شنبه 3 آذر 1403

چالش‌های 3 گانه واردات سوخت ایران به لبنان برای دشمنان مقاومت

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
چالش‌های 3 گانه واردات سوخت ایران به لبنان برای دشمنان مقاومت

واردات سوخت از ایران به لبنان در عین حال که برای دولت و مردم این کشور نجات‌بخش بود، چالش‌های عمده‌ای برای 3 طرف مخالف مقاومت به وجود آورد.

به گزارش الف، به گفته «احمد ریا» مسؤول رسانه‌ای جنبش حزب‌الله در «البقاع» تانکرهای حامل سوخت پنجشنبه (فردا) از بندر «بانیاس» در سوریه به «بعلبک» لبنان منتقل خواهد شد.

بحث واردات سوخت از ایران به لبنان که با تحولات عمده‌ای در سطح اقتصادی و سیاسی این کشور و نیز محاسبات آمریکا همراه بوده یکی از نقاط عطف اساسی در عرصه منطقه در مرحله فعلی محسوب می‌گردد.

یکی از مهمترین نتایج حرکت نفتکش‌های ایرانی به سمت لبنان، تسهیل روند پرونده تشکیل دولت این کشور بود که مستقیما بر حل سایر بحران‌های مردم لبنان نیز تاثیرگذار خواهد بود. حدود دو هفته قبل بود که «نجیب میقاتی» نخست‌وزیر جدید لبنان قبل از تشکیل دولت این کشور با استقبال از ورود سوخت ایران به لبنان از متحدان آمریکا پرسید که اگر جایگزینی برای این سوخت دارند بیاورند. در ان زمان مشخص شد میقاتی که البته خیلی دور از مواضع جریان 14 مارس و محور آمریکایی - فرانسوی نیست به این نتیجه رسیده که درحال حاضر چراغ سبز به کشتی‌های ایرانی بهترین راه برای نجات لبنان از بحران سوخت است. به این ترتیب شرط‌بندی‌های ایالات متحده و مانورهای «دورتی شیا» سفیر این کشور در بیروت برای موضع‌گیری لبنان ضد اقدام حزب‌الله در واردات سوخت از ایران به جایی نرسید. پیش از آن هم آمریکایی‌ها مجبور شدند برای جلوگیری از واردات سوخت ایران به لبنان در تلاش برای یافتن یک جایگزین باشند و بر همین اساس پیشنهاد واردات گاز از مصر و برق از اردن را مطرح کردند؛ اما می‌دانستند که این انرژی‌ها به ناچار باید از خاک سوریه عبور کنند. به همین دلیل باب روابط لبنان و سوریه باز شده و سفر هیئتی از وزرای لبنان به دمشق سرآغاز شکست بخش بزرگی از تحریم‌های موسوم به «قانون سزار» ایالات متحده ضد سوریه بود.

بر همین اساس بسیاری از کارشناسان معتقدند که کشتی ایرانی درواقع محاصره و پروژه‌های آمریکا ضد 3 کشور عضو محور مقاومت یعنی ایران و سوریه و لبنان را شکست داد و چندین چالش برای برخی طرف ها به وجود آورد: - چالش اول مربوط به آمریکاست که از چند دهه گذشته و به ویژه از اکتبر 2019 با یک برنامه جامع 5 مرحله‌ای که توسط «مایک پامپئو» وزیر خارجه وقت آمریکا طراحی شده بود برای نابودی نظام سیاسی لبنان و حذف مقاومت در این کشور همه تلاش‌های خود را به کار بست. آمریکا امیدوار بود که هزینه‌های صدها میلیون دلاری آن دست کم طی 2 سال گذشته به نتیجه مورد نظر رسیده و حزب‌الله با تحریکات واشنگتن به دست خود مردم لبنان از بین برود.

اما درحالی که مسئولان لبنانی یا به مشکلات مردم بی‌توجهی می‌کردند یا عاجز از حل آن بودند ابتکار سید «حسن نصرالله» دبیر کل حزب‌الله برای نجات ملت از بحران سوخت موجب افزایش محبوبیت مردمی وی و نیز حزب‌الله نه تنها در میان شیعیان بلکه همه مولفه‌های لبنان شد؛ یعنی دقیقا عکس حالتی که آمریکا و هم‌پیمانان آن می‌خواستند اتفاق افتاد. - چالش دوم مربوط به رژیم صهیونیستی است که به لطف هم‌پیمان اماراتی خود بخش وسیعی از دریای عرب و دریای سرخ و دریای مدیترانه را زیر نظر گرفته و با مانورهای خود تصور می‌کرد که مقاومت حتی یک کشتی نیز به این مناطق آبی وارد نخواهد کرد. صهیونیست‌ها که پیشتر ادعاهای زیادی درباره جنگ کشتی‌ها با ایران مطرح کرده بودند تنها توانستند عبور کشتی ایرانی و رسیدن به بندر بانیاس سوریه را تماشا و به همه ثابت کنند که همه مانورهای آنها صرفا تهدیداتی توخالی بوده است.

این موضع همچنین قاطعیت تهدیدهای سید حسن نصرالله مبنی بر اینکه کشتی‌های ایرانی حکم حاکمیت لبنان را دارند و مقاومت بر اساس این معادله در حمایت از این نفتکش‌ها عمل خوهد کرد را بار دیگر به رخ دشمن کشید که جرأت تعرض به کشتی را پیدا نکرد.

- چالش سوم به مهره‌های داخلی آمریکا در لبنان برمی‌گردد که همواره روی موضع‌گیری‌های واشنگتن حساب باز می‌کردند و اخیرا نیز اقدامات زیادی برای جلوگیری از ورود سوخت ایران به لبنان انجام دادند. 14 مارسی‌ها که مهمترین گروه متحد ایالات متحده در لبنان محسوب می‌شوند درحالی که خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی بودند و با هدایت آمریکا برنامه‌ریزی دقیقی برای پیروزی در این انتخابات انجام دادند، اکنون به خوبی می‌دانند حتی اگر این انتخابات برگزار هم بشود شانس متحدان «میشل عون» رئیس جمهوری لبنان و حزب‌الله در سایه اقدامات آن برای حل بحران‌های مردم، بیشتر خواهد بود. حتی گروه اهل سنت در لبنان نیز که حامیان سرسخت جریان المستقبل به ریاست «سعد حریری» و جریان 14 مارس بودند اکنون از آنها ناامید شده‌اند. در همین راستا اهالی سنی منطقه «التلیل» در شمال لبنان که اخیرا پس از انفجار تانکر سوخت درد و رنج زیادی متحمل شدند معتقدند در این شرایط، رهبران آنها (14 مارس) و حامی سعودیشان آنها را رها کرد و حزب‌الله برای کمک به مردم این منطقه آمد. باید منتظر روزهای آینده و تکمیل روند واردات سوخت ایران به لبنان و نتایج بعدی آن باشیم که قطعا با تحولات بیشتری همراه خواهد شد.