پنج‌شنبه 8 آذر 1403

چرا روسیه بار دیگر درصدد تقویت ناوگان دریایی خود است؟

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
چرا روسیه بار دیگر درصدد تقویت ناوگان دریایی خود است؟

مسکو - ایرنا - روسیه برای تقویت توانمندی دریایی خود دربرابر قدرت نمایی آمریکا و ناتو، در سال جاری 40 ناو جنگی و ناوچه موشک انداز و زیردریایی اتمی به ناوگان نظامی خود تحویل می دهد.

این برنامه تقویت تسلیحاتی نیروی دریایی روسیه در سال 2020 را ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در مراسم رژه واحدهای دریایی روسیه در ساحل سنت پترزبورگ اعلام کرد.

رئیس جمهوری روسیه در این مراسم به مناسبت روز نیروی دریایی روسیه در حالی که 46 ناو و ناوچه موشک انداز و زیردریایی با 4 هزار پرسنل در رودخانه نوا در آن شرکت داشتند، اعلام کرد که در سال جاری 40 فروند انواع ناو و ناوچه برای ناوگان روسیه ساخته خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد که هفته گذشته در سه کارخانه کشتی سازی روسیه، ساخت شش فروند ناو جنگی آغاز شد.

به گفته رئیس جمهوری روسیه، توانمندی نظامی ناوهای روسیه با استفاده از فناوریهای پیشرفته و دیجیتالی و تجهیز به تسلیحات تهاجمی لیزری مافوق صوت و زیردریایی های بدون سرنشین افزایش خواهد یافت.

پوتین گفت: ناوگان روسیه جزء مهم برنامه بازدارندگی راهبردی بخاطر تجهیز آن به تسلیحات اتمی است.

چرا روسیه به ناوگان دریایی خود توجه خاص دارد؟

ناوگان نظامی روسیه از زمان تاسیس آن در دوره پتر کبیر همواره مورد توجه روسها بوده است و از هیچ کوششی برای تجهیز آن به پیشرفته ترین تسلیحات دریغ نکرده اند.

ناوهای روسی در دوره تزارها در جنگ های دریایی با امپراتوری عثمانی به پیروزی های بزرگ دست یافتند که مهم ترین آن در نبردهای دریایی برای فتح شبه جزیره کریمه بود که با کسب پیروزی در آن سیادت دریایی روسیه در دریای سیاه تضمین شد.

از مهم ترین نبردهای دریایی روسیه، شکست ناوگان سوئد توسط ناوگان روسیه به فرماندهی پتر کبیر بود که با آن نیروی دریایی سوئد که در قرن هجدم از قدرتمندترین ناوگان های اروپایی بود در هم شکسته شد.

در تاریخ آمده است: پتر از این فرصت و شکست سنگین کارل گوستاو دوازدهم پادشاه سوئد استفاده کرده و جنوب این کشور اسکاندیناوی را کاملا غارت کرد.

در این پیوند آمده است: امضای پیمان نیستاد در 10 سپتامبر 1721 میلادی (30 اوت 1721 در گاه‌شماری ژولینی)، به نبردهای بزرگ شمالی که 21 سال به طول انجامیده بود، پایان داد.

ناوگان و ارتش روسیه دو متحد این کشور هستند

روسها همواره به این جمله کلیدی تزار الکساندر سوم توجه خاص دارند که روسیه فقط دو متحد دارد که شامل ناوگان و ارتش این کشور می شود.

تمام برنامه ریزیهای دولت روسیه برای تقویت ناوگان این کشور، در راستای همین جمله وصیت گونه تزار الکساندر سوم ملقب به تزار صلح طلب (بروسی میراتوورتس) صورت می گیرد.

روسیه پنج ناوگان خود را تقویت می کند

در زمان حاضر روسیه پنج ناوگان نظامی دارد که شامل ناوگان اقیانوس آرام، ناوگان شمال، ناوگان دریای بالتیک، ناوگان دریای سیاه و ناوگان دریای خزر است.

ناوگان های شمال، دریای بالتیک و دریای سیاه روسیه بخاطر هم مرزی مناطق استقرار آنها با کشورهای عضو ناتو از اهمیت بیشتر از ناوگان های دیگر این کشور برخوردار هستند.

ناوگان روسیه در مکان سوم جهانی

نشریه آمریکایی نشنال اینترست در مقاله‌ای، نیروهای دریایی آمریکا، چین، روسیه، انگلیس و ژاپن را به ترتیب پنج قدرت دریایی برتر جهان رده بندی کرده و نوشته است اگر راهبرد دفاعی آمریکا متحول نشود، ناوگان دریایی آن در نبرد احتمالی با روسیه یا چین ناکام خواهد بود.

در این مقاله تاکید شده است که در صورت نبرد احتمالی میان آمریکا با چین یا روسیه، واشنگتن ناکام می ماند زیرا راهبردهای دفاع هوایی و دریایی آمریکا نیازمند تحولات اساسی است.

در رتبه بعدی، نیروی دریایی روسیه با 79 فروند کشتی جنگی، برخورداری از ناوهای بزرگ، یک ناو هواپیمابر، 5 فروند ناو گشتی، 13 ناوشکن و 52 زیر دریایی در رده سوم قرار دارد.

با وجود این واقعیت که روسیه به طور سنتی یک قدرت زمینی است، اما بخش اعظم نیروی دریایی شوروی سابق را هم در پایان جنگ سرد به ارث برد.

شاید مهم ترین امتیاز قدرت دریایی روسیه، زیردریایی های هسته ای و پیشرفته مجهز به موشک های بالستیک باشد و احتمالا با این شرایط، در بالاترین آمادگی نسبت به هر ناوگان دیگری قرار دارد.

برنامه برای تحویل 40 ناو به ناوگان روسیه

برنامه ای که پوتین دیروز در مراسم روز دریایی روسیه در سن پترزبورگ اعلام کرد شامل تحویل 40 فروند ناو و ناوچه پیشرفته به ناوگان این کشور در سال 2020 می شود.

این ناوها در چارچوب برنامه جامع تجهیز ناوگان نظامی روسیه به پیشرفته ترین سلاح ها به ارزش 3 هزار میلیارد روبل (حدود 41 میلیارد دلار) تحویل می شود که بر اساس آن تا سال 2024 باید هفتاد درصد تسلیحات ناوگان نظامی روسیه به روز و پیشرفته شود.

رسانه های روسی اطلاعات کاملی در مورد فهرست این ناوها و زیردریاییها را که امسال تحویل می شود منتشر نکرده اند و فقط برخی اطلاعات جزئی از این برنامه را اعلام کرده اند.

بر اساس اطلاعات تارنمای روسی «آنانیوز»، در سال جاری شش ناو جدید به نامهای «آدمیرال کاستانوف»، «گرمیاشی»، «رتیوی»، «آلدار تسیتنژاپوف»، «پتر مارگونوف» و ناو مین یاب «ترالشیک» به ناوگان روسیه تحویل می شود.

به نوشته این رسانه، ناوگان روسیه در سال 2020 چندین فروند ناوچه موشک انداز از نوع 22800 و 21631 تحویل خواهد گرفت.

این ناوها و ناوچه ها مجهیز به پیشرفته ترین موشک ها ازجمله موشک های بالستیکی کالیبر و موشک های مافوق صوت «تسیرکون» در چندین کارخانه کشتی سازی روسیه زیر مجموعه «کورپوراسیون دولتی کشتی سازی روسیه» ساخته خواهند شد.

این کارخانه ها شامل کارخانه کشتی سازی «سورنی ورف» و «سردنی - نوسکی» در سن پترزبورگ، کارخانه کشتی سازی «آمورسکی» واقع در کامسامولسک - نا - آمور در خاور روسیه، کارخانه کشتی سازی «یانتار» در کالینین گراد در غرب روسیه، کارخانه کشتی سازی «گورکی» در زلنودولسک» جمهوری تاتارستان، کارخانه کشتی سازی «پلا» در منطقه اوترادنوی استان لنینگراد هستند.

چرا روسیه ناوگان نظامی خود را تقویت می کند

در شرایط کنونی که روابط روسیه و آمریکا پرتنش و تیره است و آمریکا رویکرد خروج از توافقنامه های کنترل تسلیحاتی را در پیش گرفته است، روسیه تنها راه برای جلوگیری از برهم خوردن موازنه راهبردی قوا و حفظ ثبات راهبردی را تجهیز نیروهای مسلح و بویژه سه گانه هسته ای خود به پیشرفته ترین تسلیحات می داند.

آمریکا که سال گذشته از پیمان منع موشک های هسته ای کوتاه و میانبرد با روسیه خارج شد قصد دارد موشک های هسته ای در کشورهای اروپایی مستقر کند و روسیه در این مورد به واشنگتن هشدار داده است.

بخش دیگر برنامه آمریکا در اروپا شامل استقرار تسلیحات پدافند موشکی در مناطق همجوار روسیه ازجمله لهستان است.

آمریکا همچنین اعلام کرده است که از معاهده آسمان های باز خارج می شود و به احتمال زیاد از پیمان استارت -2 نیز در ماه فوریه سال 2021 خارج خواهد شد.

پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) نیز که آمریکا در ان حرف اصلی را می زند از سال 2014 با الحاق کریمه به روسیه در نتیجه همه پرسی عمومی و نیز حوادث در منطقه دونباس در شرق اوکراین که روس تبارها به اعلام استقلال دو منطقه لوگانسک و دونتسک پرداخته و جمهوری خودمختار تشکیل دادند، تیره شده است و همکاری دو طرف متوقف شده است.

ناتو و روسیه برای قدرت نمایی در مقابل یکدیگر هر سال چند رزمایش در دریای بالتیک، دریای سیاه و دریای بارنتز برگزار می کنند.

روسیه در این شرایط ناچار به تقویت ارتش خود به پیشرفته ترین تسلیحات است و ناوگان نظامی در این عرصه نقش خاصی دارد.

به نظر کارشناسان، یکی از موضوعات کلیدی در اهمیت ناوگان روسیه، توانمندی زیردریایی های اتمی است که می توانند بدون جلب توجه دشمن تا سواحل آمریکا رسیده و از آنجا موشک های هسته ای با برد بیش از 8 هزار کیلومتر هر نقطه از خاک این کشور را هدف قرار دهند.

آمریکا از این وضع باخبر است و به همین دلیل مقامهای آمریکایی به مذاکره با روسیه در این عرصه اصرار دارند.

رئیس جمهوری روسیه در این راستا هفته گذشته اعلام کرد: در زمان حاضر حدود 60 فروند ناو یا کشتی پشتیبانی نظامی روسیه در اقیانوس ها در نقاط مختلف جهان در حال انجام ماموریت هستند.

به گزارش رسانه های روسیه، این سخنان پوتین نگرانی بیشتر آمریکا را برانگیخت و واشنکتن افزایش توانمندی نظامی روسیه بویژه زیردریایی بدون سرنشین این کشور با موتور هسته ای را بسیار نگران کننده خوانده بود.

به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، «مارشال بیلینگزلی» فرستاده ویژه دونالد ترامپ در امور کنترل سلاح هفته گذشته از روسیه خواست طراحی و ساخت موشک های با موتور هسته ای را متوقف کند.

وی با بیان اینکه ما معتقدیم که چنین سلاحی نباید وجود داشته باشد، چرا باید موشک بالدار با موتور هسته ای در اختیار داشت؟ این چیزی جز چرنوبیل پرنده نیست.

مجله آمریکایی «نشنال اینترست» نیز چندی پیش درباره زیردریایی های اتمی راهبردی از نوع بوری روسیه نوشته بود: زیردریایی روسیه از نوع "بوری" قادر است آمریکا را خالی از سکنه کند، حتی اگر نیروهای هسته‌ای روسیه در حمله پیش‌دستانه از بین رفته باشند.

این نشریه یادآور شده بود که برخلاف زیردریایی‌های شوروی سابق، زیردریایی طرح «بوری» به خاطر پوشش بدنی جدید و استفاده از انرژی اتمی می‌تواند برای ماهها در زیر آب باقی بماند.

انتظار می رود برنامه تجهیز ناوگان روسیه به 40 ناو جنگی و ناوچه جدید نگرانی های جدید غرب را برانگیزد و تنش های جدید در روابط مسکو با ناتو و کشورهای غربی بویژه آمریکا بوجود آورد و از سوی دیگر سبب همگرایی و نزدیکی بیشتر روسیه و چین برای مقابله با برنامه های سیاسی و نظامی آمریکا و متحدانش علیه این دو کشور شود.

*س_برچسب‌ها_س*