نشریه اشتاندارد: اروپا نباید اشتباهات آمریکا را تکرار کند
تهران - ایرنا - نشریه اشتاندارد با انتشار گزارشی از ضعفها و اشتباهات تاریخی ایالت متحده به اروپاییها توصیه کرد برای دچار نشدن به وضعیت کنونی آمریکاییها، نباید این اشتباهات را تکرار کند.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا، در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و نگرانی از بروز خشونت در پی اعلام نتایج آن، کارشناسان به گمانه زنی در خصوص علل دچار شدن جامعه ایالات متحده به این شرایط می پردازند. در همین رابطه نشریه اشتاندارد اتریش در تحلیلی نوشت: تحولات اجتماعی و سیاسی در ایالات متحده آمریکا سرعت زیادی گرفته است. در این میان برای اروپاییان دقت در وقایع آن سوی اقیانوس اطلس به منظور درس گرفتن و تکرار نکردن آنها، می تواند مفید باشد.
بر این اساس هر چند اختلافات سیاسی در اروپا نیز دیده می شود، اما در بیشتر کشورهای اروپایی لحنی مانند آن چه که در مبارزات انتخاباتی ایالات متحده وجود دارد، غیر قابل تصور است. اروپایی ها باید برای تبدیل نشدن به یک ایالت متحده دیگر، از تکرار اشتباهاتی که در این کشور رخ داده، خودداری کنند. این اشتباهات عبارتند از:
1 - نابرابری ها نباید انقدر بزرگ شود
در حالی که مبارزات انتخاباتی آمریکا به ایستگاه پایانی می رسد، دو محقق برجسته «گابریل زوکمان» و «امانوئل سائز» از دانشگاه برکلی، تحلیلی از توسعه نابرابری در ایالات متحده منتشر کردند. نتیجه این که: شکاف در آمریکا به سرعت در حال رشد است. تقریبا 20 درصد از کل درآمد ایالات متحده به ثروتمندترین درصد جمعیت می رسد. این در حالی است که این میزان در پایان دهه 1970 به نصف جمعیت می رسید.
«توماس پیکتی» اقتصاددان فرانسوی، تحلیل می کند که توزیع نابرابر در اروپا نیز افزایش یافته است، اما سرعت آن با ایالات متحده آمریکا قابل مقایسه نیست. در آمریکا شکاف ثروت گسترش یافته و بخشهایی از طبقه متوسط عقب مانده اند. در طیف متوسط آمریکا «دونالد ترامپ» در انتخابات 2016 قدرتمند بود. از طرف دیگر، خانوارهای فقیر و بسیار ثروتمند به سمت کلینتون گرایش داشتند.
2 - اینگونه سیستم بهداشتی را خراب نکنید
در اروپا مراقبت های بهداشت جهانی، بودجه همبستگی و بهداشت عمومی وجود دارد. از سوی دیگر، ایالات متحده یکی از آخرین کشورهای ثروتمندی است که دسترسی عمومی به سیستم بهداشتی ارائه نمی دهد. در آنجا شرکتهای بیمه خصوصی و رقیب دولت، مسئول این سیستم هستند.
مدل ایالات متحده گرانترین مدل در جهان است به طوری که هزینه سرانه برای سلامتی 10 هزار دلار در سال است، این رقم در اتریش حدود 5200 دلار است. این هزینه های بالاتر به نتایج بهتری منجر نمی شود. سازمان کشورهای صنعتی OECD عملکرد کشورها در مراقبت های پزشکی را بررسی کرده و ایالات متحده جایگاه قابل قبولی در بین کشورهای غربی ندارد، هنوز یک نفر از هر 10 آمریکایی بیمه نیست، رقمی که در هیچ کشور غربی دیده نمی شود.
3 - جلوگیری از ایجاد یک شکاف سیاسی عمیق
اختلافات سیاسی در اروپا نیز بروز می کند. اما در بیشتر کشورهای اروپایی اتفاقی که این روزها در آمریکا در حال رخ دادن است، دیده نمی شود. ترامپ حریف خود جو بایدن را 'یک فرد احمق'، 'یک بازنده' می خواند، وی سوال می کند که آیا بایدن از نظر ذهنی سالم است. اینها لغزش و اشتباهات ساده نیستند.
«راینهارد هاینیش» دانشمند علوم سیاسی و کارشناس آمریکایی، از یک قطب بندی بی سابقه در سیستم سیاسی و در میان رای دهندگان آمریکایی سخن می گوید. از آنجا که رأی اکثریت در ایالات متحده اعمال می شود، احزاب مجبور نیستند به اندازه اروپا در پی سازش باشند. اما در سیستم 'کنترل و توازن' ایالات متحده، رئیس جمهوری و پارلمان می توانند در برابر یکدیگر بایستند. به گفته هاینیش این موضوع به خصومت بیشتر انجامیده و فضای سیاسی مسموم را تشدید می کند.
4 - شهروندان جبهه خود را در مقابل رادیکالها از دست ندهند
بخشهایی از طبقه متوسط که از موقعیت اجتماعی خود هراس دارند، همواره پذیرای شعارهای راستگرایانه هستند. یکی از پیامدهای این امر این است که در حزب جمهوری خواه گرایش راست ملی گرایانه برتری پیدا کرده است. هاینیش، دانشمند علوم سیاسی می گوید مانند این است که در اتریش احزاب راستگرای VP و FP ادغام شوند و حزب آزادی پس از آن مسئولیت مسائل داخلی را به عهده گیرد.
این کارشناس می گوید، اصولا ملی گرایان راستگرا در ایالات متحده آمریکا قویتر از اروپا نیستند. اما سیستم دو حزبی و رأی اکثریت در ایالات متحده به این معنی است که جریان های راست می توانند از طریق حزب جمهوری خواه به طور قابل توجهی قدرت و نفوذ بیشتری در این ایالت کسب کنند. این امر به اختلافات سیاسی در کشور دامن می زند.
5 - ناکارآمدی سیستم انتخاباتی
در ایالات متحده، حوزه های رای گیری زودتر باز شده اند تا رای گیری زودهنگام انجام شود. مردم برای مدت طولانی در صف ایستاده اند، در جورجیا خانواده ای برای رای دادن یازده ساعت انتظار کشیده است. اولین بار نیست که در سیستم رای گیری آمریکا مشکل وجود دارد.
در این سیستم زمانهای طولانی انتظار به خصوص در مناطق فقیرنشین و سیاهپوست دیده می شود. این مسئله مورد انتقاد سازمانهای غیردولتی و مردم نهاد بوده اما ترتیب اثری به این انتقادها داده نشده است. یک مطالعه توسط دانشگاه کالیفرنیا نشان داده است که بر اساس 10میلیون داده تلفن همراه، آفریقایی - آمریکایی ها برای رای دادن باید به طور متوسط یک سوم بیشتر از سفیدپوستان در سال 2016 صبر می کردند. این سیستم از کمبود بودجه در مناطق فقیرنشین و مناطق حاشیه ای رنج می برد.
6 - اصلاح سیستم درآمدها و هزینه ها
برای برخی، ایالات متحده بهشت است. دولت تمایلی ندارد که به جیب شهروندان خود دسترسی پیدا کند. در اتریش 42.2 درصد از تولید اقتصادی از محل درآمد مالیاتی بوده و این میزان در آلمان حدود 40 درصد است. در حالی که این رقم در ایالات متحده فقط 24.3 درصد است.
اما سوی دیگر سکه این است که مناطق مرکزی این کشور به طور مزمن از بودجه کافی برخوردار نیستند. دولت ایالات متحده به طور مداوم برای هزینه های خود استقراض می کند. طبق اعلام انجمن مهندسین ایالات متحده 15000 سد در کشور آسیب دیده و در معرض خطر قرار گرفته است. در اکثر مناطق کشور بیشتر لوله های آب بیش از 100 سال قدمت دارند، فرودگاه ها و ایستگاه های مترو تا حدود زیادی قدیمی شده اند، همچنین 50 هزار پل نیاز به بازسازی دارند و برای حل این مشکلات دولت باید 4.5 تریلیون دلار سرمایه گذاری کند.
*س_برچسبها_س*