همتی: نمیخواهیم در نرخ ارز دخالت کنیم / نرخ های فعلی بازار طبیعی نیست
به گزارش خبرگزاری فارس عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی در خبر 21 شبکه یک با بیان اینکه از اسفند ماه تاکنون سه اتفاق رخ داد، گفت: اول تحریم ها و فشار حداکثری و تحت تأثیر قرار دادن راههای ورود پول و فروش نفت ایران بود. اما دو اتفاق مهم دیگر شیوع کرونا و سقوط شدید قیمت نفت در اسفند و فروردین ماه بود که موجب شد در صادرات و ورود ارز اختلال رخ دهد.
وی با تاکید بر اینکه از نظر میزان حجم ارز به صورت اسکناس در طول حداقل یک دهه گذشته، دارایی ما بی سابقه است و هیچ مشکلی نداریم، تصریح کرد: آنچه در بازار اثرگذار بوده است، حواله است بدین معنا که آنچه در سامانه نیما باید تحقق یابد و ارز صادرکنندگان و نیز ارز خودمان را به واردکنندگان تخصیص دهیم، طی دو ماه دچار وقفه شد. بلافاصله پس از این وقفه هم واردکنندگان تمایل دارند تأمین ارز به روال عادی انجام شود، اما هنوز در عرضه ارز حالت عادی حاکم نیست.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه در حال حاضر مرزهای کشورهای همسایه در حال بازگشایی است، افزود: صادرات غیرنفتی رونق گرفته و ارز ناشی از صادرات در حال بازگشت است. چیزی نزدیک به 20 میلیارد دلار از ارز صادرکنندگان از سال 98 هنوز ایفای تعهد نشده که تا تیرماه فرصت دارند و قطعا باز میگردد و همچنین ارز مربوط به سال 99 نیز بر میگردد و بازار حالت طبیعی پیدا خواهد کرد.
همتی گفت: بانک مرکزی به دنبال تحقق جریان تولید در کشور است، باید صادرات به جریان بیفتد و واردات کالاهای اساسی نیز رخ دهد و در واقع بازار کار خودش را انجام دهد، ما نمیخواهیم در نرخ ارز دخالت کنیم.
وی با تاکید بر اینکه ظرف دو سال گذشته نرخ ها در بازه های زمانی به رقم های خیلی بالایی رسید و مجددا پایین آمد و نوساناتی را شاهد بودیم، اضافه کرد: البته که این نوسانات طبیعی نیست و به دلیل شرایط خاص کشور ماست. من هیچ وقت نمی گویم مشکل نداریم، فشار بسیار زیاد است؛ اما مطمئنم در آینده نزدیک نتایج مثبت به دست می آوریم.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه نرخ های فعلی بازار طبیعی نیست، افزود: نرخ های پیش از اسفند ماه، نرخ هایی بود که که اقتصاد کشور براساس آن پیش میرفت. اما بعضی شایعات و جوسازی ها و تخمین ها درباره نرخ تورم سال جاری، باعث شد التهاب در بازارها تشدید شود اما این موارد قابل مدیریت است و حتما نرخ فعلی تعدیل خواهد شد.
همتی گفت: وضعیت عرضه ارز در فروردین ماه در سامانه نیما مناسب نبود، اما رقمی نزدیک 2.8 میلیارد دلار در این دو ماهه برای واردکنندگان عرضه داشتیم که از این میزان 1.8 میلیارد دلار در نیما رخ داد و حدود یک میلیارد دلار هم واردات در برابر صادرات بود. این رقم برای دو ماهی که صادرات و گردش ارز در همه کشورها، حتی کشورهای همسایه ما نتوانستند بازارشان را باز کنند، نسبتا خوب است و در طول روزهای آینده شاهد بهتر شدن اوضاع خواهیم بود.
وی افزود: پیش بینی های بانک مرکزی باتوجه به شرایط فعلی مانند قیمت نفت، وضعیت صادرات و سایر مسائل، در خصوص وضعیت نقدینگی، این است که تورم نباید بیش از 24 درصد باشد. اما هدف گذاری ما روی 22 درصد است.
رئیس کل بانک مرکزی اضافه کرد: خوشبختانه امسال با ابزار «عملیات بازار باز» و به زودی انتشار اواراق خزانه توسط دولت که بانک مرکزی بازارگردان است مطئنم نقدینگی امسال بسیار کمتر از سال گذشته خواهد شد. نقدینگی و نیز تورم را با هدف گذاری کنترل می کنیم.
وی با بیان اینکه نرخ ارز باید نرخ طبیعی بازار باشد، افزود: همیشه گفته ام هرجا میخواهید سرمایهگذاری کنید، اما در حوزه ارز نه؛ اگر می خواهید ارز بخرید، بخرید اما ریسک آن بالاست و این مخاطره را هم بپذیرید.
رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: در حال حاضر ما با برخی کشورها ارتباطاتمان در حال بهبود است و بخشی از منابع مسدودی ما در حال آزادسازی است و این امر بر روی نرخ ارز تأثیرگذار است بنابراین سرمایه گذاران در بازار ارز به این نکات هم توجه کنند که متضرر نشوند.
بانک مرکزی قیمت نفت شبکه یک صادرات