پنج‌شنبه 8 آذر 1403

موسویان: مشکل برجام این بود که موشکی و منطقه‌ای نداشت / دلار 20 هزارتومانی تقصیر مجلس یازدهم است

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
موسویان: مشکل برجام این بود که موشکی و منطقه‌ای نداشت / دلار 20 هزارتومانی تقصیر مجلس یازدهم است

چرا روزنامه اصلاح طلب شرق همانند رادیو پیام اسرائیل از بازداشت مدیر جمعیت به اصطلاح خیریه امام علی (ع) عصبی شده و چند روزی است که در صفحه اول به این بازداشت اعتراض می کند!؟

سرویس سیاست مشرق - روزانه می‌توان از لابه‌لای گزارش‌ها و عناوین خبری رسانه‌های مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابل‌توجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که می‌تواند برای مخاطبین قابل استفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژه‌های مشرق" نکات و تأملات قابل‌استخراج از رسانه‌ها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژه‌های مشرق» همراه شوید.

*******

**موسویان: مشکل برجام این بود که موشکی و منطقه ای نداشت

«حسین موسویان» از اعضای تیم مذاکره کننده توافق سعدآباد که اکنون در آمریکا اقامت دارد در مصاحبه با روزنامه ایران گفت: «اوباما واقعا می‌خواست طبق تعهدات دولت امریکا در چارچوب برجام همه تحریم‌ها را علیه ایران بردارد. او وزیر خارجه خود را هم به عنوان بازاریاب برای ایران، به سایر کشورها فرستاده بود. آقای جان کری صبح تا شب با همه ملاقات می‌کرد و می‌گفت که با ایران کار کنید. ما شما را مجازات نمی‌کنیم... اما چرا اوباما نتوانست همه تعهدات خود را در برجام انجام دهد؟ زیرا تحریم‌های غیرهسته‌ای برای دوره ماقبل برجام بود و ربطی به برجام نداشت».

موسویان در ادامه گفت: «ما در تاریخ 40 ساله بعد از انقلاب رئیس جمهوری مانند اوباما نداشته‌ایم که به دنبال تعامل با ایران باشد... اوباما واقعا به دنبال گشودن راهی بود. تئوری منطقه‌ای او هم متفاوت بود؛ یعنی او رسما گفت که ایران و عربستان باید منطقه را با هم شریک شوند که به مفهوم مشارکت ایران و در نظر گرفتن سهم 50 درصدی برای آن در اداره منطقه بود... با وجود چنین شرایطی امکان مذاکره میان ایران و امریکا فراهم نشد».

این دیپلمات سابق در بخش دیگری از مصاحبه با ارگان رسانه ای دولت گفت: «حالا چه کسی تصور می‌کند در دوره ترامپ که پس از روی کار آمدنش تصمیمات غیر قابل انتظاری را درباره برجام گرفت و تحریم‌های سنگینی را هم علیه ایران اعمال کرد، امکان یک مذاکره دوجانبه و دستیابی به یک توافق جامع وجود خواهد داشت؟ این در حالی است که ایران حتی در دوره اوباما هم فقط مجوز گفت وگو پیرامون مسأله هسته ای را به دیپلمات‌های خود داده بود. به همین دلیل وقوع هرگونه مذاکره‌ای در کوتاه مدت میان ایران و امریکا ممکن نخواهد بود».

موسویان در ادامه گفت: «مسأله روابط ایران و امریکا دوطرفه است و درباره این موضوع همه مسائل به واشنگتن مربوط نمی شود بلکه بخش مهمی از آن به ایران مرتبط است؛ یعنی فرض بگیرید که بایدن بیاید و بگوید که من به برجام برمی‌گردم. حتما شما صحبت‌های آقای اوباما را به خاطر دارید. او می‌گفت که من به دنبال تغییر رژیم نیستم و حاضرم با ایران براساس احترام متقابل و عدم مداخله رابطه داشته باشم. اوباما حتی در سازمان ملل رسما اعلام کرد من به فتوای مذهبی مقام رهبری احترام می‌گذارم. اصلا محور برجام خود او بود. اما مگر در ایران نگاه ها به امریکا کاملا تغییر اساسی کرد؟ شما دیدید که شاید حملات به امریکا در دوره اوباما بیشتر از حمله به ترامپ بود. یا اگر بیشتر نبود، مساوی بود».

دولت اوباما در ترور دانشمندان هسته ای ایران نقش داشت. تحریم آیسا در دولت اوباما تمدید شد و همین مسئله موجب شد که مقامات ارشد دولت روحانی صراحتا اعلام کنند که دولت اوباما با این اقدام، برجام را به صوت فاحش نقض کرده است. اوباما در اظهارنظری گستاخانه و بی ادبانه، مردم ایران را یاغی! نامید. وی با تمدید قانون وضعیت اضطراری علیه ایران در هفته های پایانی دولت خود، آخرین لگد را به برجام زد.

باراک اوبامای مودب! و باهوش! در اوج روابط دوجانبه با دولت روحانی، در اقدامی بی سابقه مانع از حضور نماینده ایران در سازمان ملل شد و او را تروریست! نامید. اوباما با نقض فاحش برجام 2 میلیارد دلار از اموال مردم ایران را غارت کرد.

با اینحال و در شرایطی که دستان اوباما به خون دانشمندان هسته ای کشورمان آغشته است و اقدامات گسترده ای علیه مردم کشورمان انجام داده، امثال موسویان که روزی عضو تیم مذاکره کننده هسته ای ایران بودند، حالا از خاک آمریکا با ارگان رسانه ای دولت مصاحبه کرده و رئیس جمهور دولت تروریست و غارتگر آمریکا را بزک می کنند.

موسویان در مصاحبه مذکور، از نقشه شوم اوباما در منطقه غرب آسیا (خاورمیانه) تمجید کرده است. این در حالی است که پیش از این «هیلاری کلینتون» وزیر خارجه دولت اوباما صراحتا از تشکیل دولت توسط داعش حمایت کرده بود و به همین خاطر کارشناسان او را «مادر داعش» خطاب می کردند.

آقای موسویان در اظهارات مذکور مدعی شده است که اگر در زمان روی کاربودن اوباما درخصوص دیگر مسائل از جمله توان منطقه ای و قدرت موشکی ایران مذاکره می کردیم و این موارد در برجام گنجانده می شد، اوباما به راحتی می توانست تمامی تحریم های ضدایرانی را لغو کند!

اکنون عصبانیت ترامپ برای این است که چرا برجام ناقص است و مسئله موشکی و منطقه ای در آن گنجانده نشده بود. هدف اصلی طرف آمریکایی از مذاکره، نه لغو تحریم ها و گشایش اقتصادی برای مردم ایران، بلکه فشل کردن مولفه های قدرت کشورمان است. مولفه هایی همچون هسته ای، موشکی، منطقه ای و...

اکنون ترامپ حسرت می خورد که چرا موشکی و منطقه ای در برجام نیست. گویا آقای موسویان نیز با ترامپ هم نظر است. موسویان مدعی شده است که جان کری صبح تا شب با همه ملاقات می کرد تا با ایران کار کنند. این ادعای مضحک در حالی است که در دولت اوباما خطاب به بانک های اروپایی و آمریکایی ابلاغیه های تهدیدآمیزی از سوی دولت آمریکا ارسال شده و آنها نسبت به همکاری با ایران تهدید شده بودند.

پایگاه واشنگتن فری بیکن پیش از این در گزارشی نوشته بود که حسین موسویان، عضو سابق تیم مذاکره کننده ایران در سالهای گذشته دستکم سه مرتبه میهمان کاخ سفید بوده است.

**دلار 20 هزارتومانی تقصیر مجلس یازدهم است

«محمدتقی فاضل میبدی» فعال سیاسی اصلاح طلب در مصاحبه با روزنامه آرمان گفت: «اقدامات سیاسی مجلس یازدهم چه در زمینه سیاسی و چه در زمینه مذهبی اگر بدون دقت باشد برای جامعه مفید نخواهد بود. در 40 سال گذشته ما شاهد بوده‌ایم که رفتار تند نتیجه مطلوب به همراه نداشته است. در شرایط کنونی مجلس یازدهم به صورت متصلب و متعصب با موضوع سیاست خارجی برخورد می‌کند. چنین رویکردی در نهایت عاقبت مشخصی ندارد. در روزهای گذشته ما دوباره شاهد افزایش قیمت ارز و تورم در کشور بوده‌ایم که یکی از دلایل آن عملکرد مجلس یازدهم در زمینه سیاست خارجی است».

فاضل میبدی در ادامه گفت: «درشرایط کنونی این شائبه برای مردم کشور ایجاد شده که مجلس یازدهم ممکن است کشور را به سمت تنش بیشتر ببرد. این مسأله تأثیرات منفی روانی روی افراد جامعه گذاشته و روی بازار نیز اثرگذار بوده است».

این فعال سیاسی اصلاح طلب در بخش دیگری از مصاحبه گفت: «معتقدم آقای لاریجانی بیشتر در قامت ریاست مجلس قرار داشت. آقای قالیباف هنوز نتوانسته خود را به عنوان یک رئیس مجلس تأثیرگذار در تمام مراحل نشان بدهد. سخنرانی‌های روزهای نخست شکل تهاجمی نسبت به دولت و کشورهای جهان داشته است. واقعیت این است که صندلی ریاست مجلس جای تهاجم نیست».

اکنون تنها چند هفته از آغاز به کار مجلس یازدهم سپری شده است. در روزهای اخیر تازه اعضای کمیسیون ها انتخاب شدند. جالب اینجاست که اصلاح طلبان دلار 20 هزارتومانی را به مجلسی نسبت می دهند که تنها چند هفته از آغاز به کارش گذشته است. اما در مقابل به هیچ عنوان از دولتی که 7 سال از آغاز به کارش سپری شده، مطالبه گری نمی کنند! و دلار 20 هزارتومانی را به او نسبت نمی دهند!

چندی پیش «محسن غرویان» از فعالین اصلاح طلب در یادداشتی تأمل برانگیز نوشته بود: «اگر نامزد رقیب امروز رئیس‌جمهور بود قطعا وضعیت اقتصادی کشور بهتر از حال حاضر نبود و شاید بدتر هم می‌شد. حتی می‌توان احتمال داد که قیمت دلار به دو تا سه برابر قیمت کنونی یعنی حدود 40 هزار تومان افزایش پیدا می‌کرد»!

روزنامه اصلاح طلب دنیای اقتصاد - اردیبهشت 96- در یادداشتی با عنوان «پیروزی قالیباف یا رئیسی قیمت دلار را به کجا می‌برد؟» نسبت به دلار 5 هزارتومانی در صورت پیروزی رئیسی یا قالیباف هشدار داد و نوشته بود: «می‌توان انتظار داشت در صورت انتخاب آقایان رئیسی یا قالیباف به عنوان رئیس جمهور آینده ایران، فارغ از گرایش‌های سیاسی‌شان ما دوباره شاهد نوسانات و تنش بالا همانند سال‌های 90 و 91 در بازار ارز کشور باشیم و نظام ارزی ایران همچنان چند نرخی باقی می‌ماند و به نظر نگارنده در سناریو انتخاب یکی از این دو کاندیدا به عنوان رئیس جمهور آینده ایران، قیمت دلار به سرعت افزایش یافته و در پایان همین سال 1396 به راحتی می‌تواند بالای قیمت 5000 تومان قرار گیرد».

روحانی در دولت قبل در اعتراض به افزایش قیمت دلار در توئیتی نوشته بود: «دلار به چندین برابر قیمت افزایش پیدا می کند. مشکل کجاست؟ عدم مشورت، خودشیفتگی، عدم استفاده از ابزار علمی برای اداره کشور و بی ثباتی ها».

لازم به ذکر است که در روز آغاز اجرای برجام - دی ماه 94- قیمت دلار حدود 3500 تومان بود. امروز بسیاری از تحلیلگران و کارشناسان اقتصادی اوضاع فعلی کشور را ناشی از سیاست‌های غلط دولت می دانند که یکی از آنها عدم مدیریت نقدینگی از سوی دولت است.

**نگرانی مشترک «شرق» و «رادیو پیام اسرائیل»

پس از بازداشت «شارمین میمندی نژاد» مدیر مجموعه «جمعیت امام علی (ع)» رسانه های معاند از جمله بی بی سی، صدای آمریکا و رادیو پیام اسرئیل به صورت ویژه به این موضوع پرداخته و آن را محکوم کردند. سوال اینجاست که اگر هدف واقعی این جمعیت، امور خیریه و رسیدگی به اقشار ضعیف جامعه بود، پس چرا رسانه های وابسته به آمریکا، انگلیس و اسرائیل از بازداشت این فرد اینچنین آشفته و عصبی شده اند!؟ بی بی سی و صدای آمریکا و رادیو پیام اسرائیل برای اقشار ضعیف مردم در کشورمان دلواپس و نگران شده اند!؟

نکته قابل توجه اینجاست که برخی رسانه های اصلاح طلب نیز در روزهای اخیر به صورت ویژه به این مسئله پرداخته اند.

در همین رابطه روزنامه شرق در مطلبی با عنوان «واکنش وزارت کشور به بازداشت اعضای جمعیت امام علی (ع)» نوشت: «زهرا عابدینی، معاون مشارکت‌های اجتماعی وزارت کشور نیز در گفت‌وگو با ایلنا، درباره اتفاقات اخیر در جمعیت امام علی (ع) و بازداشت برخی از اعضای این جمعیت گفت: جمعیت امام علی (ع) یک مؤسسه خیریه است که با مجوز وزارت کشور به‌عنوان مؤسسه‌ای خیریه با اهداف کاملا اجتماعی و حمایتی ایجاد شده است».

این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «یکی از اعضای روابط‌عمومی این جمعیت درباره جزئیات دستگیری سه نفر از اعضای آن گفت: جمعیت امام علی (ع) بیش از 20 سال است که در زمینه آسیب‌های اجتماعی فعالیت می‌کند. این جمعیت یک جمع تازه‌تأسیس نیست. این جمعیت در اغلب آسیب‌های اجتماعی مداخله‌گرانه عمل کرده و مطالبه‌گرانه درخواست کرده است».

میمندی نژاد و افراد تحت مدیریت او با انتخاب عنوانی خاص برای جمعیت خود، اقدامات تأمل برانگیزی را پیگیری می کردند. توهین به مقدسات و ترویج آن در میان جوانان در قالب برگزاری کلاس های آموزشی، شبکه سازی از میان خانواده های کم بضاعت و تحریک جوانان برای عضوگیری در اغتشاشات خیابانی و موارد دیگر از جمله اقدامات این جمعیت به اصصلاح خیریه! بوده است.

کارویژه این جمعیت به اصطلاح خیریه دقیقا با اهداف رسانه های معاند درباره ایران کاملا هماهنگ و همراستا می باشد. به همین دلیل رسانه های مذکور از بازداشت مدیر این مجموعه برآشفته شده اند.

اما سوال اینجاست که چرا روزنامه اصلاح طلب شرق همانند رادیو پیام اسرائیل عصبی شده و چند روزی است که در صفحه اول به این بازداشت اعتراض می کند!؟

موسویان: مشکل برجام این بود که موشکی و منطقه‌ای نداشت / دلار 20 هزارتومانی تقصیر مجلس یازدهم است 2
موسویان: مشکل برجام این بود که موشکی و منطقه‌ای نداشت / دلار 20 هزارتومانی تقصیر مجلس یازدهم است 3
موسویان: مشکل برجام این بود که موشکی و منطقه‌ای نداشت / دلار 20 هزارتومانی تقصیر مجلس یازدهم است 4