میانجی ایرانی در جنگ اوکراین
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امورخارجه با بسته ابتکار صلح میان روسیه و طرفهای غربی راهی مسکو شده است تا راهکارهای پایان بخشیدن به بحران اوکراین را با مقامات کرملین در میان بگذارد. همزمان با این سفر، معاون سیاسی دفتر رئیسجمهوری از درخواست یکی از روسای ارشد اروپای غربی برای میانجیگری سیدابراهیم رئیسی در جنگ روسیه و اوکراین خبر داد. گفته میشود این مقام ارشد امانوئل مکرون بوده است.
با گذشت 6ماه از حمله روسیه به اوکراین، وزیرخارجه ایران با بسته ابتکار صلح میان روسیه و طرفهای غربی راهی مسکو شده تا راهکارهای پایان بخشیدن به بحران اوکراین را با مقامات کرملین درمیان بگذارد. حسین امیرعبداللهیان هدف اصلی از سفر به مسکو را تلاش برای حل بحران اوکراین براساس درخواست بهعمل آمده از جمهوریاسلامی ایران اعلام کرده است. معاون سیاسی دفتر رئیسجمهور ایران هم در توییتی این ابتکار را به درخواست یکی از روسای ارشد اروپایغربی خوانده است. نزدیکی ایران و روسیه، افزایش سطح همکاریها و بیطرفی فعال ایران در جنگ اوکراین از اصلیترین دلایل انتخاب ایران بهعنوان انتقالدهنده پیام غربیها به مسکو بوده است.
در همین ارتباط، وزیرخارجه ایران ظهر روز چهارشنبه با همتای روسی خود در مسکو دیدار کرد. این سومین سفر حسین امیرعبداللهیان در طول یک سالگذشته است. وی در نشست خبری با سرگئی لاوروف همتای روس گفت: در گفت وگوهای امروز حامل پیام یکی از رهبران اروپایی و درخواست آنها از آیتالله رئیسی در موضوع اوکراین بودیم. ایده هایی برای کمک به برقراری صلح و آرامش و توقف جنگ در اوکراین مطرح است و این ایده ها را با لاوروف مطرح کردیم. ایران مواضع خود را درخصوص اوکراین در عالیترین سطح به روشنی بیان کرده است.
وزیرخارجه بیان کرد: در مساله اوکراین درخصوص برخی از موضوعات انسانی نیز صحبت کردیم، از جمله مساله اسرا که موردتوجه جدی است و همچنین درخصوص رویدادهای اخیر در ارتباط با نیروگاه هسته ای اوکراین نگرانی جامعه جهانی در این مساله را موردتوجه قرار دادیم. سرگئی لاوروف نیز در این نشست خبری اعلام کرد: ایران آماده کمک به حل وضعیت نیروگاه زاپوریژیا و مناطق اطراف آن است. امیرعبداللهیان عصر روز سه شنبه پیش از سفر به مسکو درخصوص اهدافش از سفر به روسیه اظهار کرد: هدف اصلی از سفر به مسکو تلاش برای حل بحران اوکراین براساس درخواست بهعمل آمده از جمهوریاسلامی ایران است. برخی طرف های غربی خواهان نقش آفرینی فعال تهران در این موضوع هستند. وزیر امورخارجه افزود: پیگیری مناسبات دوجانبه و موضوع افغانستان نیز در دستور کار مذاکراتی این سفر است.
کنش فعال ایران در جنگ اوکراین
در بحران اوکراین جمهوریاسلامی ایران بارها بر آمادگی میانجیگری بین روسیه و اوکراین تاکید کرده و در گفت وگوی تلفنی امیرعبداللهیان با لاوروف در 29 اردیبهشتماه نیز وزیر امورخارجه ایران بار دیگر آمادگی ایران را برای میانجیگری بین روسیه و اوکراین اعلام کرد. از سوی دیگر وزیر امورخارجه ایران تاکنون دوبار حامل پیام وزیرخارجه اوکراین برای مقامات روس بوده است. امیرعبداللهیان 18 اردیبهشتماه در نشست خبری مشترک با وزیرخارجه لهستان در اینباره گفت: مذاکرات سیاسی اوکراین و روسیه باید منجر به توقف هرچه سریعتر جنگ و برقراری آتش بس در این کشور شود. سهبار با وزیرخارجه اوکراین درباره تحولات این کشور گفت وگوی تلفنی داشتم و در دو مرحله در دیدارهایم با لاوروف در حاشیه نشست وزرایخارجه کشورهای همسایه افغانستان در شهر تونشی چین و در سفرم به مسکو حامل پیام وزیرخارجه اوکراین مبنیبر درخواست آتشبس و آمادگی برای گفت وگو و توافق بودم و به تلاشهای خودمان در این مسیر ادامه میدهیم و امیدواریم شاهد صلح، ثبات و امنیت در تمام مناطق جهان باشیم.
در گفت وگوی رئیسی با پوتین در 18اردیبهشت ماه رئیسجمهور ایران نیز با ابراز امیدواری نسبت به پایانیافتن هرچه سریعتر درگیری ها در اوکراین، بر اهمیت راه حل دیپلماتیک در این رابطه تاکید و اظهار کرد که جمهوریاسلامی ایران آمادگی دارد ظرفیتهای خود را برای کمک به حل و فصل دیپلماتیک جنگ بهکار ببندد. در سفری هم که لاوروف در اول و دوم تیرماه به تهران داشت بحث مخالفت ایران با جنگ در اوکراین و آمادگی برای میانجیگری مطرح شد. ولادیمیر پوتین رئیسجمهور فدراسیون روسیه هم برای پنجمینبار در طول دوران ریاستش بر کرملین و برای بار نخست در دولت سیزدهم 28تیرماه به تهران آمد و با رایزنی با آیتالله رئیسی، در هفتمین نشست سران روند آستانه شرکت کرد. وی همچنین با رهبر معظم انقلاب دیدار و گفت وگو کرد.
مکرون از رئیسی چه خواسته بود؟
همزمان با سفر وزیرخارجه ایران به مسکو، معاون سیاسی دفتر رئیسجمهوری از درخواست یکی از روسای ارشد اروپایغربی برای میانجیگری سیدابراهیم رئیسی در جنگ روسیه و اوکراین خبر داد. محمد جمشیدی صبح روز چهارشنبه در توییتر نوشت: یکی از روسای ارشد اروپایغربی از آیتالله رئیسی درخواست کرده بود که برای میانجیگری جنگ در اروپا کمک کند، پس از مجموعه ای از رایزنی ها، یک ابتکار صلح در کنار یک پیام مهم توسط وزیرخارجه آقای امیرعبداللهیان به مسکو ارسال شد. در پی انتشار این توییت، خبرنگار «ایسنا» کسب اطلاع کرده است که مقام ارشد اروپایی که خواستار میانجیگری رئیسجمهوری ایران شده است، امانوئل مکرون رئیسجمهوری فرانسه است. امانوئل مکرون از ابتدای بحران اوکراین تاکنون رایزنیهای گستردهای را برای پایان بخشیدن به این جنگ انجام داده است.
موضوعات مورد رایزنی
سفیر ایران در مسکو نیز در اظهاراتی به برنامه سفر امیرعبداللهیان به مسکو پرداخت. به گزارش «ایسنا» کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه در اظهاراتی در جمع خبرنگاران درخصوص سفر امیرعبداللهیان به مسکو گفت: روابط ایران و روسیه روزبهروز درحال گستردهشدن است و موضوعات بسیار گستردهای برای گفت وگوها داریم و این امر نیازمند این است که مسوولان دو کشور دیدارهای متناوب و نزدیکی داشته باشند. وی گفت: بخشی از کشورهای اروپایی با توجه به روابط نزدیک جمهوریاسلامی ایران، خواهان این هستند که ایران در اینخصوص ایفای نقش کند. البته همانطور که در کلام رهبری در ابتدای این مساله هم بود، این بود که ما اساسا با جنگ و خونریزی خیلی موافق نیستیم و بهدنبال این هستیم که کاهش تنش ایجاد شود، اگرچه مقاممعظم رهبری در دیداری که با جناب آقای پوتین داشتند، منطق این بحث را هم به شکل شفاف بیان کردند.
سفیر ایران در مسکو تاکید کرد: نکته بعدی در مسائل منطقه ای به مسائل افغانستان، مباحث مربوط به سوریه و مسائل مربوط به غرب آسیا برمیگردد که در اینخصوص نیز نیازمند این هستیم که با توجه به ایفای نقش مهمی که جمهوریاسلامی ایران دارد و نقشی که روسیه هم در مبارزه با تروریسم دارد، با همدیگر گفت وگوهایی را داشته باشیم. جلالی درخصوص روابط دوجانبه تهران - مسکو نیز گفت: خوشبختانه در این مورد ارتباطات ما ارتباط بسیار وسیع است، در بحث تجارت ما با یک افزایش تجارت با روسیه مواجه هستیم. از طرف دیگر ما بهدنبال تحقق کریدور شمال به جنوب هستیم که در اینخصوص گفتوگوهای بسیار زیادی بین مسوولان دو کشور انجامشده است و در آینده نزدیک هم نمایندگان روسایجمهور سه کشور ایران، روسیه و جمهوریآذربایجان در باکو جمع خواهند شد تا این ریل باقیمانده از کریدور شمال به جنوب را که رشت - آستارا باشد، عملیات اجراییشدنش را انجام دهند. وی افزود: در کنار اینها ما بحث قرارداد 25ساله را با روسیه داریم. ما پیشنویس را به طرف روس ارائه کردیم، طرف روس نظرات خودش را به ما اعلام کرده و طبیعی است که این مساله در حال بررسی است.