وزیر فرهنگ درگذشت بدرالزمان قریب را تسلیت گفت
تهران - ایرنا - وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی درگذشت بدرالزمان قریب زبانشناس و پژوهشگر فرهنگ و زبان سغدی را تسلیت گفت.
در متن پیام تسلیت سیدعباس صالحی آمده است: «درگذشت بانوی دانشمند، پژوهشگر برجسته زبانهای باستانی و عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی، مرحومه بدرالزمان قریب را به اصحاب فرهنگ و ادب صمیمانه تسلیت میگویم. از خداوند منان علو درجات برای آن زنده یاد و صبر و بردباری برای بازماندگان خواستارم.»
بدرالزمان قریب، ایرانشناس، زبانشناس و پژوهشگر فرهنگ و زبان سغدی، صبح سهشنبه، هفتم مرداد در 91 سالگی دار فانی را وداع گفت.
او متولد 1308 بود و فرهنگ سغدی، به سه زبان (سغدی - فارسی - انگلسی) شاخصترین اثر وی بهشمار میرود. قریب از اعضای پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی بود.
زبان سغدی شاخهای از زبانهای ایرانی میانه شرقی و از خانواده زبانهای هند و آریایی است که در فاصله میان سدههای دوم تا دوازدهم پس از میلاد، مردمان ایرانتبار ساکن در حد فاصل رود سیحون و رود جیحون بدان سخن میگفتند. این زبان به سبب اهمیت خود به عنوان ابزار انتقال فرهنگ، ادب، و تجارت به مردمان همسایه، به ویژه ترکان، یکی از مهمترین زبانهای ایرانی شرقی به شمار آمده است. گستره زبان سغدی در غرب با حوزه زبان فارسی مجاور بود و تا کنارههای چین در شرق امتداد داشت.
قریب دکترای رشته ادبیات دانشگاه تهران را دریافت کرده بود. او کلاسهایی که با استادان به نامی چون محمد معین، احسان یارشاطر، پرویز ناتل خانلری و ابراهیم پورداود گذراند که دریچه جدیدی از ادبیات و تاریخ ایران را به روی او گشود. بدرالزمان به زبانهای باستانی و میانه ایران علاقمند شد. پس از یک سال، بنا به علاقهاش به زبانهای پهلوی و اوستایی و برای شناخت ریشه فرهنگهای ایرانی با گرفتن بورس از دانشگاه پنسیلوانیا راهی آمریکا شد.
بدرالزمان قریب در سال 1377 به عنوان عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی و در سال 1378 سرپرست گروه گویششناسی انتخاب شد و در سال 1383 نیز مدیریت گروه زبانهای ایرانی را بهعهده گرفت.
قریب در 1377 از طرف انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و در 1381 از طرف سازمان صداوسیما بهعنوان چهره ماندگار برگزیده شد و به پاس خدمات ارزنده علمیاش در دی ماه 1387، هفدهمین قالیچه ابریشمی جایزه ادبی تاریخی بنیاد موقوفات محمود افشار را دریافت کرد.
*س_برچسبها_س*