چهارشنبه 3 بهمن 1403

مهاجرت سازندگان با پروژه های عمرانی مسکن معکوس شد

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
مهاجرت سازندگان با پروژه های عمرانی مسکن معکوس شد

در حالی که پیش از این ایرانی ها در لیست خریداران مسکن دیگر کشورها پر رنگ بود، اما با طرح نهضت ملی مسکن شاهد مهاجرت سازندگان هستیم.

این روزها حکایت های دورغی از مهاجرت و خروج سرمایه گذاران و انبوه سازان مسکن از کشور داغ شده است، درحالیکه مشاهدات میدانی حاکی از آن است که میزان خرید وفروش واحدهای مسکونی در شهرهای مختلف افزایش یافته و از سوی دیگر میزان ساخت وساز واحدهای مسکونی هم افزایش یافته است. بازار داغ ساخت وساز همراه با اجرایی شدن طرح نهضت ملی مسکن باعث شده که از کشورهای دیگر برای سرمایه گذاری ورود پیدا کنند.

براساس این گزارش این در حالی است که پیش از این خبر خرید مسکن توسط بسیار از سرمایه گذاران و متقاضیان در کشورهای مانند ترکیه و امارات و ارمنستان داغ شده بود و ایران رتبه دوم خریداران مسکن را در این کشورها کسب کرده بود، اما هم اکنون این آمارها تغییر یافته و شاهد مهاجرت و کوچ سرمایه گذاران به داخل کشور هستیم که این امر زمینه ساز رونق در حوزه ساخت مسکن است و این اقدام می تواند آینده خوبی را برای حوزه مسکن کشور فراهم کند.

بسیاری از سازندگان و انبوه سازان معتقد هستند با توجه به افزایش هزینه تمام شده ساخت، قیمت مصالح ساختمانی و همچنین نبود خریدار دیگر ساخت مسکن برای آنها صرفه اقتصادی ندارد که باید در این زمینه دولت اقدامات لازم برای ایجاد یک بازار آرام را فراهم کند.

به گفته خشایار باقر پور مدیرعامل اتحادیه تعاونی های مسکن، هزینه ساخت و تورم نهاده های مسکن برای سازندگان بسیار افزایش یافته است و دیگر هیچ صرفه ای برای آنها ندارد.

او می گوید: به طور مثال سازنده ای یک واحد مسکونی را متری 15 میلیون تومان با تمامی کمبود ها در حوزه سیمان و فولاد تمام می کند، اما بنگاه املاکی این واحد را متری 14 میلیون تومان قیمت گذاری می کند. این در حالی است که برای همین قیمت تمام شده هم مشتری وجود ندارد؛ بنابراین ساخت مسکن هم اکنون در کشور صرفه ندارد و دولت باید با حمایت از بخش خصوصی و حمایت از سازندگان بتواند این بازار را ساماندهی کند.

براساس این گزارش فرشید پور حاجت دبیر انجمن انبوه سازان مسکن در کشور هم معتقد است که پیش از این وزارت راه وشهرسازی و معاونت مسکن و ساختمان اهمیت بسیار کمی به بخش خصوصی در حوزه ساخت وساز می داد و در اجرای طرح بزرگ نهضت ملی مسکن هم در این بخش سازندگان بخش خصوصی بسیار کمرنگ ظاهر شده اند، اما در حال حاضر با حمایت دولت از سازندگان و ورود آنها به حوزه ساخت وساز شاهد بهبود وضعیت بازار مسکن در این بخش هستیم.

او می گوید: دولت در حوزه تولید مسکن باید به نوعی ورود پیدا کند که انگیزه سرمایه گذاری برای فعالان بخش خصوصی در ایجاد شود و با حمایت آنها از سازندگان شاهد بهبود و تقویت بازار مسکن باشیم؛ بنابراین خروج این بخش از کشور دورغی بیش نیست.

براساس این گزارش با توجه به آنکه مسکن به عنوان یکی از مهم ترین ابزارهای اقتصادی کشور به شمار می رود، بنابراین باید دولت در حفظ و توسعه این بخش گام بردارد و هم اکنون با توجه به 6 میلیون تقاضای انباشته شده مسکن در کشور در دو دولت گذشته نباید دولت اجازه خروج سازندگان و انبوه سازان مسکن در کشور را دهد.

با توجه به آنکه میانگین قیمت تمام شده ساخت مسکن در کشور حدود 50 میلیون تومان است و با توجه به کاهش قدرت خرید مسکن در کشور میزان ساخت وساز و صدور پروانه های ساختمانی افزایش یافته است، در نتیجه حمایت دولت از سازندگان خود می تواند زمینه ساز رونق ساخت وساز در کشور شود.

دولت باید هم اکنون از توان و ظرفیت بخش خصوصی در حوزه ساخت وساز استفاده کند چراکه بدون حضور سازندگان حرفه ای بخش خصوصی و همچنین توان بخش تعاونی امید به بهبود شرایط بازار مسکن و در نتیجه اقتصاد کشور ایجاد می شود.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی راه و شهرسازی