چهارشنبه 7 آذر 1403

پیاز و گوجه کشاورزان جنوب کشور؛ بدن خریدار / محصولات با کیفیتی که خوراک دام می‌شود

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
پیاز و گوجه کشاورزان جنوب کشور؛ بدن خریدار / محصولات با کیفیتی که خوراک دام می‌شود

کشاورزان جنوب کشور که با انواع و اقسام مشکلات مانند هجوم آفات، سرمازدگی، کمبود و یا گرانی مواد اساسی از قبیل تولید بذر، کود و هزار و یک مشکل دیگر جوانه امید را بر دل خاک می‌کارند درست زمانی که امید به بار نشستن چندین ماه تلاش را دارند، باید تمام محصول خود را خوراک دام کنند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از هرمز؛؛ استان های جنوبی کشور هر ساله با شروع فصل سرما و کاهش دما در بیشتر مناطق، دارای آب و هوای مطلوب بهاری هستند و این امر سبب شده که در هرمزگان و جنوب کرمان کشاورزان به تولید صیفی جات خارج از فصل بپردازند.

محصولات خارج فصلی که از بهترین کیفیت ها برخوردار بوده و حتی غول خشکسالی هم نتوانسته از کیفیت این محصولات بکاهد و هر ساله با استفاده از تجربه و تلفیق علم و سنت سبب افزایش محصولات زراعی می شود.

در هرمزگان کشاورزان از اواخر تابستان کمر همت خود را برای کشت و برداشت مرغوب ترین محصولات زراعی می بندند و در زیر آفتاب سوزان و شرجی جنوب با تلاش و پشتکار بیش از 10 هزار هکتار از زمین های کشاورزی زیر بار محصولاتی مانند پیاز، گوجه، فلفل، بادمجان و... است.

وجود ظرفیت‌های مناسب کشاورزی در هرمزگان سبب شده هر ساله افراد جویای کار استان‌های کرمان، سیستان و بلوچستان و فارس برای کشت و کار به این منطقه مهاجرت کنند و 9 ماه از سال در مناطق مختلف هرمزگان ساکن شوند.

هر ساله در استان های جنوبی به خصوص هرمزگان و جنوب کرمان سناریوی افت قیمت محصولات خارج فصل تکرار می شود و در سال زراعی 1400-1399 افزایش بی رویه قیمت نهاده های کشاورزی از یک طرف و اشباع بازار به دلیل نبود الگوی کشت مناسب از سوی دیگر باعث ایجاد ضررهای فراوانی به کشاورزان شده است.

برداشت محضولات خارج از فصل در هرمزگان از بهمن ماه آغاز می شود و تا اواخر اردیبهشت ماه ادامه دارد که با برنامه ریزی و حمایت از کشاورزان در فصل برداشت و صادرات مازاد مصرف کشور به سایر مناطق به خصوص کشورهای حوزه خلیج فارس می تواند جلوی ضرر و زیان کشاورزان را بگیرد.

کمر کشاورزان زیر بار افت قیمت محصولات خمیده می شود

کشاورزان هرمزگانی که با انواع و اقسام مشکلات مانند هجوم آفات، سرمازدگی، کمبود و یا گرانی مواد اساسی از قبیل تولید بذر، کود و هزار و یک مشکل دیگر جوانه امید را بر دل خاک می کارند درست زمانی که امید به بار نشستن چندین ماه تلاش دارند، دست از پا درازتر باید تمام محصول خود را خوراک دام کنند.

سال زراعی 1400-1399 برای کشاورزان هرمزگان به ویژه گوجه کاران، خیار کاران، هندوانه‌کاران و پیازکاران به دلیل افت شدید و بی سابقه قیمت محصولات یکی از بدترین سال‌های تولید بود و بسیاری از کشاورزان را در معرض ورشکستگی کامل قرار داد. در حالی که قیمت نهاده‌های کشاورزی به دلیل افزایش نرخ ارز با رشد بیش از 500 درصدی همراه بوده است قیمت محصولات با قیمت 5 سال پیش محصولات آن هم قابل مقایسه نیست.

اگرچه هر ساله در فصل برداشت نوبرانه محصولات زراعی قیمت منصفانه و عاقلانه برای آن تعیین می شد که بخشی از زحمات کشاورزان را جبران می کرد اما در سال زراعی جاری در اوایل برداشت نیز قیمت محصولات معقولانه نبوده و سبب خم شدن کمر کشاورزان زیر با محصولاتی شود که مشتری آن تنها دام های منطقه هستند.

دخل ما کشاورزان به خرجمان نرسیده است

حسینی، یکی از کشاورزان هرمزگانی در گفتگو با خبرنگار ما اظهار کرد: از کودکی در کنار پدرم به کشاورزی پرداخته ام و هر ساله روزی یکساله خود را از زمین های کشاورزی به دست می آوریم.

این کشاورز هرمزگان عنوان کرد: از اواخر تابستان در روزهای گرم هرمزگان در زیر آفتاب سوزان بذرهای پیاز، گوجه، بدمجان و فلفل را به امید سود آوری می کاریم.

وی افزود: سال زراعی جاری یکی از بدترین سال های فروش محصولاتمان بود زیرا در روزهای اول که نوبرانه این محصول نیز برداشت می شد دلالان با قیمت خیلی پایین محصولات را از کشاورزان خریداری کردند.

حسینی با تاکید بر اینکه دخل ما کشاورزان به خرجمان نرسیده است، بیان کرد: به دلیل افزایش بی سابقه نرخ ارز و در پی آن افزایش سرسام آور نهاده‌های کشاورزی، سم، کود، هزینه کارگر و حمل و نقل محصولات و... هزینه تولید محصول پیاز برای پیاز کاران چند برابر شده ولی خرید تضمینی محصول پیاز با قیمت 600 تومان از سوی مسئولان، کفاف هزینه‌های تولید هم نمی‌کند.

وی ادامه داد: هر چند که ما به خرید کیلویی 600 تومان هم راضی هستیم اما همین خریدار نیز اکنون وجود ندارد.

محصولات با کیفیی که خوراک دام می شود

این کشاورز هرمزگانی عنوان کرد: روزی 100 هزار تومان باید هزینه کارگر برای کندن پیاز بدهیم؛ با دیدن شرایطی که فروش پیاز ها کفاف جبران خسارت و هزینه کارگر را نمی داد تصمیم به رها سازی زمین های کشاورزی ام کرده ام.

حسینی تصریح کرد: پیازهای با کیفیت ما در زمین های کشاورزی اکنون خوراک دام های منطقه شده است.

وی خاطر نشان کرد: در این شرایط سخت اقتصادی ما کشاورزان چشم انتظار حمایت مسئولان استان و کشور هستیم.

کمبود کارخانه های صنایع تبدیلی زخمی بر پیکره کشارزی خارج فصل هرمزگان

احمدی یکی دیگر از کشاورزان هرمزگانی که زمین های زراعیش زیر بار گوجه است، گفت: گوجه های با مرغوبیت عالی را با قیمتی زیر هزار تومان از ما خریداری می کنند که این قیمت جواب گوی پول کارگر و هزینه کردهای ما نیست.

این کشاورز عنوان کرد: گوجه هایی که برداشت شده خریداری ندارد و در زیر آفتاب سوزان در حال خراب شدن هستند و کمبود کارخانه های صنایع تبدیلی زخمی بر پیکره کشارزی خارج فصل استان است.

احمدی خاطر نشان کرد: اکثر کشاورزان هرمزگانی زمین های کشاورزی خود را رها کرده اند و اکنون محصولات مرغوب خوراک گاو، گوسفند و شتر شده است.

اقدام عملی بسیج سازندگی سپاه برای نجات کشاورزان

یاسین باوقار مسئول بسیج سازندگی سپاه امام سجاد (ع) هرمزگان اظهار کرد: جهاد کشاورزی حجم وسیعی از پیاز تولیدی کشاورزان مناطق مختلف هرمزگان را با نرخ تضمینی 595 تومان به ازای هر کیلو خریداری کرده اما بدلیل تولید بسیار زیاد این محصول، امکان انبار آن در فضای سربسته میسر نیست.

وی افزود: در همین راستا بسیج سازندگی با همکاری گروه‌های مختلف جهادی و بسیجیان مناطق مختلف استان تاکنون 1400 تن محصول تولیدی خریداری شده تضمینی را به مناطق مختلف کشور حمل کرده است.

مسئول بسیج سازندگی سپاه امام سجاد (ع) هرمزگان همچنین به کمک‌های انجام شده از سوی گروه‌های جهادی به منظور برداشت این محصول بدلیل نبود کارگر و به صرفه نبودن استفاده از کارگر برای برداشت این محصولات اشاره و عنوان کرد: گروه‌های جهادی از دیگر استان‌های کشور نیز برای این منظور به هرمزگان آمدند و در این کار مشارکت خوبی شکل گرفت.

سرهنگ باوقار ادامه داد: هم اکنون پیاز با نرخ مناسبی در استان و در استان‌های همجوار عرضه می‌شود که حاصل همکاری‌های خوب انجام شده در این زمینه است.

وی ابرازامیدواری کرد بتوان تجربه مشارکت گروه‌های جهادی در این زمینه را به سایر محصولات کشاورزی استان نیز تسری داد.

*س_ خرید تضمینی 24 هزار تن پیاز در هرمزگان_س*

سیروس اسدپور مدیر تعاون روستایی استان هرمزگان در حاشیه بازدید از مراکز خرید پیاز در بندرعباس اظهار کرد: از ابتدای فصل خرید تاکنون 24 هزار و 100 تن پیاز به ارزش 143 میلیارد و 636 میلیون ریال بصورت تضمینی از کشاورزان هرمزگانی خریداری شده است.

وی قیمت خرید تضمینی محصول پیاز از کشاورزان را 5960 ریال ذکر کرد و افزود: پیاز خریداری شده از 7 مرکز خرید در شهرستان های میناب، بندرعباس و رودان از کشاورزان به صورت تضمینی خریداری شده است.

مدیر تعاون روستایی استان هرمزگان گفت: این مقدار خرید تضمینی پیاز با هدف حمایت و جلوگیری از ضرر و زیان کشاورزان و حفظ زنجیره تامین محصولات کشاورزی انجام شده است.

اسدپور تصریح کرد: در پی تولید پیاز بیش از نیاز و افت قیمت آن وزیر جهاد کشاورزی دستور خرید تضمینی پیاز را صادر و این وظیفه به سازمان مرکزی تعاون روستایی محول شد.

خرید تضمینی پیاز از کشاورزان هرمزگانی نیز از 19 اسفندماه وارد مرحله اجرائی شده است و تا 15 اردیبهشت ماه ادامه دارد.

علی ای حال که پیاز، گوجه و بادمجان کشاورزان در زمین های کشاورزی در زیر آفتاب گرم و سوزان گندیده می شود همت والای مسئولان را می طلبد تا آستین همت خود را بالا زده و حمایت خود را از کشاورزان دریغ نکنند.

انتهای پیام /

پیاز و گوجه کشاورزان جنوب کشور؛ بدن خریدار / محصولات با کیفیتی که خوراک دام می‌شود 2
پیاز و گوجه کشاورزان جنوب کشور؛ بدن خریدار / محصولات با کیفیتی که خوراک دام می‌شود 3
پیاز و گوجه کشاورزان جنوب کشور؛ بدن خریدار / محصولات با کیفیتی که خوراک دام می‌شود 4