جمعه 9 آذر 1403

پیش بینی بازار سرمایه / اختلاف نرخ ارز نیمایی و آزاد، رانتی که عده خاصی را منتفع می‌کند

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
پیش بینی بازار سرمایه / اختلاف نرخ ارز نیمایی و آزاد، رانتی که عده خاصی را منتفع می‌کند

یک کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه اقدامات ماه‌های اخیر نظیر بیمه سهام و صندوق‌های تضمین موجب کاهش ریسک سرمایه‌گذاری شده، گفت: اختلاف نرخ ارز نیمایی و آزاد، رانتی است که عده خاصی از تولیدکنندگان از آن منتفع می‌شوند بر اجتناب از تصمیمات خلق‌الساعه تأکید کرد و آن را بزرگ‌ترین کمک دولت به بورس دانست.

محسن عباسلو، کارشناس بازارهای پولی و مالی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی راه دانا؛ درباره آخرین وضعیت بازار سرمایه اظهار کرد: دولت در ماه‌های اخیر برای مهار تورم از ابزار‌هایی مثل قیمت‌گذاری دستوری، افزایش نرخ بهره، سرکوب نرخ ارز در سامانه نیما و... استفاده نموده است که در نهایت این ابزار‌ها به جای رونق به بازار سرمایه آسیب وارد کرد، بدون آنکه در مهار تورم، موفق باشد. وی ادامه داد: برای بهبود وضعیت بازار سرمایه و بازگرداندن اعتماد از دست رفته، نیازی به تغییر در سازوکار معاملات این بازار نیست و بیشترین کمکی که دولت می‌تواند به بازار سرمایه کند، ثبات در سیاست‌گذاری‌ها و اجتناب از تصمیمات خلق‌الساعه است. بیشتر بخوانید: پیش بینی بازار سرمایه / مهاجرت پول از بازار سرمایه با وجود ارزندگی سهم‌ها

بیمه سهام و صندوق‌های تضمین موجب کاهش ریسک سرمایه‌گذاری شد

وی با اشاره به برخی اقدامات مثبت همچون طرح بیمه سهام و راه‌اندازی صندوق‌های تضمین اصل سرمایه که در چند ماه اخیر باهدف کاهش ریسک سرمایه‌گذاری آغاز به کارکرد، گفت: البته اقداماتی که در این چند ماه در بازار سرمایه صورت‌گرفته، اقدامات خوبی است؛ اما مشکل اصلی بازار سرمایه، بی‌اعتمادی به سیاست‌های دولت است. این کارشناس اقتصادی افزود: باید شرایطی ایجاد شود که اطمینان خاطر به سهام‌داران داده شود که بورس با تصمیمات خلق‌الساعه مثل افزایش نرخ حامل‌های انرژی دچار مشکل نخواهد شد و البته که اگر در لایحه بودجه 1402، ریسک جدیدی از این بابت متوجه بازار سرمایه نشود، بخشی از اعتماد ازدست‌رفته باز خواهد گشت. وی در ادامه گفت: البته زمزمه‌هایی در مورد عدم افزایش قیمت حامل‌های انرژی یا تحمیل ریسک جدید به بازار سرمایه مطرح شده، اما باتوجه‌به بی‌اعتمادی مردم به سیاست‌های دولت، تا وقتی لایحه بودجه 1402 ارائه نشود، نگرانی‌ها برطرف نخواهد شد.

اجتناب از تصمیمات خلق‌الساعه؛ بزرگ‌ترین کمک دولت به بورس

عباسلو اضافه کرد: اتفاق خوشایندی که در مورد بودجه 1402 رخ‌داده این است که کمیته‌ای بین دولت و مجلس شورای اسلامی تشکیل شده تا تصمیمات دولت در ارتباط با بودجه، کمترین تأثیر را روی بازار سرمایه داشته باشد. این کارشناس بازارهای مالی تصریح کرد: بررسی وضعیت بازار‌های موازی از جمله بازار مسکن نشان می‌دهد هیچ بازاری به اندازه بورس برای سرمایه‌گذاری جذاب نیست و اگر اعتماد سرمایه‌گذاران به این بازار جلب شود، حتماً این بازار پتانسیل رشد خواهد داشت. وی در ادامه با اشاره به اینکه انتظار می‌رود سیاست‌گذاران هم به بازار سرمایه توجه بیشتری داشته باشند، گفت: تنها بازاری که ورود نقدینگی به آن تورم زا نبوده و مردم را دچار مشکل نمی‌کند، بازار سرمایه است. ورود نقدینگی به بازار سرمایه اتفاقاً می‌تواند سبب تسهیل تأمین مالی بنگاه‌های تولیدی و رونق اقتصادی شود و این شرایط، خود به اقتصاد کشور کمک خواهد کرد. عباسلو با تأکید بر ارزندگی بسیاری از سهم‌های بازار تصریح کرد: بررسی وضعیت تولید و فروش بسیاری از شرکت‌های بازار نشان می‌دهد مشکلی در این شرکت‌ها وجود ندارد و برای بهبود وضعیت بازار سرمایه و بازگرداندن اعتماد ازدست‌رفته، نیازی به تغییر در سازوکار معاملات این بازار نیست و بیشترین کمکی که دولت می‌تواند به بازار سرمایه کند، ثبات در سیاست‌گذاری‌ها و اجتناب از تصمیمات خلق‌الساعه است.

اختلاف نرخ ارز نیمایی و آزاد، رانتی که عده خاصی را منتفع می‌کند

وی در پایان گفت: مشکل دیگری که بازار سرمایه ما از آن رنج می‌برد، اختلاف تقریباً 30 درصدی نرخ ارز در سامانه نیما با بازار آزاد است. این اختلاف قیمت، رانتی است که نه به نفع تولیدکننده بوده و نه به نفع مصرف‌کننده و فقط نصیب عده‌ای خاص می‌شود که امیدوارم با حذف یا حداقل کاهش این اختلاف نرخ، به رشد شرکت‌های بورسی کمک شود.