شنبه 29 دی 1403

نشریه آلمانی: پس از ترامپ نوبت رفتن جانسون است

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
نشریه آلمانی: پس از ترامپ نوبت رفتن جانسون است

تهران - ایرنا - شکست قریب‌الوقوع «دونالد ترامپ» در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، بزرگترین هم پیمان وی در اروپا را به شدت تحت تاثیر قرار داده به طوری‌که کارشناسان «بوریس جانسون» را بازنده بعدی این انتخابات می‌دانند.

به گزارش روز شنبه ایرنا، در روزهای اولیه شمارش آراء انتخاباتی در آمریکا، دولت انگلیس به پیروزی ترامپ امیدوار بود، اما رفته رفته این امید کمرنگ‌تر شد. به طوری که اکنون با نزدیک تر شدن «جو بایدن» به صندلی ریاست جمهوری، وضعیت برای «بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس نیز دشوار تر می شود.

نشری دیت سایت آلمان با اشاره به پیشتازی نامزد دموکرات ها در شمارش آراء انتخاباتی آمریکا نوشت: در صورت شکست ترامپ در انتخابات، دولت انگلیس تنهاتر می شود. «جو بایدن» رئیس جمهوری جدید آمریکا خواهد شد و پشتیبان مهم خارجی که نخست وزیر بوریس جانسون و تندروهای حزب محافظه کار در خروج از اتحادیه اروپا (برگزیت) به آن اعتماد کرده بودند، از بین می برد.

بر این اساس در ژانویه بایدن رئیس جمهور آمریکا خواهد بود که به کاخ سفید می رود و شاید کمی هم به شخص جانسون و سیاست آمریکا در قبال انگلیس فکر می کند. این اتفاق تقریبا همزمان با پایان مهلت خروج انگلیس از اتحادیه اروپا رخ می دهد. با اجرایی شدن برگزیت، لندن از نقش خود به عنوان پل ارتباطی آمریکایی ها در اتحادیه اروپا صرف نظر می کند و از این رو برای دولت جدید آمریکا کمتر از گذشته جالب است. اگر دولت جانسون طی سالهای اخیر به این میزان روابط خود را با اتحادیه اروپا تیره و تار نمی کرد، اکنون انقدر تنها نبود.

مقامات ساختمان شماره 10 خیابان داونینگ استریت ظاهرا در روزهای نخست شمارش آرا، همچنان به پیروزی ترامپ امیدوار بودند. «دومینیک راب» وزیر امور خارجه روز چهارشنبه اعتراف کرد:"ما از اینکه این پیروزی چقدر نزدیک بود، شگفت زده بودیم." حتی وقتی دونالد ترامپ سرسختانه پیروزی ادعایی خود را اعلام کرد، راب از رفتار غیر دموکراتیک خود فاصله نگرفت. وقتی ترامپ روز پنجشنبه خود را با انبوه دروغ هایش در مقابل چشمان جهان ظاهر شد، دولت انگلیس سکوت کرد.

انتخاب بایدن یک شکست برای نخست وزیر انگلیس و تندروهای حزب او محسوب می شود. از نظر بایدن، احساس مسئولیت و احساس افتخار مهم هستند. بایدن نیز به این دلیل انتخاب شد که آنچه ترامپ و دیگر پوپولیست ها ندارند را تبلیغ می کند: احترام به قانون اساسی، قوانین، سازمان های چند جانبه (مانند سازمان تجارت جهانی) و موافقت نامه ها (مانند توافق نامه حفاظت از آب و هوای پاریس)، اما همچنین احترام به روح جامعه دیپلماتیک اتحادیه اروپا و قوانین آن.

به همین دلیل جانسون، بعنوان «ترامپ اروپا»، همانطور که نخست وزیر انگلیس در ایالات متحده آمریکا نامیده می شود، احتمالا در کاخ سفید جدید روزهای سختی را پشت سر خواهد گذاشت. بایدن فراموش نخواهد کرد که چگونه جانسون و هم حزبی هایش از حمایت های تحریک آمیز واشنگتن برای خروج از اتحادیه اروپا سوء استفاده کردند.

این برای جانسون خطرناک است، خصوصا اینکه رقبای وی در داخل و خارج از حزب محافظه کار می توانند ناگهان با تدبیر، تخصص و رفتار صحیح سیاسی جایگزین بهتری برای او باشند.

تغییر در کاخ سفید همچنین بر روند برگزیت و مذاکرات لندن و اتحادیه اروپا تأثیر دارد. برای بایدن به عنوان یک آمریکایی با ریشه های قوی کاتولیک - ایرلندی، رفاه ایرلندی ها مهم است، اما مهمتر از همه توافق نامه صلح ایرلند شمالی است. اما این دقیقا همان چیزی است که جانسون به آن بی توجه بوده است. هنگامی که وی لایحه بازار داخلی را پیشنهاد کرد، بندهای پروتکل ایرلند شمالی را برای جلوگیری از کنترل مرزی بین استان ایرلند شمالی و جمهوری ایرلند تضعیف کرد. نتیجه قانون بازار واحد در نهایت این خواهد بود که اتحادیه اروپا مجبور می شود به نوعی تجارت بین ایرلند شمالی و جمهوری ایرلند را کنترل کند.

جانسون همچنین باید سودای توافق تجاری بزرگ با ایالات متحده را فراموش کند. بایدن در سپتامبر به توافق بین آمریکا و انگلیس واکنش تندی نشان داد و گفت: مهم نیست که چه نوع توافق نامه ای بین انگلیس و ایالات متحده منعقد خواهد شد، باید به توافق صلح ایرلند پایبند بود و از قوانین سخت مرزی اجتناب کرد. به بیان دیگر جانسون باید بندهای بحث برانگیز قانون بازار داخلی را فراموش کند. اما وی تنها در صورت توافق در مورد توافق تجاری با اتحادیه اروپا می تواند افکار عمومی در داخل کشور را توجیه کند و زمان برای او به تدریج در حال اتمام است.

جانسون با تکیه بر حمایت ترامپ در مذاکرات با اتحادیه اروپا بر خواسته هایش پافشاری کرده است. در واقع وعده معامله تجاری با آمریکا، دلیل عزم جانسون و هم حزبی هایش برای خروج از بازار داخلی اتحادیه اروپا و اتحادیه گمرکی آن است. استدلال اصلی برای برگزیت همیشه این بوده است که پادشاهی انگلستان جدا از مقررات آزار دهنده اتحادیه اروپا در آن صورت از آزادی مذاکره برای توافق نامه های سودآور تجاری با کشورهای ثالث، از جمله ایالات متحده برخوردار می شود. دقیقا به همین دلیل، جانسون و نیروهای موافق برگزیت در حزب، توافق نامه خروج «ترزا می» را پذیرفتند. همچنین در آن زمان ترامپ تهدید کرد که در غیر این صورت آمریکایی ها قادر به تجارت با انگلستان نخواهند بود.

ایالات متحده می خواست مواد غذایی را به انگلیس صادر کند، به عنوان مثال گوشتی که با هورمون تولید می شود. اما این تنها در صورتی جواب می دهد که انگلیسی ها مجبور به رعایت استانداردهای ایمنی غذایی اتحادیه اروپا نباشند. انگلیس امیدوار بود که ترامپ پیروز شود و لندن بتواند خطر شکاف بنیادی با اتحادیه اروپا را پشت سر بگذارد، اما اکنون باید داونینگ استریت در این مورد تجدید نظر کند.

در داخل انگلیس حزب محافظه کار بزودی مقصر را برای دور نگه داشتن کشور از پیامدهای شکست ترامپ پیدا خواهد کرد؛ نام این فرد بوریس جانسون است. نخست وزیر در حال حاضر با مشکلات سیاسی داخلی روبرو است. نه به این دلیل که موج دوم همه گیری کرونا به راه افتاده و این کشور دوباره در تعطیلی سراسری به سر می برد و نه حتی به این دلیل که اقتصاد با پیش بینی منفی 11 درصد، عملکرد بدتری نسبت به سایر اقتصادهای اروپا در سال جاری خواهد داشت.

بلکه چون جانسون مدام تصمیماتی می گیرد که بعدا باید آنها را لغو کند. لیست اینگونه تصمیمات طولانی تر و طولانی تر می شود و با افزایش بی اعتمادی مردم به وی جریان اپوزیسیون به راحتی می تواند جانسون را در انتخابات پارلمانی شکست دهد. سوال این است که حزب محافظه کار کی به این نتیجه می رسد که پس از یک شروع تازه در واشنگتن دی سی چهره جدیدی در خیابان داونینگ آینده ای روشن تر را برای انگلیسی ها نوید دهد.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*