نحوه شکایت به پلیس فتا + روش جدید
بعد از رشد چشمگیر استفاده از اینترنت نیاز به حضور مرجعی برای رسیدگی و نظارت به فضای مجازی احساس شد؛ در این راستا در سال 1389 پلیسی تحت عنوان پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات شکل گرفت تا بر امنیت فضای مجازی بیفزاید و به جرایم شکل گرفته در این فضا رسیدگی نماید
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ همانطور که گفته شد بعد از رشد چشمگیر استفاده از اینترنت نیاز به حضور مرجعی برای رسیدگی و نظارت به فضای مجازی احساس شد. در این راستا در سال 1389 پلیسی تحت عنوان پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات شکل گرفت تا بر امنیت فضای مجازی بیفزاید و به جرایم شکل گرفته در این فضا رسیدگی نماید بنابراین این پلیس به طور تخصصی به جرایم اینترنتی و الکترونیکی می پردازد. اما میخواهیم بدانیم چگونه به پلس فتا شکایت کنیم؟
طرح شکایت به پلیس فتا کار چندان پیچیده ای نیست و راههای بسیار آسانی برای آن در نظر گرفته شده و عموم مردم می توانند با کسب مشاوره از بهترین وکیل پایه یک دادگستری متخصص و در موضوعات مختلفی که در صلاحیت رسیدگی و تعقیب این نهاد انتظامی است، نسبت به طرح شکایت خود اقدام نمایند. در ادامه به بررسی بیشتر این موضوع که چگونه به پلس فتا شکایت کنیم میپردازیم:
پلیس فتا چه کسانی را دستگیر می کند؟
قبل از آنکه بدانید چگونه به پلس فتا شکایت کنیم؟ باید بدانید چه کسانی را دستگیر میکند؟ اگر جرمی به طور کامل در فضای مجازی یا همان سایبری رخ بدهد مثلا کلاهبرداری های اینترنتی با جعل درگاه های بانکی و جرایمی که بخشی از آن در فضای حقیقی رخ داده است اصولا در صلاحیت این ارگان نیست مگر اینکه مرجع قضایی آن را به پلیس فتا ارجاع دهد و دستور رسیدگی صادر کند.
وظایف پلیس فتا چیست؟
خدمات پلیس فتا را می توان به نوعی حفاظت و ایجاد امنیت در فضای مجازی دانست. پلیس فتا درباره شرح وظایف خود بیان داشته " ایجاد امنیت و کاهش مخاطرات برای فعالیت های علمی، اقتصادی، اجتماعی در جامعهی اطلاعاتی، حفاظت و صیانت از هویت دینی و ملی، مراقبت و پایش از فضای تولید و تبادل اطلاعات برای پیشگیری از تبدیل شدن این فضا به بستری برای انجام هماهنگیها و عملیات برای انجام و تحقق فعالیتهای غیرقانونی و ممانعت از تعرض به ارزشها و هنجارهای جامعه در فتا از جملهی وظایف و مأموریتهای پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات ناجاست."
پلیس فتا چه روش هایی برای برخورد با مجرمان اینترنتی اعمال می کند؟
پلیس فتا پس از شناسایی و نهایتا دستگیری متهمان آنها را به مرجع قضایی ذیربط که همان نهادهای دادسراهای عمومی هستند، تحویل می دهد. لازم بذکر است مدارک و ادله دیجیتال به عنوان دلیل در محاکم محسوب می گردند و اظهارات متهم برای پلیس فتا دارای سندیت نیست، شاکی و پلیس و حتی خود متهم موظفند برای اثبات ادعاهای خود به محاکم قضایی، ادله دیجیتال ارائه کنند.
قبل از شکایت و پاسخ به این سوال که چگونه به پلس فتا شکایت کنیم باید گفت بر اساس قانون و دستورالعملهای اجرایی، یکی از نهادهای رسمی در موضوعات مرتبط با فضای مجازی پلیس فتا است و طبق تفسیر ماده 4 قانون تاسیس نیروی انتظامی، متولی تامین نظم و امنیت و آسایش عمومی و فردی هر کشور در فضای مجازی بر عهده پلیس فعال در این حوزه قرار گرفته است. وظیفه کارشناسان و ماموران اداره تشخیص و پیشگیری پلیس فتا، سیر در فضای سایبری کشور و رصد سایتهای مختلف در شبکه های اجتماعی، وبلاگ ها، تالارهای گفتگو و غیره است که در آنها جرمی واقع نشود.
طرح و پیگیریشکایت از طریق پلیس فتا چقدر زمان میبرد؟
با توجه به حجم زیاد این گونه پروندهها و از آنجایی که متاسفانه همه روزه شاهد بروز این اتفاقات در کسب و کارهای آنلاین و اینترنتی هستیم، باید عنوان کرد که تخمین زمان شروع و خاتمه طرح شکایت از مراجع قضایی و ارجاع آن به پلیس فتا به هیچ عنوان قابل پیش بینی نیست و نمیتوان زمان دقیقی را بیان کرد و ممکن است متناسب با موضوع شکایت و دلایل ارائه شده متفاوت باشد.
آیا برای تنظیم شکایت به پلیس فتا، به استفاده از خدمات وکیل کیفری نیاز است؟
هر چند که طرح شکایت به پلیس فتا کار پیچیده ای نیست، ولی اگر میخواهید طرح شکایت شما به پلیس فتا بهتر و با سرعت بیشتری پیش برود و به نتیجه مطلوبی برسید و حقوق از دست رفته تان را به دست آورید، به شما توصیه میکنیم که با یک وکیل مجرب جرایم اینترنتی با تیم صدای وکیل حتما مشورت کنید. اغلب بعضی از مسائل پیش می آید که شاید از نظر شما عادی جلوه کند ولی برعکس، بسیار مهم هستند و می توانند در به دام انداختن کلاهبرداران، واقعا تاثیر گذار باشند. وکیل کیفری با تجربه و صادق می تواند شما را در خصوص موارد یاد شده، آگاه نماید.
چگونه به پلس فتا شکایت کنیم؟
از آن جهت که برخی از افراد، از جزئیات مربوط به شکایت کردن در پلیس فتا آگاه نیستند و نیز، به این دلیل که اطلاع پلیس فتا از موضوعات شکایت شده، می تواند به پیشگیری از جرایم اینترنتی به ویژه جرم سرقت اینترنتی، کمک کند، در این قسمت میخواهیم بگوییم چگونه به پلس فتا شکایت کنیم:
راه اول :
بهترین و قانونیترین راه برای ارائه شکایت، مراجعه به دادسرای جرائم رایانهای است. این دادسرا وظیفه دارد جرائمی که در فضای سایبر رخ داده را پیگیری کرده و حقوق شاکیان را به آنها بازگرداند. نحوه شکایت به پلیس فتا اینگونه است که پس از مراجعه به دادسرای جرائم رایانهای، پرونده تشکیل میشود و رسیدگی به آن طبق روال قانونی به جریان میافتد.
راه دوم :
یک راه دیگر هم برای ارائه شکایت وجود دارد که راحتتر بهنظر میرسد. نحوه شکایت به پلیس فتا این گونه است که اگر جرمی علیه شما در فضای مجازی اتفاق افتاد میتوانید به سایت اینترنتی پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات (فتا) مراجعه کنید.
راه سوم :
یکی از راههای تماس با پلیس فتا ارتباط با مرکز تلفنی این سامانه با شماره 096380است که شما میتوانید از این شماره برای ارتباط با مرکز فوریتهای پلیس فتا استفاده کنید.
هزینه های طرح شکایت در جرایم اینترنتی چقدر است؟
با توجه به اینکه برای ثبت شکایت در حوزه جرایم سایبری صرفا مرجع تخصصی خاص به همراه پلیس فتا صلاحیت رسیدگی دارند، هزینه دادرسی هم با توجه به نحوه شکایتی که به این مرجع ارجاع شده است تعیین میگردد، که البته در مسائل کیفری هزینه بالایی نیست.
جمع بندی
سالیان سال است که با پیشرفت و افزایش روز افزون شبکه های اجتماعی و فعالیت در فضاهای مجازی، شاهد آن هستیم که به همان میزان نیز جرائم و تخلف در این فضاها افزایش روز افزونی داشته به نحوی که متاسفانه همه روزه تخلفات و جرایم جدیدی در حال شکل گیری در این فضاهاست. نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، نهادی را در زیر مجموعه خود تحت عنوان پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات، که به اختصار آن را پلیس فتا می نامند، تشکیل داده و این نهاد را مامور رسیدگی به جرایم و تخلفات در حوزه فضای مجازی کشور کرده است.