نام کدام سینماگران در پرونده صدها میلیاردی تهیه کننده «شهرزاد» به میان میآید؟
با وجود تلاش شماری از سینماگران برای بیرون آوردن امامی از زندان در قالب مرخصی، چنین اتفاقی رخ نداد و حتی واکنش تند افکار عمومی و گروه بزرگی از سینماگران را در پی داشت. همچنین همین اتفاق منجر به واکنش تند شورای عالی تهیه کنندگان و ابطال مجوز تهیه کنندگان امامی از سوی این شورا شد.
پرونده محمد امامی تهیه کننده سریال «شهرزاد» و سرمایه گذاری شماری از فیلمهای سینمایی، از فردا در دادگاه مفاسد اقتصادی گشوده میشود تا بدین ترتیب ابعاد پروندهای که پای گروهی از اهالی سینما به آن باز شده، علنی خواهد شد؛ اما در این شرایط، نام کدام چهرههای مشهور نزد عموم مردم از جمله نام کدام سینماگران مطرح خواهد شد و سرنوشت سرمایههایی که به سینما از سوی چنین شخصی تزریق شده، چه خواهد شد؟
به گزارش «تابناک»؛ در ادامه رسیدگی به پرونده بانک سرمایه، از فردا - دوشنبه 27 مرداد - محاکمه محمد امامی آغاز میشود. امامی ابتدا به عنوان سرمایه گذار و سپس به عنوان تهیه کننده وارد فضای سینمای ایران شد و مهمترین اثری که باعث مطرح شدنش گشت، سریال «شهرزاد» بود. شبی که ماه کامل شد، مصادره، خوک، شهرزاد 2 و 3 و الیور توییست از جمله فیلمها، سریالها و تئاترهایی است که امامی عنوان کرد سرمایهگذارشان بوده و البته هیچ کدام از عوامل این آثار مستنداتی در رد این اظهارات منتشر نکردند.
پرونده بانک سرمایه گروه بزرگی از متهمان را دارد که یکی از اصلیترین آنها به گواه اظهارات نماینده دادستان تهران و نماینده بانک مرکزی در دادگاههای علنی که متن آن در خبرگزاری صداوسیما و خبرگزاری قوه قضاییه منتشر شده محمد امامی است. حال در شرایط کنونی، گروه کوچکی از اهالی سینما و چند منتقد سینما، نامهای خطاب به رئیس قوه قضاییه ارسال کردند که ضمن تمجیدهای گسترده از سرمایه گذار سریال شهرزاد و چند فیلم سینمایی دیگر، خواستار آزادی او به بهانه کرونا شده بودند؛ نامهای که از زمان انتشار رسمیاش با ریزش امضا مواجه بوده و اسامی که امضاهایشان پای این نامه درج شده بود، یک به یک امضای این نامه را رد کردند.
بازداشت محمد امامی همراه با موضعگیری برخی مسئولان درباره علت بازداشت بود، به گونهای که در اولین موضع گیری رسمی، امیرخجسته، نماینده مجلس و رئیس فراکسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی و اداری مجلس در مهرماه 1395 به خبرگزاری مجلس گفت: «با توجه به اینکه نزدیک 8 هزار میلیارد تومان تخلف مالی در صندوق ذخیره فرهنگیان صورت گرفته است، تحقیق و تفحص را با قاطعیت در مجلس پیگیری خواهیم کرد و به طور حتم، باید متخلفان در صندوق ذخیره فرهنگیان مشخص شوند. افراد دیگری هم به همین زودی دستگیر خواهند شد؛ البته دستگاههای نظارتی در این خصوص ورود جدی داشتهاند و باید از اقدامات دستگاههای نظارتی از جمله سیستم قضایی تشکر کرد».
مدتی بعد و در دی ماه 1395، محمدرضا محدث خراسانی، قائممقام مدیرعامل اسبق صندوق ذخیره فرهنگیان در پاسخ به اینکه نقش محمد امامی در صندوق ذخیره فرهنگیان چه بوده، گفت: «آقای امامی برای اینکه فیلمی تهیه کند، با آقای غندالی (مدیرعامل بازداشتی صندوق ذخیره فرهنگیان) رابطه ایجاد کرد و از وی بین هزار تا هزار و سیصد میلیارد تومان وام با چک گرفت که بعد نتوانست این مبلغ را برگرداند و الان در زندان است. بانکها چنین وامی را به کسی نمیدادند و اگر پرداخت میکردند برای هر فرد معادل 150 درصد ملک میخواستند. پس این افراد به جاهایی میروند که میتوانند نفوذ کنند. به عنوان مثال، آنها اعلام میکنند که اگر این فیلم در آینده تولید شد، برای نمونه 20 درصد به شما سود میدهیم و در قرارداد این طور امضا میکنند و وثیقهای نیز ندارند که البته باید بدانیم فیلم جزو وثیقه نیست.»
محمد امامی چندی بعد آزاد شد و از کانادا سر درآورد و در جلسه پرسش و پاسخی به همراه حمید فرخ نژاد در دانشگاه تورنتو کانادا، پاسخگوی سوالات دانشجویان بود، اما مدتی پس از بازگشت مجددا بازداشت شد و تاکنون که دادگاه او برپا میشود، در بازداشت به سر میبرد. با وجود تلاش شماری از سینماگران برای بیرون آوردن امامی از زندان در قالب مرخصی، چنین اتفاقی رخ نداد و حتی واکنش تند افکارعمومی و گروه بزرگی از سینماگران را در پی داشت. همچنین همین اتفاق منجر به واکنش تند شورای عالی تهیه کنندگان و ابطال مجوز تهیه کنندگان امامی از سوی این شورا شد.
نماینده دادستان تهران در یکی از جلسات دادگاه بانک سرمایه گفته بود: «امامی در سال 86 وضعیت مالی سبکی داشته و جهش ثروت او از زمانی است که با بخشایش آشنا میشود و دلاویز او را به بخشایش معرفی میکند. امامی در ابتدا دلالی میکرده و برای دیگران وام میگرفته و شخصی به نام امیر فرزان را به گروه خود اضافه کردند. احسان دلاویز به عنوان مشاور برای یک شرکت فیلمسازی کار میکرده، اما امامی بعد از آشنایی با دلاویز و امیر فرزان ابتدا به دلالی شدید و تقریبا انحصاری در بانک سرمایه روی میآورد تا از بانک سرمایه برای دیگران تسهیلات و ضمانت نامه بگیرد.»
نماینده دادستان در ادامه به اظهارات آرمان علمایی، مشاور وقت مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان اشاره کرد و گفت: «با اعلام نفوذ امامی در غندالی، خانی به عنوان مدیرعامل بانک سرمایه منصوب شد و آقای یارمحمدی به عنوان نماینده امامی به بانک سرمایه مراجعه میکرد و خانی ریختهگران و امامی مصوبات متعددی را برای پرداخت تسهیلات صادر کرده بودند و از این طریق بخشی از مشکلات امامی حل و فصل شده بود.» اکنون وقت تشریح جزئیات اتهامات محمد امامی و نقش او در پرونده بانک سرمایه و دیگر پروندهها و اتهامات است.
اهمیت این پرونده از آن جهت است که نخستین پرونده فساد اقتصادی محسوب میشود که گروهی از اهالی هنر و فرهنگ درگیر آن هستند. باید صبر کرد و دید در جلسات علنی دادگاه امامی، نام کدام چهرههای حوزه فرهنگ به ویژه نام کدام سینماگران مطرح میشود و پای چه اشخاصی به میان کشیده خواهد شد؟ همچنین واکنش این اشخاص به طرح نام و بیان روابطشان با امامی مباحث وسیعی را در پی دارد.