جمعه 5 بهمن 1403

پزشکیان مذاکرات رفع تحریم را کلید می زند؟ / گلرو: باب مذاکره بسته نیست اما.... / جوکار: بدون رفع تحریم ها، FATF بی تاثیر است

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
پزشکیان مذاکرات رفع تحریم را کلید می زند؟ / گلرو: باب مذاکره بسته نیست اما.... / جوکار: بدون رفع تحریم ها، FATF بی تاثیر است

اعلام آمادگی ایران برای از سرگیری مذاکرات با واکنش‌های مختلفی از طرف نمایندگان مجلس مواجه شده است، چنانچه عضو کمیسیون امنیت حامی مذاکرات فایده‌مند است و از طرفی رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی رویکرد مثبت نسبت به این مقوله ندارد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، مذاکرات رفع تحریم در آمریکا کلید خواهد خورد؟ آیا انتخابات آمریکا در آغاز مذاکرات اثرگذار خواهد بود؟ و... سوالاتی که خبرگزاری خبرآنلاین با دو نماینده عضو کمیسیون امنیت ملی و کمیسیون شوراها و امور داخلی در میان گذاشت.

عباس گلرو، عضوکمیسیون امنیت ملی، در رقابت‌های جناحی آمریکا بحث مذاکره با ایران را بسیار اثرگذار می داند، محمد صالح جوکار، رئیس کمیسیون امور داخلی مجلس نیز معتقد است مذاکره با ایران و برداشتن تحریم‌ها می‌تواند برگ برنده‌ای در انتخابات آمریکا باشد.

در ادامه گفتگوی خبرگزاری خبرآنلاین با عباس گلرو، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجه مجلس شورای اسلامی را می‌خوانید:

گلرو: باب مذاکره بسته نیست اما مشروط

*آقای گلرو! به نظر شما پزشکیان در سفر به نیویورک چراغ شروع مذاکرات را روشن می‌کند؟

وزیر امور خارجه اعلام کرده که باب مذاکره بسته نیست و شرط و شروط دارد، اگر آن شروط محقق شوند، طبیعتاً مجلس هم همراهی می‌کند و چنانچه شروط محقق نشوند، مذاکرات بی‌فایده خواهد بود. ما انتظار داریم که مذاکرات فایده‌مند باشند، به نتیجه‌ای برسد و اصلی‌ترین نتیجه هم این است که حقوق ملت ایران و آنچه توافق شده، تأمین شود. البته جزئیات دستور کار هیئت همراه و پزشکیان در سفر به نیویورک چه چیزی است که باید خود دولت اعلام کند.

*دولت و یا تیم همراه آن قبل از سفر به نیویورک با اعضای کمیسیون امنیت ملی جلسه‌ای نداشتند؟

خیر، بحثی نبوده است.

*انتخابات آمریکا و از طرفی وضعیت منطقه تا چه اندازه بر روی از سرگیری مذاکرات موثر هستند؟

انتخابات آمریکا یک رقابت سنگین میان احزاب حامی دو کاندیدای اصلی است. این انتخابات طبیعتاً یکی از مولفه‌های اثرگذار در داخل آمریکا و وضعیت رابطه این کشور با ایران و مذاکرات هسته‌ای است. از طرفی وضعیت منطقه تنش‌آمیز است، یقیناً اگر اسرائیل به این ترتیب افسار گسیخته بخواهد پیش برود و این جنایت‌ها ادامه پیدا کند، آتشش همه منطقه را می‌گیرد و یک فضای فراگیر جنگی در منطقه شکل می‌گیرد که خشک و تر در آن می‌سوزند.

جوکار: از مذاکره با آمریکایی‌ها نتیجه‌ای نمی‌بینم

در حالی که گلرو نگاه منفی به مذاکرات ندارد و آن را مشروط می داند اما محمد صالح جوکار، رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی با اشاره به رفتار آمریکا در جریان برجام رسماً اعلام می‌کند که در مورد مذاکرات خوش‌بین نیست.

*آقای جوکار! ارزیابی شما از احتمال از سرگیری مذاکرات در جریان سفر رییس جمهور به نیویورک به چه صورت است؟

آمریکای جنایتکار تحریم‌هایی را علیه ایران انجام می‌دهد لذا به هیچ عنوان هم نمی‌شود به اینها اعتماد کرد، چراکه تا الان نشان داده که قابل اعتماد نیستند. برای نمونه خودشان به همان برجامی که به ما دیکته کردند، پایبند نیستند.

فلذا من از مذاکره با آمریکایی‌ها نتیجه‌ای نمی‌بینم. حقیقت این است که ما باید از حقوق مردم و کشور دفاع کنیم. نکته دیگر اینکه سازمان ملل تاکنون نقشی در فضای بین‌الملل نداشته و با سیاست‌های آمریکا همکاری کرده است.

*بسیاری انتخابات آمریکا و تجاوزهای اسرائیل را به عنوان موانع مذاکرات در شرایط فعلی قلمداد می‌کنند، این ارزیابی‌ها تا چه اندازه درست است؟

خیر، اتفاقاً اگر آمریکایی‌ها بخواهند در آستانه انتخاباتی که دارند، می‌توانند به واسطه برداشتن تحریم‌ها برگ برنده‌ای داشته باشند. افکار عمومی آمریکا و جو داخلی آن نسبت به هیئت حاکمه متفاوت است و نظرسنجی‌ها هم این را بیان می‌کنند، لذا این اتفاق و فرصت خوبی است که ما باید از همه جوانب آن استفاده کنیم. البته بنده نسبت به این مذاکرات خوش‌بین نیستم چراکه آمریکایی‌ها دنبال امتیازگیری هستند تا امتیازدهی و تا الان هم این رویه ثابت کردند. نکته دیگر اینکه ما هیچ وقت میز مذاکره را ترک نکردیم و همیشه سر میز مذاکره بودیم اما آنها به دنبال این هستند امتیازاتی از ما بگیرند، به جای اینکه امتیازاتی بدهند.

*تیم مذاکره‌کننده در زمینه امتیاز گرفتن می‌تواند نقش آفرینی کند.

نقش تیم بسیار حائز اهمیت است، از این نظر که چارچوب‌های کار را دقیقا حفظ کنند و نسبت به مسائل راهبردی و آنچه که به عنوان دستاوردهای کشور در عرصه‌های مختلف اعم از دفاعی و هسته‌ای می‌دانیم، دفاع کنند.

*تیم مذاکره کننده می‌تواند نقش مثبتی در امتیاز گرفتن از آمریکا ایفا کند؟

من بعید می‌دانم.

*به نظر می‌رسد با توجه به تقاضای دولت فضای مثبتی در مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره FATF شکل گرفته است، به نظر شما تصویب FATF نزدیک است؟

تا زمانی که تحریم‌ها برداشته نشوند، FATF هیچ گونه تاثیری نخواهد داشت.

*البته برخی بر این باور هستند که تحریم‌ها و FATF دو مقوله جدا هستند...

خیر، مقوله جدا از هم نیستند. چراکه تبادلات مالی ما در سایه تحریم آمریکا معوق می‌شود، نه FATF. چنانچه اگر همه بانک‌های دنیا تراکنشی انجام دهند، آمریکا می‌گوید خلاف تحریم‌های سازمان ملل است و آن بانک جریمه می‌شود لذا مشکل ما FATF نیست.

27211

کد خبر 1962488
پزشکیان مذاکرات رفع تحریم را کلید می زند؟ / گلرو: باب مذاکره بسته نیست اما.... / جوکار: بدون رفع تحریم ها، FATF بی تاثیر است 2