پلن بی چین در موردایران و اعراب
المانیتور نوشت: چین با امضای قرارداد مشارکت راهبردی جامع 25 ساله با ایران که دو سال پیش منعقد شد، قرار است در مورد همکاری های اقتصادی بیشتر گفتوگو کند. اما در بیشتر موارد، همزمان با افزایش تنش های ژئوپلیتیک، اوضاع مبهم باقی می ماند. به گزارش «انتخاب»؛ در ادامه این مطلب آمده است: شی جین پینگ، رئیس جمهور چین ماه گذشته با ورود به عربستانسعودی در یکسری جلسات با رهبری کشور های خلیج فارس...
پس از نشست شی جین پینگ با رهبران عرب، بیانیه مشترکی نیز صادر شد که شریک استراتژیک پکن یعنی ایران را با ابراز همبستگی با درخواست های برخی کشور های منطقهای، تضعیف کرد. در گذشته، پکن فاصله خاصی را از درگیری ها در خاورمیانه حفظ می کرد، اما بیانیه مشترک به وضوح از ادعا های ارضی امارات حمایت میکند. رهبران بر حمایت خود از همه تلاش های صلح آمیز، از جمله ابتکار و تلاش امارات متحده عربی برای دستیابی به راه حلی مسالمت آمیز در موضوع جزایر سه گانه تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی از طریق مذاکرات دوجانبه تاکید کردند. قابل درک است که دخالت پکن در این مناقشه انتقاد ایران را برانگیخت.
چانگ هوا، سفیر چین در تهران، چند روز پس از اجلاس سران برای آگاهی از «نارضایتی شدید» ایران احضار شد و محمد کشاورززاده، نماینده ایران در چین نیز یادداشت اعتراضآمیزی به پکن تسلیم کرد. برای اولین بار، چین تلاش کرده است یکی از شرکای استراتژیک خود را به قیمت ناخرسندی شریک دیگر خشنود کند و از سیاست توازن بین عرب های خلیجفارس و ایران فاصله گرفت. البته همچنان نشانه هایی از روابط بهتر بین تهران و پکن وجود دارد. در این راستا، اولین خط کشتیرانی که چین را به بندر چابهار ایران متصل میکند، در ماه جاری با پهلوگیری یک کشتی کانتینری در بندر جنوبی ایران افتتاح شد. چندی پیش چین اولین سرکنسولگری خود را در بندرعباس افتتاح کرد. اما به دلایل مختلف، پکن نیز طرح «بی» خود را کلید زده است. یکی از دلایل این است که کشور های شورای همکاری خلیجفارس تحریم نیستند و بازاری باثبات برای سرمایهگذاری باقی می مانند. شکست مذاکرات برای احیای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به ایران آسیب رسانده است. با قرارگیری احیای برجام در هاله ای از ابهام، آینده برای ایران نامشخص است و اجرای توافق 25 ساله تقریبا غیرممکن است.
--> اخبار مرتبط