دوشنبه 5 آذر 1403

وعده‌های خاک خورده برای ایمنی جاده‌ها / پرونده تصادفات جاده‌ای بسته نمی‌شود!

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
وعده‌های خاک خورده برای ایمنی جاده‌ها / پرونده تصادفات جاده‌ای بسته نمی‌شود!

مصدومیت و تلفات ناشی از سوانح جاده‌ای قابل پیشگیری است و دولت‌ها ملزم هستند برای رفع آسیب‌های ناشی از این سوانح اقداماتی ترتیب دهند.

شنیدن لفظش هم خطرناک و دلهره آور است و برای برخی افراد یادآور خاطراتی تلخ است. شاید در طول روز چندین بار در شهر، جاده و... آن را مشاهده کنیم و به صورت گذری از آن رد شویم اما این اتفاق تنها برای دیگران رخ نمی‌دهد و ممکن است با رعایت نکردن اصولی کوچک و البته مهم جان خود و اطرافیان گرفته شود.

صحبت از تصادفات است؛ متاسفانه جمع کثیری از شهروندان این اتفاق را جدی نمی‌گیرند و احساس می‌کنند هیچ زمانی برایشان رخ نمی‌دهد، اما اینطور نیست و نخواهد بود. طبق آمار و اطلاعات پلیس راهور طی 40 سال گذشته تقریبا یک میلیون و صد هزار نفر فقط در وقوع تصادفات جان خود را از دست دادند و بین 10 تا 15 میلیون نفر هم دچار مصدومیت شدند.

بر اساس آمار پزشکی قانونی، در نیمه نخست امسال 924 نفر معادل 11 درصد از جان‌باختگان، در نقاط حادثه‌خیز جان خود را از دست داده‌اند.

سردار سیدکمال هادیانفر رئیس پلیس راهور فراجا در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: متاسفانه در نیمه نخست سال، آمار جان‌باختگان سوانح رانندگی افزایشی بوده و علاوه بر نقاط حادثه خیز، عدم رعایت نکات ایمنی را هم به همراه داشته است.

طبق گفته مسئولان راهنمایی و رانندگی و هلال احمر حذف سفر در کرونا و به تبع آن افزایش میزان سفر پس از پایان محدودیت، اعمال محدودیت‌ها و تلاش برای سفر با راه‌های فرعی و سفر در شب به دلیل ترس از جریمه توسط رانندگانی که شب رو نبودند، به افزایش تصادفات در سال جاری منجر شده است.

نقاط حادثه خیز یکی از عوامل مهم وقوع تصادفات جاده‌ای

سردار سیدتیمور حسینی جانشین پلیس راهور فراجا نیز در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان اعلام کرد در سال 1400 شاهد افزایش تصادفات و تعداد جانباختگان ناشی از تصادف بودیم یکی از دلایل آن هم افزایش تردد‌هاست، اما به هرحال به جز این مورد، مولفه‌های دیگری هم موثر است که مهمترین آن به وجود نقاط حادثه‌خیز است. نوع نگاه و خواست و اراده مردم برای رعایت قوانین مسئله بزرگ و مهمی است همچنین رانندگان باید از حرکات خطرآفرین اجتناب کنند تا اتفاقی رخ ندهد، امیدواریم در کشور از لحاظ سوانح رانندگی به حداقل ممکن برسیم.

وی بر این باور است که کماکان در سطح کشور شاهد بیش از 5 هزار و 200 نقطه حادثه‌خیز هستیم، جلسات متوالی هم در این ارتباط تشکیل داده شده و حرکت‌های خوبی هم انجام شده است اما چنین مشکلی تصادفات را تحت تاثیر قرار داده است، اراده برای ساماندهی این حوزه وجود دارد.

چندی پیش مقام معظم رهبری اشاره داشتند به رفع مشکلات ترافیکی از لحاظ ترافیکی و رئیس جمهور هم دغدغه مناسبی دارد، وجود این حساسیت‌ها و اولویت‌ها این نوید را می‌دهد که ما در آینده شاهد اتفاقات خوب باشیم.

مدیرکل دفتر فنی استانداری تهران خبر داده بود که رفع نقاط حادثه خیز جاده ای در تمامی شهر و روستاهای استان تهران در دستور کار است. با تدوین برنامه منسجم در هر شهرستان با ارائه گزارش تخصصی از سوی پلیس راهور، شهرداری، بخشداری، راهداری و سایر ادارات مرتبط تمامی نقاط حادثه خیز جاده‌ای در شهر و روستاها باید رفع و وضعیت عبور و مرور در داخل شهر و روستاها و مبادی ورودی و خروجی شهرستان‌ها بهبود یابد.

در رابطه با ایمنی جاده ها اکثر دستگاه های مربوط هشدارهایی دادند و کم و بیش هم اقداماتی انجام شده است اما آنچه مشاهده می شود این است که ایمنی جاده ها باید بسیار جدی تر از قبل گرفته شود و این اقدامات سطحی کافی نیست.

سردار هادیانفر رئیس پلیس راهور فراجا در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان بیان کرد: ما سالهاست که می گوییم باید به نقاط حادثه خیز توجه جدی شود.

وی معتقد است که 5200 نقطه حادثه خیز در معابر و جاده های کشور وجود دارد که از این تعداد 3200 مورد آن مربوط به جاده هاست و باید وزارت راه نسبت به ایمن سازی و رفع معایب آن اقدام کند و 2000 نقطه نیز مربوط به شهرداری هاست که باید شهرداری ها آن را اصلاح کنند.

رفع هر نقطه حادثه خیز 5 میلیارد تومان نیاز دارد

رئیس سازمان راهداری کشور درباره نقاط حادثه خیز گفته است که برای رفع هر نقطه حادثه خیز 5 میلیارد تومان پول نیاز است. با وجود دستور رییس جمهوری برای تأمین این منابع، هنوز سازمان برنامه و بودجه با گذشت 5 ماه اقدامی درباره آن انجام نداده است.

البته نقاط حادثه خیز تنها دلیل برای وقوع تصادفات نیست بلکه دلایل دیگری هم وجود دارد، برای مثال سرهنگ علی سلیمانی رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی شرق استان تهران در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: عدم توجه رانندگان به جلو، بیشترین علت وقوع تصادفات رانندگی درون شهری و برون شهری است. برای حل این موضوع رانندگان وسایل نقلیه باید حین رانندگی حواسشان به جلو باشد و از انجام هر عملی مانند خوردن و آشامیدن، استعمال دخانیات، استفاده از تلفن همراه و وسایلی شبیه آن که باعث انحراف ذهن و اختلال در رفتار راننده وسیله نقلیه می‌شود، خودداری کنند.

خطای انسانی، مهمترین علت وقوع تصادفات رانندگی

افزون بر این سرهنگ عین الله جهانی، معاون اجتماعی پلیس راهور فراجا با بیان اینکه خطای انسانی، مهمترین علل وقوع تصادفات رانندگی است، گفت: خطای انسانی تنها به "بی‌احتیاطی یا تخلف راننده از مقررات راهنمایی و رانندگی" محدود نمی‌شود. خوردن، آشامیدن و صحبت با تلفن همراه نیز از اشتباهات بسیار خطرناک و حتی مهلک در رانندگی است، چرا که تمرکز و دقت راننده را به شدت کاهش می‌دهد. از طرفی تصادفات رانندگی هنگامی رخ می‌دهند که قوانین فیزیک بر مهارت راننده در کنترل خودرو غلبه کند.

برای اینکه بدانیم سهم تصادفات عابران و رانندگان به تفکیک از هم دارای چه درصدی است و در چه وضعیتی قرار دارند، موضوع را از سرهنگ همه خانی معاون ترافیک پلیس راهور پیگیری کردیم.

سرهنگ همه خانی در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: از مجموع 100 درصد تصادفات فوتی، 42 درصد موتورسیکلت سوران، 44 درصد عابران پیاده و 4 درصد مربوط به خودرو سوران است؛ این آمار نشان می‌دهد که عابران و راکبین باید به صورت ویژه نسبت به اجرای قوانین هماهنگ باشند تا شاهد وقوع تصادفات نشویم.

وی یادآوری کرد: عابران در هنگام شب، هم رنگ شب نباشند یعنی لباس تیره نداشته باشند و موتورسواران از تجهیزات ایمنی استفاده کنند و به قوانین احترام بگذارند همچنین رانندگان هم باید به جلو توجه ویژه داشته باشند.

آماری که از مسئولان مورد نظر به گوش می خورد، نگران کننده است و معلوم نیست فردا یا چند روز دیگر چه تعداد بر این اعداد و ارقام اضافه و یا کم شود اما نکته مهم و کلیدی این است که علاوه بر اصول رانندگی و احترام به قوانین، مدیران و مسئولان هم باید نسبت به ایمنی جاده های کشور اقدام کنند نه اینکه شعارها و وعده ها به صورت خاک خورده بماند و انگار نه انگار که جان مردم باید در راس مهمات قرار گیرد.

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی حوادث و انتظامی
وعده‌های خاک خورده برای ایمنی جاده‌ها / پرونده تصادفات جاده‌ای بسته نمی‌شود! 2
وعده‌های خاک خورده برای ایمنی جاده‌ها / پرونده تصادفات جاده‌ای بسته نمی‌شود! 3
وعده‌های خاک خورده برای ایمنی جاده‌ها / پرونده تصادفات جاده‌ای بسته نمی‌شود! 4