ویروس خطرناک احتکار خانگی برای کرونا
با داغ شدن ویروس کرونا در بین مردم و تلاش برای حفظ بهداشت فردی، تقاضا برای خرید محصولات مقابله با کرونا افزایش یافته که برای تأمین نیاز کشور اقداماتی در دستور کار مسئولان و صنعتگران قرار گرفته است.
به گزارش مشرق، این روزها با شیوع بیماری کرونا نیاز کشور به برخی کالاهای لازم برای مقابله با این بیماری افزایش یافته و در این میان شاهد سوداگری برخی افراد سودجو نیز هستیم که با گران فروشی یا احتکار مشکلاتی را برای مردم ایجاد کرده اند.
در راستای حل این مشکلات علاوه بر برگزاری جلساتی بین مسئولان دولتی و تولیدکنندگان، تسهیلاتی نیز برای افزایش تولیدات داخلی و همچنین واردات این کالاها در نظر گرفته شده است. بر این اساس در جلسه کارگروه تنظیم بازار مقرر شد صادرات مواد اولیه تولید ماسکهای پزشکی مورد نیاز کشور تا اطلاع ثانوی ممنوع شود. همچنین با توجه به درخواست نماینده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تعرفه واردات انواع ماسک مورد نیاز کشور از 55 درصد به 5 درصد تعدیل شد و اولویت ارزی آن از 7-2 به 1-2 برای دریافت ارز نیمایی با اولویت ویژه مصوب شد
*س_بیشتر بخوانید:_س* *س_چگونه از دستکش در مقابل کرونا استفاده کنیم؟_س* *س_تمهیدات ستاد نماز جمعه تهران برای پیشگیری از کرونا_س*در عین حال تمام کارخانه های تولیدکننده محصولات بهداشتی و سلامتمحور از جمله کارخانجات تولیدکننده محصولات سلولزی (دستمال کاغذی و...) و شویندهها مکلف به تولید 3 شیفت و عرضه حداکثری در بازار شدند و بدیهی است.
* توزیع شوینده ها در میادین میوه و تره بار
در جهت بهبود وضعیت تأمین کالاهای مورد نیاز برای مقابله با کرونا تمهیداتی نیز از سوی تولیدکنندگان این محصولات در نظر گرفته شده تا شاهد افزایش تولید و توزیع مناسب کالاها به دور از سوداگری باشیم.
محمد علمبیگی، ریس انجمن تولیدکنندگان مواد شوینده در این خصوص از آغاز تولید ژل ضدعفونیکننده دست از شنبه آینده یعنی 10 اسفندماه در کارخانه های شوینده خبر داده و گفته است: عرضه گسترده مایع دستشویی به نرخ مصوب در کانتینرهای سیار از ساعات آینده آغاز میشود.
وی با اشاره به تغییر برخی از خطوط تولید مواد شوینده به تولید ژل ضدعفونی کننده دست، می گوید: با هماهنگی صورت گرفته بین کارخانه های تولیدی مواد شوینده، بخشی از خطوط تولیدی کارخانجات از شنبه پیش رو اقدام به تولید گسترده ژل ضدفونی کننده دست خواهند کرد که بر این اساس عرضه گسترده آن در شبکههای توزیع مطمئن و فروشگاهها، نیاز مردم را پاسخ خواهد داد.
به گفته وی، همچنین کانتینرهای سیاری برای فروش گسترده مایع دستشویی و پودر شوینده در نقاط مختلف شهر اقدام به عرضه مستقیم و بدون واسطه این اقلام بهداشتی خواهند کرد. ضمن اینکه با هماهنگیهای صورت گرفته با میادین میوه و ترهبار، قرار بر این است که عرضه گسترده این محصولات شوینده در غرف ویژه عرضه محصولات شوینده و بهداشتی در ایستگاههای مترو، میادین میوه و ترهبار و کانتینرهای سیار در سطح شهر آغاز شود.
علم بیگی می گوید: هم اکنون کارخانه های تولید مواد شوینده و بهداشتی، به صورت سه شیفت اقدام به تولید کرده و جای هیچگونه نگرانی و کمبودی به لحاظ تأمین مایحتاج مورد نیاز مردم نیست؛ پس نباید نگران بود، چراکه کالا به وفور در کشور تولید شده و به لحاظ تأمین مواد اولیه نیز مشکلی به چشم نمیخورد.
در عین حال مدرس خیابانی، قائم مقام وزیر صنعت نیز با اشاره به جلسه امروز با معاون اول رئیس جمهوری می گوید: توزیع گسترده با قیمت مصوب انواع شویندهها و ژل ضدعفونیکننده در میادین میوه و ترهبار، ایستگاههای مترو و نیز کانکسهای سیار در سطح شهر به زودی و ظرف روزهای آینده آغاز خواهد شد، ضمن اینکه وزارت صمت با وزارت بهداشت نیز رایزنیهایی صورت داده تا بتوان علاوه بر توزیع رایگان ماسک در مراکز درمانی، شرایطی را فراهم کنیم که ماسک تنفسی با قیمت مصوب در داروخانهها نیز توزیع شود.
* مشکلی در تأمین کالا نیست، انبار نکنید
عباس تابش، رئیس سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان نیز در این مورد با تاکید بر اینکه در تولید مواد شوینده هیچ مشکلی وجود ندارد، می گوید: دو برابر نیاز کشور، کالای اساسی در کشور موجود است.
وی در مورد ینکه چرا علیرغم تاکیدات مسئولان وزارت صمت مبنی بر تولید کافی مواد بهداشتی و شوینده، اما هنوز در بازار کمبود احساس میشود و مردم نمیتوانند نیاز خود را تامین کنند، نیز می گوید: این روزها حاشیه بیشتر از متن به مردم غلبه کرده است و در شرایط فعلی خریدهای مازاد بر نیاز در حوزه اقلام بهداشتی صورت میگیرد، لذا به مردم توصیه میکنیم مازاد بر نیاز خریداری نکنند و خانههای خود را تبدیل به انبار نکنند، زیرا کالا به وفور وجود دارد و ذخایر کالاهای اساسی پر است و دو برابر نیاز در داخل کشور کالا وجود دارد و حساسیت مردم ممکن است بازار را ملتهب نشان دهد.
در همین حال صانعی، رئیس اتحادیه بازرگانان تجهیزات پزشکی نیز از تسهیل واردات ماسک و محصولات ضدعفونی خبر داده و با اشاره به تولید 700 تا 800 هزار ماسک سه لایه و 150 هزار انواع ماسکهای فیلتردار در روز، وعده داده که تولید ماسک تا 15 اسفند به یک میلیون و 500 هزار عدد برسد و تا هفته آینده مواد ضدعفونی نیز به اندازه کافی توزیع شود.
وی با بیان اینکه ماسکهای N95 و N99 به ترتیب با 95 درصد و 99 درصد پیشگیری از ویروس و FFP2 و FFP3 که میزان پیشگیری آنها بین ماسکهای N95 و N99 و ماسکهای سهلایه است در گذشته بیشتر برای مصارف صنعتی تولید میشده، می گوید: در حال حاضر 11 شرکت تولیدی ماسک سه لایه روزانه حدود 700 تا 800 هزار عدد ماسک سهلایه تولید میکنند. البته چند تولید کننده هم اخیرا اضافه شدند که در مرحله اخذ مجوز هستند و طی چند روز آینده ظرفیت تولید روزانه بیش از یک میلیون عدد خواهد شد.
وی همچنین با اشاره به افزایش ظرفیت برخی واحدهای تولیدی که در مرحله نصب و راهاندازی خط تولید هستند پیش بینی کرد که تا 15 اسفند ظرفیت تولید ماسک سه لایه به بیش از یک میلیون و پانصد هزار عدد در روز برسد.
* اعتماد؛ مهمترین داروی مبارزه با کرونا
به منظور حل این مشکل طی روزهای گذشته جلساتی با حضور مسئولان دولتی تشکیل شده و روز گذشته نیز نشستی با حضور سخنگوی دولت و وزیر صنعت با تولیدکنندگان محصولات شوینده برگزار شد. در این جلسه علی ربیعی سخنگوی دولت گفت: در شرایط فعلی، مهمترین داروی مبارزه با ویروس کرونا، اعتماد است؛ اعتماد به نظام بهداشتی، اعتماد به نظام تولید و در مجموع اعتماد به همدیگر.
ربیعی با بیان اینکه امکان سه برابر شدن تولید مواد شوینده در کشور وجود دارد، اظهار داشت: همه تولیدکنندگان اعلام آمادگی کردند که میتوانند که علاوه بر تأمین نیاز کشور، صادرات نیز داشته باشند.
وی با بیان اینکه تولیدات کشور با آخرین استانداردها صورت میگیرد، افزود: در جلسه امروز، تولیدکنندگان متعهد شدند که طی 72 ساعت آینده در برخی بخشها از جمله مواد ضدعفونیکننده، اشباع بازار را نیز داشته باشیم.
وی ادامه داد: مجوزهای لازم برای تغییر خطوط تولید و شیفت به سمت تولید محصولات لازم برای مقابله با کرونا 24 ساعته صادر خواهد شد.
سخنگوی دولت با بیان اینکه در زنجیره تولید و قیمت مشکلاتی وجود دارد، افزود: در مسائل بانکی، ارز و گمرک نیز تعهداتی داریم که باید برطرف شوند.
وی با بیان اینکه در محصولات ضدعفونیکننده و ماسک ها افزایش قیمتی صورت نخواهد گرفت، گفت:حتی یکی از شرکتها ماسک رایگان توزیع کرده و در عین حال طی چند ماه آینده هیچگونه افزایش قیمتی نخواهیم داشت و با توزیع مناسب، با سوداگری نیز مقابله خواهد شد.
* تولید و عرضه رایگان ماسک
در شرایطی که سوداگران حتی اندکی به جان و سلامتی هموطنان خود فکر نمی کنند برخی تولیدکنندگان و فروشندگان ماسک اقدام به تولید و توزیع رایگان ماسک کرده اند که اقدام قابل ستایشی است.
رضا رحمانی وزیر صنعت در این مورد با اشاره به تولید ماسک و عرضه رایگان آن از سوی یکی از واحدهای تولیدی در کشور، می گوید این اقدام جای تقدیر دارد و در حال حاضر در کارخانههای دیگر نیز شاهد افزایش کارگران و تولید شبانهروزی هستیم که در این زمینه به کارخانههای استان البرز و قزوین که قطب تولید مواد شوینده و بهداشتی هستند، مأموریت ویژه داده شده است.
وزیر صنعت با اشاره به امکان تولید 250 هزار تن مایع دستشویی در کشور می گوید: بیش از 70 واحد تولیدی در این زمینه وجود دارد و در سال گذشته تولید این بخش حدود 120 هزار تن بوده است که میتوانیم آن را دو برابر کنیم.
به گفته وی، در زمینه صابون دستشویی نیز 65 هزار تن ظرفیت تولید در کشور وجود دارد.
رحمانی همچنین با اشاره به وجود 13 تولیدکننده بزرگ ماسک در کشور می گوید: با وزارت بهداشت برای مقابله با ویروس کرونا تفاهم کردهایم و در این راستا میانگین تولید مواد ضدعفونیکننده، الکل و شویندهها دو برابر خواهد شد؛ یعنی مثلا در مورد واحدهای تولیدکننده اسپری میتوانند مواد ضدعفونی تولید کنند و با وزارت بهداشت هماهنگ شده است.
وی به مردم اطمینان داد که ظرفیت تولید بالایی برای محصولات مورد نیاز جهت مقابله با ویروس کرونا در کشور وجود دارد و در این زمینه قرار شده مجوز موقت برای تغییر محصولات و تولید کالاهای موردنیاز در شرایط فعلی به سرعت و در مدت 24 ساعت صادر شود.
در هر حال با توجه به توان بالای صنعت کشور برای تولید محصولات پیچیده، تمرکز بر تولید محصولات ساده ای مانند ماسک، ژل ضدعفونی کننده و شوینده ها کار سختی نیست و صنعتگران کشور به راحتی از عهده آن برخواهند آمد. به همین دلیل نگرانی در جهت تأمین نیاز کشور به این محصولات وجود ندارد و انبار کردن این کالاها علاوه بر ایجاد محدودیت برای افرادی که نیاز فوری و واقعی به آن دارند باعث تشدید سوداگری در کشور و رشد بی رویه قیمت ها خواهد شد.
منبع: فارس