بینانه میخورند و میگویند با واقعیت و سیاست آشنا نیستید اتفاقا همان کسانی هستند که بعد از دوران دانشجویی توانستند مشکلات و مسائلی را حل کند.
رهبر انقلاب بچههای جنبش دانشجویی را تشویق کردند که رفتند و مسائل را حل کردند. جایی میتوانیم بگوییم مشارکت سیاسی واقعی است که مردم بتوانند فارغ از انتخابات مشارکت واقعی داشته باشند. و آنجایی است که حاکمیت سیاستهایی را بر مردم وضع میکند.
زمانی میشود گفت که حاکمیت قائل به مشارکت سیاسی اجتماعی است که بعد از یک دهه مردم آن را با گوشت و پوست خود لمس کردند حاکمیت در پاسخ بگوید که من مطالبات و انتظاراتت را درک میکنم و قابلیت اصلاح برای آن میگذارم.
فارس: نتیجه آرمانگرایی غیر واقع بینانه بعد از دوران دانشجویی چیست و چه راهکاری برای حل این موضوع وجود دارد؟
بزرگخو: واقعیت این است که وقتی ما با یک نظام تحلیلی غلط از ابتدا پیش برویم و آرمانگرایی غیر واقع بینانهای داشته باشیم، این است که دانشجویان به یک نظام تحلیلی و حل مسئلهای میرسند و وقتی بعد از دوران دانشجویی به همان مسئله رجوع میکنند و آن را پیدا نمیکنند با دو اتفاق مواجه می شوند، ناامید میشوند و از دور خارج میشوند و مجبور میشوند تا آخر کار برای ادامه حیات سیاسی خودشان و ادامه همان روش تحلیل قبلی غیر واقع بینانه نگاه کردن را به بقیه مسائل نیز تسری دهند.
وقتی با آرمانگرایی غیرواقع بینانه رشد کنیم به نتیجهای می رسیم که همان حرف براندازان است و نهایتا میگویند رهبر انقلاب نیز کانالیزه است و نمیگذارند اطلاعات صحیح به ایشان برسند
یعنی وقتی وارد مسائل سیاسی شوند و مثلاً رفت و برگشتهای مجلس و دولت را در مسئلهای ببینند نتیجه میگیرند که یا باید در نیات نمایندگان شک کرد یا اینکه نتیجه میگیرند مجلس و دولت هیچ کاره است.
یا به نتیجهای میرسند که همان حرف براندازان است و می گویند همه چیز از زیر دکمهای که آقای خامنهای در اتاقشان دارند رد می شود و ایشان باید اراده کنند تا مسائل کشور حل شود. در آن نقطه وقتی میبینند آنجا هم مشکل حل نمیشود نقطه بعدی میشود رهبر انقلاب و میگویند ایشان نیز هیچ کاره است و ایشان نیز کانالیزه است و نمیگذارند اطلاعات صحیح به ایشان برسند.
یعنی سلسله اشتباهات محاسباتی را مرتکب میشوند به دلیل آنکه نمیخواستیم آن آرمانگرایی غیر واقع بینانه را قبول کنیم و نتیجه آن ناامیدی از کل سیستم است. باید در بحث واقع بینی خیلی حواسمان باشد. ادوار دانشجویی تاثیرگذار هستند و نمیشود آنها را در نظر نگرفت از طرفی ادوار جنبش دانشجویی آزادند که فعالیت سیاسی داشته باشند و نمیشود آنها را از فعالیت سیاسی منع کرد.
ادوار دانشجویی را نمیشود حذف کرد ولی آنجایی اشکال پیدا میکند که ادوار از جریان فعلی جنبش دانشجویی فاصله نمیگیرند و خودشان را وابسته و پدرخوانده آنها میدانند
محمدپور: در پاسخ به بخش آخر صحبتهای آقای بزرگخو این نکته را عرض کنم که بخش ادوار دانشجویی را نمیشود در نظر نگرفت و حذف کرد ولی آنجایی اشکال پیدا میکند که ادوار از جریان فعلی جنبش دانشجویی فاصله نمیگیرند و خودشان را وابسته و پدرخوانده آنها میدانند و جریان دانشجویی را جایی برای بردن نیرو به آنجایی که هستند میدانند. اگر ادوار نگاهشان این نباشد که پلهای برای دانشجویان بسازند و به هلدینگها و احزاب سیاسی آنها را وصل نکنند مطلوب است. مسئله آنجاست که این اتفاق نمیافتند و اتصال برقرار میشود و اتفاق بدی است.
راجع به نقش جنبش دانشجویی در انتخابات باید مسئله شورای نگهبان را نیز در نظر گرفت. به نظر بنده هر کسی که در جنبش دانشجویی دغدغه افزایش مشارکت دارد حتماً باید زبان به نقد شورای نگهبان باز کند و در مورد این موارد صحبت کند چون تناقضات زیادی در این زمینه وجود دارد. ما سوال داریم که چه جوری میشود آن کسی که به سرباز سیلی میزند و جزو رزومهاش است تایید میشود ولی کسی که وزیر اطلاعات و عضو مجلس خبرگان است رد صلاحیت میشود یا کسی که کارمند وزارت اقتصاد است و ملتزم به ولایت فقیه است تگ عدم احراز می خورد.
رهبر انقلاب فرمودند که انتخابات باید رقابتی باشد و برای این موضوع جریانهای مختلف باید ورود کنند.
فارس: راهکار شما برای حل موضوع آرمانگرایی غیر واقع بینانه چیست و پیشنهاد مشخص شما برای فعالین دانشجویی فعلی را تبیین کنید؟
بزرگخو: بنده هم موافق این هستم که ادوار جنبش دانشجویی وقتی جایی میروند نباید قبیلهگرایی کنند و کاملاً درست است گرچه اثر شبکه سازی و شناخت را نمیشود در نظر نگرفت. آنجایی اشکال وارد است که جنبش دانشجویی به وسیله ادوار تبدیل به پادوی جریانهای سیاسی خارج از دانشگاه شود اصلیترین خطری است که متوجه جنبش دانشجویی است.
نباید با این مسئله مواجه شویم که یک اتحادیه دانشجویی تا زمانی به یک سازمان و نهاد انتقاد میکند که خودش وارد آن نهاد شود یا دوستان خودش جذب آن نهاد شود
از طرفی نباید با این مسئله مواجه شویم که یک اتحادیه دانشجویی تا زمانی به یک سازمان و نهاد انتقاد میکند که خودش وارد آن نهاد شود یا دوستان خودش جذب آن نهاد شود. ما نیاز یک سیر اطلاعاتی بین ادوار و فعالان دانشجویی فعلی هستیم. به این معنا که چالشهای حکمرانی را به آن دانشجویان انتقال دهند و بیان کند مطالبات که امروز وجود دارد اگر بخواهد در سطح واقعی حل شود با این ساز و کار ها حل شود.
فارس: پیشنهاد و راهکار مشخص شما به فعالین دانشجویی فعلی چیست و اینکه چه اقداماتی میتوانند در راستای افزایش مشارکت داشته باشند؟
محمدپور: بنده آنجایی نگران میشوم که نشانه هایی در فعالیت ادوار میبینم. مثال آن این مورد است که در یکی دو سال اول ریاست جمهوری آقای رئیسی، یک اتحادیه نامهای بزند و بگوید که معاون اول رئیس جمهور را برداریم و فلان شخص را جایگزین کنیم.
کاری که جنبش دانشجویی باید بکند این است که مطالبات مردم را بتواند به طور واقعی و مشخص ترجمه کند. به نظر بنده بزرگترین دستگاه توزیع رانت تسهیلات بانکی است و باعث افزایش شکاف طبقاتی میشود. آنجایی ما نگران میشویم که آمارها در آن میگویند بالای 80 درصد جامعه تا الان بالای 100 میلیون وام نگرفتند و این ترجمه همان شکاف طبقاتی است.
جریان دانشجویی باید حتماً سر اصل 31 و حق مسکن موضع بگیرد، اینها ترجمههایی است که جریان دانشجویی باید آن را تبدیل به مطالبه از کاندیداهای انتخابات کنند
جریان دانشجویی باید حتماً سر اصل 31 و حق مسکن صحبت کند و موضع بگیرد. اینها ترجمههایی است که جریان دانشجویی باید آن را تبدیل به مطالبه از کاندیداهای انتخابات کنند و برنامههایشان را برای این موارد بگیرند. ترجمه برنامهها و مشکلات مختلف کاری است که باید جنبش دانشجویی آن را انجام دهد.
باید به سمت اصلاح قانون انتخابات برویم و اصلاح این قانون باعث افزایش مشارکت خواهد شد چون به مردم این حس را القا خواهد کرد که نمایندهای از خود در مجلس دارم و سعی میکنم آن را بیشتر کنم. گفتگوی دانشجویان و مردم و اصناف مختلف و پیگیری آنها و تبدیل کردن آن به ترجمه سیاسی باعث افزایش مشارکت خواهد شد و اگر توانستند مطالبات کف جامعه را به مطالبات سیاستی تبدیل کنند باعث حل معضلات می شود.
بزرگخو: به نظر بنده کاری که باید اتحادیههای دانشجویی انجام دهند و تا انتخابات میتوانند به عنوان راهکار به آن نگاه کنند این است که مجلس شورای اسلامی در کشور ما زینتی نیست و این گزاره غلطی است که در بین حتی بچه حزب اللهیها نیز جا افتاده است.
مجلس شورای اسلامی در کشور ما زینتی نیست و این گزاره غلطی است که در بین بعضی بچه حزب اللهیها نیز جا افتاده است
اولین و مهمترین نکته این است که دانشجویان به اهمیت مجلس پی ببرند و به تغییرات مثبت و منفی مجلس فعلی شناخت پیدا کنند. باید بیان کنیم که اگر این افراد و مجلس فعلی نبود جور دیگری اتفاقات رقم میخورد.
الزامی ندارد که تشکلهای ما به سمت حل 20 یا 30 مشکل بروند و سند انتخاباتی منتشر کنند. بلکه میتوانند 3 یا چهار موضوع مهم را پیگیری کنند و استخراج کنند که مجلس آینده با حل این چند موضوع میتواند اتفاقات خوبی را رقم بزند. با همان تگ آرمانی گرایی واقع بینانه میتوانند این مسائل را حل کنند.
تنها راهکاری که به ذهن بنده میرسد این است که جنبش دانشجویی را اصلاح کنیم و نسبت به مسائل امیدوارانه نگاه کنیم و باید نمودهای ظهور مجلس شورای اسلامی در جامعه را تبیین کنیم.
پایان پیام /