یک‌شنبه 30 دی 1403

نفت و گورهای دسته‌جمعی محور تماس گوترش با دو رقیب سیاسی در لیبی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
نفت و گورهای دسته‌جمعی محور تماس گوترش با دو رقیب سیاسی در لیبی

تهران - ایرنا - «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد در تماس‌های جداگانه با «فایز السراج» رییس دولت وفاق ملی لیبی و ژنرال «خلیفه حفتر» رهبر نیروهای نظامی شرق این کشور در خصوص بازگشایی مجدد میادین نفت در لیبی، تحقیق در خصوص گورهای دسته‌جمعی و دستیابی به راه‌حل سیاسی برای بحران این کشور به گفت‌وگو پرداخت.

به گزارش پایگاه شبکه خبری روسیا الیوم، «استفان دوجاریک» سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد در کنفرانس خبری خود که به صورت مجازی برگزار شد، اعلام کرد که گوترش در تماس با رهبران طرف‌های درگیر در لیبی آخرین تحولات این کشور را بررسی و بر همکاری سازمان ملل در خصوص پرونده گورهای کشف شده در شهر «ترهونه» و ارسال کمک‌های لازم از جمله تجهیزات لجستیک و پزشکی قانونی برای بررسی ابعاد این پرونده تاکید کرد.

دوجاریک افزود که سازمان ملل در خصوص اینگونه پرونده‌ها تجربه بالایی در سطح جهانی دارد و این سازمان آماده است هرگونه کمکی را برای تحقیق و بررسی نقش افراد در این موضوع، انجام دهد.

سخنگوی دبیرکل سازمان ملل خاطرنشان کرد که دولت وفاق ملی لیبی در این خصوص مسئولیت اساسی دارد و ما منتظر تقاضای آنان هستیم و اگر شرایط امنیتی اجازه دهد از تمام ظرفیت خود برای بازدید میدانی و اجرای تحقیقات و کمک به آنان استفاده خواهیم کرد.

نیروهای مسلح لیبی چندی قبل اعلام کردند که سه گور دسته‌جمعی دیگر را در استان ترهونه که به تازگی از شبه نظامیان وابسته به خلیفه حفتر پاکسازی شده‌است، کشف کرده‌اند.

دوجاریک همچنین در خصوص محتوای تماس تلفنی دبیرکل سازمان ملل با ژنرال حفتر هم گفت که گوترش در این تماس تاکید کرد که بحران لیبی راه‌حل نظامی ندارد و این بحران باید به رهبری طرف‌های لیبیایی و به صورت سیاسی حل‌وفصل شود.

گوترش در تماس با حفتر ضمن تاکید بر اینکه سازمان ملل به گفت‌وگو در قالب کمیته نظامی 5+5 در بحران لیبی کاملا پایبند است از تلاش‌های سازمان ملل برای ایجاد راه‌حلی جهت بازگشایی مجدد میادین نفتی در لیبی خبر داد.

در پی برگزاری نشست بین‌المللی برلین با موضوع لیبی در بهمن سال گذشته و توافق‌های به دست آمده، دور نخست مذاکرات کمیته نظامی مشترک 5+5 برای حل بحران لیبی 14 بهمن ماه 1398 آغاز و به مدت پنج روز ادامه یافت.

پنج مقام ارشد دولت وفاق ملی لیبی و پنج نماینده ارتش شرق لیبی در این مذاکرات شرکت دارند.

سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد در ادامه سخنان خود تاکید کرد که میانجی‌گران بین‌المللی در بحران لیبی همچون دبیرکل سازمان ملل و «استفنی ویلیامز» نماینده ویژه این سازمان در امور لیبی نیاز دارند با همه طرف‌های درگیر در این ماجرا گفت‌وگو کنند و این به معنای مشروعیت بخشیدن به برخی از آنها نیست، وقتی شما به دنبال صلح هستید، صحبت کردن با جنگ‌افروزان هم به شما کمک خواهد کرد.

دبیرکل سازمان ملل در گفت‌وگو با فایز السراج رییس دولت وفاق ملی نیز در خصوص مساله بازگشایی میادین و زیرساخت‌های نفتی لیبی صحبت کرد.

السراج هم بر پایبندی دولت وفاق ملی لیبی به گفت‌وگو در قالب کمیته نظامی 5+5 و دستیابی به راه‌حل سیاسی با برگزاری انتخابات تاکید کرد.

لیبی از زمان سرنگونی «معمر قذافی» دیکتاتور سابق این کشور در سال 2011 به دو دولت موازی در شرق و غرب تقسیم شد. «دولت وفاق ملی» به ریاست فایز السراج در طرابلس (غرب لیبی) مستقر است که در جهان و سازمان ملل به رسمیت شناخته شده و دیگری دولت «طبرق» در شرق لیبی که خلیفه حفتر ژنرال بازنشسته ارتش این کشور کنترل امور را در آن منطقه در دست گرفته است.

امارات متحده عربی، عربستان سعودی، مصر، فرانسه و روسیه از ارتش حفتر و دولت شرق لیبی حمایت می‌کنند؛ در حالی که ترکیه، قطر، الجزایر، ایتالیا و اتحادیه اروپا حامی دولت السراج هستند که در غرب این کشور مستقر و از سوی سازمان ملل متحد به رسمیت شناخته شده است.

*س_برچسب‌ها_س*