پشت پرده افزایش قیمت دلار
به گزارش اقتصادنیوز، در معاملات روز گذشته بازار ارز، قیمت دلار هرات در 37 هزار و 900 تومان آغاز به کار کرد و با افزایش 500 تومانی به 38 هزار و 400 تومان رسید.
نوسان قیمت دلار
نوسان دلار تهران هم به دنبال افزایش هرات و درهم رخ داد. نرخ دلار سلیمانیه بعد از دو ماه به بالای تهران برگشت و در 39 هزار و 500 تومان بسته شد.
مقایسه بین دو رئیس کل
دو جمله رییس کل بانک مرکزی بیشتر از سایر حرفها مورد توجه معاملهگران بود. جمله اول: از همین فردا یعنی شنبه تزریق ارزهای پرطرفدار را تشدید میکنیم. جمله دوم هم: قیمت دلار واقعی نیست.
معاملهگران میگفتند وقتی رییس کل بانک مرکزی به صراحت کلمه تزریق را به کار میبرد یعنی تا حالا در بازار تزریق انجام میشده و قیمت بالا رفته است. آنها در بازار شنبه این صحبت صالحآبادی را با مصاحبههای همتی مقایسه میکردند. در دوره همتی کلمه تزریق خط قرمز شده بود و هیچوقت بانک مرکزی قبول نمیکرد که در بازار تزریق انجام میدهد.
اطلاق این واژه از طرف صالحآبادی یعنی عبور از خط قرمز همتی. اهمیت چنین تفسیری وقتی معلوم میشود که در محاسبات معاملهگران و رصد روند، نقش بازارساز هم درنظر گرفته میشود و با وزن دادن به این نقش، آرایش معاملهگران تغییر میکند.
بازار با خطر روبروست زیرا...
به گزارش اکوایران، برخی معاملهگران پیشکسوت میگفتند وقتی برای جوانترها محرز شود که بازارساز باوجود تزریق نتوانسته است از یکسری سقفها دفاع کند، ممکن است بازار با خطر حرکت بدون سقف روبرو شود. به همین دلیل آنها از این جمله انتقاد میکردند.
بازارساز درحال نوسان گیری است؟
جمله دوم هم که قیمت دلار واقعی نیست مورد انتقاد معاملهگران بود. آنها بازارساز را متهم میکردند، اگر قیمت دلار واقعی نیست و بالاتر از قیمت واقعی درحال تزریقی، پس داری نوسانگیری میکنی.
علت افزایش قیمت دلار
در بازار شنبه یک نکته دیگر هم به چشم میخورد: دلیل بالا رفتن قیمت دلار. رییس کل بانک مرکزی گفته است دلیل بالا رفتن نرخ دلار تقویت شاخص دلار آمریکا در بازار جهانی، شرایط حاکمه در یکی دو ماه اخیر در ایران و نوسانات فصلی است.
اما در مقابل معاملهگران بازار اعتقاد داشتند آنچه که موجب افزایش قیمت دلار در این مدت شده، چاپ پول، انتظارات تورمی، خروج سرمایه، کسری بودجه و بسته شدن دریچههای توافق است.
اما آن چیزی که در بازار شنبه موجب شد قیمت دلار افزایش پیدا کند، از نگاه معاملهگران به سفر هیئتی از آژانس انرژی اتمی برمیگردد. روز چهارشنبه که اعلام شد مسئولان آژانس به ایران سفر میکنند معاملهگران تصور کردند شخص رافائل گروسی به ایران میآید اما وقتی اعلام شد روز یکشنبه هیئت فنی آژانس مهمان آژانس انرژی اتمی است و گروسی سفری به ایران ندارد ورق برگشت.
معاملهگران میگفتند وقتی گروسی نمیآید باید به نتیجه سفر توجه داشت نه نفس سفر. از نگاه آنها حضور هیئت فنی یعنی توافق بین ایران و آژانس خیلی نزدیک نیست. در عین حال انتظار ریزش در بازار مثل چن وقت گذشته قوی است.
یکسری از معاملهگران معتقدند بازارها در سقف کانال صعودی هستند و اگر از این سقف نرخ رو به پایین برگردد یعنی وارد روند نزولی شدهایم و اگر بالای این سقف تثبیت دهد یعنی اعداد بالاتر روشن میشود و وارد یک کانال صعودی جدید میشویم.
حجم معاملات توافقی چقدر شد؟
اما بازار دیروز چند نکته مهم داشت؛
نکته اول بازار حجم معاملات توافقی و ورود دلار سهمیهای به کانال 37 هزار است. حجم دلار توافقی معامله شده در بازار متشکل به 23 میلیون و 450 هزار دلار بود که دومین رکورد از زمانی است که بانک مرکزی آمار میدهد. دلار سهمیهای هم برای اولین بار در تابلو صرافیها وارد کانال 37 هزار شد.
جهنم ایرانی در بازار ارز
نکته دوم جوکی بود که معاملهگران برای هم تعریف میکردند. آنها میگفتند خرید دلار توافقی از مسیر ثبتنام مثل جهنم ایرانی است. در جهنم ایرانی یک روز قیر هست قیف نیست، یک روز قیر و قیف هست مسئولش نیست. در ثبتنام دلار متشکل هم یکسری از متقاضیان میگفتند یک روز هیچکدام از صرافیها قبول نمیکنند، یک روز قبول میکند میگوید نمیفروشم، یک روز قبول میکند حاضر است بفروشد اما میگوید سیستم قطع است.
همچنین بخوانید