موج سوم کرونا در کشورهایی که برنامه واکسیناسیون را اجرا کردهاند
برنامه جامع واکسیناسیون برای مقابله با ویروس کرونا تاکنون در برخی از کشورها اجرا شده ولی با وجود اینکه برخی از آنها مانند امارات در حال بازگشتن به زندگی طبیعی هستند، موج سوم شیوع این بیماری در برخی دیگر مثل شیلی و بحرین در حال افزایش است.
به گزارش ایسنا، روزنامه ایندیپندنت به نقل از نشریه «نشنال» در گزارشی در این باره آورده است: برای مثال در امارات متحده عربی، برخی باشگاهها بازگشایی شدهاند و هواداران فوتبال حالا دیگر میتوانند به راحتی در بازیها شرکت کنند چراکه واکسن زدهاند.
اما در عین حال در برخی دیگر از کشورها همچون شیلی و بحرین با وجود اجرای برنامه واکسیناسیون، موج سوم بیماری در حال شیوع است و آمارها از افزایش مبتلایان آنها حکایت دارد.
بلایی که با کنار گذاشتن زودهنگام ماسک و رفع محدودیتها بر سر برخی کشورها آمد
به طور میانگین روزانه 10 هزار نفر در سراسر جهان به دلیل ابتلا به کرونا میمیرند. برای پی بردن به اینکه چه اتفاقی افتاده و چرا کشورهایی همچون شیلی و بحرین با وجود واکسینه کردن جمعیت زیادی از شهروندان خود با افزایش میزان ابتلا روبرو هستند میتوان وضعیت شیلی را مورد بررسی قرار داد.
شیلی و تجربه کنار گذاشتن زودهنگام ماسک
در ماه آوریل سال جاری «مجله پزشکی بیامجی» اعلام کرد یکی از موفقترین برنامههای واکسیناسیون را در جهان مردم آمریکای جنوبی (شیلی) داشتهاند به طوری که از 100 نفر 93 نفر واکسن زدند.
در اواسط سال 2020 همزمان با افزایش مبتلایان به کرونا در شیلی و فشار بر «سباستین پینرا»، رئیسجمهوری این کشور برای تأمین واکسن، این کشور با چند تولیدکننده واکسن در غرب و چین وارد مذاکره شد.
دکتر «کلودیا کورتس»، متخصص بیماریهای عفونی و دانشیار دانشگاه شیلی با بیان اینکه دولت شیلی با اقدام زودهنگام حتی پیش از وجود واکسن برای تأمین آن اقدام کرد به «نشنال» گفت: آنها در آن لحظه تصمیم گرفتند که از طریق مذاکره با شرکتهای گوناگون برای تأمین واکسن از منابع مختلف اقدام کنند و این تفاوت اصلی شیلی با کشورهای اطراف ما بود.
به گفته تحلیلگران، شیلی در مسیر تلاش برای دستیابی زودهنگام به واکسن، از طریق مذاکرهکنندگان تجاری ماهر موفق شد خود را در مراحل پایانی آزمایشات بالینی نیز دخالت دهد.
اگرچه دکتر کورتس معتقد است که تجربه برنامه جامع واکسیناسیون در این کشور میتواند در همهگیریهای بعدی مورد استفاده قرار بگیرد اما این کشور در سال جاری با روند فزاینده ابتلا و مرگ و میر ناشی از کرونا روبرو بوده و بیش از 28 هزار مورد مرگ را در جمعیت حدود 19 میلیون نفری خود ثبت کرده است و این در حالی است که برنامه واکسیناسیون جامع در شیلی به اجرا در آمده است.
دکتر کورتس بر این باور است که عدم رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و نکات بهداشتی این اتفاق را رقم زده و افراد پس از واکسیناسیون، اطمینان پیدا کردهاند که خطر کاهش یافته و اقداماتی مثل زدن ماسک را کنار گذاشتهاند. به گفته او در ماه فوریه دولت، محدودیتهای مسافرت را کاهش داد و به این ترتیب پس از ماهها انزوا و قرنطینه حدود پنج میلیون نفر از روستاها و شهرهای مختلف وارد کشور شدند و عدم کنترل مرزها باعث شد گونه برزیلی کرونا در شیلی نیز شیوع پیدا کند.
هر هفته 70 نفر در موج سوم بحرین فوت میکنند
بنابر این گزارش، بحرین نیز یکی دیگر از کشورهایی است که برنامه جامع واکسیناسیون را اجرا کرده و در این کشور از هر 100 نفر 96 نفر واکسن زدهاند با این همه از ابتدای شیوع ویروس کرونا تاکنون میزان ابتلا و مرگ و میر بالایی را تجربه کرده به طوری که هر هفته 70 نفر در این جزیره 1.6 میلیون نفری به دلیل ابتلا به کرونا فوت میکنند و شمار قربانیان در این کشور به 900 نفر رسیده است.
بحرین نیز مانند شیلی به دلیل عدم رعایت فاصلهگذاری، شاهد روند فزاینده ابتلا به کرونا بوده است. در بحرین برنامه واکسیناسیون انجام شد و پس از بازگشایی مراکز تفریحی و خرید این کشور، دولت از مردم خواست همچنان دستورهای بهداشتی را جدی بگیرند.
دکتر کورتس معتقد است که تجربه اتفاقی که در شیلی افتاد به ما اثبات میکند که تا رسیدن به میزان بالای واکسیناسیون باید همچنان مراقبتها و فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت کرد.
او میگوید: شما باید به مراقبت خود ادامه دهید. دستان خود را بشویید، ماسک بزنید، از ازدحام پرهیز کنید تا حداقل 80 درصد جمعیت جهان واکسینه شوند.
کشورهای شرق آسیا از برنامه واکسن عقب ماندهاند
برای رسیدن به ایمنی جمعی باید حداقل 80 درصد ساکنان جهان واکسن تزریق کنند اما این در حالی است که به موازات اجرای برنامه جامع واکسیناسیون در کشورهای عضو اتحادیه اروپا، شیلی و برخی دیگر از کشورهای آسیایی، همچنان برخی کشورها از برنامه واکسیناسیون عقب ماندهاند.
به عنوان مثال در ژاپن از هر 100 نفر حدود هشت نفر واکسن زدهاند و در تایلند از هر 100 نفر حدود پنج نفر واکسینه شدهاند. برخلاف آنها همسایهشان چین، هماکنون یکی از تولیدکنندگان اصلی تولید واکسن در جهان است و تاکنون بیش از 550 میلیون دز واکسن کرونا را تزریق کرده و حتی با در اختیار قرار دادن تجهیزات و دانش خود موفق شده در «دیپلماسی واکسن» نقش ایفا کند.
اگرچه موفقیت در اجرای قانون زدن ماسک، رعایت فاصله اجتماعی، ایجاد محدودیت برای سفرهای بینالمللی و اقدامات زودهنگام باعث شده در برخی مناطق آسیا با وجود اینکه برنامه جامع واکسیناسیون اجرا نشده اما روند ابتلا ثابت نگه داشته شود اما مسئله تمرکز در تولید واکسن و تامین منابع آن برای کشورهای فقیر در مجامع سیاسی مورد بحث است. به خصوص اینکه دسترسی به تولیدات شرکتهای دارویی نظیر «آسترازنکا» و «فایزر» محدود است و مردم کشورهای فقیر نگران هستند که حتی تا پایان امسال نیز نتوانند واکسن دریافت کنند.
این نگرانی برای کشورهایی که برنامه واکسیناسیون را اجرا میکنند نیز وجود دارد چراکه آنها حتی با واکسینه کردن اکثر جمعیت خود نمیتوانند بازگشت به زندگی عادی و رفع محدودیتها را اعلام کنند چون احتمال انتقال از دیگر کشورهایی که در همسایگی آنها هستند و واکسینه نشدهاند همچنان وجود دارد. با این وجود واکسیناسیون این مزیت را دارد که حتی در صورت ابتلا به بیماری از شدت آن کاسته میشود و احتمال مرگ و میر پایین میآید و به گفته پروفسور «پل هانتر»، متخصص بیماریهای عفونی در دانشگاه «آنگلیای شرقی» در انگلستان، این بیماری دههها یا شاید هم قرنها با ما خواهد بود، فقط اگر بتوانیم جلوی شدت یا مرگ را به دلیل ابتلا به آن بگیریم، کار بزرگی انجام دادهایم.
مشاور دولت انگلیس: موج سوم کرونا شروع شده است
همچنین بنابر گزارش شبکه خبری بی بی سی، یکی از مشاوران دولت انگلیس روز گذشته (دوشنبه) اعلام کرد نشانههایی وجود دارد مبنی بر اینکه این کشور احتمالا در مراحل اولیه موج سوم کرونا است.
به گفته پروفسور راوی گوپتا، استاد دانشگاه کمبریج و عضو هیات مشاوران دولت انگلیس در زمینه خطر ویروسهای تنفسی نوظهور یا در حال ظهور، اگرچه فعلا ابتلای جدید "نسبتا کم" است اما نوع جهشیافتهای که ابتدا در هند شناسایی شد باعث "رشد تصاعدی" آمار شده است.
او معتقد است پایان کامل محدودیتهای کرونا در انگلیس که قرار است 22 روز دیگر باشد باید به تعویق بیفتد.
در همین رابطه جورج یوستیس، وزیر محیط زیست انگلیس هم گفته است: دولت نمیتواند این احتمال را رد کند که این تاریخ ممکن است عقب بیفتد.
مرحله نهایی برنامه دولت انگلیس برای برداشتن تمام محدودیتها از جمله ارتباطات اجتماعی قرار است 21 ژوئن یعنی 22 روز دیگر باشد.
با این حال وزیر محیط زیست این کشور میگوید دولت باید "قدم به قدم" این کار را انجام دهد
وی تاکید کرد: تصمیم نهایی در مورد لغو محدودیتها 14 ژوئن گرفته خواهد شد چون فقط آن موقع است که تأثیر کاهش اخیر محدودیتها را خواهیم دید که دو هفته پیش شروع شد.
انتهای پیام