چهارشنبه 7 آذر 1403

پاسخ روحانی به انتقادات درباره وام یک میلیون تومانی /11 گزینه کرسی ریاست و تعداد طرفداران احمدی نژاد در مجلس یازدهم / پاشنه آشیل کرونا در ایران کجاست؟

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
پاسخ روحانی به انتقادات درباره وام یک میلیون تومانی /11 گزینه کرسی ریاست و تعداد طرفداران احمدی نژاد در مجلس یازدهم / پاشنه آشیل کرونا در ایران کجاست؟

هر روز اخبار مهمی در رسانه ها در حوزه های مختلف منتشر می شود. بعضا این اخبار توسط خبرگزاری ها و رسانه ها مورد توجه قرار می گیرد و تحلیل می شود اما ممکن است برخی از اخبار چندان دیده نشود. الف در نظر دارد بسته خبری ویژه ای را منتشر نماید که اخبار مهم آن روز به صورت خلاصه جمع آوری شده و مخاطبان می توانند برای اطلاع کامل تر درباره آن موضوع به اصل خبر مراجعه کنند.

آخرین آمار کرونا در ایران

کیانوش جهانپور، بعد از ظهر شنبه در ارتباط تصویری، به وضعیت ابتلاء، مرگ و میر و همچنین بهبودیافتگان کرونا در کشور اشاره کرد و گفت: بر اساس نتایج تست‌های تشخیصی در 126 آزمایشگاه مورد تأیید وزارت بهداشت، از روز گذشته تا ظهر شنبه 6 اردیبهشت 99، تعداد 1134 مورد جدید ابتلاء داشته ایم که با احتساب موارد قبلی، تعداد مبتلایان به کرونا در کشور به 89328 نفر رسیده است.

وی به وضعیت بهبود یافتگان کرونا در کشور اشاره کرد و افزود: آمار بهبود یافتگان این بیماری نیز به 68193 نفر افزایش یافته است.

جهانپور، در عین حال به تعداد 76 مورد فوتی ظرف شبانه روز گذشته اشاره کرد و گفت: تاکنون 5650 مورد مرگ و میر کرونا در کشور اتفاق افتاده است.

بیشتر بخوانید:

شناسایی 1134 مورد جدید کرونا در کشور / فوت 76 نفر طی 24 ساعت اخیر

***

تهران می‌تواند پاشنه آشیل کرونا باشد

ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت با اشاره به وفاداری وزارت بهداشت به 3 استراتژی اصلی کرونا، گفت: استراتژی اول فاصله‌گذاری اجتماعی و رعایت مسائل بهداشت فردی به حداکثر ممکن است، یعنی ما باید در این زمینه به گونه‌ای عمل کنیم که چرخ اقتصاد و چرخ معیشت مردم بچرخد، ولی چرخ انتشار ویروس کرونا نچرخد و متوقف شود.

معاون کل وزارت بهداش بیان کرد: استراتژی دوم شناسایی بیماران مبتلا به کرونا که اکثرا کم علامت و بی‌علامت هستند و ایزوله کردن آن‌ها در محل‌های مناسب است و استراتژی سوم شناسایی افرادی که با بیماران تماس پیدا کردند و جداسازی این‌ها از سایر افراد است.

حریرچی ادامه داد: من قبلا گفتم تهران می‌تواند به خاطر شرایط خاص خود، پاشنه آشیل کرونا در کشور باشد. هرگونه تصمیم‌گیری برای کل کشور و تهران انجام می‌شود. در ستاد ملی کرونا بازگشایی مشاغل و کسب و کار‌ها در تهران با یک هفته تاخیر انجام شد و طرحی که الان مطرح است، احتمالا برای مناطق سفید و شیوع کمتری دارند، تصمیم‌گیری‌های خاص شود.

بیشتر بخوانید:

حریرچی: روند ابتلا به بیماری کرونا در کشور کاهش یافته است

***

هیچ استانی در وضعیت قرمز نیست، اما وضعیت عادی هم نیست

علی ربیعی، سخنگوی دولت طی گفت‌وگویی اینترنتی اظهار کرد: بر اساس آخرین گزارشات، از لحاظ تعداد بستری و فوتی ها در مرحله مدیریت شده ای هستیم. حتی برخی دوستان تعبیر مدیریت خوب و بسیار خوب را به کار بردند. نسبت به دوران اوج بیماری به نصف رسیدیم. این نکته حائز اهمیت است که هنوز بیماری در کشور وجود دارد. تا موقعی که ویروس در کشور است و دارو کشف نشده باید اقدامات لازم را انجام دهیم. کرونا در مسیر مدیریت شده است، هیچ استانی در وضعیت قرمز نیست، اما وضعیت عادی هم نیست؛ چراکه ویروس از بین نرفته است.

وی ادامه داد: کاهش آمارها وجود دارد اما ویروس از بین نرفته است. استفاده از ماسک، فاصله گذاری اجتماعی و رعایت نکات بهداشتی مهم است؛ مردم باید به دولت کمک کنند.

ربیعی: حمایت از سه میلیون شاغلی که بیکار شدند

***

پاسخ روحانی به انتقادات درباره وام یک میلیون تومانی حجت الاسلام حسن روحانی عصر امروز (شنبه) در دیدار با جمعی از فعالان اقتصادی با اشاره به تلاش بانک‌ها برای کمک به جامعه در شرایط شیوع کرونا، تاکید کرد: 24 هزار میلیارد تومان وام یک میلیون تومانی برای مردم در نظر گرفته شد. ممکن است بگویند که یک میلیون پول زیادی نیست اما باید بدانیم که خیلی‌ها به همین پول نیاز دارند. ما به اندازه ای که توانایی داشتیم پرداخت کردیم. البته مردم می‌گویند دولت بیشتر پرداخت کند، مگر پول ندارد؟ دولت می‌تواند بیشتر پول بدهد اما باید عواقب آن را هم دید. اگر پول بیشتری در اختیار مردم باشد آن وقت عواقب نقدینگی آن چیست؟

بیشتر بخوانید:

روحانی: بیماری در ایران برای تخت مراقب ویژه منتظر نمی‌ماند

***

 موسوی لاری از شورای عالی اصلاح طلبان استعفا کرد 

سید عبدالواحد موسوی‌لاری، نایب‌رئیس شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان در نامه‌ای خطاب به محمدرضا عارف، رئیس این شورا استعفای خود را اعلام کرد. در متن نامه موسوی‌لاری دلیل این استعفا را بیماری و مشکلات جسمانی بیان کرده است. او البته در ادامه با اصرار بر مشکلات جسمانی به عنوان دلیل اصلی استفعای خود تاکید کرده خوش‌بین است با استعفای او تغییرات اساسی در ساختار و سازوکار شورای عالی سیاستگذاری ایجاد شود و نقش احزاب پررنگ‌تر شود.

در بخشی از نامه آمده است: تا چند هفته دیگر عمر مجلس دهم به پایان می‌رسد و مجلس دیگر با حال و هوایی متفاوت پا به عرصه وجود می‌نهد. دولت فعلی نیز آفتابش بر لب پشت‌بام است و هر چه بود و هر چه هست به ماه‌های پایانی خود نزدیک می‌شود. در چنین شرایطی نباید از بازنگری در ساختار و سازوکار نهادهای اجماعی اصلاح‌طلبان در عرصه‌های گوناگون غفلت نمود... هر چند که این استعفا با شرایط جسمی حقیر مرتبط بوده و از ماه‌های پیش هم با شما در میان گذاشته بودم اما گمانم این است که این استعفا می‌تواند آغازی بر تغییر ساختار و سازوکارهای نهادهای اجماعی و پررنگ شدن نقش احزاب و تشکل‌ها باشد.

***

لاریجانی در پاسخ به توکلی: نزدیک انتخابات است؛ می‌خواهند کاری کنند

احمد توکلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام که اکنون ریاست مرکز دیده بان شفافیت و عدالت را برعهده دارد در مصاحبه ای که با فارس داشته بیان می کند:...اوایل مجلس نهم بود. یک لایحه ای در مجلس آمده بود که چند منطقه آزاد درست شود در مجموع در یک مقطع زمانی سه لایحه آوردند. که به آنها گفتیم تجمیع کنید و به صحن علنی مجلس آمد. کلیات آن تصویب شد و بعد از آنکه به کمیسیون تخصصی مجلس رفت تعداد مناطق آزاد به 101 مورد افزایش یافت. گفتم مگر چه اتفاقی افتاده است که می خواهید دور هر گوشه ای از کشور را سیم خاردار بکشید. اگر قانون مالیاتی آنقدر بد و ظالمانه است به جای این که این همه مناطق آزاد درست کنید. قانون مالیات را اصلاح کنید. این کار شما حماقت محض است. پس از آن نیز چند نماینده طرحی نوشتند و به من گفتند مخالفت نکنم که باز مخالفت کردم و الحمدالله رای نیاورد. نمایندگان در صحن علنی مجددا لایحه را به کمیسیون تخصصی برای اصلاح فرستادند. این بار تعدادش به 80 منطقه کاهش یافت. اما باز هم با آن مخالفت شد. به همین دلیل برخی نمایندگان مجلس به شوخی یا جدی می گفتند برو خانه استراحت کن.

توکلی می گوید: الان نیز می‌خواهند این کار را بکنند باید منافع گروه‌ها را در نظر بگیرند. ضعیف ها از آن آسیب می‌بینند و رندها و فاسدها بهره می‌برند. البته متوسط ها در حد خود منفعت می برند. با این وصف کشور ضرر می کند. چون ظرفیت اشتغال و تولید را کم میکند.

بیشتر بخوانید:

توکلی: در نبود شفافیت رانت و فساد ایجاد شده و دزدها رشد می‌کنند / پشت پرده اصرار مجدد برای ایجاد مناطق آزاد

***

درگیری و چالش بزرگ سیاسی در جریان انتخاب رئیس مجلس شکل خواهد گرفت؟

فرهیختگان نوشت: اصلاح‌طلبان در این روزها همچنین تمام تلاش خود را می‌کنند تا بگویند یک درگیری و چالش بزرگ سیاسی در جریان انتخاب رئیس مجلس شکل خواهد گرفت و لاجرم با رویارویی چهره‌ها و طیف‌های مختلف شکاف عمیقی میان نمایندگان مجلس یازدهم ایجاد خواهد شد. آنها البته فرصت را غنیمت شمرده‌اند تا به مردم القا کنند سایه محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهور سابق بر مجلس یازدهم افکنده شده است. این تاکتیک همان چیزی است که در سال‌های گذشته به ویژه در ایام انتخابات مورد استفاده قرار گرفت تا با زدن برچسب احمدی‌نژادیسم به همه فعالان جریان رقیب به تخریب آنها بپردازند.

در این میان البته نباید این را هم نادیده گرفت که به‌هرحال تهدید‌هایی که الزاما از جنس عملیات سیاسی و رسانه‌ای رقیب نیستند مقابل مجلس آینده وجود دارد و به سادگی می‌تواند عملکرد آن را تحت‌الشعاع قرار دهد و حتی آنها را از مسیر اصلی خارج سازد. شاید عدم تدوین یک طرح اولویت‌بندی شده برای فعالیت‌های مجلس اولین آن باشد، سرگرم شدن به مسائل دست‌چندم و مصروف کردن تمام زمان به حوزه‌های انتخابیه مورد بعدی و چندین و چند مساله دیگر که خود می‌طلبد در جایی به تفصیل، مورد بحث قرار گیرد.

***

چه کسی رییس مجلس می‌شود؟

اعتماد نوشت: مهم‌تر از 11 نفری که قرار است با آغاز به کار دور یازدهم مجلس، بر این 11 کرسی بلاتکلیف تکیه بزنند، آن یک نفری باشد که ظرف روزها و هفته‌های آینده باید نظر 289 نماینده دیگر را جلب کند تا خود، صاحب کرسی سبز و نسبتا بزرگ‌تری شود که راس هرم قدرت قوه مقننه و البته راس هرم ساختمان سبز «بهارستان» قرار دارد. سیاستمداری که ازقضا، درحالی می‌خواهد رییس مجلس یازدهم باشد که دست‌کم 11 رقیب جدی مقابل خود می‌بیند.

محمدباقر قالیباف، سیدمصطفی میرسلیم، علیرضا زاکانی، مرتضی آقاتهرانی، علی نیکزاد، سیدشمس‌الدین حسینی، فریدون عباسی، عبدالرضا مصری، حمیدرضا حاجی‌بابایی، الیاس نادران و مسعود پزشکیان، آن 11 گزینه‌ای هستند که این روزها در محافل سیاسی - رسانه‌ای از آنها به عنوان گزینه‌های احتمالی ریاست مجلس آینده صحبت شده و البته ناگفته پیداست که هم می‌توان چندین و چند نفر را به‌راحتی از این فهرست 11 نفره خط زد و هم، می‌توان دیگرانی را به‌جای برخی از این خط‌خوردگان، جایگزین کرد... باتوجه به آنکه مجلس آینده، مجلسی است اصولگرا... احتمال ریاست تنها اصلاح‌طلب این جمع که مسعود پزشکیان باشد، تقریبا صفر است و حتی بعید است او، در این شرایط اصلا تمایلی برای کاندیداتوری داشته باشد... صحنه رقابت حالا طوری است که به باور بسیاری، دو گزینه دیگر یعنی مرتضی آقاتهرانی و علیرضا زاکانی که به‌جای سابقه شکست در انتخابات ریاست‌جمهوری، در کارنامه سیاسی‌شان، سابقه نمایندگی و پیروزی در انتخابات مجلس را یدک می‌کشند، رقبایی جدی‌تر برای قالیبافند. دو گزینه اصلی جبهه پایداری که البته احتمال اینکه با قالیباف وارد رقابت نشوند و با دو کرسی نواب ریاست بسازند، وجود دارد اما شاید آن‌چه بتوان با اطمینان بیشتر گفت، آن است که بعید است با هم وارد رقابت شوند. به‌جز تمامی این افراد اما یک نفر دیگر هم هست که نه‌تنها قادر به رقابت با قالیباف هست، بلکه شاید بیشتر از سایرین از این قدرت برخوردار باشد. علی نیکزاد که حالا به عنوان نماینده اردبیل می‌تواند روی رای آذری‌زبانان حساب کند.

روزنامه شرق هم نوشت:... مجلس دو چهره دارد: مجلسی که یکدست و همراه است و مجلسی که از درون دچار شکاف است؛ شکاف بین احمدی‌نژادی‌ها، قالیباف و میرسلیم؛ طرفه آنکه این شکاف قبل از شکل‌گیری مجلس رخ داده است. بدیهی است مجلس در غیاب مسائل کلان که از سوی نهادهای رسمی به مجلس ارجاع داده خواهد شد، به سمت مجادلاتی حول محور منافع اقتصادی و سیاسی جریان‌های مختلف حاضر در مجلس گام برخواهد داشت. سه جریان موجود در مجلس که همگی ذیل اصولگرایان نام برده می‌شوند، هریک چنان با ناکامی‌های سیاسی روبه‌رو بوده‌اند که بعید است در اندیشه گذشت و ترک جایگاه‌های سیاسی خود، چه در مجلس و چه خارج از آن باشند. اگر این بار میرسلیم شکست بخورد، پرونده بورژوازی سنتی به دست بورژوازی حمایتی که نماینده‌اش قالیباف است، برای همیشه بسته خواهد شد.

***

احمدی نژادی های مجلس یازدهم و احتمال تشکیل فراکسیون

روزنامه دنیای اقتصاد با شمس الدین حسینی نماینده تنکابن در مجلس یازدهم و وزیر اقتصاد دولت دهم مصاحبه ای انجام داده است. حسینی اظهارداشته است: اغلب مدیران شاخص دولت نهم و دهم که نامزد انتخابات مجلس شدند رای آوردند. در همین مجلس 8 عضو کابینه دولت نهم و دهم، 9 استاندار، تعداد قابل‌توجهی از معاونان وزرا، فرمانداران و مدیران دوره احمدی‌نژاد رای آوردند و از منتخبان مجلس یازدهم هستند. می‌توانم بگویم که بالغ بر 50 نفر هستند. این افراد با هم فصل مشترک دارند و باهم سال‌ها همکاری کرده‌اند... بخش قابل‌توجهی از نمایندگان منتخب با سنجش سلوک رفتاری و عملکردی مدیران دولت نهم و دهم، نسبت به همکاری و همگرایی ابراز تمایل می‌کنند و ما هم استقبال می‌کنیم. تعداد زیادی از نمایندگان ادوار که به مجلس یازدهم راه یافته‌اند هم ازجمله مدافعان دولت نهم و دهم هستند.

شمس الدین حسینی در باره تشکیل فراکسیون توسط نمایندگان طیف خود گفته است: ما جلسات متعددی داشتیم و گفت‌وگو کردیم و این امر دور از ذهن نیست که تلاش کنیم این سازماندهی را انجام دهیم.

تابناک نوشت:... اینکه حالا به طور رسمی وزیر اقتصاد او در دولت دهم تاکید می کند بسیاری از مدیران دولت احمدی نژاد وارد مجلس شده اند و می خواهند با آرم و مارک احمدی نژاد فعالیت کنند، کاندیدای تصدی مسئولیت ها بشوند و در نهایت هم فراکسیونی با این عنوان تشکیل بدهند، نشان می دهد که جدایی پیشین آنها از رئیس دولت شان شاید در آن مقطع یک تاکتیک برای حفظ صلاحیت و وجاهت شان در تصدی مسئولیت ها بوده است و حالا که مفری یافته اند، احتمالا آن تاکتیک را رها کرده و راه جدیدی را آغاز خواهند کرد.

هرچه هست، «احمدی نژادی» های راه یافته به مجلس یازدهم از قرار معلوم می خواهند برای بخش قابل توجهی از مسئولیت ها در پارلمان پیش رو از ریاست گرفته تا هیئت رئیسه و کمیسیون های تخصصی گزینه های اختصاصی خودشان را مطرح کرده و مورد حمایت قرار بدهند و از این حیث نمی خواهند زیر بلیط اصولگرایان راه یافته از طریق لیست شورای ائتلاف نیروهای انقلاب قرار بگیرند.

طرح چنین مساله ای... این سئوال را ایجاد می کند که نقش رئیس دولت مهرورزی در مجلس یازدهم چه اندازه خواهد بود و آیا فراکسیون احمدی نژادی ها منویات او را در پارلمان پیش خواهند برد یا خیر؟

***

امانوئل مکرون انتخابات ریاست جمهوری 1400 ایران کیست؟

خبرآنلاین نوشت: یک سال و دو ماه تا انتخابات ریاست جمهوری سال 1400 باقی مانده است. انتخاباتی که می تواند معادلات صحنه سیاست ایران طی دهه اول قرن جدید شمسی را تعیین نماید. این سایت به 4 چهره بالقوه که استعداد پوشیدن ردای نامزدی ریاست جمهوری بعدی را دارند، اشاره کرده است. محسن هاشمی، آذری جهرمی، مهرداد بذرپاش و سورنا ستاری، 4 نامزدی است که این سایت از آنها نام برده که احتمال دارند در انتخابات ریاست جمهوری نامزد شوند.