هدف آمریکا از تعلل در بازگشت به برجام
منتقدان تیم جدید مذاکرهکننده ایران به حق باید اعتراف کنند رسیدن به توافق دوباره که ایران را از مواهب برجام بهرهمند کند بسیار دشوارتر از روند دستیابی به توافق اولیه است.
به گزارش مشرق، «محمدمهدی تقوی»، فعال رسانهای طی یادداشتی نوشت:
تحلیلگران در پی توقف یک ماهه مذاکرات وین 8 برای بازگشت آمریکا به برجام، معتقدند بخش دشوار و اصلی مذاکرات وین از این پس و هنگامی است که دولت آمریکا بخواهد کنگره را راضی به تایید بازگشت به برجام کرده و به ایران تضمین عدم خروج مجدد را به صورت رسمی بدهد که در صورت عدم عقبنشینی آمریکا، مذاکرات یک سال اخیر، شکست خواهد خورد؛ چرا که هیأت ایرانی نشان داده این 2 مورد، خط قرمز تهران است.
کارشناسان اروپایی و آمریکایی و حتی دولتمردانشان به صراحت میگویند برجام یک اقدام درست بود که توسط دیوانهای چون ترامپ تروریست، پاره شد اما با این حال با وجود این اعتراف، حاضر نیستند خواستههای برحق ایران را بپذیرند. برجام همه انتظارات غرب را تامین کرد و با شیوه اجرای عجیب و شتابزده آن از سوی دولت روحانی، فراتر از انتظارات آنها هم عمل شد.
طبق این توافقنامه، ایران تقریبا تمام فعالیتهای هستهای خود را تعطیل کرد تا تحریمها لغو شود. فعالیت صلحآمیز اتمی کشور تعطیل، دانشمندان بیکار، سانتریفیوژها از کارافتاده و حتی تحقیق درباره دانش هستهای منع شد در حالی که تحریمهایی که قرار بود لغو شود، صرفا تعلیق شدند و در پی خروج یکجانبه و غیرقانونی ایالات متحده حتی بیش از گذشته تحریم شدیم.
پذیرش انهدام ذخایر اورانیوم غنیشده 20 درصد ایران، سیمانریزی در قلب رآکتور اراک و خروج کیک زرد از کشور، امتیازهایی بزرگ و غیرقابل انتظار بود که دولت غربگرای سابق برای تعلیق تحریمها داد ولی تضمین شفاهی رئیسجمهور و وزیر خارجه آمریکا را در قبالش دریافت کرد و هر چه منتقدان اصرار کردند برجام در کنگره آمریکا تصویب و به قانون تبدیل شود، دیپلماتهای ما آنها را مسخره کردند و شد آنچه شد.
منتقدان تیم جدید مذاکرهکننده ایران به حق باید اعتراف کنند رسیدن به توافق دوباره که ایران را از مواهب برجام بهرهمند کند بسیار دشوارتر از روند دستیابی به توافق اولیه است؛ آن هم با توافق ضعیفی که ظریف برای کشور به ارث گذاشت. همچنان باید منتظر ماند و دید آیا دولت دمکرات بایدن آماده قبول پیشنهادهای منطقی جمهوری اسلامی است که مطالبات عملی ایران و نه تئوریک آنها را تامین میکند؟ چنانچه تهران بر اصول خود بویژه لغو و نه تعلیق همه تحریمها پافشاری کند، دستیابی به توافقی که ملت از آن بهرهمند شود، وجود دارد و یکی از راهکارهای آن توقف خیانتهای برخی اصحاب رسانه است که قصد دارند برای خوشایند دولت سابق، کشور را وادار به توافقی کنند که خسارت محض دیگری چون برجام یا حتی بدتر از آن خواهد بود.
منبع: فارس