چهارشنبه 24 بهمن 1403

پارک پردیسان بجنورد و طرح‌های ابتر مانده

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
پارک پردیسان بجنورد و طرح‌های ابتر مانده

بجنورد - ایرنا - ظرفیت‌های اقتصادی پارک پردیسان در منطقه نمونه تفریحی و گردشگری باباامان بجنورد در حالی از یک دهه پیش ابتر و معطل مانده است که به عقیده کارشناسان حیات وحش، واگذاری آن به بخش خصوصی، می‌توانست حیاتی دوباره به آن ببخشد.

پارک پردیسان در منطقه نمونه تفریحی و گردشگری باباامان بجنورد، در بیش از یک دهه پیش، به وسیله اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی به وسعت 50 هکتار فنس کشی شد تا طرح نگهداری وحوش در آن اجرا شود.

اکنون گونه های وحشی شامل آهو، قوچ، میش، کل، بز و مرال در پارک پردیسان نگهداری می شوند، علاوه بر آن چند قلاده گرگ و شماری هم پرنده شکاری، ظرفیتی ایجاد کرده تا جذب گردشگر و توسعه گردشگری و درآمدزایی رونق گیرد اما سال های سال است که اقدامات انجام شده در حد نگهداری از وحوش محدود شده است.

عملیات اجرای پارک پردیسان بجنورد در بوستان باباامان، در سال 86 آغاز و در سال 89 تکمیل و راه اندازی شد و به بهره برداری رسید. قرار بود این طرح در 300 هکتار زمین عملیاتی شود اما بلاتکلیفی مالکیت زمین، مانعی برای سرمایه گذاری در آن شده است.

دوست داران محیط زیست معتقدند تصدی گری دولت در شرایطی که بخش خصوصی می تواند، راحت تر به مرحله درآمدزایی برساند، باید متوقف شود و آن را به بخش خصوصی واگذار کند، اما اداره کل حفاظت محیط زیست استان اراده ای در این زمینه ندارد.

آنها گفتند: پارک پردیسان بجنورد، قرار بود علاوه بر آنکه ظرفیتی برای توسعه گردشگری و کمک به اقتصاد استان باشد، محلی برای آموزش مسائل زیست محیطی و حیات وحش، عرصه حضور دانش آموزان و سایر دوست داران محیط زیست شود.

به گفته دوست داران محیط زیست، پارک پردیسان، صرفا محلی برای نگهداری شده، این در حالی است که می توان با برنامه ریزی درست و فراهم کردن زیرساخت ها آن جا را مکانی برای بازدید از حیات وحش و گردشگری کرد.

قوچ و میش اوریال، نماد تنوع زیستی خراسان شمالی است و در مقایسه با سایر قوچ و میش های کشور از تیپ و ظاهر متمایز برخوردار است و به لحاظ نژادی بر سایر نژادها برتری دارد. مردم هم رغبت زیادی برای دیدن این حیوانات دارند و برای تماشای آنان به پارک پردیسان مراجعه می کنند.

قوچ و میش اوریال، نماد تنوع زیستی خراسان شمالی است و در مقایسه با سایر قوچ و میش های کشور از تیپ و ظاهر متمایز برخوردار است و به لحاظ نژادی بر سایر نژادها برتری دارد

وضعیت نامناسب حیوانات 

یکی از دوست داران محیط زیست بجنوردی گفت: اقدامات حفاظت محیط زیست، تنها به نگهداری از وحوش محدود شده، اقداماتی که انجام می شود تا حیوانات تلف نشوند، این در حالی است که درآمدهای بسیاری در این پارک نهفته است، می توان با سرمایه گذاری، در این مکان، هم اشتغال زایی کرد و هم درآمد زایی داشت.

بهروز یاوری اظهار داشت: ظاهر حیوانات این پارک، گویای این است که رسیدگی ها خوب نیست، گرگ ها و آهوان که من دیدم، بسیار لاغر و ضعیف هستند، البته گفته می شود که مسوولان برای تغذیه این حیوانات با مشکل اعتباری روبه رو هستند.

وی افزود: پیش از این، علوفه هایی در بیرون قفس گذاشته بودند و مردم، آن را خریداری کرده و به حیوانات می دادند اما اکنون این اقدام انجام نمی شود.

وی اظهار داشت: استان، باغ وحش ندارد اما پارک پردیسان، با ظرفیت های ویژه ای که دارد، می تواند بسیار بهتر از باغ وحش، برای مردم جاذبه داشته باشد.

ستان، باغ وحش ندارد اما پارک پردیسان، با ظرفیت های ویژه ای که دارد، می تواند بسیار بهتر از باغ وحش، برای مردم جاذبه داشته باشد

محیط زیست استان اراده ای برای واگذاری ندارد 

مدیرعامل سازمان مردم نهاد دوست داران طبیعت سبز کره زمین در خراسان شمالی در این باره گفت: اداره حفاظت محیط زیست همواره اعلام داشته که برای تکمیل پروژه ها و نیز نگهداری از وحوش با کمبود اعتبار روبه رو است این در حالی است که ما برای نگهداری وحوش و مدیریت این پارک اعلام آمادگی کرده و متقاضی شده ایم.

سیدحمید کشمیری اظهار داشت، این تقاضا بارها اعلام و به استانداری هم منعکس شده است اما محیط زیست، پارک را واگذار نمی کند.

وی خاطرنشان کرد: سال های گذشته، به وحوش در پارک پردیسان خوب رسیدگی نشد و این امر سبب ضعیف شدن این گونه ها شد و ضعف جسمانی این حیوانات، زمینه ابتلای آنان به بیماری را فراهم کرد و حدود 50 راس بر اثر بیماری تلف شدند.

وی افزود: دولت، توان مالی برای مدیریت پارک پردیسان را ندارد و البته خوشبختانه رویکرد دولت کاهش تصدی گری و واگذاری امور به بخش خصوصی است اما در استان در زمینه واگذاری این پارک اراده ای وجود ندارد.

کشمیری اظهار داشت: در سال های گذشته، بارها برای واگذاری این پارک، متقاضی شده ایم، البته متقاضیان دیگری هم در این باره اعلام آمادگی کرده اند اما در استان اراده ای برای واگذاری نیست.

در سال های گذشته، بارها برای واگذاری این پارک، متقاضی شده ایم، البته متقاضیان دیگری هم در این باره اعلام آمادگی کرده اند اما در استان اراده ای برای واگذاری نیست

وی افزود: پارک پردیسان قرار بود محلی برای تکثیر حیات وحش و مکانی برای آموزش به دانش آموزان و دوست داران حیات وحش باشد اما همچنان و با گذشت بیش از یک دهه از آغاز طرح، اجرای آن ناتمام مانده و متوقف است.

مدیرعامل سازمان مردم نهاد دوست داران طبیعت سبز کره زمین در خراسان شمالی با اشاره به مشکل دریافت سند زمین پارک پردیسان گفت: این مشکل قابل حل است، بخش خصوصی با در اختیار گرفتن مدیریت این پارک، می تواند پیگیر مسائل مربوط به مالکیت زمین باشد.

انتقاد از پروژه های ناتمام

مدیرکل اسبق حفاظت محیط زیست خراسان شمالی در این باره گفت: پارک پردیسان، در این مدت، با استقبال بسیار خوب مردم، گردشگران و طبیعت دوستان روبه رو بوده است، البته در صورتی که زیرساخت ها فراهم شود، اقبال مردم بیشتر می شود اما پروژه ها در این پارک ناتمام مانده است.

محسن شهریاری اظهار داشت: مجاورت این پارک با بوستان باباامان بر محاسن آن افزوده است، اما این جاذبه باید احیا شود، تنها راه نجات این پارک، واگذاری آن به بخش خصوصی است، البته مزایا و ظرفیت های بسیار خوبی برای سرمایه گذاری در این طرح وجود دارد.

وی افزود: اداره کل حفاظت محیط زیست استان توان مالی برای اجرای پروژه ها را ندارد از این رو باید به بخش خصوصی واگذار شود، قرار بود موزه حیات وحش در این پارک راه اندازی شود اما اکنون ناتمام مانده است سالن آمفی تئاتر هم از دیگر طرح هایی بود که قرار بود اجرایی شود اما هنوز به نتیجه نرسیده است.

شهریاری با اشاره به اینکه شمار وحوش پارک پردیسان در سال های گذشته به طور قابل توجهی کاهش یافته است گفت: یکی از علت ها، بیماری بود که سبب کاهش جمعیت وحوش شد، البته در سال های گذشته، گوزن های زرد از پارک پردیسان منتقل شدند و اکنون دیگر اثری از این گونه در این پارک نیست، بعدها هم چند راس قوچ و میش از پارک خارج و به استان دیگر منتقل شد.

وی اظهار داشت: ظرفیت پارک پردیسان، به مراتب بهتر از باغ وحش است، محیط نیمه اسارت و طبیعی آن سبب شده تا جاذبه های آن برای مردم بیشتر از باغ وحش باشد اما باید زیرساخت ها برای حضور مردم فراهم شود.

این دوستدار محیط زیست افزود: پارک پردیسان با رویکرد توسعه گردشگری و ایجاد موزه طبیعی ایجاد شد و تلاش داشتیم تا این مکان، محلی برای آشنایی مردم با محیط زیست منطقه و تنوع زیستی باشد و اگر کارها خوب انجام می شد، تاثیر و جایگاه خود را برای جذب گردشگر و معرفی پتانسیل ها به دست می آورد اما اهداف هیچ کدام محقق نشد.

پارک پردیسان با رویکرد توسعه گردشگری و ایجاد موزه طبیعی ایجاد شد اگر کارها خوب انجام می شد، تاثیر و جایگاه خود را برای جذب گردشگر و معرفی پتانسیل ها به دست می آورد اما اهداف هیچ کدام محقق نشد

مالکیت زمین هنوز مشکل دارد

مدیر حفاظت محیط زیست شهرستان بجنورد هم در این باره گفت: پارک پردیسان در زمینی به وسعت 50 هکتار فنس کشی شده است، البته قرار بود 300 هکتار زمین به حفاظت محیط زیست تحویل داده شود اما تاکنون محقق نشده است، هنوز مالکیت زمین با مشکل روبه رو است، البته با پیگیری های انجام شده، تلاش داریم تا 300 هکتار زمین، واگذار شود.

محمد خالقی اظهار داشت: در این زمینه رایزنی ها در حال انجام است، امید می رود راه و شهرسازی استان همکاری مناسب را داشته باشد.

وی درباره طرح های ناتمام در پارک پردیسان اظهار داشت: ساختمان موزه حیات وحش بیش از 50 درصد پیشرفت دارد و ادامه سرمایه گذاری در آن به علت مشکلات مالکیت زمین متوقف شده است.

مدیر حفاظت محیط زیست شهرستان بجنورد خاطرنشان کرد: اکنون چهار راس آهو، 20 راس مرال، 40 راس قوچ و میش، 2 راس بز، سه قلاده گرگ و نیز شماری پرنده شکاری از جمله عقاب طلایی، سارگپه و دلیجه در پارک پردیسان نگهداری می شود البته بیشتر پرندگان شکاری مصدوم که برای تیمار به ما تحویل داده می شوند، پس از تیمار و بهبودی قابلیت رهاسازی داشته و به طبیعت باز می گردند.

وی درباره گلایه ها و نگرانی ها از وضعیت تغذیه وحوش در پارک پردیسان گفت: در این زمینه با مشکل کمبود اعتبار روبه رو بوده ایم در سال های گذشته بخشی از اعتبارات جاری به خرید علوفه مورد نیاز وحوش اختصاص می یافت، در سال 98، وضعیت اختصاص اعتبار به خرید علوفه وحوش بهتر شد پارسال 600 میلیون ریال اعتبار به خرید علوفه اختصاص یافت البته خیران هم نذرهای خود را به این امر اختصاص دادند و وضعیت بهتر شده است.

وی درباره واگذاری پارک پردیسان به بخش خصوصی اظهار داشت: اداره کل حفاظت محیط زیست استان آماده واگذاری این پارک به بخش خصوصی است در این مدت شماری از متقاضیان هم از محل بازدید کرده اند اما اعلام آمادگی ها به همان بازدیدها محدود شده و سرمایه گذار مراجعه ای نداشته است.

حفاظت محیط زیست آماده واگذاری این پارک به بخش خصوصی است در این مدت شماری از متقاضیان هم از محل بازدید کرده اند اما اعلام آمادگی ها به همان بازدیدها محدود شده و سرمایه گذار مراجعه ای نداشته است

خالقی گفت: ظرفیت های زیادی برای سرمایه گذاری در پارک پردیسان برای بخش خصوصی وجود دارد اما با این اعتباراتی که اختصاص داده می شود، نمی توان طرح را به انجام رساند، بنابراین باید بخش خصوصی وارد عرصه شود.

مدیر حفاظت محیط زیست شهرستان بجنورد گفت: البته در این میان، اولویت ما، شهرداری بجنورد است و در صورت آمادگی شهردای برای ورود به سرمایه گذاری، ما آمادگی داریم تا مدیریت را به این نهاد واگذار کنیم اما شهرداری تاکنون از آن استقبال نکرده است.

ابهام در مالکیت پارک پردیسان بجنورد و فرار سرمایه ها

مدیرکل سابق حفاظت محیط زیست خراسان شمالی پیش از این، نامشخص بودن مالکیت زمین عرصه های پارک پردیسان در بجنورد را سبب فراری دادن سرمایه گذاران و بی رغبتی آنان به سرمایه گذاری در این پارک عنوان کرده بود.

سیداصغر مطهری اظهار داشت: از اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان انتظار می رود در این خصوص اقدام کرده و مالکیت زمین ها را مشخص کند.

وی افزود: محیط زیست استان، 10 سال پیش، حدود 50 هکتار زمین پارک پردیسان را از راه و شهرسازی دریافت و نسبت به فنس کشی آن اقدام کرد اما همان زمان، راه و شهرسازی اعلام کرد که مالکیت این زمین مشخص نیست و این واگذاری محمل و جایگاه قانونی ندارد.

مدیرکل سابق حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گفت: 50 هکتار زمین هم از شهرداری برای ایجاد موزه حیات وحش خریداری و وجه آن پرداخت شد اما اکنون شهرداری بجنورد، ادعای مالکیت این زمین را دارد.

مطهری تصریح کرد: در آن زمان، فرآیندهای اداری برای خرید زمین از شهرداری بجنورد به طور کامل طی نشد و اکنون شهرداری بجنورد مدعی مالکیت زمین شده است.

وی گفت: تا زمانی که مشکل مالکیت این زمین ها مشخص نشود، محیط زیست حاضر به ادامه سرمایه گذاری برای ساخت موزه حیات وحش نیست.

وی با اشاره به آمادگی محیط زیست برای واگذاری مدیریت پارک پردیسان، در باره اعلام آمادگی شهرداری بجنورد برای مدیریت پارک پردیسان گفت: شهرداری به صورت شفاهی برای ورود به این عرصه اعلام آمادگی کرده اما در عمل هنوز اتفاق خاصی نیفتاده است.

مدیرکل سابق حفاظت محیط زیست خراسان شمالی خاطرنشان کرد: یکی از سمن های فعال در حوزه زیست محیطی هم خواستار مدیریت پارک پردسان شده اما در عمل وارد عرصه نشده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی در این باره مصاحبه نکرد و تماس های خبرنگار ایرنا برای گفت و گو با وی، بی نتیجه ماند.

*س_برچسب‌ها_س*