وزیر ارشاد: آیت الله ناصری همواره دلدادگی خود به نظام اسلامی را ابراز می کرد / شالویی: در دوران حیات هرگز اجازه ندادند که بزرگداشت ایشان را برگزار کند
میلغ نوشت: پیش همایش «سالک الی الله»؛ تبیین سیره و اندیشه اخلاقی، تربیتی و مهدوی آیت الله محمد علی ناصری اصفهانی شنبه 21 مردادماه 1402 با حضور و سخنرانی محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و تنی چند از چهره های فرهنگی کشور برگزار شد.
«مبلغ» نوشت: پیش همایش «سالک الی الله»؛ تبیین سیره و اندیشه اخلاقی، تربیتی و مهدوی آیت الله محمد علی ناصری اصفهانی شنبه 21 مردادماه 1402 با حضور و سخنرانی محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمود شالویی رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، آیت الله علی اکبر رشاد رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، منوچهر صدوقی سها استاد و پژوهشگر حکمت و عرفان اسلامی، عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و سید محمد مسعود معصومی لاری دبیر همایش ملی «سالک الی الله» در تالار اجتماعات شهید مطهری (ره) انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد.
محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در همایش «سالک الی الله» با بیان اینکه ما امروز به شخصیت بزرگی مثل آیتالله ناصری که نماد معنویت و دین بودند، نیاز داریم، تاکید کرد: جوانان باید مفاخری همچون آیت الله ناصری را بشناسند. اسماعیلی افزود: این افراد اگر به درستی به جامعه معرفی شوند، میتوانند محل استقرار دلهای عموم جامعه باشند همانطور که در حیات مادیشان ملجا افراد و عموم جامعه بودند. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: خداوند برای این بزرگان مقدر کرده که در حیات و ممات آثار و خیراتشان بر مردم جاری شود. او آیت الله ناصری را از سرآمدان عرفای روزگار برشمرد و گفت: ایشان حضور قوی و موثری در مسائل اجتماعی و سیاسی داشتند و در واقع به بهانه برخورداری از مراتب عرفانی از حضور و نقشآفرینی در مسائل اجتماعی سرباز نمیزدند و همواره نقش فعالی در اتفاقات اجتماعی و سیاسی ایفا میکردند. اسماعیلی آیتالله ناصری را دلداده نظام جمهوری اسلامی و رهبر حکیم و فرزانه انقلاب توصیف و تاکید کرد: این شخصیت بزرگوار همیشه این مسئله را ابراز میکردند چراکه از دلداگان انقلاب اسلامی بودند. وزیر فرهنگ با ذکر خاطرهای از آیتالله ناصری ادامه داد: بنده زمانی که اصفهان بودم قبل از انجام سفرحج خدمت ایشان مشرف شدم تا دستورالعملهایی را برای آن سفر از ایشان دریافت کنم. او با بیان اینکه بعد از رحلت آیتالله ناصری از آقای شالوئی خواستم که چنین جلسهای را در خصوص شخصیت این عارف جلیلالقدر ترتیب دهند تا هرچه بیشتر یاد ایشان را زنده نگه داریم، یادآورشد: آیت الله ناصری در طول حیات بابرکت خود در عالم تشیع مرجع و محل مراجعه بودند. اسماعیلی تاکید کرد: بنده افتخار داشتم چندسال در اصفهان در خدمت چنین شخصیت جلیل القدری باشم و در عین حال توفیق داشتم که به بهانههای مختلف خدمت ایشان حاضر شوم؛ ایشان همیشه روی گشاده داشتند و دعایشان در حق ما خدمت گزاران مردم غنیمت بود.
در ادامه محمود شالویی رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی طی سخنانی در این پیش همایش گفت: در دوره ای که مسئولیت فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان را به عهده داشتم بارها از مرحوم آیت الله ناصری درخواست کردم اجازه دهند بزرگداشتی برای ایشان برگزار شود که هرگز چنین اجازتی به ما ندادند. مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: افرادی که آیت الله ناصری را از نزدیک میشناختند متوجه میشدند که چه گوهری در سرزمین اصفهان نهفته است؛ چرا که اصفهان گوهرپرور و شهید پرور است. او تأکید کرد: این پیش همایش مقدمهای است برای اینکه بتوانیم فرزانگانی مانند آیت الله ناصری را بهتر معرفی کنیم، خاصه برای نسل امروز که نیاز وافر دارند تا عالمان و الگوهای خویش را بشناسند و بدانند هرچه می خواهند را می توانند همین جا بیابند. رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در ادامه گفت: در صدد هستیم با نثر ساده و روان و مناسب برای نسل امروز متون مرتبط با مفاخر را تدوین و منتشر کنیم. او تأکید کرد: تا کنون برنامههای متعددی خاصه در سال جدید برای فرزانگان به اجرا درآمده و در این راستا مقالات وکتب مختلفی در دست انتشار است. همچنین همکاری تنگاتنگی با وزارت کشور و شهرداریها در خصوص احداث و مرمت 17 بنای یادبود مفاخر و مشاهیر نیز در دستور کار قرارگرفته است.
رشاد: آیتالله ناصری خلأ جوانان را معنویت و اخلاق میدانست
علی اکبر رشاد رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی نیز در این رویداد با بیان اینکه آیت الله ناصری به درستی نیازهای امروز جوانان را شناخته بودند، گفت: آنچه امروز به درستی در خصوص آن نیازسنجی نشده، موضوع توجه به معنویت جوانان است که آیت الله ناصری به درستی به این خلأ توجه داشتند. او با اشاره به علاقه مندی جوانان به این شخصیت برجسته معنوی ادامه داد: اگر جوانان متوجه شخصیت والای آیت الله ناصری شدند از این جهت بود که ایشان به درستی درک کرده بود که خلا جوانان و مردم در چه امری است و از نظر ایشان آن خلا معنویت و اخلاق بود. عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه ما بعد از انقلاب از این دو مولفه غافل شدیم، یادآور شد: آنچه سال گذشته در کف خیابانها اتفاق افتاد، ناشی از همین خلا بود و این یعنی امروز جهان نسبت به معنویت و اخلاق تشنه است. رشاد معنویت را دین و مکتب اسلام برشمرد و گفت: معنویت آنقدر مهم است که وقتی در کشورهای پیشرفته تنها گوشهای از این معنویت را مطرح میکنیم افراد جذب آن میشوند. بنابراین میتوان گفت سِر محبوبیت امثال آیت الله ناصری صحبت کردن با جوانان و توجه به همین نیاز آن ها بود.
صدوقی سها: عرفای بزرگ و نامداری استاد و مربی آیت الله ناصری بوده اند
در ادامه منوچهر صدوقی سها استاد و پژوهشگر حکمت و عرفان اسلامی به ایراد سخن پرداخت و گفت: اعاظم اهل معرفت چندان راضی نیستند که راجع به آن ها صحبت شود. به عنوان نمونه در گذشته خدمت مرحوم علامه طباطبایی رسیدم. وقتی متوجه شدند که به قصد زیارت ایشان آمده ام به جهت تواضع فوق العاده ای که داشتند سیمای ایشان تغییر کرد. این حاکی از آن بود که آن مرحوم در اوج تواضع و دنیا گریزی بودند. او در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: جماعت گسترده ای از عرفا یا مناجاتی اند و یا خراباتی. عرفای عتبات عالیات هم از این دو مشرب خالی نیستند. سید مرتضی کشمیری، میرزا جواد آقا ملکی، عبدالغفار مازندرانی و.. از مناجاتیان اند. در قبال این ها مرحوم قاضی و بزرگانی چون ایشان خراباتی اند. مولف کتاب تاریخ حکما و عرفای متأخر بر ملاصدرا تأکید کرد: مرحوم آیت الله ناصری به حسب اطلاع بنده با هردو نحله عرفانی مرتبط بوده اند. در میان مشایخ ایشان، هم از سید هاشم حداد نام به میان می آید و هم از مرحوم سید محمد کشمیری که فرزند مرحوم سید مرتضی کشمیری از ارکان نحله مناجاتیان است.
خسروپناه: آیت الله ناصری و احیای مکتب عرفانی
عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در این نشست بیان کرد: درحقیقت این جلسه حکیمانه، یاد عالم ربانی آیتالله ناصری و احیای یک مکتب عرفانی است. مرحوم سیدعلی قاضی طباطبایی استاد مرحوم آیتالله قوچانی بودند و ایشان هم استاد آقای آیتالله ناصری بودند و این سلسله به سید علی شوشتری میرسد. او اضافه کرد: این سلسله عرفانی معاصر ما اگر نبود من فکر میکنم چالش فقاهت و عرفان و یا عرفان و اخلاق، باقی می ماند. این سلسله نشان داد که هم میتوان فقیه بود و هم معلم اخلاق، و هم عارف و هم سیاستمدار؛ و اینها را می توان با هم جمع کرد. بدون شک نماد عظیم این سلسله در شخصیت حضرت امام جلوه کرده بود. این که کسی میتواند سیاستمدار و در عین حال در اوج عرفان باشد و البته تابع فقه نیز باشد. خسروپناه بیان کرد: قرآن میفرماید اِن کُنتُم تُحِبونَ اللَهَ فَاتَبِعونی. یعنی تبعیت خداوند را و ولایت خداوند را بپذیرید و پس از اینکه ولایت او را پذیرفتید، تبدیل به محبوب او میشوید. بزرگان ما این آیه را در عمل نشان دادهاند. آن هم در مسیری که تعلقات دنیوی زیاد است و مانع سالک الیالله است. عضو هیأت مدیره انجمن آثار و مفاخر فرهنگی به دو زیستجهان موجود در جهان معاصر نیز اشاره کرد و گفت: زیستجهان انقلاب اسلامی و دیگری زیستجهان پسامدرن شامل این دوزیست است. کسی که به زیستجهان پسامدرن گرایش پیدا میکنند و گرفتارش میشوند گرایشهای نهلیستی و ابتذال و پوچگرایی نصیبش میشود و زندگی، معنایش را برای او از دست میدهد. مکتب عرفانی، تنها راهی است که میتوان نسل گرفتار زیستجهان پسامدرن را به سمت زیستجهان توحید کشاند.
معصومی لاری: زیست انقلابی در زندگی آیت الله ناصری جریان داشت
در پایان این پیش همایش نیز سید محمد معصومی لاری دبیر همایش ملی «سالک الی الله» با اشاره به عدم رضایت آیتالله ناصری در برگزاری بزرگداشت در زمان حیاتشان، اظهار کرد: بنده میخواهم به بررسی عواملی که موجب برجستگی و جاذبه شخصیت ایشان شد، بپردازم. او افزود: در این زمینه نکته مهم شناخت عمیق و درست ایشان درباره خلا معنویت در زندگی جاری بود. دبیر همایش ملی «سالک الی الله» نگاه نافذ، اثرگذاری بسیار و خیرات ایشان در زمان حیات و مماتشان را ویژگی مهم دیگری برشمرد و گفت: حضور جدی آیت الله ناصری در مسائل اجتماعی از دیگر نکاتی بود که ایشان را متمایز میکرد. او تصریح کرد: توجه سخنرانان این نشست به شخصیت ایشان که هم عارف و هم در مسائل اجتماعی فعال بود، نشان دهنده جایگاه ارزشمند این فقیه برجسته است چراکه آنچه در زندگی آیت الله ناصری جریان داشت، زیست انقلابی بود.
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1801576