چهارشنبه 7 آذر 1403

وقتی جای آناناس، فلفل دلمه ای بخریم، چله اقتصاد به در خواهد شد!

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
وقتی جای آناناس، فلفل دلمه ای بخریم، چله اقتصاد به در خواهد شد!

انار در میوه های شب یلدا صاحب خانه غریبی است چرا که موز و آناناس و فیسالیس و... میدان داری می کنند و اصلا کار به جایی رسیده است که در برخی از خانواده ها پوست از آناناس کنده نشود یلدا صبح نشده و به جای آورده نمی شود، بماند که در این روزها در سنت عروس دامادها آناناس ها هم پیرایش می شوند و برگ هایشان فشن می شود وچهرشان میکاپ می شود که اگر اینگونه نباشد اصلا آسمان به زمین آمده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صاحب نیوز؛ تبلور فرهنگ غنی ایرانی در مراسمات، مناسبت ها و آداب و رسوم مردم این خطه از دیرباز در ویترین رفتارها و باید و نبایدهای آنان نقش داشته و امروز که روانشناسان و جامعه شناسان مرزهای این علوم را دگرگون کردند، در مقابل این فرهنگ انگشت حیرت به دست گرفته اند و آن را ستایش می کنند.

یکی از این آیین ها و مراسمات شب یلداست که یک دقیقه بزرگتر بودن این شب وقتی با این فرهنگ درآمیخته است؛ فریادی از مهر و دوستی، احترام و بزرگواری و محبت شده و همچنان نیز در میان زندگی ماشینی به خوبی نیاز آن حس و فرهنگ آن پاس داشته می شود.

در این سال ها البته آیین یلدا و ماهیت آن با تجمل گرایی و رسومات تازه وارد در آمیخته شده و در برخی موارد به شو لاکچری از میوه ها و آجیل ها تبدیل می شود که علاوه بر هزینه های کمر شکن، دورهمی های ایجاد می کند که خنده ها در آن دروغین و احساس راحتی و مهربانی از آن پر زده است.

در این دوره توت خشک و سنجد از یلدا اخراج شده و حضورشان بر دورهم یلدایی انتهای بی کلاسی است و به جای آن پسته هایی به این مهمانی اورده می شوند که هر چه صاحب خانه پولدارتر باشد، لب های پسته ها متحیر شده و بازتر می شود، هندوانه های کوچک و دایره ای قدیم دیگر وجود ندارند و هندوانه ها بیشتر به بوم نقاشی های تبدیل شده که البته فراز و فرودهای نقاشش بر نمودار سینوسی سوار بوده است.

کرک و پر انارها نیز ریخته و دانه های انار در ظرف های که چشم ها را خیره می کند سوار شدند و گویی بر قالیچه سلیمان قرار دارند و بر همه فخر می فروشند اما اشکال هندسی آن چنان در هم تنیده است که اگر بخواهید چند دانه از آن را بخورید باید بتوانید بر علم فیزیک مسلط بوده و بدانید از کجا شروع کنید که کل دیزاین را بهم نریزد.

البته انار در میوه های شب یلدا صاحب خانه غریبی است چرا که موز و آناناس و فیسالیس و... میدان داری می کنند و اصلا کار به جایی رسیده است که در برخی از خانواده ها پوست از آناناس کنده نشود یلدا صبح نشده و به جای آورده نمی شود، بماند که در این روزها در سنت عروس دامادها آناناس ها هم پیرایش می شوند و برگ هایشان فشن می شود وچهره شان میکاپ می شود که اگر اینگونه نباشد اصلا آسمان به زمین آمده است.

در کنار این آیین متحول شده خبری برای کشاورزان گلخانه ای اصفهان منتشر که فلفل دلمه ای آن ها از روسیه برگشت داده شد و این زحمت کشان در بهت و تعجب بعد از اینکه سالیان سال است که محصولات درجه یک آن ها به روسیه صادر می شد، محصولاتشان پس فرستاده شد؛ مسئولان روسی استفاده از کودهای غیر مجاز را علت این برگشت اعلام کرده که البته اینکه چگونه یک دفعه غیر مجاز شد جای تعجب است؛ حال انبوهی از گلخانه داران در استان که با توجه به اینکه بازار فروش داشتند در شهرک ها گرد هم آمده و کشت و تولید فلفل دلمه ای می کردند و محصولشان صادر می شد در آستانه ورشکستی قرار گرفتند.

در این زمینه احمد تیموری مدیر جهاد کشاورزی شهرستان دهاقان صادرات به روسیه را هدف اصلی گلخانه داران دهاقانی دانست، گفت:: در طول این سال‌ها، صیفی‌جات گلخانه‌ای دهاقان به ویژه فلفل دلمه‌ای به کشورهای حاشیه خلیج فارس و قرقیزستان صادر شد اما صادرات این محصولات به کشور روسیه سود اصلی را برای گلخانه‌داران به همراه داشت و همین امر سبب گشت که همه گلخانه‌داران دهاقانی به امید صادرات به روسیه، اقدام به کشت تک محصولی فلفل دلمه‌ای کنندکه البته بسیار مرغوب و باکیفیت نیز بود.

وی در پاسخ به این سوال که چه اتفاقی منجر به شوک و ناراحتی گلخانه داران دهاقانی شده است، می گوید: ماجرا از این قرار است که کشور روسیه اعلام کرده سمومی که کشور ایران برای محصول فلفل دلمه‌ای خود مصرف نموده مجاز نبوده است، در واقع چهار نوع سمی مورد مصرف محصول گلخانه‌ای ایران از نظر فنی و از نظر کشور روسیه مجاز نیست و به همین سبب اقدام به باز گشت دادن محصولات ایران نموده است؛ بر اساس پیگیری‌های وزیر کشور بخشی از تقصیر این ماجرا مربوط به جهاد کشاورزی و بخش دیگری مربوط به علوم پزشکی می‌شود.

این مسئول سموم محصول گلخانه‌ای دهاقان را مجاز دانست و افزود: البته کشور ایران اظهار کرد که سموم استفاده شده در محصول فلفل دلمه‌ای گلخانه‌ای کشور مناسب و مجاز است و ایران بر اساس استاندارد کشورهای اروپایی اقدام به لاستفاده از این سموم نموده است اما روسیه اعلام نموده که از نظر ما این سموم غیرمجاز هستند.

این طور که به نظر می رسدگلخانه داران در این سال ها کود یا سم جدیدی مصرف نکرده و قبل از این محصولاتشان مشکل نداشته اما امروز مشکل دار شده است و حال این سوال مطرح می شود که چرا این محصولات پس فرستاده می شود؟ در نگاه اقتصادی وقتی خریدار و یا هدف محصولی بداند که آنچه که شما دارید فقط خریدارش اوست می تواند با سر سیری و ناز خرید کردن قیمت را تا جایی که دلش می خواد پایین بیاورد؛ در واقع سود صادرات به روسیه باعث شده که روز به روز به تولید کنندگان فلفل دلمه ای در ایران و خصوصا در اصفهان اضافه شود و متاسفانه سوء مدیریت ها نیز برای چون امروزی چاره ای ناندیشیده باشد.

حال می توان منتظر شد تا این تولیدکنندگان به ورشکستگی روی آورند و یا اینکه نیاز به حمایت از این قشر است تا بازار با کفه متوازن راه خود را پیدا کند؛ از حمایت ها و باید ها و نباید های مسئولان ک بگذریم آنچه در این باره باید در فرهنگ مردم قرار گیرد، تفاوت در دیدگاه ها در سبد خرید است که ما در ادبیات از آن به عنوان اقتصاد مقاومتی یاد می کنیم.

اقتصاد مقاومتی می گوید که آنچه غیر ضروری است و ارز بری دارد تا حد امکان کمتر مصرف شود و هر جا می شود از تولید کننده داخل حمایت کرد و با خرید پشتوانه ای شد، اینکار انجام شود؛ با این تفاسیر می توان گفت امروز در شب یلدا به جای اینکه در اصفهان آناناس و موز خارجی که قیمت هایش سر به فلک گذاشته نیز بخریم اگر غذای امشب را طوری انتخاب کنیم که در آن فلفل دلمه ای به کار برود و یا این محصول در میان این ریخت و پاش ها هم جای کوتاهی پیدا کند و فردا نیز هر شخص یک سهم کوچکی برای خرید چند دانه در این بازار پیدا کند، تولید کنندگان را در این شرایط حمایت کرده و اینگونه و با بسط این مثال در شرایط زندگی می توانیم تولید داخل را حمایت کنیم و شرایط اقتصادی در تولید را از این وضعیت خارج کنیم.

انتهای پیام / جمشید حسینی جزه -