یک‌شنبه 30 دی 1403

پربار شدن سبد ایرانی واکسیناسیون با پاستوکووک پاستوری‌ها

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
پربار شدن سبد ایرانی واکسیناسیون با پاستوکووک پاستوری‌ها

تهران - ایرنا - انستیتو پاستور ایران که درحال تولید واکسن‌هایی مانند «ب ث ژ» و هپاتیت B است، با شیوع همه‌گیری کرونا ساخت واکسنی برای مقابله با این بیماری را در دستورکار خود قرار داد و با موفقیت در تولید واکسنی با نام «پاستوکووک» با همکاری کشور کوبا سبد واکسیناسیون ایرانی کرونا را پربار و غرورآفرین کرد.

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، مقابله با بیماری های واگیردار مانند وبا، آبله و طاعون اولین اقدام این موسسه علمی، پژوهشی در گذشته بوده و در سال های اخیر هم این موسسه در حوزهای دیگر مانند ساخت واکسن وارد شده و منشا برکاتی برای کشور شده است.

آخرین دستاورد مهم این مجموعه، طراحی و تولید واکسن ایرانی - کوبایی کرونا به نام پاستوکووک است. محققان این مجموعه با تمام ظرفیت و توان تلاش کردند تا علاوه بر کاهش نگرانی های مردم، قدمی مناسب در حفظ و ارتقای سلامت مردم بردارند.

واکسن های تولیدی پاستوکووک تا پاییز امسال به بیش از 10 میلیون دز رسید که از این تعداد 6 میلیون و 300 هزار دز در اختیار معاونت بهداشتی وزارت بهداشت قرار گرفت و در حال تزریق به هموطنان در مراکز بهداشتی است. همچنین به گفته مسوولان این موسسه مجموع واکسن های پاستوکووک تحویلی به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در زمستان امسال نیز به حدود 13 میلیون دز می‌رسد.

انستیتو پاستور موسسه ای تحقیقاتی، تولیدی و آموزشی است که با هدف تامین بهداشت و سلامت جامعه در سال 1299 تاسیس شد. این مجموعه با قدمتی بیش از یک قرن تجربه، در تلاش است تا گام های اساسی در جهت تامین بهداشت و سلامت هموطنان بردارد که در این سال ها به موفقیت های ارزشمندی دست یافته است.

پاستور با قدمت بیش از یک قرن تجربه به یاری هموطنان شتافت

حمیدرضا حضوری، داروساز و مسوول فنی فرآورده‌های بیولوژیک و مدیر کیفیت مجتمع انستیتو پاستور ایران در مورد قدمت فعالیت این موسسه و تجربیاتی که تاکنون در زمینه تولید فرآورده های پزشکی داشته است، می گوید: این مجموعه با قدمت بیش از یک قرن تجربه، به یاری و کمک هموطنان شتافت تا سلامت را برای آنان به ارمغان آورد و در حال حاضر بسیاری از فعالیت های تحقیقاتی در زمینه های مختلف از جمله علوم پایه پزشکی، کنترل بیماری های واگیردار مانند وبا، آبله و طاعون را در دست انجام دارد.

وی، یکی از استراتژی های راه اندازی انستیتو پاستور ایران را حفظ و ارتقای سطح بهداشت و سلامت جامعه دانست و گفت: تولید واکسن هایی را که مورد تایید سازمان غذا و دارو قرار گرفته است، یکی از مهمترین وظایف خودمان می دانیم و در حال حاضر انستیتو پاستور به ویژه مجتمع تولیدی تحقیقاتی آن به تولید واکسن هایی مانند «ب ث ژ»، هپاتیت B و همچنین کرونا مشغول است که در سبد واکسیناسیون کشور قرار می گیرد.

مسوول فنی فرآورده‌های بیولوژیک و مدیر کیفیت مجتمع انستیتو پاستور ایران افزود: با تولید واکسن پاستوکووک در تلاش هستیم تا بخشی از نیاز هموطنان را پوشش دهیم. محصولات دیگری هم در این مجموعه در حال تولید است که ب ث ژ اینتربیزیکال که در درمان سرطان مثانه کاربرد و همچنین محصولات تزریقی که در بیماران بستری کاربرد دارد، از جمله آنها است.

سلامتی نوزادان ایرانی با واکسن‌های پاستور تامین می‌شود

وی ادامه داد: نوزادان ایرانی که در بیمارستان ها متولد می شوند، قبل از اینکه شیر مادران خود را دریافت کنند واکسن‌های تولیدی این مجموعه مانند «ب ث ژ» را دریافت می کنند تا سلامتی آنان تامین شود.

حضوری با اشاره به اینکه کیفیت و اثربخشی محصولات این مجموعه از استانداردهای بالایی برخوردار است، گفت: اگر محصولات این مجموعه از کیفیت لازم برخوردار نباشد، نوزادان و کودکان ایرانی دچار مشکلاتی خواهند شد.

وی ادامه داد: بخش عمده مصرف کنندگان محصولات این مجموعه نوزادان کشورمان هستند. همین مساله سبب می شود استانداردهای محصولات از بالاترین حد برخوردار باشند و تلاش می کنیم که این موضوع به دقت رعایت شود.

هموطنان بدون هچگونه ترس و واهمه‌ای واکسن کرونا را دریافت کنند

مسوول فنی فرآورده‌های بیولوژیک و مدیر کیفیت مجتمع انستیتو پاستور ایران، بر لزوم تزریق واکسن کرونا تاکید کرد و گفت: هموطنان بدون هیچگونه ترس و واهمه‌ای این واکسن را دریافت کنند و بدانند که واکسن برای جلوگیری از بیماری و بستری شدن موثر است و سبب کاهش مرگ و میر می شود.

حضوری تاکید کرد: هرچند هر فرآورده شیمیایی عوارض جانبی دارد اما بررسی های تاکنون نشان می دهد که عوارض واکسن بسیار ناچیز است و مردم نباید زدن واکسن را به تاخیر نیاندازند. تزریق واکسن علاوه بر حفظ سلامتی هموطنان، سبب می شود تا مردم از آسیب ها و عوارض این بیماری در امان بمانند.

مسوول فنی فرآوردهای بیولوژیک و مدیر کیفیت مجتمع انستیتو پاستور ایران با اشاره به اینکه عده ای در هر جامعه ای واکسن گریز هستند، گفت: این افراد اقدام به تزریق واکسن کرونا نمی کنند که با این کار هم سلامت خود و هم سلامت سایر هموطنان را به خطر می اندازند.

وی ادامه داد: این افراد دلایلی از جمله عوارض احتمالی واکسن را دلیل گریز خود از واکسن اعلام می کنند اما نتایج بررسی ها نشان می دهد که افراد واکسینه شده از ایمنی بالاتری برخودار هستند و به همین دلیل به هموطنان توصیه می شود که حتما واکسن کرونا را دریافت کنند.

پاستوکووک به بار نشست، اعتماد مردم مزد زحمات پاستوری‌ها

دکتر علیرضا رحیمی، رییس بخش فرمولاسیون فرآورده های نوترکیب انستیتو پاستور ایران نیز در مورد موفقیت این موسسه و سربلندی ایران در بین کشورهای تولیدکننده واکسن کرونا در جهان می گوید: پس از ماه‌ها تلاش واکسن پاستوکووک به بار نشست و اعتماد و استقبال مردم از این واکسن، مزد زحمات و مرارت‌های ما بود که خستگی چندین ماهه را از تن دست اندرکاران تولید این واکسن درآورد.

وی در این خصوص توضیح داد: همکاران ما با تمام وجود تلاش کردند تا این محصول در دسترس هموطنان قرار گیرد. به عبارتی پاستوکووک در کوتاه ترین زمان به بازار عرضه و به مردم تزریق شود. تلاش همکاران ما و حمایت مدیران ارشد این مجموعه، سبب شد تا پیش مردم سرافکنده نشویم که این موضوع افتخاری برای این مجموعه است.

رحیمی تاکید کرد: مردم ما سزاوار بهترین خدمت ها هستند و ما با تمام توان و ظرفیت تلاش کردیم تا واکسنی با کیفیت بسیار عالی در اختیار هموطنان قرار گیرد تا هم از نگرانی آنان بکاهیم و هم حافظ سلامتی شان باشیم.

تحریم عامل بازدارنده برای محققان نبوده است

وی با اشاره به اینکه تحریم هم عامل بازدارنده برای محققان ما نبوده است، افزود: با سعی محققان و درایت مسئولان این مجموعه، توانستیم با بومی سازی این محصول فناورانه را به سرانجام برسانیم و با استفاده از توانمندی های داخلی، ظرفیت مجموعه را در زمان کوتاهی افزایش دهیم.

رییس بخش فرمولاسیون فرآورده های نوترکیب انستیتو پاستور ایران ادامه داد: با بهینه سازی امکانات موجود، تجهیزات تکمیلی مورد نیاز برای تولید صنعتی فراهم، نصب و راه اندازی شد و با تلاش همه کارکنان و محققان موفق به راه اندازی آن در مقیاس صنعتی شدیم و همکاران ما در برخی مواقع حتی تا 72 ساعت برای تولید این فراورده پای تجهیزات و سیستم ها ایستاده بودند یا فرایندی خاص را انجام می دادند و تا زمانی که موضوع به نتیجه نمی رسید، مدام پیگیر آن بودند.

پاستوکووک تحویلی به وزارت بهداشت تا اول زمستان به 13 میلیون دز می‌رسد

دکتر دلارام درود رییس مجتمع تحقیقاتی انستیتو پاستور ایران نیز می گوید که مجموع واکسن پاستوکووک تحویلی به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در اوایل زمستان به حدود 13 میلیون دز می‌رسد.

وی یادآور شد: با توجه به وجود زیرساخت های مورد نیاز در انستیتو پاستور ایران اعم از خطوط و تجهیزات تولید، نیروهای مجرب، دانش و تجربه حاصل از تولید واکسن های مشابه مانند هپاتیت ب در مدت کوتاهی شرایط برای انتقال فناوری و تولید صنعتی واکسن های پاستوکووک فراهم شده است.

معاون تولید مجتمع تحقیقاتی انستیتو پاستور ایران تاکید کرد: این موسسه تحقیقاتی پس از اخذ مجوز اضطراری و پایان مطالعه بالینی فاز سوم در نیمه تابستان امسال اقدام به تولید صنعتی این واکسن کرد. همچنین محققان این مجتمع تحقیقاتی با تمام توان و ظرفیت در تلاش هستند تا از نگرانی مردم در زمینه دسترسی به واکسن بی خطر و موثر بکاهند و هم اقدامات لازم را برای حفظ سلامت هموطنان انجام دهند.

آیا پاستوکووک می‌تواند با اومیکرون مقابله کند؟

دکتر درود، در پاسخ به این سوال که آیا واکسن پاستوکووک می تواند با سویه جدید اومیکرون مقابله کند، گفت: محققان این واکسن در ایران و کوبا با اجرای طرح مطالعاتی در تلاش هستند که این محصول به گونه ای بازطراحی شود تا دز سوم (پاستوکووک پلاس) این واکسن بتواند با سویه های جدید از جمله اومیکرون مقابله کند.

عضو هیات علمی انستیتو پاستور ایران افزود: به زودی نتایج این مطالعات اعلام و منتشر می شود تا این اطلاعات در اختیار جامعه علمی و نظام سلامت کشور قرار گیرد. مطالعات تولیدکنندگان واکسن کرونا در اقصی نقاط دنیا درحال انجام است تا به طور دقیق مشخص شود واکسن ها چه مقدار می توانند بر سویه جدید اومیکرون تاثیر بگذارند و از آن پیشگیری کنند.

وی افزود: واکسن سازان کرونا باید این قابلیت را داشته باشند، که واکسن های به روز با توان و کارایی پیشگیری از سویه های جدید را تولید کنند، به عبارتی باید با اعمال تغییرات لازم در روند تولید و فرمولاسیون، واکسن هایی همچنان کارآمد، موثر و ایمنی در سبد واکسیناسیون جوامع قرار دهند.

معاون تولید انستیتو پاستور ایران خاطرنشان کرد: مطالعه بالینی این واکسن زمانی انجام شد که در کشور ما سویه غالب دلتا بود و زمان انجام تست بالینی، سویه غالب در کوبا هم سویه آفریقای جنوبی بود، در نتیجه ثابت شد که این واکسن در مقابل این 2 سویه کارایی دارد.

آیا برنامه ای برای صادرات پاستوکووک در دست اجرا است؟

درود در پاسخ به این سوال آیا برنامه ای برای صادرات واکسن پاستوکووک دارید، گفت: ما به عنوان یک تولید کننده واکسن کرونا مهم ترین وظیفه خود را تامین نیاز داخلی می دانیم. در ابتدا اساس کار باید تامین نیاز داخلی باشد و در صورت تامین نیاز کشور می توان اقدام به صادرات این محصول فناورانه کرد.

معاون تولید انستیتو پاستور ایران بر لزوم اخذ مجوزهای بین المللی برای این واکسن تاکید کرد و گفت: انستیتو پاستور ایران و انستیتو فینلای کوبا در تلاش هستتد تا مجوز اضطراری را از سازمان بهداشت جهانی اخذ کنند.

درود با یادآوری اینکه این واکسن تنها واکسن داخلی است که مطالعه بالینی آن در 2 کشور انجام شده است، افزود: این واکسن همچنین در 2 کشور دیگر ونزوئلا و نیکاراگوئه مجوز مصرف گرفته است.

وی با بیان اینکه تمام این اطلاعات در این کشورها در حال جمع آوری است، خاطرنشان کرد: این کار می تواند زمینه اخذ مجوز مصرف از سازمان بهداشت جهانی را فراهم تر کند. در صورت اخذ مجوزهای لازم، اگر سیاست نظام سلامت به صادرات واکسن کرونا باشد، انستیتو پاستور ایران امادگی این کار مهم را دارد.

درود ادامه داد: پاستوکووک تنها واکسنی است که با دز سوم اختصاصی خود (که قابلیت مصرف به عنوان یادآور را هم دارد)، طراحی شده است. این واکسن این قابلیت را دارد که به عنوان دز یادآور یا تقویتی برای سایر پلتفروم های واکسن کرونا موجود در کشور مورد استفاده قرار گیرد.

وی با بیان اینکه در مطالعه بالینی این واکسن 24 هزار داوطلب از سنین 18 تا 65 سال در هشت شهر شرکت کردند، گفت: مطالعه بالینی این واکسن، تاکنون جزو بزرگ ترین مطالعه بالینی در حوزه واکسن در کشور بوده است.

معاون تولید انستیتو پاستور ایران افزود: فاز اول و دوم کارآزمایی بالینی این واکسن در کودکان 3 تا 18 سال در کشور کوبا انجام شده و براساس آن، واکسن پاستوکووک مجوز مصرف برای کودکان 12 تا 18 سال را در کشور گرفته است.

درود ادامه داد: پاستوکووک تنها واکسنی است که با یک تزریق به افراد بهبود یافته از بیماری کرونا، ایمنی قابل توجه و بالایی، در کنار بی خطری، بی ضرری برای آنان ایجاد می کند.

به گزارش ایرنا، پاستوکووک یک واکسن نوترکیب است که فازهای اول و دوم تست بالینی این واکسن تولید مشترک انستیتو فینلای کوبا و انستیتو پاستور ایران در کشور کوبا انجام شد. در فاز اول 40 داوطلب و در فاز دوم هم 920 داوطلب حضور داشتند. در این 2 فاز هم بی خطری واکسن و تعیین دز مناسب مورد ارزیابی قرار گرفت.

فاز سوم کارآزمایی بالینی این واکسن هم در ایران و هم در کوبا انجام شد که در کوبا 44 هزار داوطلب و در ایران 24 هزار داوطلب حضور داشتند. این مرحله در ایران در 8 شهر انجام شده است.

این واکسن مجوز اضطراری را از سازمان غذا و داروی ایران دریافت کرده و در حال تزریق به هموطنان است.

دز تقویتی واکسن پاستوکووک یا دز سوم این واکسن در کوبا با عنوان «سوبرانا پلاس» و در ایران به عنوان «پاستوکووک پلاس» نامگذاری شده است.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*