سه‌شنبه 6 آذر 1403

وزیر بهداشت: اپیدمی آنفلوآنزا شروع شده است / ارزانی «سیگار» هنر نیست

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
وزیر بهداشت: اپیدمی آنفلوآنزا شروع شده است / ارزانی «سیگار» هنر نیست

آمار 13 درصدی مرگ‌ومیر ناشی از سیگار و لزوم افزایش مالیات بر مواد دخانی، رتبه برتر سازمان جهانی بهداشت به ایران برای مقابله با کرونا، آغاز اپیدمی آنفلوآنزا و لزوم پوشش ماسک، آغاز طرح دارورسانی درب منزل بیماران و... از جمله مباحثی بود که امروز وزیر بهداشت در آیین نکوداشت روز بیمه سلامت مطرح کرد.

به گزارش ایسنا، دکتر بهرام عین‌اللهی در آیین نکوداشت روز بیمه سلامت، گفت: امروزه تغییری که در مدیریت دنیا ایجاد شده، این است که مدیریت را به عنوان رهبری تلقی می‌کنند. هر موفقیتی هم که ایجاد می‌شود، وابسته به همان مدیر و رهبری است که بتواند صاحبان فرایند را در راستای اهداف متحد کرده و حرکت دهد. امروزه هم هر توفیقی که در حوزه بیماران خاص و بیمه و... حاصل شده ناشی از زحمات افرادی است که در داروخانه‌ها، بیمه‌ها و... فعالیت می‌کنند و زحمت می‌کشند.

وی افزود: باید ببینیم که اکنون جمهوری اسلامی ایران در حوزه سلامت چه جایگاهی دارد و باید ببینیم دیگران درباره ما چه می‌گویند و جایگاه ما در جهان در حوزه سلامت چیست. هفته پیش در نشست منطقه‌ای سازمان جهانی بهداشت بودیم که همه شاخص‌ها را به صورت نمودار و مقایسه‌ای اعلام می‌کردند. کشور ما در تمام شاخص‌ها با فاصله زیاد از سایر کشورها برتر بودیم و فقط در یک شاخص سیگار بود که عقب بودیم. سال قبل دوستان چقدر برای تصویب مالیات سیگار زحمت کشیدند که به نتیجه نرسید. امروزه بنا به آمار سازمان بهداشت جهانی 13 درصد از مرگ و میر کشور ما ناشی از سیگار است. این را منِ وزیر که نمی‌توانم حل کنم.

عین‌اللهی ادامه داد: باید توجه کرد که ارزانی سیگار در کشور هنر نیست. در تمام نمودارها نشان دادند که هرجا سیگار گران شده بود، مصرف و عوارض آن کاهش یافته بود. در نشستی هم که در ژنو داشتم با 10 وزیر بهداشت گفت‌وگو کردم. تمام آنها به موفقیت‌های ایران در حوزه سلامت اشاره می‌کردند. بنده مسئول کمیسیون مشترک ایران و کوبا هستم. کوبا در بسیاری از شاخص‌ها از ما عقب افتادند و خواهان کمک گرفتن از ما هستند. فقط در بایوتکنولوژی خوب عمل کردند. در حال حاضر شبکه‌های بهداشتی و درمانی‌مان در کشور به خوبی کار می‌کند.

وزیر بهداشت همچنین گفت: در موفقیت در برابر کرونا رتبه برتر موفقیت را از سازمان جهانی بهداشت دریافت کردیم. در آغاز دولت با روزانه 50 هزار بیمار مراجعه‌کننده، 20 هزار بستری، 8000 هزار بیمار بدحال بستری در آی سی یو و مرگ بالای‌700 مورد در روز مواجه بودیم. چه اتفاقی افتاد که از آن وضعیت به شرایط ممتاز رسیدیم. اکنون چند روز است که در مورتالیتی زیر 10 هستیم. همچنین شش مرکز تولید واکسن در کشور داریم. تنها کشوری که تولید واکسن کرونا در منطقه انجام داده، ایران است و در شرایطی مدیریت می‌کنیم که تحریم هستیم. می‌گویند پزشکی را تحریم نکردیم، اما ما با کدام بانک باید همکاری کنیم، وقتی بانک ما تحریم باشد، پزشکی هم تحریم است.

عین‌اللهی ادامه داد: در کجای تاریخ سابقه داشته که در اوج یک بیماری اپیدمیک، کشوری را تحریم کنند. در شروع کار دولت فقط 18 میلیون واکسن داده شده بود که تنها کادر بهداشت و درمان و تعدادی از افراد پرخطر واکسینه شده بودند، اما اکنون بیش از 155 میلیون واکسن تزریق شده است و حاشیه امنی ایجاد شد و دیگر بسیاری ماسک نمی‌زنند. البته همچنان توصیه می‌کنیم افراد ماسک بزنند زیرا اپیدمی آنفلوآنزا شروع شده است.

وی با بیان اینکه راز موفقیت ما این است که بتوانیم مردم را با خودمان همراه کنیم، گفت: باید توجه کرد که امروزه با کوهی از مشکلات مواجهیم و تشکر می‌کنیم که مجلس انقلابی خیلی به ما کمک کردند. با این حال همچنان مشکلات زیادی وجود دارد. به عنوان مثال بیمارستانی در جنوب شهر تهران داشتیم که 13 سال در وضعیت 90 درصدی مانده بود. ما باید با همکاری و همراهی و همگامی مشکلات را حل کنیم.

عین‌اللهی افزود: سیاست ما ترمیم و توسعه خدمات سلامت در روستاها و مناطق محروم است. اکنون 5500 پروژه عمرانی نیمه تمام داریم. به معاونت توسعه اعلام کردیم که هیچ طرحی را شروع نکند و طرح‌های نیمه تمام را تمام کند. 4600 طرح را با اولویت مناطق محروم در اولویت قرار دادیم. همچنین زیرساخت‌های نظام شبکه بهداشت برایمان مهم است. بسیاری از خانه‌های بهداشت اجاره‌ای هستند و در تملک وزارت بهداشت نیستند. باید تحولی انجام شود تا این مشکل را هم حل کنیم.

وی با اشاره به اجرای طرح دارویاری نیز گفت: ما در حوزه دارو و برای تهیه دارو ارز ترجیحی می‌دادیم، اما 400 میلیون نفر را پوشش می‌دادیم. عراق، افغانستان و... و. همه داروی ما را داشتند و ما با ارز 4200 داشتیم به کشورهای دیگر دارو می‌دادیم. تعدادی جوان دانشگاهی یک حرکت دیجیتالی انجام دادند و طرح دارویاری راه افتاد. همچنین در بحث نسخه الکترونیک 10 درصد نسخه الکترونیک داشتیم که اکنون به 98 درصد رسیده است. در عین حال پیشنهادم این بوده که پرونده الکترونیک را هم از بیماران صعب‌العلاج شروع کنیم که جمعیت کمتری دارند. نسخه الکترونیک کافی نیست و باید پرونده الکترونیک هم راه‌اندازی شود.

عین‌اللهی گفت: ما کار را از جایی شروع کردیم و ممکن است بتوانیم در آینده به شرایط بهتری برسیم. در کوتاه مدت راهی جز این نداشتیم. مردم گاهی مجبور بودند خانه‌شان را برای درمان بفروشند و ما مجبوریم به سرعت راهی پیدا کنیم. همه باید پای کار بیایند وگرنه به تنهایی امکان پذیر نیست و همه باید باهم کمک کنند تا به قشر ضعیف جامعه خدمت ارائه کنیم. مطمئنم دارویاری شروع خوبی خواهد بود.

وزیر بهداشت با اشاره به اجرای طرح دارورسان نیز گفت: بارها گفتیم که ما داریم دارو را تامین می‌کنیم، اما مردم با زحمت دارو را تهیه می‌کنند. دانشگاه علوم پزشکی تهران پیش قدم شدند و بقیه هم می‌توانند بعد از پایلوت طرح دارورسان را انجام دهند.

وی درباره تعرفه گذاری خدمات پرستاری نیز گفت: در نظام درمانی مهم‌ترین نیرو پرستار است. قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری در سال 1387 مصوب شد، اما چرا اجرا نشد؟. ما این قانون را برای اولین بار در شورای عالی بیمه و هیات دولت مصوب کردیم و آن را اجرا کردیم.