پیشرفت 13 درصدی خط انتقال آب از دریا به سیستان و بلوچستان
کارشناس انرژی گفت: خط انتقال آب دریای عمان به استانهای شرق کشور در قالب 15 جبهه کاری در دستور کار قرار دارد و تاکنون پیشرفت 13 درصدی داشته است.
در برنامه بالاتر امروز، موضوع انتقال آب دریا به فلات مرکزی و شرق ایران با حضور کارشناسان آقایان موسوی خوانساری و اسدی مورد بررسی قرار گرفت.
موسوی کارشناس انرژی گفت: ما تا این لحظه نمیدانیم خطوط انتقال آب دریا به فلات مرکزی قرار است به کجا برسد و هنوز اطلاعات دقیق در این زمینه موجود نیست، فلات مرکزی کشور با 2 میلیارد متر مکعب آب حل نمیشود، ما هیچ آبی برای نسل آینده هم نخواهیم داشت چرا که کسری آب در کشور به شدت بالا است.
او ادامه داد: هم اکنون کشورهای عربی خلیج فارس در مجموع و روزانه بیش از 24 میلیون مترمکعب از آب خلیج فارس را شیرین سازی و مورد بهره برداری قرار میدهند، میزان برداشت و بهره برداری ایران از آبهای خلیج فارس و دریای عمان با اجرای فاز دوم انتقال آب به 200 میلیون متر مکعب در سال خواهد رسید، یعنی روزانه حدود 550هزار متر مکعب.
موسوی افزود: با انتقال آب دریا ممکن است هر شهری برای خودش خط لوله بخواهد، متاسفانه ما 27 درصد در شبکه خطوط آبی کشور پرتی داریم ما امروز میتوانیم با نصب کاهنده مصرف، این رقم را به 5 درصد برسانیم. بر اساس گزارشها، بیش از 850 آب شیرین کن در منطقه خلیج فارس مشغول فعالیت هستند که 25 مورد آنها آب شیرین کنهای بزرگ با ظرفیت بیش از 100 هزار مترمکعب در شبانه روز است.
او گفت: در حال حاضر با 188 میلیون متر مکعب آب نیاز صنایع فلات مرکزی برطرف میشود اصلا با 300 میلیون متر مکعب نیاز آب به این فلات را نداریم، به طور کلی ما با استقرار صنایع در فلات مرکزی به جایی نمیرسیم ما توان مقابله با قدرت گرما و خشکسالی با این منطقه فلات را نداریم چرا که این موضوع نهایت تا 50 سال جواب میدهد و مشکل حل نخواهد شد.
موسوی گفت: جمعیت باید به سمت دریا بروند، فلات مرکزی آنقدر گرم است که اگر یک یا ده میلیارد متر مکعب آب ببرید مشکلی حل نخواهد شد، اگر مشکل آب شرب مشهد را داریم این شهر با تبدیل چند چاه کشاورزی به شرب مشکلاتش حل خواهد شد.
در ادامه اسدی کارشناس انرژی گفت: ما از حجم آب انتقالی بی اطلاع هستیم، پروژه انتقال آب در حال اجرا است که خط اول در دولت دوازدهم تکمیل شد که 130 کیلومتر آب را انتقال میدهد. درحالحاضر هدف اصلی که برای بهرهبرداری از پروژههای انتقال آب بین حوزهای و توسعه آنها عنوان میشود، تأمین نیازهای شرب منطقه و پس از آن آب مورد نیاز صنایع است؛ درواقع پروژههایی که اکنون در ایران فعال بوده در درجه نخست با هدف تأمین آب شرب صورت پذیرفته است.
او افزود: تأمین آب شرب جزو نیازهای اصلی کشورها است؛ درحالحاضر ساکنان برخی از مناطق کشور از جمله سیستان به آب شرب نیاز بسیاری دارند. در اکثر نقاط دنیا نیز انتقال آب بین حوزهای منبعی ضروری برای تأمین آب شرب بهشمار میرود.
اسدی بیان کرد: کشور ما خشک و نیمه خشک است و باتوجه به خشکسالی، صنایع ما با مشکل مواجه شدند و همچنین آبهای زیر زمینی هم کاهش یافته و این باعث شد که انتقال آب صورت گیرد.
او گفت: به نظر من ما پرتی آب در شبکه آبرسانی کشور داریم، متاسفانه امروز ما کمبود آب داریم و با انتقال آب دریا مخالف نیستیم چرا که امروز بیشترین آب مصرفی در حوزه کشاورزی است، قطعا حق مردم داشتن آب است و باید برای مردم چارهای بیاندیشند.
اسدی گفت: متاسفانه ما امروز رویه زمستان و پائیز را میبینیم در این میان کاهش نزولات جوی در سال و دهههای گذشته، در کنار پدیده نوظهور تغییر اقلیم و بحران شدید آب در بسیاری از مناطق کشور به ویژه استانهای واقع در فلات مرکزی، مدیران اجرایی را به این فکر انداخت که با بهره برداری حداکثری از ظرفیتهای موجود نسبت به جبران این عقب ماندگی اقدام کرده و بخشی از نیاز آبی کشور در فلات مرکزی را از طریق شیرین سازی و انتقال آب دریا جبران کنند.
اسدی گفت: اقتصاد کشور باید از نفت به سمت معدن گرایش پیدا کند و با انتقال آب صنایع معدنی فعال شوند، متاسفانه بیشتر صنایع به دلیل نبود آب از رده خارج شده اند، امروز مشکل اصلی کشور آب است تجربه کشورهای عربی در این زمینه به خوبی در حال اجرا است.
او بیان کرد: امروز به دلیل نبود آب بسیاری از روستاهای کشور خالی از سکنه شده اند، همه چیز باید با عرضه و تقاضا انجام شود. انتقال آب بین حوضهای بالادست از استانهای مجاور به اصفهان همواره چالشهای اجتماعی بهدنبال داشته است، اما آب دریا چنین مشکلاتی ندارد و مدیریت استان اصفهان باید با دیپلماسی از این طرح برای رفع چالشهای اجتماعی بهره برداری کند.
اسدی گفت: طرح انتقال آب از دریا امروز در دنیا مطرح است و شرکتهای دانش بنیان بسیاری در دنیا و در ایران کنار این طرحها فعال هستند که در صورت موفقیت در زمینههایی مانند استحصال مواد گوناگون از آب دریا؛ بهدنبال دستیابی به آب شیرین و اقتصادی نمودن این طرحها هستند.
اسدی بیان کرد: مسیر آبرسانی به زاهدان و در ادامه به استانهای شرقی کشور تا مشهد از بخشهای مختلفی از جمله آبگیر، تاسیسات نمکزدایی، سامانه انتقال تا زاهدان بطول 550 کیلومتر، 10 ایستگاه پمپاژ، تونل آببر جاوشیر به طول 12.2 کیلومتر تشکیل شده است.
او تاکید کرد: هم اکنون این پروژه 13.16 درصد پیشرفت فیزیکی دارد که 1.79 درصد از پیشرفت برنامهریزی شده بیشتر است و با توجه به اهتمام ویژه وزارت صمت و سهامدران شرکت و حمایت دولت و سایر نهادهای ذیربط برای تکمیل این طرح امیدواریم راس مهلت مقرر آب دریا به مردم سیستان و بلوچستان برسد.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی اقتصاد و انرژی