یک‌شنبه 4 آذر 1403

وقتی "بی بی" اسرائیل را به لبه پرتگاه سقوط می کشاند

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
وقتی "بی بی" اسرائیل را به لبه پرتگاه سقوط می کشاند

به گزارش خبرگزاری دانشجو؛ پایگاه خبری "میدل ایست آی" در گزارشی با اشاره به تحولات و ناآرمی‌های اخیر در اراضی اشغالی که به اعتراضات چند صدهزار نفری در شهر‌های مهم رژیم صهیونیستی و اوج گیری قابل توجه انتقادات از نتانیاهو و دولتش و متعاقبا عقب نشینی موقت این دولت از پیشبرد طرح جنجالی اصلاحات قضایی‌اش و البته اخراج وزیر دفاع این رژیم یوآف گالانت که به صراحت به انتقاد از طرح مذکور پرداخته ختم شده، به طور خاص به این نکته می‌پردازد که اگرچه به ظاهر نتانیاهو از طرح مذکور عقب نشینی کرده، با این حال، لحظه به لحظه وضعیت در اراضی اشغالی ماهیت وخیم تری را به خود می‌گیرد و اینطور به نظر می‌رسد که در ادامه راه باید شاهد وقوع اتفاقات به مراتب گسترده‌تر و وخیم‌تری نیز باشیم.

پایگاه خبری میدل ایست آی در گزارش خود می‌نویسد: «اسرائیل در روز‌های اخیر پس از آنکه یوآف گالانت وزیر دفاع این رژیم خطابه‌ای دراماتیک را در تلویزیون اسرائیل ایراد کرد و از بنیامین نتانیاهو نخست وزیر کنونی رژیم اسرائیل درخواست کرد تا طرح جنجالی ایجاد تغییرات در نظام قضایی این رژیم را متوقف کند، تا سرحد انفجار پیش رفت. گالانت به صراحت اعلام کرد که ارتش اسرائیل قویا مخالف با اصلاحات ادعایی نتانیاهو است و در مورد آن نگاهی سخت گیرانه و منفی دارد.

طرح جنجالی اصلاحات قضایی نتانیاهو و دولتش، عملا قدرت نخست وزیر و دولتِ رژیم اسرائیل را در قیاس با نظام قضایی آن قویا تقویت می‌کند و نوعی عدم توازن را در عرصه حکمرانی این رژیم ایجاد می‌کند. در تهیه و تدوین مفاد اصلی طرح اصلاحات قضایی دولت نتانیاهو، یک اندیشکده اسرائیلی با نام "مجمع سیاستی کوهلت" ایفای نقش کرده است. نهادی که به نحو گسترده‌ای از سوی بیلیونر‌های یهودیِ آمریکایی یعنی "آرتور دانتشیک" و "جفری یاس" تامین مالی می‌شود. در نظر داشته باشیم که جفری یاس یکی از اصلی‌ترین حامیان مالی حزب جمهوریخواه در ایالات متحده آمریکا نیز به شمار می‌رود.

یواف گالانت در خطابه تلویزیونی اخیر خود از نتانیاهو در خواست کرد تا طرح اصلاحات قضایی‌اش را متوقف کند و با جریان اپوزیسیون وارد مذاکره شود و به یک توافق سیاسی دست پیدا کند. تنها ظرف 24 ساعت پس از موضع‌گیری‌های گالانت، بنیامین نتانیاهو حکم اخراج گالانت را امضا کرد. اقدامی که افراطیون حاضر در دولت نتانیاهو نظیر ایتامار بن گویر نیز قویا از آن حمایت کردند.

انفجار خشم عمومی در اراضی اشغالی

واکنش‌های عمومی در اراضی اشغالی به اقدام نتانیاهو در اخراج گالانت به شدت گسترده و توام با خشم بود. در اعتراضات قبلی، معترضان در خیابان‌ها و میادین مهم تجمع می‌کردند و در اغلب موارد نیز تل آویو میزبان بیشترین میزان معترضان بوده است. در عین حال، پلیس تمام تلاش خود را می‌کرد تا معترضان را در یک منطقه مشخص محدود کند و از ایجاد راه‌بندان و ترافیک در حمل و نقل عمومی توسط آن‌ها جلوگیری کند.

با این حال، یکشنبه شب گذشته، بیش از 100 هزار شهروند اسرائیلی در بزرگراه‌های مهم دست به تظاهرات زدند. آن‌ها با شمار قابل توجهی از نیرو‌های امنیتی اسرائیلی نیز رو به رو شدند. نیرو‌هایی که با خشونت تمام با آن‌ها برخورد می‌کردند. معترضان صهیونیست با فریاد‌های بلند به نیرو‌های پلیس می‌گفتند که آن‌ها باید شرمنده باشند که به خاطر نتانیاهو و مطامع وی، مردم عادی را ضرب و شتم می‌کنند.

جالب اینگه هزاران صهیوسنت معترض دیگر نیز در نزدیکی خانه نتانیاهو در بیت المقدس تجمع کردند و سعی داشتند با از بین بردن موانع امنیتی در اطراف خانه نتانیاهو، داخل آن شوند. بر اساس آمارها، در روز‌های اخیر بیش از 150 نقطه در اراضی اشغالی هدفِ اعتراضات گسترده بوده است. بزرگراه‌های اصلی و عمده در خارج از تل آویو نیز مسدود شدند و معترضان به نحو گسترده‌ای اقدام به آتش افروزی با هدف نشان دادن خشم خود کردند. تمامی دانشگاه‌های اسرائیلی نیز اعلام کردند که در اعتراض به سیاست‌های نتانیاهو در اعتصاب به سر می‌برند.

در این میان نکته جالب این است که یکی از وکلای نتانیاهو که وکالت وی را در یکی از چهار اتهامی که اکنون نتانیاهو با آن‌ها در دستکاه قضایی اسرائیل مواجه است بر عهده داشته، هشدار داد که اگر وی روند طرح اصلاحات قضایی خود را متوقف نکند، او قطعا از وکالت وی استعفا خواهد داد. مساله‌ای که خسارتی سنگین را بر وجهه نتانیاهو وارد کرده است. نتانیاهو سال هاست که نشان داده صرفا به بقای سیاسی خود می‌اندیشد. اینکه حتی وکیل وی نیز قیدِ وکالت او را بزند و به او بی اعتماد باشد، عملا حیات سیاسی وی را به خطر می‌اندازد. فراموش نکنیم که محکوم شدن نتانیاهو در دستگاه قضایی اسرائیل قطعا به خلع وی از قدرت ختم خواهد شد و حتی در نهایت می‌تواند به زندانی شدنِ او نیز منجر شود.

"آرنون بار دیوید"، رهبر اتحادیه کارگری اسرائیل در سخنرانی که مخاطبان آن شهروندان صهیونیست بودند هشدار داده که وی در حال بررسی طرح‌هایی جهت عملیاتی کردن موضوع اعتصابات عمومی است. وی در این رابطه گفته است: "اسرائیل به شهروندان آن تعلق دارد و در این رابطه بنیاد کوهلت (متحد نتانیاهو) هیچ کاره است". وی در ادامه گفته است: "ما اجاز نمی‌دهیم که نتانیاهو اسرائیل را به سمت پرتگاه ببرد. اگر رویه‌های تندرو نتانیاهو خاتمه نیابد ما اعتصابات گسترده عمومی را سازماندهی می‌کنیم".

تسلیم نتانیاهو در برابر فشار‌های عمومی

"یوآف گالانت" به عنوان یک ژنرال سابق اسرائیلی که اندکی قبل وزیر جنگ اسرائیل نیز بوده، نظراتِ غالب افسران ارتش اسرائیل را می‌داند. جالب اینکه پیشتر برخی منابع نظامی اسرائیل به خودِ وی گفته بودند که ارتش اسرائیل تقریبا در یک وضعیت شورش علیه دستورکا‌های دولت نتانیاهو به سر می‌برد. در این راستا، صد‌ها نفر با امضای طومار‌های عمومی از انجام وظایف خود به عنوان سرباز ذخیره خودداری کرده اند. حتی نیرو‌های نظامی فعال در اسرائیل نیز از دستورکار‌های دولت تا حد زیادی سرپیچی می‌کنند.

درست به همین دلیل است که بسیاری بر این باورند که گالانت موضع اخیر خود را به این دلیل مطرح کرده، زیرا سعی داشته تا انسجام داخلی در اراضی اشغالی را حفظ کند. وقتی در نهادی همچون ارتش اسرائیل اختلاف وجود داشته باشد، این زنگ خطری بزرگ برای این رژیم است و توان امنیتی این رژیم تا حد زیادی سقوط می‌کند. اهمیت این مساله زمانی بیش از پیش مشخص می‌شود که بدانیم ارتش اسرائیل اصلی‌ترین نهاد متحد کننده (ایجاد کننده اتحاد) در اراضی اشغالی است.

ارتش اسرائیل تا حد زیادی هویت اسرائیل را تعریف می‌کند و اغلب شهروندان صهیونیست نیز در آن خدمت می‌کنند. برای بسیاری از اسرائیلی ها، ارتش و دولت اسرائیل قابل تفکیک نیستند. به همین دلیل، گالانت نیز وفاداری خود را به دولتِ رژیم اسرائیل بر مبنای تمایلات و گرایشات غالب در ارتش اسرائیل تعریف می‌کند. اگر ارتش اسرائیل با دولت آن نباشد، بدون تردید دولت این رژیم نخواهد توانست عملکرد عادی و طبیعی خود را داشته باشد.

درست بر همین اساس است که شاهدیم پس از حمایت‌های گسترده یوآف گالانت از معترضان اسرائیلی و متعاقبا اخراج وی توسط نتانیاهو، محبوبیت او نزد شهروندان صهیونیست به شدت افزایش یافته است. افرادی که قویا مایل به تغییر دولت و اخراج نتانیاهو از عرصه سیاسی رژیم اسرائیل هستند. در این میان نکته قابل تامل این است که نتانیاهو با اشتباهات خود نه تنها یک رقیب سیاسی جدی برای خود ایجاد کرد (یوآف گالانت) بلکه عملا تریبون‌های زیادی را نیز در اختیار او قرار داد و وی را به مرکزتوجهات سیاسی و عمومی سوق داد. تردیدی نیست که گالانت اکنون به یک بازیگر کلیدی در چهارچوب معادلات سیاسی و اجتماعی رژیم اشغالگر قدس تبدیل شده است.

بسیاری نتانیاهو را با احتیاط‌های خاصش به عنوان یک بازیگر سیاسی می‌شناسند. او در تحرکات سیاسی خود تا جای ممکن سعی می‌کند از طوفان‌های قوی دوری کند و عملگرا باشد. درست به همین دلیل نیز وی اندکی پس از برکناری گالانت، این خبر را در رسانه‌های مطرح اسرائیلی مطرح کرد که بنا دارد فعلا روند پیشبرد طرح اصلاحات قضایی خود را متوقف سازد. در این زمینه، "ران دورمر" سفیر سابق اسرائیل در آمریکا که بسیاری وی را مغز متفکر نتانیاهو و نزدیکترین مشاور نتانیاهو می‌دانند نیز به او توضیه کرده تا با احزاب و گروه‌های اپوزیسیون به مذاکره بنشیند و با آن‌ها به توافق برسد.

در واقع، نتانیاهو باید در برابر سناریو‌های اجتناب ناپذیر پیش رویش، دست به تعظیم بزند و آن‌ها را بپذیرد. از این منظر، در شرایطی که اکنون اراضی اشغالی با شورش گسترده و آشکار رو به رو است، وی دو راه بیشتر نداشته و ندارد: یا سقوط دولتش را بپذیرد و یا به درخواست‌های معترضان به صورت تمام و کمال گوش فرا دهد.

مضحک است که فردی نظیر بزالل اسموتریچ که از تندور‌های اسرائیلی است و در دولت نتانیاهو آتش افروزی‌های زیادی را انجام داده و می‌دهد از نتانیاهو خواسته تا محکم بایستد و به حرف‌های معترضان گوش ندهد. او هشدار داده که اگر نتانیاهو متزلزل شود به احتمال فراوان اسرائیل دچار هرج و مرج و خشونت خواهد شد. ظاهرا او تلویزیون تماشا نمی‌کند و یا در خیابان‌های اراضی اشغالی که مملو از معترضان صهیونیست است قدم نمی‌زند.

زمان و فرصتی برای جشن گرفتن وجود ندارد

با این همه، شهروندان صهیونیست هنوز فرصتی برای جشن گرفتن ندارند. نتانیاهو فریبکارانه رفتار می‌کند و از یک سو وعده و وعید می‌دهد و از سوی دیگر، زیر وعده هایش می‌زند. البته که هنوز هم هدف اصلی نتانیاهو از عقب نشینی اخیرش در تعلیق پیشبرد دستورکار اجرای اصلاحات در نظام قضایی اسرئیل نیز مشخص نیست.

اضافه بر این ها، "آریف لوین" وزیر دادگستری رژیم اشغالگر قدس نیز که بسته قضایی و حقوقی دولت را ارائه کرده تهدید نموده که اگر نتانیاهو اصلاحات قضایی‌اش را متوقف کند، باید منتظر استعفای او نیز باشد. مساله‌ای که عملا پایه‌های اکثریتِ ائتلاف نتانیاهو در پارلمان اسرائیل را متزلزل خواهد کرد. وی نمی‌تواند چهره مهمی نظیر آریف لوین را از دست بدهد، زیرا دیگران نیز به احتمال زیادی از وی پیروی می‌کنند و ائتلافی که دولت نتانیاهو بر آن استوار است را ترک می‌کنند.

امکان دارد که نتانیاهو به عنوان نخست وزیر اسرائیل تسلیم شده باشد. با این حال، شاید وی از این عقب نشینی رویه‌ای تاکتیکی را مد نظر داشته و سعی کرده تا مخالفان وی حس ظاهری پیروزی را کسب کنند و درست همان زمانی که سرخوش پیروزی هستند، با ضدحمله نتانیاهو رو به رو شوند. اکنون که نتانیاهو به صورت ظاهری هم شده، از طرح اصلاحات قضایی خود در اراضی اشغالی عقب نشسته، با این حال، آنچه مهم است این نکته می‌باشد که تا پایان داستان، هنوز راهی زیادی مانده و امکان دارد اتفاقات تراژیک بیشتری را شاهد باشیم.»