پیچ و خم اداری و کمبود نیروی متخصص؛ دو چالش جدی شرکتهای دانش بنیان است / رفع موانع، حضور دانش بنیان ها را تسهیل میکند
شرکت های دانش بنیان بستری برای توسعه اقتصادی کشور هستند که متاسفانه پیچ و خم مشکلات و کمبود نیروی کار از معضلات جدی این شرکت ها هستند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرآت، شرکت های دانش بنیان مجموعه ای هستند که می توانند بستری برای توسعه اقتصادی کشور، تولید علم و ثروت و تحقق اهداف علمی و اقتصادی را فراهم کنند، بنابر این باید ساز و کار و اقدامات برای حمایت از این نوع کسب و کارها و کاهش چالش های آنها مد نظر قرار گیرد.
نقش شرکت های دانش بنیان در توسعه اشتغال جوانان و بسترسازی برای تحقق اقتصاد مقاومتی غیرقابل انکار است، بنابراین می طلبد برای تحقق شعار سال گامی جدی برداشته شود.
از این رو در راستای تحقق شعار سال که نشان از اهتمام جدی مقام معظم رهبری بر تولید محور کردن دانش در کشور و فرصتی جهت توسعه اشتغال جوانان و بستری برای تحقق اقتصاد مقاومتی دارد به بررسی مسائل و مشکلات این شرکت ها پرداخته ایم.
کمبود نیروی متخصص آزار دهنده است
بهنام غیاث الدین موسس و مدیر عامل شرکت دانش بنیان کومشیان که از سال 93 به عنوان شرکت دانش بنیان و کار آفرین برتر استان سمنان در زمینه طراحی دستگاههای الکترونیکی و نرم افزاری فعالیت می کند در گفتگو با خبرنگار مرآت نقش شرکت های دانش بنیان در توسعه اشتغال جوانان و بسترسازی برای تحقق اقتصاد مقاومتی را غیرقابل انکار دانست و گفت: بدون شک شرکت های دانش بنیان از ارکان مهم توسعه و تحول در عرصه اقتصادی به شمار می روند.
وی در رابطه با مشکلات مسیر شرکت های دانش بنیان توضیح داد: شرکت های دانش بنیان با هدف تبدیل علم به مرحله عملیاتی به شکل نو آورانه ایجاد شده اند و در این مسیر نیاز به نیروی متخصص و کارآمد دارند.
این موسس و مدیرعامل شرکت دانش بنیان در ادامه اذعان کرد: متاسفانه فضای تئوریک دانشگاه ها را علی الخصوص حوزه اساتید را نیز احاطه کرده و از سوی دیگر دانشجویان تنها به فکر ورود به دانشگاه هستند و تبدیل علم به عمل مسئله ای کاملا فراموش شده و بنابراین نیروی انسانی ماهر مسئله ای است که به شدت کمبود آن حس می شود.
وی همچنین اظهار کرد: متاسفانه برآیند این دو موضوع منجر به ان می شود افراد بی تجربه و با انتظار بالا وارد بازار کار شوند در حالیکه شرکت های دانش بنیان نیاز به تبدیل شدن علم به مرحله عملیاتی دارند و متاسفانه افراد این چنینی در جامعه دانشگاهی ما بسیار کم هستند.
وی با بیان اینکه، تولیدات سنتی توانایی پاسخگویی به نیازها و ظرفیتهای جامعه را ندارد، اضافه کرد: بنابراین تغییر نهادهای تولید و حرکت به سمت تولیدات دانش بنیان امری ضروری و حیاتی به شمار میرود.
غیاث الدین در بخش دیگر صحبت های خود به مسئله نیاز به مقالات بروز و مشکلات مسیر دستیابی به آن اشاره کرد و افزود: مقالات علمی زمانیکه تحت ترجمه فارسی قرار می گیرند بسیاری از واژه ها و اصطلاحات فنی ترجمه آنها تغییر معنا پیدا کرده و ازاین رو برای دانشجویان ترجمه آنها دشوار است و از آن استقبال نمی کنند به همین علت از علم روز عقب هستند.
وی با بیان اینکه بیشترین مشکلات شرکتهای دانش بنیان، بیرون از اکوسیستم دانش بنیان است، تاکید کرد: فضای بوجود آمده بر مبنای قانون فضای قابل قبولی است و از سیاستهای خوبی برخوردار است و بیشتر مشکلات شرکتهای دانش بنیان، خارج از اکوسیستم و در ارتباط آنها با سایر نهادها و سازمانها است.
ارزیاب ها از چالش های شرکت دانش بنیان است
موسس شرکت دانش بنیان کومشیان موضوع ارزیابی شرکت ها را چالشی دیگر در رابطه با شرکت های دانش بنیان دانست و افزود: موضوع ارزیابی شرکتها در ابتدا به دلیل عدم زیرساخت در کشور چالشی بزرگ بود و این مهارت و تخصص به مرور زمان ایجاد شد و اوضاع ارزیابی در این حوزه بهتر شده است، اما همچنان مشکلاتی در این مسیر وجود دارد.
وی در خصوص مشکلات ارزیابی شرکتها بیان کرد: تعداد مراجعین بسیار است و بعضا فرآیند ارزیابی چند ماه طول میکشد. دقت ارزیابیها پائین است و سلیقه در آن دخالت دارد و وجود روند پیچیده در ارزیابی باعث میشود که شرکتها را درگیر مسائل بسیاری میکند. موضوع دیگری که همیشه در این ارزیابیها وجود داشته، درز اطلاعات است.
غیاث الدین همچنین نبود کمیته فنی و تخصصی را در بین ارزیاب ها مشکل دیگر در این حوزه دانست و افزود: تشکل های صنفی در حوزه کاری خود، متشکل از افرادی هستند که دارای دانش و مهارت بوده و به نظر میرسد که از این افراد بیشتر میتوان استفاده کرد.
زنجیره تامین در ایران بسیار پیچیده است
بنا به گفته غیاث الدین، متاسفانه پیمانکاران و قطعه سازان در ایران به صورت جزیره ای عمل می کنند و انسجام و استانداردهای لازم را ندارند و نیاز است که در این مسیر و برای ارزیابی و رصد شرکت های تامین کننده قطعات مورد نیاز ساخت تجهیزات الکترونیکی ساماندهی مناسب تری صورت پذیرد.
وی همچنین خاطر نشان کرد: شرکتهای دانش بنیانی در کشور هستند که از همان ابتدا چتر حمایتی از سوی دولت برای آنها وجود نداشته و با قانون تحت عنوان حمایت از شرکتها و موسسات دانش بنیان برای این شرکتها منظومه حمایتی شکل گرفته است، عمده شرکتهایی که در این زمینه فعالیت میکنند، شرکتهایی هستند که به نوعی با مراکز دانشگاهی و پژوهشی در ارتباط هستند.
موسس شرکت دانش بنیان کومشیان در راتباط با موضوع استاندارد سازی و منسجم سازی پیمانکاران اظهار کرد: نیاز است که پیمانکاران در یک سازوکاری ساماندهی شوند و معیارها و پارامترهایی همانند ایزو برای فعالیت های آنها در نظر گرفته شود و متاسفانه در حال حاضر اکثر این افراد در کارگاههای سنتی مشغول به کار هستند و تعریف پارامترهای آنها کیفی است.
این موسس شرکت دانش بنیان کومشیان افزود: بسیاری از شرکت های دانش بنیان وقتی اقدام به دریافت مجوزهای مختلف میکنند، زمان بسیار زیادی را از دستداده و همین امر بعضاً موجب شکست طرح آنها میشود.
بنا به گفته این موسس شرکت دانش بینان فروش محصول و بازاریابی، حلقه مهم هر کسب و کار است، اما این امر در کسب و کار شرکتهای دانشبنیان، مورد حمایت قرار نگرفته و شرکتهای دانشبنیان بازار مناسبی برای عرضه محصولات خود ندارند و بعضاً، به تعطیلی کشیده شدهاند در حالیکه بسیاری از مالکان این شرکت ها معتقد هستند در صورتی که بازار فروش محصولاتشان وجود داشته باشند می توانند رشد اقتصادی بهتری را داشته باشند زیرا توانمندی تولید داخلی را دارند.
غیاث الدین درباره مشکلات بازاریابی شرکتهای دانشبنیان با بیان اینکه بازاریابی و فروش همیشه یکی از مشکلات شرکتها، به ویژه شرکت های نوپا بوده که گریبانگیر شرکتما نیز است، می گوید: بازاریابی نیاز بهکارگیری نیروی انسانی مجرب دارد، با توجه به سرمایه اندک شرکتها، تأمین هزینه نیروی انسانی مجزا، در امر بازاریابی مشکل است، در شرکتهایی که از عهده استخدام نیروی و سرمایه کردن بیشتر برنیامدهاند، نتایج مطلوب در بازار به دست نمیآید.
به گفته این موسس شرکت دانش بنیان هدف نهایی از برنامه ریزی و فعالیت در بخش بازاریابی، ایجاد کشش و جاذبه برای مشتری است تا تمایل و رغبت برای استفاده از فناوری و خدمات شرکت پیدا کند. این کشش با استفاده از جایگیری مناسب در بازار، ارسال پیغام به مشتری، بازاریابی و معرفی صحیح محصول از طریق رسانهها و ادوات ارتباط جمعی امکانپذیر است، این بازاریابی است که میتواند ارزش ذاتی محصول یا خدمات را به مشتریان اثبات کند، در واقع بدون این کشش اولیه، نقش فروشنده کاملا در حاشیه است.
این موسس شرکت دانش بنیان در رابطه با بروکراسی اداری و سنگاندازی بانکها برای پرداخت تسهیلات قانونی اذعان کرد: بیش از ده سال است که شرکتهای دانشبنیان فعالیتهای خود را به طور رسمی بر اساس لایحه حمایت از مؤسسات دانشبنیان و تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری آغاز کردهاند اما در این مسیر با موانع و مشکلات بسیاری رو به رو شدند، مشکلات بانکی و سردرگمی شرکتهای دانشبنیان در پیچ و تاب بروکراسی اداری از مهمترین معضلات این شرکتها به شمار میرود.
بسیاری از فعالین در عرصه دانش بنیان معتقد هستند که مشکلات موجود در این عرصه با فرهنگ سازی صحیح در جامعه و آموزش از سنین پایه برطرف میشود و تربیت نسلی که مشتاق و علاقمند به فعالیت در این زمینه باشد باید از مدارس و دانشگاهها پایهریزی شود.
انتهای پیام /