شنبه 14 مهر 1403

نیم نگاهی به زندگی پدر موشکی ایران / ایران به برکت طهرانی ها در خط مقدم تکنولوژی موشکی جهان است

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
نیم نگاهی به زندگی پدر موشکی ایران / ایران به برکت طهرانی ها در خط مقدم تکنولوژی موشکی جهان است

به مناسبت فرارسیدن سالروز شهادت پدر موشکی ایران، شرحی از زندگی شهید حسن تهرانی مقدم را در ادامه می‌خوانیم.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صاحب نیوز؛ بیست و یکم آبان ماه یک روز فراموش نشدنی برای است، روزی که با پدر موشکی ایران برای همیشه خداحافظی کردیم و او را به همرزمان شهیدش یعنی حاج احمد کاظمی، حسن شفیع زاده، حسن غازی، غلامرضا یزدانی، علیرضا ناهیدی، مصطفی تقی‌خواه و... سپردیم و امسال یازده سالگی نبودش را سپری می‌کنیم.

آغاز داستان پدر موشکی ما: حسن تهرانی مقدم در 6 آبان ماه 1338 در محله سرچشمه، تهران زاده شد، در مسجد زینب کبرای سرچشمه زیر نظر آیت‌الله سید علی لواسانی امام جماعت و مدیر مسجد،‌تعلیمات دینی و مقدمات آشنایی با اسلام را فرا گرفت و به همراه برادرانش در گروه سرود مسجد شروع به فعالیت کرد، این گروه سرود، هسته‌اصلی گروه سرودی بود که در روز 12 بهمن 57 در فرودگاه مهرآباد به اجرای برنامه پرداخت.

آیت‌الله لواسانی در این باره می‌گوید:«محل ما خیابان امیرکبیر، کوچه آمیز محمود وزیر است آنجا یک مسجد و یک حوزه علمیه داریم و خانه ما هم کنار مسجد است، وقتی می‌رفتیم برای نماز کارهای دیگری هم می‌کردیم، مثلا با نوجوانان کارمی‌کردیم و برایشان نامه داشتیم یک گروه سرود هم درست کرده بودیم که در روزهای انقلاب برای خودش بروبیایی داشت، مسجد پررونقی بود و بچه‌های خوبی در آن رفت و آمد می‌کردند، برخی که نمی‌آمدند کسی را می فرستادم و می‌گفتم بگویید آقای لواسانی کارتان دارد به دنبالشان میرفتیم، الحمدالله آن نسل حالا سردار و سرتیپ و متخصص شده‌اند و برای خودشان بروبیایی دارند. سه برادر بودند، محمد آقا که خدا حفظشان کند الان هستند، حاج حسن آقا که یگانه بودند و شهید علی، برادر اینها، مادر خوب و متدینی دارند خداحفظشان کند اینها رو اورد مسجد پیش ما چقدر این جاج حسن آقا با اخلاص بود، ما با اینها مانوس بودیم و برایشان کلاس گذاشته بودیم وبرایشان احکام می گفتیم جقدر بچه‌های خوبی بودند

قبولی در دانشگاه در مقطع کاردانی در سال 1356: حاج حسن طهرانی‌مقدم پس از پایان دوره تحصیلات متوسطه در رشته صنایع (برش قطعات صنعتی) در مقطع فوق دیپلم مدرسه عالی تکنیکیوم نفیسی پذیرفته شد، همزمان با اوج‌گیری فعالیت انقلابی، تحت تاثیر برادرش (محمد) به صف انقلابیون پیوست. او در روزهای منجر به پیروزی انقلاب به اتفاق دوستانش در فعالیت‌های زیرزمینی، نارنجک‌های دستی می‌ساخت که با استفاده از سه راهی لوله آب تولید می‌شد، شب 22 بهمن در میدان امام حسین (فوزیه سابق) با پرتاب نارنجک دستی، یک خودروی نظامی ارتش را مصادره کرد و سرهنگ سوار بر خودرو را به اسارت درآورد.

اخذ مهندسی صنایع در سال 1358: حسن طهرانی مقدم در سال 1358، در مقطع لیسانس رشته مهندسی صنایع پذیرفته و به اخذ مدرک مهندسی در این رشته موفق شد، او در 21 سالگی و در ابتدای شکل‌گیری رسمی سپاه پاسداران، به عنوان مسئول اطلاعات منطقه‌ی 3 سپاه شمال، مشغول به فعالیت شد و تا 59/7/31 در این سمت باقی ماند، در زمان بروز ناآرامی‌ها در نقاط مرزی که مهم‌ترین آنها حوادث تجزیه‌طلبانه در کردستان بود، سپاه را در 15 ماه اول عمر خود متوجه ضرورت تقویت صبغه نظامی کرد. با این رویکرد تا شهریور 1359 که کشور در آستانه هجوم رژیم بعث عراق قرار گرفت، حداکثر توان رزمی سپاه، تعداد معدودی گردان‌های رزمی بود که با روش‌های چریکی و غیر کلاسیک، درگیر مبارزه با اشرار وضد انقلابیون مسلح در کردستان شدند. سنگین‌ترین سلاحی که در آن دوران در اختیار سپاه بود، تعدادی خمپاره‌انداز و آرپی‌جی و تیربار بود، در حالی که در همین وضعیت، ضد انقلابیون در کردستان، حتی به توپخانه نیز مجهز بودند، شاید آمار کل سلاح‌های سپاه در آن مقطع از چند هزار تفنگ ژ3، کلت، آر پی‌جی و ده‌ها قبضه خمپاره‌انداز تجاوز نمی‌کرد.

سابقه نظامی: تهرانی‌مقدم که در اولین روز‌های تشکیل سپاه پاسداران، به عضویت این نهاد درآمده بود، در دوران جنگ ایران و عراق نخستین فرمانده توپخانه سپاه و بنیانگذار واحد توپخانه در سپاه بود، پس از آن طهرانی مقدم مسئولیت واحد توپخانه را به حسن شفیع‌زاده واگذار کرد و به یگان موشکی سپاه پاسداران رفت و مسئولیت این یگان را برعهده گرفت، او همچنین در تشکیل و بنیان‌گذاری فرماندهی موشکی سپاه تأثیرگذار بود، حسن طهرانی مقدم با پایان جنگ وارد حوزه تحقیقات و توسعه فعالیت‌های موشکی در سپاه پاسداران شد و مسئولیت ریاست سازمان جهاد خودکفایی سپاه را برعهده گرفت.

استعدادی که کشف شد: کسی که درجبهه حسن طهرانی مقدم را کشف کرد، حسن باقری بود؛ آن زمان‌ها حسن یک جوان لاغر و ریزنقش بود که توی چند ماهی که داخل آبادان در محاصره بودند و بعدش، توی سوسنگرد و دهلاویه، فقط با خمپاره کار کرده بود، هر چند که از قبل، کار با مین و این‌ها را بلد بود و می‌توانست برود واحد تخریب، ولی کشیده شده بود سمت ادوات و خمپاره. کمبود امکانات آن‌قدر او را نکته‌سنج و وسواسی کرده بود که به سرعت، نبض دیده‌بانی و خمپاره آمده بود دستش، با کمترین خطا، بهترین گرا و موفق‌ترین پرتاب، اما طرحی که به عنوان یک خمپاره چی ساده روی کاغذ نوشته بود و دست حسن باقری داده بود، فراتر از این چیزها بود، پیشنهادش به پرتاب خمپاره ربطی نداشت حرفش این بود که یک دست صدا ندارد و پرتاب خمپاره‌ها باید هدفمند و با هم باشد خمپاره‌ها باید فرماندهی آتش داشته باشند.

فعالیت ها پس از جنگ: در دوران پس از جنگ ایران و عراق، تهرانی مقدم وظیفه مدیریت بر پروژه ساخت چند موشک را در واحد موشکی سپاه قبل از غلامرضا یزدانی برعهده داشت، بدین خاطر برخی از همکارانش به او لقب پدر موشکی ایران دادند.

شهادت: حسن تهرانی مقدم در 21 آبان‌ماه 1390 بر اثر انفجار زاغه مهمات در پادگان مدرس، واقع در شهرستان ملارد، به همراه 16 نفر دیگر از اعضای سپاه پاسداران، به شهادت رسید.

انتهای پیام /

نیم نگاهی به زندگی پدر موشکی ایران / ایران به برکت طهرانی ها در خط مقدم تکنولوژی موشکی جهان است 2
نیم نگاهی به زندگی پدر موشکی ایران / ایران به برکت طهرانی ها در خط مقدم تکنولوژی موشکی جهان است 3
نیم نگاهی به زندگی پدر موشکی ایران / ایران به برکت طهرانی ها در خط مقدم تکنولوژی موشکی جهان است 4