"نوپیا" رویدادی برای حل مسئلههای اجتماعی مردم / شناسایی 1900 گروه مردمی برای ترسیم نقشه پیشرفت
مدیرعامل ستاد پیشرفت جامع منطقهای گفت: برای ترسیم نقشه پیشرفت 1900 گروه مردمی در کشور شناسایی شدهاند. در رویداد "نوپیا" قرار است نوآوری اجتماعی برای حل مسئلههای اجتماعی به کار گرفته شود.
به گزارش خبرنگار علمی خبرگزاری تسنیم؛ "محمدمحسن دوباشی" مدیرعامل ستاد پیشرفت جامع منطقهای در نشست صمیمانه با اصحاب رسانه گفت: در مدل حکمرانی جمهوری اسلامی خصوصا در گام دوم انقلاب حتما نیازمند تغییراتی هستیم که این مدل حکمرانی نیازمند بحثهای جدی است. مدیریت کشور بر مبنای مدل توسعه یا غربگرایانه آثاری دارد که آن را مشاهده کردهایم اما مدل پیشرفتی که مقام معظم رهبری درباره آن صحبت کردهاند برای ما باب جدیدی را باز کرد.
دوباشی گفت: ما برای ستاد الگو ارائه نکردیم و برداشت ما این است که الگوی پیشرفتی که رهبری تبیین کردند از پشت درهای بسته و جلسات بیرون نمیآید و اگر قرار است مدلی برای پیشرفت خلق کنیم این مدل مبتنی بر مردم است. در مرحله اول تصمیم گرفتیم از تهران فاصله گرفته و به مناطق مختلف کشور رفته و ظرفیتها، فرصتها و مشکلات را از نزدیک مشاهده کنیم. زمانی که الگوهای حل مسئله مردمی را در نقاط مختلف کشور پیدا کردیم در همان گام اول در سال 98 به بیش از 90 الگوی حل مسئله مردمی رسیدیم.
مدیرعامل ستاد پیشرفت جامع منطقهای گفت: ما این مسئله را بسط دادیم و اتفاقات زیادی برای آن افتاد که این خودش را در پروژهای به نام "اتم" نشان داد که اتم مخفف "الگوها و تجربههای موفق" است. مدلسازی و الگوسازی این تجربهها، مردمی است و برنامه تلویزیونی بر مبنای آن تولید شده و شبکه اول سیما نیز آن را پوشش داد. ما اگر میخواهیم از نقشآفرینی مردم صحبت کنیم باید مدل برای ارائه داشته باشیم. امروز میتوانم برای بخش زیادی از مسئلههای موجود، راهحلهایی ارائه دهم که مردم در نقاط مختلف کشور در حال کار بر روی آن هستند.
وی ادامه داد: حوزه اقتصاد، حوزه تعاون و به کار گرفتن مردم، مدلهای مشارکتی، مدلهای تامین سرمایه، نشاط و بازی، محیط زیست، گردشگری، ورزش و سلامت از جمله موضوعاتی است که امروز مسئله مردم هستند. عرصههای پیشرفت کشور یک مسئله انتزاعی در لایههای "هایتک" نیست و در واقع عرصههای پیشرفت کشور همان مسائلی هستند که هر روز در زندگی روزمره جامعه با آن درگیر هستیم. ما سعی کردیم که در حوزه نوآوری اجتماعی فعالیتی را آغاز کنیم که الگوهای موفق مردمی و نمونههایی که وجود دارد را پیدا کرده و مدلسازی کنیم و درباره توسعه و تکثیر آنها صحبت کنیم.
دوباشی تصریح کرد: فاز اول ما فاز مطالعاتی درباره مسئله پیشرفت بود که دانشمندان، متفکرین و اندیشمندان جهان در طول این سالها بر روی آن کار کردهاند و تمامی آنها احصا شده و در آثار مختلفی منتشر شدهاند. سوالی که در فاز اول به ذهن ما خورد این است که شاخصهها و عرصههای پیشرفت مدنظر مقام معظم رهبری چیست؟ که یک کار مطالعاتی عمیق نیز تحت عنوان "شبکه مفاهیم پیشرفت" منتشر شد و بیش از 3 هزار متن و بیش از 900 متن قابل اعتنا که براساس آن یک شبکه مفاهیمی در حوزه پیشرفت احصا شد.
مدیرعامل ستاد پیشرفت جامع منطقهای با انتقاد از تصاحب مجموعههای مردمی توسط گروههای مختلف گفت: با این روش استقلال مجموعههای مردمی را از آنها گرفتهایم و یکجاهایی نیز پولپاشی کردیم. ما سراغ مجموعههایی رفتیم که بتوانند شاخصهها و نظامات ارزیابی ما را پاس کنند یعنی با توجه به اینکه هر مجموعه مردمی نمیتواند پیشرفت را عملی کند، یک مدل ارزیابی جدید طراحی کردیم.
وی گفت: پیشرفت از فرد حاصل نمیشود بلکه از دل گروهها یا هستهها ایجاد میشود. ما 1900 گروه یا هسته مردمی که در کشور شناسایی کرده بودیم را در یک رویداد ارزیابی و رویداد رقابتی قرار دادیم که برای تک تک گروهها و همه افراد کارنامه صادر کردیم. به عنوان مثال به گروهی اعلام میکردیم که در حوزه راهبری یا طرح مسئله دچار ایراد و مشکل هستید.
دوباشی خاطرنشان کرد: اگر قرار است پیشرفت مردم پایه محقق شود باید تجمیع و پیشرفت منطقه از نقطههای ریز آغاز شود یعنی بتوانیم برای منطقه، نقشه پیشرفت منطقه ترسیم کنیم. برای این موضوع 33 منطقه را پایلوت کردیم که نقشه پیشرفت 18 منطقه را تا آخر سال ارائه خواهیم کرد و در جلسات علمی و مدیریتی کشور آن را به مباحثه خواهیم برد ضمن اینکه در نقشه پیشرفت منطقه، منظور از منطقه لزوما تقسیمات سیاسی نیست.
مدیرعامل ستاد پیشرفت جامع منطقهای ادامه داد: در مدلی که ستاد اجرایی، بنیاد مستضعفان، کمیته امداد و همه مجموعههایی که در حال کار هستند، چه کسی قرار است بگوید که اینجا چه کاری دقیقا انجام دهیم؟ چقدر از کارها وجود دارد که مدیر مربوطه به سراغ آن نمیرود چرا که میگوید من فقط 2 سال مدیر هستم و این کار 10 سال زمان نیاز دارد. چه کسی قرار است به پیشرفت منطقه فکر کند، آیا غیر از مجموعههای مردمی است؟ مردم همیشه بودند و هستند و مجموعههای مردمی دوام و طول عمر دارند و با میزها و صندلیها جابهجا نمیشوند.
وی گفت: ما نیازمند مدل جدیدی برای حل مسئله هستیم که به سمت نوآوری اجتماعی و حل الگوها و تجربههای موفق مردمی رفتیم. در مجله اتم شمارههای زیادی از آن به چاپ رسیده است که در هر شماره به یک الگو پرداخته شده است. مثلا یک راننده تاکسی در "شهربابک" وجود دارد که توانسته است با یک نمونه و الگوی موفق برای مطالبهگری، بخش دیالیز یک بیمارستان را از طریق مردم تجهیز کرده و بخش مهمی از مشکلات دیالیزی این مردم را حل کند.
دوباشی تصریح کرد: ما 93 تکنگاشت و 10 کتاب جامع تا امروز آماده کردهایم که همه آنها در سایت ستاد پیشرفت جامع منطقهای قابل دسترسی است که بخشی از آن به عنوان مثال درباره ایران آینده و متفکرین است. در حوزه "گفتمانسازی" نیز رویدادهایی در نقاط مختلف کشور به صورت حل مسئله در حال انجام است که آخرین مورد نیز یک رویداد حل مسئله است که آخر هفته در بوشهر برگزار میشود.
مدیرعامل ستاد پیشرفت جامع منطقهای با بیان اینکه ما به دنبال حرفی هستیم که امید خلق کند، گفت: مردم از شنیدن حرفهایی که میگوییم ولی انجام نمیشود خستهاند و اتمها نمونههایی از امیدآفرینی در جامعه هستند که کاملا مستقل هستند.
دوباشی با اشاره به برگزاری رویداد ملی نوآوری اجتماعی ("نوپیا" یا نوآوری و پیشرفت ایران) در اسفندماه سال جاری گفت: این رویداد قرار است یکبار فرایندهای نوآوری و پیشرفت را روایت کند و مجموعههای مختلفی که در حوزه نوآوری اجتماعی و پیشرفت حرفی برای گفتن دارند وارد شوند. عرصه نوآوری در کشور بسیار فناورپایه است و هر وقت صحبت از نوآوری میشود گویی باید مهندسان درباره آن صحبت کنند. ادبیات نوآوری اجتماعی که بسیار موضوع مهم و هایتکی محسوب میشود موضوعی است که برای حل مسئلههای اجتماعی و برونرفت از مسائل پیچیده طرح شده است.
وی تاکید کرد: رویداد نوپیا که قرار است این مسائل را رقم بزند، حل مسئلههای اجتماعی و مردم را به جز رویکردهای فناورپایه از دریچه رویکردهای اجتماعی نیز دنبال میکند.
جوانان نخبه ایرانی در آستانه تدوین "نقشه پیشرفت منطقهای"/ احصا و رفع مشکلات منطقهای با نقشه پیشرفت کشور در آستانه جهشی بزرگ با تدوین و اجرای "نقشههای پیشرفت" منطقهای / طرحی برای عملیاتی کردن "پیشرفت" بر اساس منظومه فکری مقام معظم رهبری