پارک های فناوری نیازمند تسهیلگری قوانین / برای گرفتن مجوز و بودجه نیاز به پوشیدن کفش آهنی نباشد
تهران - ایرنا - قوانین و برنامه های حمایتی زیادی برای پارک های علم و فناوری شرکت های دانش بنیان طراحی شده است که سازمان ها را ملزم به اجرا می کند اما در این میان گاه از روی بی اطلاعی و گاه از سر بی مسوولیتی، توجهی به آنها نمی شود؛ مساله ای که جوانان نخبه کشور را با مشکلات عدیده ای روبه رو کرده است.
به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا برای بررسی بیشتر این موضوع پای صحبت های علی آذرپیوند رییس پارک علم و فناوری استان زنجان نشستیم. وی با اشاره به رویکرد دانش بنیانی شعار امسال به بیان ظرفیت ها و چالش های این مسیر پرداخت و اظهار داشت: اگر مسوولان به وظایف تسهیلگری خود در قابل شرکت های دانش بنیان در زمینههای مختلف عمل کنند خود به خود با توجه به استعدادهایی که در کشور وجود دارد شعار سال محقق خواهد شد.
وی گفت: توجه به فناوری از قبل شروع شده بود و معاونت علمی رئیس جمهور تحول بزرگی در این حوزه ایجاد کرده است اما در دولت سیزدهم این روند شتاب گرفته است.
وی افزود: وزیر علوم و تیم آنها در این دوره جدید بر حوزه فناوری و نوآوری تاکید دارند که بر همین اساس در وزات علوم معاونت جدیدی تحت عنوان فناوری و نوآوری تاسیس شده است که نشان می دهد وزارت تمرکز خاصی در این حوزه دارد. همچنین طرح های متعددی در راستای تقویت زیست بوم فناوری و نوآوری کشور دارند که حتما در سال های آینده اتفاقات خوبی در این حوزه رخ خواهد داد.
رییس پارک علم و فناوری استان زنجان افزود: هدف کارگروه اقتصاد دانش بنیان که از مسوولان استانی به اضافه نماینده های شرکتهای دانش بنیان و صنایع بزرگ استان تشکیل شده است، برنامه ریزی برای پیشبرد اهداف زیست بوم فناوری و نوآوری استان است.
وی ادامه داد: در اولین مرحله تدوین برنامه استانی مدنظر است که تا چند هفته آینده نهایی میشود. برنامه دیگر برگزاری جلسات با نمایندگان شرکتهای فناور و دانش بنیان با حضور استاندار و امام جمعه شهر با هدف بررسی مشکلات و موانع پیش روی شرکتها است.
آذرپیوند گفت: به دلیل این که پارک فضای فیزیکی مناسبی ندارد امسال با توجه به شعار سال به دنبال توسعه فضا و ساخت ساختمان های مناسب برای پارک هستیم. برنامه دیگر ما واگذاری زمین به شرکت های فناور و دانش بنیان است که آنها با سلیقه و تولیدات خود ساختمان و شرکت خود را احداث می کنند.
رییس پارک علم و فناوری استان زنجان افزود: با توجه به تجربه احداث پارک نوآوری پارک پردیس و معاونت علمی در تهران، به دنبال این هستیم که در استان زنجان کارخانه نوآوری احداث کنیم تا بتوانیم کارخانه نوآوری و فضای کار اشتراکی در اختیار شرکتها و هستههای فناور استان قرار دهیم.
وی ادامه داد: همچنین با همکاری مسوولان استانی به دنبال این هستیم که شهرک دانش بنیان ایجاد کنیم تا بتوانیم به شرکت های فناور و دانش بنیان زمین و امکانات بدهیم تا به اهداف مدنظر خود برسند دیگر دغدغه زمین و امکانات نداشته باشند.
برای گرفتن مجوز و بودجه نیاز به پوشیدن کفش آهنی نباشد
وی در ادامه مهمترین مشکل پارک این استان را کمبود فضا عنوان کرد و گفت: البته به ما زمین داده شده است اما مشکل اصلی صدور مجوز و اختصاص بودجه است که پروسه طولانی دارد. درخواست ما این است که این مراحل برای پارک ها تسهیل و تسریع شود. یعنی به ما نگویند که شما دوسال کفش آهنی بپوشید بروید سازمان برنامه و بودجه تا مشکلات حل شود. کانال و تسهیلاتی باشد تا کارهایی مثل اخذ مجوز و بودجه به سرعت انجام شود.
پارکی که مستاجر است نمی تواند چتر حمایتی برای دانش بنیان ها باشد
آذرپیوند در ادامه گفت: وقتی ما مشکل فضا داریم، شرکت هایی هم که با پارک کار می کنند اولین مشکل آنها فضا خواهد بود. پارکی که خود مستاجر باشد چگونه می تواند چتر حمایتی داشته باشد و به شرکت ها که شاید مهمترین دغدغه آنها دفتر کار و فضا است، جا بدهد.
دستگاه های ذیربط از معافیت های شرکت های دانش بنیان اطلاع ندارند
رییس پارک علم و فناوری استان زنجان افزود: مشکل دیگر پارک و شرکت های دانش بنیان عدم همکاری یا عدم اطلاع کارشناسان سازمان هایی مثل تامین اجتماعی و دارایی است. با توجه به قانون، شرکت های دانش بنیان معافیتهایی دارند که متاسفانه کارشناسان تامین اجتماعی یا دارایی اطلاع کافی از آن ندارند یا همکاری نمی کنند.
وی ادامه داد: گلایه شرکتهای پارکی ما این است که می گویند باید قانون را به کارشناسها یاد بدهیم که خدمات را به ما بدهند. بنابراین درخواست ما این است که اگر کوتاهی می شود در این زمینه باید جلوی آن گرفته شود و اگر آموزش کافی نیست آموزش داده شود که شرکتها دغدغه و نگرانی در این زمینه نداشته باشند.
وثیقه های بانکی مانع استفاده شرکت ها از تسهیلات می شود
آذرپیوند مشکل دیگر پارک و شرکتها را در حوزه تسهیلات عنوان کرد و گفت: البته تسهیلات خوبی را معاونت علمی ارایه می کند اما پرداخت آن با مشکل مواجه است. بانک ها وثیقه هایی می خواهند که اکثر شرکت ها ندارند باید در این حوزه هم گشایشی انجام شود. سرمایه گذاری در شرکتهای نوپا باید جسورانه باشد.
وی مشکل دیگر شرکت های دانش بنیان را در حوزه صادرات محصولات دانست و افزود: برای صادرات بروکراسی ها و ضمانتهای مختلف وجود دارد که باید تسهیل شود. باید به شرکتی که می تواند فناوری و محصول فناورانه صادر کند کمک کنیم زیرا هم ارزآوری و هم اشتغال زایی برای کشور دارد.
جلوی واردات محصولات مشابه خارجی گرفته شود
رییس پارک علم و فناوری استان زنجان مشکل دیگر را واردات محصولات مشابه عنوان کرد و گفت: اگر شرکت های فناور و دانش بنیان محصولی را تولید می کنند که از نظر کیفی قابلیت رقابت دارد و از نظر قیمتی هم پایین تر است دولت دستگاه ها را ملزم کند که محصولات شرکت های داخلی را خریداری کنند و جلوی واردات محصولات مشابه گرفته شود متاسفانه ورود محصولات مشابه آن هم با چند برابر قیمت موجب ناامیدی شرکت های داخلی و بیکاری می شود.
جوانان ایرانی توانایی علمی بالایی دارند
آذرپیوند در ادامه عوامل مختلفی را برای تحقق عملی شعار سال عنوان کرد و گفت: یکی توانایی و استعداد استارتاپها و شرکت های دانش بنیان است که در ایران مشکلی نداریم. به عنوان کسی که 20 سال است که در دانشگاه های مختلف درس می دهم کاملا مطمئنم از لحاظ استعداد و ایده دانش آموزان، دانشجویان و صنعتگران هیچ مشکلی نداریم.
وی افزود: سازمانهای دولتی، پارک های علم و فناوری، سازمان تامین اجتماعی و جاهای مختلف باید به وظیفه تسهیلگری خود درست عمل کنند. باید بتوانند شرایطی قانونی برای شرکت های دانش بنیان محیا کنند. پارکها باید بتوانند شرکت های نوپا و دانش بنیان را زیر چتر حمایتی خود قرار دهند تا بتوانند محصولات خود را تولید کنند. باید به محصولات با کیفیت داخلی اعتماد شود و از واردات محصولات مشابه جلوگیری شود. ما باید به محصولات خود تکیه کنیم.
رییس پارک علم و فناوری استان زنجان ادامه داد: اگر مسوولان به وظایف تسهیلگری خود عمل کنند خود به خود با توجه به استعدادهایی که وجود دارد شعار سال هم محقق خواهد شد. خیلی دنبال این نباشیم که شعار را بزرگ کنیم و بنر بزنیم که با بنر و نوشتن شعار کار انجام نمی شود به جای آن در راستای شعار عمل کنیم.
آذرپیوند در ادامه گفت: در پارک استان زنجان 70 شرکت و هسته فناوری مستقر هستند. تولیدات آنها از مواد شیمیایی که در معادن استفاده می شود تا برنامه های کاربردی و کامپیوتری و فضای مجازی، نساجی و تولیدات نرم افزاری است. پارک در ساختمان 4 طبقه 16 واحدی است که شرکت ها را در آنجا مستقر کردیم. یک مرکز نوآوری 1400 متری استیجاری هم داریم.
وی یکی دیگر از مشکلات پارک را کمبود بودجه عنوان کرد و گفت: بودجه ما به عنوان آخرین پارک استانی که تاسیس شدیم نسبت به پارک های دیگر خیلی کم است. سال گذشته 4.8 میلیارد تومان بوده است و امسال 8 درصد افزایش پیدا کرده است.
آذرپیوند افزود: از طریق نمایندگان استان و استاندار صحبت هایی شده که از سازمان برنامه و بودجه پیگیر بودجه بیشتر برای پارک باشند. استعداد استان زنجان بیش از این است شاید آخرین پارک استانی است. وقتی به استان مجاور عددی مثل A داده می شود نباید یک پنجم آن را به ما اختصاص دهند. درخواست ما این است که حداقل باید اندازه استعداد استان به پارک بودجه تخصیص داده شود تا عقب ماندگی گذشته را بتوانیم جبران کنیم.
رییس پارک علم و فناوری استان زنجان ادامه داد: در حال حاضر فعلا مجبور هستیم که برنامه های پارک را با توجه به بودجه تخصیص داده شده انطباق دهیم که خیلی دستمان برای حمایت آنطور که باید باز نیست. امیدواریم که امسال یکی از معضلات پارک های کوچک که بودجه است به نحوی منصفانه حل شود.
وی در ادامه درباره حمایت از پارک های مستقر در پارک و اینکه آیا محصولات آنها مورد نیاز جامعه است، گفت: ما به عنوان پارک مسوول هستیم که حمایت هایی را داشته باشیم که داریم و انجام می دهیم. هرکس ایده نوآورانه داشته باشد و ما تشخیص دهیم که ایده آن نو است و تفاوت با قبلی دارد حمایت می کنیم.
آذرپیوند گفت: برنامه دیگر ما در استان و وزارتخانه این است که با شناسایی و رصد نیاز استان شرکت های دانش بنیان را هدایت کنیم. مثلا در استان زنجان در رابطه با مشکلات محیط زیست و پسماندها، شرکت های دانش بنیان را هدایت کنیم که در این زمینه کار کنند و مشکلی را از استان حل کنند.
رییس پارک علم و فناوری استان زنجان افزود: در کارگروه ها قرار شده است بین 5 تا 10 زمینه را در استان به عنوان شاخص در نظر بگیریم و شرکت های دانش بنیان و فناور جدیدی که می خواهند فعالیت کنند بخشی از آنها را به این سمت هدایت کنیم.
وی ادامه داد: به عنوان مثال منطقه طارم استان زنجان 60 درصد زیتون کشور را تولید می کند یا منطقه ای داریم که قطب تولید کفش کشور است که با وارد کردن شرکت های دانش بنیان به این مناطق می توانیم برای بهبود تولید زینون یا طراحی کفش و صادرات آنها مشکلشان را حل کنیم.
آذرپیوند در ادامه به مشکلات صادرات محصولات دانش بنیان اشاره کرد و گفت: تیمی تشکیل داده ایم که شرکت هایی را که توانایی صادرات محصولات دارند، شناسایی کنند. بعد از آن کارگزارانی را که در کشورهای دیگر هستند و تجربه صادرات دارند، شناسایی و از تجربه آنها برای کوتاه کردن مسیر صادرات استفاده کنیم. در حال حاضر خیلی از شرکت های دانش بنیان سعی می کنند که محصولات خود را صادر کنند اما مسیر سخت است و نیاز به کمک دارند.
به گزارش ایرنا، حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیامی به مناسبت آغاز سال 1401، سال جدید را سال «تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین» نامگذاری کردند.
ایشان در پیام نوروزی خود بر تولید دانشبنیان و متکی بر دانش و پیشرفت های علمی و همچنین تولید اشتغالآفرین تاکید کردند.
پارک های علم و فناوری در سراسر دنیا با هدف کلی توسعه فناوری و کسب و کارهای دانش محور تشکیل می شوند و با توجه به وضعیت محیطی و سیاست گذاری های کلان در سطح داخلی و خارجی این پارک ها، چشماندازها و مأموریتهای متفاوتی را دنبال میکنند.
پارک های علم و فناوری دارای مکانیسم های زیرساختی مهمی هستند که باعث انتقال یافتههای تحقیقات دانشگاهی و تولید دانش مضاعف شده، در نهایت عامل تسریع رشد اقتصادی در سطح ملی و منطقهای میشوند.
این مهم به صورت گستردهای در کشورهای مختلف به عنوان یک اصل به رسمیت شناخته شدهاست. در بسیاری از موارد، پارک های فناوری موجب ایجاد شغل، رشد درآمد و درگیر شدن در صنایع دارای رشد میشوند. از طرفی، پارک های فناوری و مراکز رشد برای تجزیه و تحلیل در سطح ملی یا محلی در زنجیره ارزش کارآفرینی، مراکز مهمی بهشمار می آیند.
پارکهای علم و فناوری معمولاً توسط دانشگاهها در فضایی مناسب در نزدیکی دانشگاه ها برپا میشود و همکاری متقابلی بین صاحبان صنایع مستقر در پارک و دانشگاه به وجود میآید.