یک‌شنبه 15 مهر 1403

همتی، مدعی یا متهم؟

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
همتی، مدعی یا متهم؟

آقای همتی اخیرا در توئیتی مدعی مردم شده است، کدام مردم؟ همان مردمی که با نامه ایشان به آقای روحانی، گرانی یک شبه بنزین در آبان 98 را به چشم دیدند، و با رکورد شکنی 70 ساله تورم و نقدینگی در دوران ریاست این جناب، کمرشان شکست و هنوز راست نشد.

- اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی دولت حسن روحانی درپی حوادث اخیر در توئیتر نوشت: «اقتصاد و معیشت مردم را، با بی تدبیری و ناکارآمدی، به وضع فعلی رساندید. وضع موجود نتیجه حکمرانی غلط شماست».

البته مشخص هست که مردم از وضعیت اقتصادی که حاصل بی تدبیری دولتمردان در ادوار گذشته است، ناراضی هستند و بخشی از حوادث اخیر هم ناشی از عملکرد غلط دولتمردان است که امروز باید پاسخگو باشند.

اما آقای همتی کیست، و سهمش در ایجاد نارضایتی مردم چقدر است؟ آیا امروز امثال همتی باید مدعی و شاکی باشند یا پاسخگو و متهم؟ اگر قرار باشد از بین مسئولان اقتصادی ادوار گذشته کسی در محکمه عدالت محاکمه شود، آقای همتی متهم ردیف چندم است؟

در ادامه بخش کوچکی از ضربات سنگین آقای همتی بر پیکره اقتصاد ایران و معیشت مردم را با هم مرور کنیم.

بسیاری از فعالان سیاسی و اجتماعی و البته اقتصادی معتقدند آنچه در دو ماه اخیر موجب افزایش اعتراضات شده، بخشی ریشه در اعتراضات سال 98 و گرانی یکباره بنزین دارد، مساله ای که بهانه اعتراضات یک هفته اخیر هم بوده است؛ همان اتفاقی که رئیس جمهور وقت صبح جمعه از آن مطلع شد و رئیس کل بانک مرکزی وقت نیز مدعی شد که به رئیس جمهور یادآور شده الان وقت این کار نیست!

اما نکته اینجاست که شخص آقای همتی بعنوان رئیس کل بانک مرکزی دولت قبل، 31 شهریورماه 98 در نامه به روحانی رسماً درخواست افزایش قیمت بنزین را مطرح کرد و بعد در گفت‌وگوهای متعدد با کمال وقاحت مدعی می شد که به دولت تذکر داده الان وقت گرانی بنزین نیست! او حتی در زمان انتخابات مدعی شد که راجع به فوت شدگان آبان 98 افشاگری خواهد کرد.

همتی درحالی زیربار مسئولیت گرانی های ناشی از افزایش قیمت بنزین در سال 98 نمی رفت که در نامه‌ای رسمی از رئیس جمهور وقت خواسته بود قیمت بنزین را به 5000 تومان برساند. گرانی شبانه قیمت بنزین از جمله سیاست‌هایی بود که در سال 98 موجب افزایش اعتراضات اجتماعی شد.

در دوره ریاست کلی همتی بر بانک مرکزی، قیمت دلار از 8 هزار تومان به 32 هزار تومان هم رسید! ولی او مدعی بود که نمی‌داند چه افرادی دلار را یک‌شبه هزار تومان بالا و پایین می کنند.

بالاترین رشد نقدینگی در طول تاریخ جمهوری اسلامی ایران، مربوط به دوره‌ای است که همتی سکاندار بانک مرکزی بود. رشد نقدینگی 40.6 درصدی سال 1399 به عنوان بالاترین رشد نقدینگی بعد از انقلاب از رکوردهای همتی است که بخاطرش به لقب سلطان چاپ پول دست یافت.

همتی البته سلطان تورم نیز است؛ بالاترین نرخ تورم در 70 سال اخیر در دوران ریاست کلی همتی بر بانک مرکزی به ثبت رسیده است.

تورم شاخص تولید کننده نقطه به نقطه 101.3 درصدی فروردین 1400 و تورم شاخص مصرف کننده نقطه به نطقه 65.3 درصدی دی ماه 1399 که به رکورد 70 ساله تورم 12ماهه در شهریور 1400 (59.3 درصد) منجر شد از نتایج ریاست همتی است.

همتی همان فردی است که در گفت‌وگوی ویژه خبری فروردین 99 مردم را تشویق به حضور در سرمایه گذاری در بورس کرد ولی بعد از ریزش تاریخی بورس در مناظرات ریاست جمهوری مدعی شد نامه خصوص نوشته و به مسئولان هشدار ریزش بورس را داده است! او البته مدعی بود که بعنوان رئیس کل بانک مرکزی نقشی در تصمیم‌های بورسی ندارد!

در مناظرات انتخابات ریاست جمهوری اسنادی علیه همتی افشا شد که نشان میدهد وی در اوایل بروز کرونا به بهانه دریافت وام از صندوق بین‌المللی پول ریز اطلاعات کشورمان را در اختیار بیگانگان قرار داد تا شاید بتواند وام 5 میلیاردی از این صندوق را دریافت کند، هرچند که لو دادن اطلاعات محرمانه کشورمان به دشمنان حتی منجر به دریافت یک دلار هم از صندوق نشد.

همتی، مدعی یا متهم؟ 2
همتی، مدعی یا متهم؟ 3