هنرمندان استان مرکزی به دنبال خانه
موضوع خانه هنرمندان استان مرکزی این روزها به بحث داغی در میان برخی اهالی این عرصه تبدیل شده است و از گوشه و کنار فرهنگی و هنری استان زمزمههایی درخصوص این خانه به گوش میرسد، 13 مهرماه نیز استاندار مرکزی در نشستی با جمعی از مسئولان فرهنگی استان، مسائل و مشکلات این خانه را مورد بررسی قرار داد.
اما مسئله خانه هنرمندان استان مرکزی چیست؟ چرا طی سالهای اخیر کسی سراغی از این خانه نمیگرفت و چرا هنرمندان استان مرکزی نباید جایی برای اجماع و سر و سامان یافتن داشته باشند؟
مدیرعامل خانه هنرمندان استان مرکزی در پاسخ به این چراها به ایسنا گفت: مجوز خانه هنرمندان استان مرکزی در سال 1389 صادر شد و تا سال 90 و 91 مقرر شد که مکانی به عنوان خانه هنرمندان از سوی شهرداری اراک اختصاص یابد، ولی مدیرکل وقت میراث فرهنگی از فعالیت این خانه ممانعت کرد.
شهابالدین طالبی تصریح کرد: با وجود آنکه تمام امور برای راهاندازی خانه و اختصاص مکان به انجام رسیده بود و حتی چک مکان نیز امضا شده بود، اما مانع شدند و عملا فعالیت خانه هنرمندان استان مرکزی تا امسال در هالهای از ابهام قرار گرفت ولی با شیوع بیماری کرونا و ضرورت حمایت از هنرمندان، داستان فعالیت این خانه مجددا مطرح شد.
مجوز سال 90 اخذ شد / مدیرکل وقت ارشاد از فعالیت خانه ممانعت کرد
وی با بیان اینکه برای تمام صنوف پس از خسارت کرونا موضوع حمایت مطرح شد، اما هنرمندان در این وادی از هر گونه حمایتی بی نصیب ماندند، به همین دلیل برخی هنرمندان درصدد جلب حمایتها برآمدند، افزود: مطمئنا برای فعالیت خانه هنرمندان آمادگی داریم، خانه دارای مجوز از سال 1390 است، اما اخیرا برخی از هنرمندان که از وجود این مجوز مطلع نبودند در صدد پیگیری امور هنرمندان برآمدند، اما با توجه به اینکه خانه اعضای هیات مدیره جدید ندارد، باید در ابتدای امر مجمع عمومی تشکیل شود، از دل آن اعضای هیات مدیره انتخاب شوند تا خانه به صورت رسمی وارد پیگیری امور هنرمندان شود.
طالبی با اشاره به تماس تلفنی با مدیرکل دفتر اجتماعی استانداری مرکزی گفت: سجادی در این تماس اعلام کرد که آیا خواهان ادامه فعالیت خانه هستید یا لغو مجوز صورت گیرد، که تاکید داشتم باید از این مجوز اخذ شده و موجود، حتما استفاده شود.
در پی تشکیل انجمن های هنری هستیم
وی اظهار کرد: فعالیت خانه هنرمندان منوط به وجود مکان و اعضای هیات مدیره است تا به نام خانه امور هنرمندان را پیگیر باشند، طبق اساسنامه خانه باید مجمع عمومی برگزار شود و پس از آن نیز اعضای هیات مدیره انتخاب شوند، اما در حال حاضر تنها انجمن عکاسان و خوشنویسان در استان به صورت مشخص فعالیت دارند و باقی هنرمندان انجمن یا صنف خاصی ندارند که باید انجمن ها تشکیل شوند تا پس از برگزاری مجمع عمومی، اعضای هیات مدیره از دل این مجمع خارج و سپس امور هنرمندان دنبال شود. به همین دلیل در وهله اول به دنبال تاسیس تشکلها و انجمنهای هنری هستیم.
وی با اشاره به اینکه مسلما تاسیس این انجمنها درگیر پروسه اداری و زمان خواهد شد، اما کار به همت هنرمندان بستگی دارد که مراحل ثبت را پیگیری کنند، افزود: در کنار ثبت انجمن، امکان دریافت نمایندگی تشکل های ملی بود، اما به هرحال اخذ این نمایندگی هم درگیریهای خاص خود را دارد که بهتر است فعلا مراحل ثبت انجمن ها دنبال شود.
مدیرعامل خانه هنرمندان استان مرکزی در خصوص حمایتهای صورت گرفته از هنرمندان و این خانه از سوی ارشاد بیان کرد: در سالهای ابتدایی اخذ مجوز خانه حمایتی صورت نگرفت و حتی برخی از مسئولان از نامهنگاری برای خانه امتناع میکردند و به نظر میرسد در حال حاضر هم نگاه حمایتی وجود ندارد چراکه تاکنون حرکتی در راستای فعالیت این خانه نشده است.
تصدی گری ارشاد کاهش یابد
وی تاکید کرد: برخی از مسئولان اعلام کردند که از انجمنهای هنری ارشاد در این خانه استفاده شود، اما انجمنهای ارشاد در واقع انجمنهایی با افراد انتسابی هستند به عنوان مثال برای انجمن نمایش مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی حکم میزند درحالی که خانه هنرمندان تلاش می کند که همه چیز براساس انتخاب از سوی هنرمندان باشد چراکه وامدار بودن افراد باعث میشود امور به سرانجام نرسد.
طالبی با تاکید بر اینکه امیدواریم که ارشاد به کمک خانه هنرمندان بیاید، چراکه قطعا خانه در مقابل ارشاد نیست، گفت: خانه میتواند از تصدیگری ارشاد بکاهد و امور را راسا دنبال کند و در این راستا ارشاد باید با آغوشی باز فعالیت این خانه را بپذیرد، اگر این حمایت از سوی ارشاد باشد هنرمندان این شهر و استان به فکر مهاجرت به پایتخت نمیافتند چنانکه امروز بخشی از هنرمندان این خطه در تهران مشغول کار هستند.
مدیرعامل خانه هنرمندان استان مرکزی تصریح کرد: فعالیت و حمایت از خانه هنرمندان میتواند به تربیت مدیران هنری کمک کند. مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان باید از دل هنرمندان برخاسته باشد چراکه اگر یک مدیر از بدنه هنر انتخاب شود با اشراف بر دغدغه هنرمندان میتواند اثربخشی بهتری داشته باشد.
اما در این بین چند سوال وجود دارد؛ اول اینکه طالبی پس از هشت سال هنوز مدیرعامل این خانه است یا خیر؟
مدیرکل دفتر امور اجتماعی استانداری مرکزی در این خصوص به ایسنا گفت: خانه هنرمندان استان مرکزی در سال 1390 مجوز خود را دریافت کرد، اما هشت سال فعال نبوده است.
موضوع احیای خانه است
سید احمد سجادی با بیان اینکه اخیرا موضوع احیای خانه مطرح شده، تصریح کرد: تعدادی از هنرمندان استان درصدد ایجاد خانه هنرمندان برآمدند که به آنها اعلام شد، مجوز این خانه وجود دارد. در ادامه به شهاب الدین طالبی که همچنان به لحاظ قانونی مدیرعامل این خانه است، اما هشت سال فعالیت نداشته، اعلام شد که اگر تمایلی به فعالیت خانه وجود ندارد مجوز لغو شود که او بر فعالیت و احیای این خانه تاکید داشت به همین دلیل در حال حاضر فقط مسئله احیای خانه مطرح است که باید اعضای هیات مدیره نیز تغییر کنند و کار در چارچوب درست و قانونی طی شود.
سوال بعدی اینست که دلیل هشت سال عدم فعالیت خانه هنرمندان چیست؟
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مرکزی که جواب قطعی برای این سوال ندارد، در خصوص فعالیت این خانه بیان کرد: دلیل اینکه چرا طی هشت سال اخیر خانه هنرمندان با وجود اخذ مجوز در سال 1390 غیرفعال بودهاست را نمیتوان به طور قطع بگویم. متاسفانه در استان مرکزی ظرفیتهای فرهنگی سالهای تعطیل بوده است که در این خصوص علاوه بر خانه هنرمندان میتوان به رویدادها و جشنوارههای مختلف مانند نمایشگاه کتاب، جشنواره هنرهای تجسمی، انجمن مد و لباس و... اشاره کرد درحالی که نباید اجازه تعطیلی یا معطل ماندن این ظرفیت ها را داد.
حجتالاسلام عباس دانشی گفت: راهاندازی خانه هنرمندان، گذر فرهنگ و هنر و پارک هنرمندان در استانها در سالهای گذشته ابلاغ شده است که در این راستا جلسات متعددی تشکل شده و اخیرا هم تعدادی از هنرمندان در صدد فعالیت مجدد خانه و پیگیری امور آن هستند.
ضرورت مطالبه گری اهالی فرهنگ و هنر
وی افزود: آنچه مسلم است مطالبهگری اهالی فرهنگ و هنر است. پروژه های عمرانی، اقتصادی، بهداشتی و درمانی به دلیل اینکه همواره مورد مطالبه مردم است بیشتر مورد توجه مسئولان قرار میگیرند، اما در حوزه فرهنگ و هر نیز اهالی این حوزه نیز باید مطالبهگری جدی داشته باشند و قطعا اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز پیگیر حقوق اهالی فرهنگ و هنر خواهد بود.
به گزارش ایسنا، شهردار اراک نیز به ایسنا گفته بود: رسالت شهرداری حمایت از فرهنگ و هنر است و در این راستا فضایی مناسب برای خانه هنرمندان در خیابان شهید رجایی در نظر گرفته شده است.
این روزها حال هنرمندان نیز به مانند دیگر اقشار جامعه خوب نیست، کرونا دنیای جدید را رقم زده و مشقتها را بیشتر کرده است، هنرهای مختلف و هنرمندان بخشی از بستر فعالیتی خود را به واسطه کرونا از دست دادهاند و شاید بیش از هر زمان دیگری این روزها نیازمند حمایت و نگاه ویژه باشند و قطعا وجود خانه و فضایی که امور آنها را پیگیری کند میتواند قدری آلام آنها را تسکین ببخشد، به همین دلیل باید فارغ از هر نگاهی، صرفا برای حفظ و احیای مجدد هنر این خطه، هنرمندان را یاریگر بود.
انتهای پیام